LTO verwacht dat de landbouw extensiever zal worden, mits er een goed verdienmodel tegenover staat en er voldoende transitietijd is

In de landbouw wordt de komende jaren voor extensiveren gekozen, een verdienmodel waarbij er op elke hectare minder vee zal zijn. Dat meldt landbouworganisatie LTO.

Deel dit topic

Reacties

p.w.
Het hele artikel:
'LTO verwacht dat de landbouw extensiever zal worden, mits er een goed verdienmodel tegenover staat en er voldoende transitietijd is
In de landbouw wordt de komende jaren voor extensiveren gekozen, een verdienmodel waarbij er op elke hectare minder vee zal zijn. Dat meldt landbouworganisatie LTO.

In een interview met dagblad Trouw zei LTO-voorzitter Sjaak van der Tak afgelopen weekend dat de tijd van alleen schaalvergroting voorbij is. Er zal meer natuur-inclusieve landbouw komen, al betekent dat volgens LTO niet dat intensieve landbouw volledig zal verdwijnen.

Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord, verwacht dat de extensivering in het hele land zal plaatsvinden. Zo ook in Fryslân. ,,Wel zou het kunnen dat er in Fryslân minder extensivering zal zijn dan op andere plekken, omdat er in Fryslân al relatief extensief geboerd wordt.”

Verdienmodel
Om de transitie te doorlopen, is het echter belangrijk dat boeren een goed verdienmodel hebben. LTO wil daarom dat boeren beter betaald krijgen voor hun producten. De organisatie vindt de voedselprijzen in supermarkten te laag. Dat wordt met een extensivering al helemaal krap. ,,Als je extensiever gaat landbouwen, betekent het dat je meer grond nodig hebt en dat er meer bewerking nodig is. Dan gaat de prijs van een product dus omhoog”, aldus Bruins.

Daarnaast is het belangrijk dat de landbouw voldoende tijd krijgt om de transitieslag te maken. Het kabinet wil dat de boeren in 2030 hun stikstofuitstoot hebben gehalveerd. Onmogelijk, zegt Bruins daarover. ,,De opgave die er ligt en het tijdspad zijn beide onhaalbaar. En als iets onhaalbaar is, wordt het heel ingewikkeld en breekt de pleuris uit.”

Extensivering betekent volgens LTO ook niet dat er geen intensieve landbouw meer zal zijn. Bruins: ,,Je hebt verschillende vormen van landbouw nodig. Biologisch werken is ook niet de heilige graal. Als we dat allemaal gaan doen, krijgen we voedselschaarste.”

LTO hoopt dat Johan Remkes, de stikstofonderhandelaar van de regering, de boeren houvast biedt. Remkes biedt het kabinet woensdag zijn rapport aan.'
Twentsch Land
Tussen de regels door zegt lto dat er flink wat boeren moeten verdwijnen, ook weet het lto dat niks voor niks is, beter verdien model staat voor meer bazen op je erf die mede bepalen.
+1
weurding
Weer geen blije verwachting
de Tank
@weurding Teleurstelling is het gevolg van een verkeerde verwachting. Verwachten dat alles blijft zoals het was zal zeker tot teleurstelling leiden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , lto , vee en verdienmodel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!