Johan #Remkes: “Er is geen boer die niet om de natuur geeft. Dat is onderbelicht gebleven.” pic.twitter.com/a3eZ6zBPcL
— Caroline van der Plas (@lientje1967) October 5, 2022
BBB-voorvrouw Van der Plas vindt rapport Remkes veelbelovend
Deel dit topic
Lees ook
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's remkes , boerburgerbeweging , bbb , caroline van der plas en Stikstofkaart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
In mijn hoofd telt dit op tot vervallen van fosfaatrechten, invoering van N-emissie rechten met een generieke korting.
Of ben ik nu gek en lijd ik aan referentie koorts?
Maar het doet niets af aan de onduidelijke, zeer rekbare beloftes.
Wacht maar tot ze zelf praat.
tekst Klaver: ibb.co/LnjbW1M/
Dan kijken we allereerst naar deze bedrijven. Innoveren? Veel geluk om binnen een jaar een juridische technologische oplossing te vinden. Die is er niet. Maar, is dit aan te vechten met als reden dat de overheid geen tijd heeft gegund voor oplossingen via techniek?
Extensivering? Dat zal inderdaad wel een achterlijke grote inkrimp zijn van de veestapel van dit bedrijf. Dit zal weinig resultaat leveren, omdat een bedrijf met 100 melkkoeien het nooit zal accepteren om het met bijvoorbeeld met 20 te doen. Vaak om naar die 100 melkkoeien te komen heeft het levenswerk gekost wat allereerst mentaal enorme schade zal doen als dit zo ineens inkrimpt. Dit leidt dan waarschijnlijk tot bedrijfsbeëindiging. Daarnaast, wat is de steun die de overheid hiervoor biedt? Een inkomen halen van 20 melkkoeien lijkt mij niet haalbaar, en zal het beroep van melkveehouder omschakelen naar meer natuurbeheerder die af een toe nog eens een koe verkoopt aan een restaurant bij het natuurgebied. En ik denk dat ik eerlijk gezegd hiermee een aardig ideaalbeeld schets van de elite.
Verplaatsing? Door de enorme aantallen bedrijven die hiermee waarschijnlijk geraakt worden, zal verplaatsing compleet onlogisch zijn. Ook al zijn het politiek gezien waardeloze jaren, economisch gezien nu top. Dus bedrijven die niet in aanmerking voor opkoop, denken waarschijnlijk nu niet aan stoppen. Dus er komt niets vrij. Dit leidt dus net zoals de 2 vorige punten, bedrijfsbeëindiging.
Dan de laatste, Uitkoop. Het kleurplaatplan van 2022-2030 heeft een budget van 20 miljard, waarvoor een kwart bedoeld is voor uitkoop en nog eens een kwart voor afwaardering grond.
Maar, wat mensen buitenaf dus verkeerd zien, is dat een boerenbedrijf wel een onderneming is, maar er andere waarde aanhecht dan andere bedrijven (dit verschilt per boer). De manier van leven is wat het zo waardevol maakt voor vele, niet perse de winst (natuurlijk belangrijk).
En juist beëindiging hiervan leidt tot mentale gevolgen. Hier zijn tal voorbeelden van op te noemen.
Ik begrijp de positieve blik van Caroline/BBB, omdat het klinkt alsof het misschien toch een minimaal aantal bedrijven gaat kosten. Zelf schat ik dit wat minder positief in, omdat de 3 maatregelen die voor beëindiging in aanmerking zou moeten komen, nu niet veel goeds beloven.