Agricycling breidt uit: ook boeren in Waadhoeke, Leeuwarden en Noardeast-Fryslan gaan bermgras en hekkelspecie op eigen erf composteren

Agricycling breidt uit naar Noord-Friesland. Ook boeren in Waadhoeke, Leeuwarden en Noardeast-Fryslân gaan bermgras en hekkelspecie op eigen erf composteren.

Deel dit topic

Reacties

+2
de jonge
Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat er nog boeren zijn die zich hiertoe laten verleiden,, laten ze zich ook nog een keer gebruiken om slootsafval wat anders afgevoerd moet worden op een goedkope manier vanaf te komen. Dan denk ik wel es bij mezelf sommigen willen zeker ook graag genomen worden...
+3
klant
@de jonge dat vindt ik dus ook. Alle onkruidzaden zijn na het proces gedood zeggen ze, ja amahoela binnen no time het hele land vol ridderzuring en andere rotzooi.Als je maar een mooi verhaaltje houdt zijn er schijnbaar altijd mensen die erin trappen.
de jonge
@klant en dan straks met de waternormen staan we allemaal op de achterste benen omdat de kwaliteit van het water zo tegenvalt, terwijl je met die troep daar juist aan meewerkt naar mijn mening, gooi je allemaal rotzooi op het land wat met regenbuien door de grond weer in het oppervlakte water terecht komt
de jonge
@de jonge zullen ze het daarom niet in de natuurgebieden willen hebben? ik bedoel ze zijn nu zelf niet bepaald kringloop bezig op deze manier, dan moet het slootsafval ed ook daar in dat gebied weer verwerkt worden toch?
Claas 1986
@klant wat denk je van jacobkruid. staat binnen no time overal.
+1
JappieJo
Van eigen sloten zou het wellicht nog te overwegen zijn, maar hoef die zooi van de gemeente echt niet, vlakbij composteert de gemeente het ook, geeft nog net geen licht in het donker 😎
+1
de jonge
@JappieJo precies dat en dan willen ze het nu naar de boeren doorschuiven en straks worden wij weer aangewezen als de vervuilers.... ik snap werkelijk niet dat hier weer mensen instinken..sommigen hebben blijkbaar een slecht geheugen en zijn ook de slibverhalen alweer vergeten.
+1
kaas
Zal wel weer een hype zijn waar de loonwerker en de plastic leverancier alleen beter worden net zo als het chedderen van snijmais wat ook een flop is geworden ,
+3
de jonge
@kaas volgens mij hebben ze het in die natuurtoestanden eerst ook zelf geprobeerd,maar ze zullen er wel achter zijn gekomen dat er nogal wat werk inzit, dus kunnen ze wel eens gedacht hebben schuif het maar op die ""domme"" boeren af,geef boer en loonwerker eerst wat subsidie, hebben wij de risico's ook niet en dan zijn er blijkbaar altijd weer een paar zo subsidiegeil om er aan mee te werken...
Thomas2000
Volgens mij kost het 20 tot 25 euro per ton om te storten.
+1
boer03
Alsjeblieft zeg. Hier zijn de boeren dan wel weer goed voor.
Zou geen reden kunnen bedenken om hier aan mee te werken.
dijkstra uit w
Als het nou wel schone compost is na afloop. En Niks kost voor de boer, maar wel wat oplevert, en voor de mestwet geen aanvoer is. Dan is het toch een mooie manier om je maisland elk jaar van z'n 10 ton compost per ha te voorzien. scheelde weer wat mest wat je voor je gras kan houden. zeker als er geen derogatie meer is.
de jonge
@dijkstra uit w schone compost na afloop? denk jij dat oa dat het allemaal fraai spul is? word het eerst ook onderzocht op oa zware metalen en pfas?? en straks het land vol met jacobskruid wat in de bermen is gezaaid?
dijkstra uit w
@de jonge maar als het nou wel schoon is, dus onderzocht en gekeurd. dus geen kiem kracht en geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen. Wat vindt je er dan van.
de jonge
@dijkstra uit w als als, kunnen ze mij niet wijsmaken. pfas bv zit door het hele land heen en dan ga je die hoeveelheid dus automatisch verhogen
dijkstra uit w
@de jonge ik denk dat het met die pfas wel mee zal vallen uit de gemeentelijke bermen. Waar moet dat vandaan komen. van uitlaat gassen en banden rubber slijtage?
Maar goed. Als je het onderzoekt weet je het. Denk dat dat wel gebeurt als het goedgekeurde compost is.
Hoeveel pfas zou je via gewasbescherming op je land krijgen?
de jonge
@dijkstra uit w Wat zijn PFAS?
PFAS is de afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. PFAS zijn stoffen die door de mens zijn gemaakt en dus niet van nature in het milieu voorkomen. Onder PFAS vallen onder meer GenX, PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaat). In totaal gaat het om enkele duizenden stoffen.

