Melk leveren aan twee fabrieken gunstig?

Sinds de leveringsvoorwaarden dit voorjaar onder de aandacht kwamen vraag ik mij af of het voor melkveehouders gunstig is om aan meerdere fabrieken hun melk af te kunnen leveren. Graag wil ik hierover van gedachten wisselen, er vanuit gaande dat het rechterlijk af te dwingen zou zijn dat fabrieken niet kunnen eisen 100% van je melk aan 1 fabriek te leveren.

Voordeel is dat je melk kan verkopen aan hoogste bieder. Wanneer ik aan twee (of meer) fabrieken zou leveren kan ik tegen 1 fabriek zeggen haal maar 70% van mijn tank leeg en de ander 30%. Hiermee stuurt de boer de prijs.

Borging etc gebeurd toch al centraal bij Qlip.

Nadeel is de onzekere melkaanvoer per fabriek die waarschijnlijk premies zullen gaan geven op constante melkstromen. Ook loop je wellicht meer risico dat je niet altijd van je melk af komt in tijden van overschot.

Wat zullen verder de effecten zijn?

Deel dit topic

Reacties

+1
de hoef
Als je bij rfc zit kan het zeker niet
david2
@de hoef denk dat alle boeren die aan "boeren van amstel" leveren RFC lid zijn, dus er zijn wel mogelijkheden
de hoef
@david2 als rffc lid, teken je dat al je melk na rfc gaat, en geloof maar dat ik het geprobeerd heb
+1
bio boer
Klinkt leuk melkveehouder hebben luxe positie met afname gerantie als er melk teveel is zouden ze graag watlevrancies er uit kunnen gooien ik had wel gewild dat het zo goed was geregeld bij de eieren als met de melk nu is komt ook weer tijd dat ze je liever kwijt zijn dan rijk dan is de afname gerantie wel goed geregeld je mag zelf nog groeien zonder daar eerst toesteming voor tegeven
bio boer
@bio boer doel dan op als wij meer vrojheid willen willen de fabrieken dat natuurlijk ook is een wisselwerking
+2
de Tank
Ik denk dat het belangrijker is om in mindere tijden bepaalde zekerheden te hebben(afnameplicht) dan in goede tijden het onderste uit de kan. Verder is eventuele kwantumtoeslag een ding.
boertje boer
Gewoon spotmarkt op gaan kom je er van zelf achter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tank , melk , voorjaar , melkveehouders , qlip , melkaanvoer en leveringsvoorwaarden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0