Analyse: Twee adviezen zetten het coalitie-akkoord op zijn kop

Negen maanden geleden spraken VVD, D66, CDA en CU met elkaar af om een transformatie van de landbouw in te zetten, gebaseerd op vrijwillige uitkoop. Maar twee rapporten die binnen drie dagen na elkaar uit zijn gekomen, zetten dat voornemen op zijn kop.

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Ik denk dat er domweg geen ruimte meer is voor lsndbouw naast stikstofgevoelige nb gebieden met de kennis van nu, als ik in zo n gebied zat zou ik mijn vinger wel op gaan steken nu om een verplaatsing geregeld te krijgen ook voor de eigen lange termijn financien
Melkboer16
@mlkvhoudr die conclusie had ik ook getrokken maar waar moet je naartoe. Bij VI werd die kalkoenenboer weer genoemd en hoe vreselijk ik dat voor die mensen ook vind zou ik de hoofdprijs eisen van de overheid
+1
mlkvhoudr
@Melkboer16 dat zou niet mijn probleem zijn ik zou mijn voorwaarden op tafel leggen onder welke voorwaarden ik zou willen verplaatsen en dan is het aan de overheid om een vervangende plek te regelen
+3
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
en dan is het aan de overheid om een vervangende plek te regelen

Zakelijk worden we het gauw eens, op basis van rendement moeten we zelfs heel snel Nederland uit.
Je geeft alleen meer op dan dat, dat obstakel hoor je niet. Met stempel piekbelaster ruïneer je prive levens, al dan niet met beroepsverbod. Politiek praat over bedrijven, niet wetende dat ze over mensen praten, daar gaat het mis.
mlkvhoudr
@Noorderling ik realiseer me dat wel hoor maar probeer er zo pragmatisch mogelijk naar te kijken, hier nog een interessant draadje

Ik lees hier en daar wel misverstanden over piekbelasters. Dat is niet zo gek, want er is ook nog veel onduidelijk. Daarom even op een rij wat er wél bekend is over de 500 à 600 bedrijven waarvan Remkes de stikstofuitstoot snel wil wegnemen. #Remkes #stikstof (1/22)— Lukas van der Storm (@LvdSt) October 5, 2022
mlkvhoudr
@mlkvhoudr
matt
@mlkvhoudr lukt nooit in een jaar,totaal onrealistisch.
mlkvhoudr
@matt afspraken maken met bedrijven lukt misschien nog net maar het hele traject geloof ik ook niet in
+2
cjw73
@mlkvhoudr alles is mogelijk, alleen zoiets kost fors geld.
Weidezicht
@matt als ze 10 keer de waarde bieden? Ze hebben echt wel paniek dat de bouw op slot gaat.
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
maar probeer er zo pragmatisch mogelijk naar te kijke

Dat snap ik wel, maar dan doe je direct al weer een concessie aan prive.
Als je dicht naast n2000 zit, had je misschien al wel weg moeten zijn, dat is heel makkelijk.

Zo kon Groningen ook wel leeg geveegd worden, stonden rond 2015 genoeg huizen te koop, maximaal gas winnen en de inwoners zochten het maar lekker uit. Kon economisch misschien wel het beste zijn, gaat ook niet gebeuren.

Parlementaire enquete is al een poosje aan de gang, waarin ministers, politici en mensen uit bedrijfsleven worden verhoord. Daar lusten de honden geen brood van hoe de overheid in de wedstrijd staat.
Het gebeurt onder ede, men liegt misschien niet, maar verteld ook niet alles.
Als we die rode lijn een beetje doortrekken in andere dossiers, valt mij alles wel op zijn plek.
Het ruikt niet maar stinkt, geheel terecht dat er niemand in beweging komt, omdat ze geen voet hebben om op te staan probeert men angst te laten regeren en demotivatie, lukt blijkbaar ook nog.

rtvnoord.nl/nieuws/961153/…
rtvnoord.nl/nieuws/963791/…
rtvnoord.nl/nieuws/961366/…
rtvnoord.nl/nieuws/961777/…
rtvnoord.nl/nieuws/963845/…
mlkvhoudr
@Noorderling gas winning in groningen zijn veel dingen mis gegaan de grootste wat mij betreft is enorm veel euros uit de grond pompen en het gebied als afvalputje met veel sociale en financiele armoede laten zitten
crisis
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dat zou niet mijn probleem zijn ik zou mijn voorwaarden op tafel leggen onder welke voorwaarden ik zou willen verplaatsen en dan is het aan de overheid om een vervangende plek te regelen

Praat zonder kennis van zaken. 1 Vanwege staatssteunbeschikking mag de overheid niet meer betalen dan de getaxeerde marktprijs. Geen plus zoals Remkes adviseert en jij insinueert. 2 Piekbelasters zitten vaak in of zeer nabij N2000. Deze grond heeft een fors lagere marktprijs dan in de gebieden met meer mogelijkheden. Voor verplaatsing naar een gebied met meer mogelijkheden en dezelfde bedrijfsomvang dient er flink bijbetaald te worden. Dit is voor de meeste ondernemers ongewenst en onhaalbaar.
+2
stefanus
@crisis Deze grond heeft een fors lagere marktprijs, wie bepaald dat ? Grond wordt getaxeerd op basis van landbouwgrond bij verkoop en daalt in prijs als daadwerkelijk natuurbestemming op komt.
crisis
Quote Reactie van @stefanus:
Grond wordt getaxeerd op basis van landbouwgrond bij verkoop en daalt in prijs als daadwerkelijk natuurbestemming op komt.