De chemische industrie maakt veel gebruik van PFAS. De stoffen worden vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen verwerkt in uiteenlopende producten.

Denk aan: jassen, pannen, bakpapier, voedselverpakkingen, smeermiddelen, skiwax en blusschuim. Van een groot aantal PFAS is bekend dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

2. Wat zijn de risico’s van PFAS?
PFAS vormen een risico voor zowel mens als milieu. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen, kan dit al nadelig zijn voor hun immuunsysteem. Dat blijkt uit studies van het RIVM.

Omdat PFAS vaak nieuwe stoffen zijn, bestaat er veel onbekendheid over hun eigenschappen en exacte schadelijkheid. Voor PFAS waarvan de schadelijkheid wel bekend is, hanteert het RIVM een relatief lage norm voor de aanwezigheid van PFAS in grond of water.

3. Hoe komen PFAS in bronnen voor drinkwater?
PFAS kunnen zich verspreiden via de lucht, bodem, voedsel en water, zegt PFAS-onderzoeker Arjen Wintersen van het RIVM. “Een deel belandt in het milieu door uitstoot van de industrie. Door neerslag komen PFAS terecht in oppervlaktewater of via de bodem in grondwater. Dit zijn bronnen die drinkwaterbedrijven voor de winning van drinkwater gebruiken. Ook komen rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreiden PFAS in oppervlaktewater. Momenteel wordt onderzocht welke specifieke activiteiten voor verontreiniging zorgen, daar is nog geen totaalbeeld van.”
+1
de jonge
Quote Reactie van @de jonge:
Door neerslag komen PFAS terecht in oppervlaktewater of via de bodem in grondwater.

En dan zou jij nog meer van dat spul willen aanvoeren, dan gaan toch de normen straks bij jou in de sloten omhoog en bij de natuurgebieden en provincies etc omlaag, die voeren het namelijk op jou af en dan krijgt de sector weer een dolksteek dat die zogenaamd de veroorzakers zijn van de slechte kwaliteit van het oppervlaktewater....
newholland6640
Foi wat een negativiteit.
de jonge
@newholland6640 ik zie er ook geen positiefs in inderdaad.
January
@de jonge is er ook niet
weurding
Onder mom van o.s. verhoging wordt hier wel veel gras uit natuurgebieden op het land gegooid, ben er ook wat huiverig voor, hebben nu naast het land een stort van Bermgras, daarvan weet ik zeker dat ik onze grond daar niet mee ga "vergiftigen".
In nat2000 gebied ligt hier een aangelegde lemen kuilplaat, daar rijdt men de vrachten in een bult, zal zo even heen fietsen een foto maken
weurding
@weurding stinkt en broeit

(klik om te vergroten)

de jonge
@weurding hoeven zij hiervan de sappen niet op te vangen dan? tenminste ligt een sloot vrij dichtbij toch? als ik de foto zo bekijk, het word allemaal steeds bijzonderder
weurding
@de jonge SBB heeft andere wetten🤭
marcsterreborn
Vake buj te bange
de jonge
Heeft niks met bang te maken, eerder met de werkwijze van de staat@marcsterreborn
dijkstra uit w
@de jonge de fumo gaat sbb niet contoleren idd.
als de balen droog in de kolencentrale bij stoken heet het duurzame groene energie.
Maar vergeet niet dat het de schuld van de stikstof is dat sbb zoveel moet maaien....
Hier zijn ook heel wat boeren in de omgeving die dit spul gratis krijgen van sbb. om het bouwland land mee op te hogen. Alleen hebben ze niet in de gaten dat ze sbb een gunst bewijzen. en die steken je zo een mes in de rug als het gaat om landbouwbeleid.
laat sbb maar 30 euro per ton toe betalen aan de ontvanger. Dat is een marktconforme prijs om dit spul af te voeren.
Koeien boertje
Heb hier een paar jaar compost op het maisland gedaan.
Elk jaar super beste mais.
Maar je blijft er een bult plastic autobanden velgen palen van je land halen.
Toen ben ik er van narigheid mee gestopt.

Tegenwoordig zetten ze het heel vaak om en vind je het plastic niet weer.
Maar 't zit er nog wel door

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's erf en leeuwarden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!