Onjuist. Grond wordt getaxeerd op basis van vergelijkbare landbouwgrond in de omgeving. Doorgaans heeft de aanwezige natuur al een prijsdrukkende schaduwwerking.
cjw73
@crisis dus is het simpel. De overheid zal water bij de wijn moeten doen ergens, anders zitten we over tig jaar nog steeds met hetzelfde probleem
+1
familie pelle
@crisis
Quote:
. Vanwege staatssteunbeschikking mag de overheid niet meer betalen dan de getaxeerde marktprijs. Geen plus zoals Remkes adviseert en jij insinueert.

Selectief geluisterd en gelezen? Remkes zegt duidelijk om bovenstaande te tackelen dat er op hoog niveau gepraat moet worden in Brussel en dat er dan meer mogelijk is dan jij insinueert.
Twentsch Land
Op hoog niveau gepraat moet worden ....
Maar dat zegt nog niks.

In het rapport wordt dat wat positief kan zijn voor de boeren allemaal genoemd als misschien of als......onzekere taal dus.

In het rapport wat niet gunstig is wordt echt doelstellingen met termijnen aangegeven.

@familie pelle
-Jan-
@familie pelle Neem van mij aan dat ze daar die kleuters in Holland wel een beetje zat zijn
crisis
Quote Reactie van @familie pelle:
Selectief geluisterd en gelezen?

Zaken die te mooi klinken om waar te zijn, zijn dat meestal ook.
+1
familie pelle
@crisis
Quote:
. Zaken die te mooi klinken om waar te zijn, zijn dat meestal ook.

Onzin. Als de politieke wil er is kan alles, echt alles. Kijk maar naar het prijsplafond voor energie, mocht zogenaamd ook niet. De echte reden dat het nog niet geregeld is is dat de Nederlandse overheid liever op een goedkopere manier reduceert. De strenge derogatievoorwaarden en 7e nap zal zorgen voor een goedkope reductie.
BertK
@crisis Met een ruilverkaveling of herinrichting mag er 10% bij op als verhuiskosten etc.
Den Haag zal eerst in Brussel op de koffie moeten voor een grotere plus.
+1
crisis
@BertK

Bij onteigening kan er vergoed worden op basis van volledige schadeloosstelling. Dit betekent niet dat aan een ondernemer in Nieuwkoop een vergelijkbaar bedrijf in de Flevopolder wordt aangeboden.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @crisis:
dernemer in Nieuwkoop een vergelijkbaar bedrijf in de Flevopolder wordt aangeboden

Alleen is er een andere optie als je niet over 5 jaar weer aan de beurt wilt zijn?
Dan ben je alleen in akkerbouwgebieden veilig, plekken waar het nu al makkelijker ondernemen is, liggen de prijzen ook al hoger. Aanhaken met noemenswaardige verschillen in grondprijs gaat velen niet lukken denk ik.
Moet je verkassen en een ton bij financieren, dat gaat hem niet worden zonder enige wijziging in koeien en hectares.
+2
demelkboer
@Noorderling Bingo, dit is het echte kaart waar het om gaat. Remkes heeft het ook over zonering. Dat is dus dit. ABCD of GROEN GEEL ROOD ORANJE. Heb dondert niks.

A lekker boeren
B aanpassen
C oprotten of ot en sien

Meer smaken zijn er niet.

Er is 1 grote maaaaarrrrrrrrrrr en dat is de pegels. Daarom moet het goedkoop. Derogatie laten mislukken past wel in dat plaatje. Onder druk wordt alle vloeibaar.
Het beste wat je als sector kun doen is rustig achter over hangen. Daardoor wordt uitkopen onteigenen zo duur dat er gewoon minder geld is voor het hele sector. Dus verkoop de huid heel duur, tijd is i ons voordeel.

Er zijn altijd mensen die willen stoppen, als je toch wilt stoppen trek het budget van de overheid zo leeg mogelijk , het is jullie gegund.
bio boer
@Noorderling als je op beetere grond komt melk het wel stuk maklijker door beter ruwvoer onderschad dat niet

Op dat kaartje is het stikstof kaartje ook gebaseerd kun je bijna 1 op 1 overelkaar heenleggen
demelkboer
@bio boer klopt dit is het kaartje waar op de ander is gebaseerd. En dit komt weer uit plan Erisman maar meerdere hebben dit soorts zones geopperd.

Als je Plan Erisman door neemt zie je dat het gewicht van reductie komt te liggen in Brabant Gelderland en Overijssel. Van daar zon 600 piekbelasters . Er zijn er meer maar die dragen relatief weinig bij aan het landelijke stikstof probleem. Landelijk heb je veel PAS melders te legaliseren
arie.j
Quote Reactie van @crisis:
Bij onteigening kan er vergoed worden op basis van volledige schadeloosstelling. Dit betekent niet dat aan een ondernemer in Nieuwkoop een vergelijkbaar bedrijf in de Flevopolder wordt aangeboden

Grondprijs van veengrond in Nieuwkoop en grond in de Flevopolder, daar was 10 jaar geleden ook al een groot verschil tussen. Alleen als dat verschil belangrijk groter is geworden heb je een punt.
Verder iser met creativiteit en goede wil meestal nog wel wat rek in, neem de schade vergoeding, de belasting enz.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , cda , vvd , d66 en kop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!