Illustratie van: Henk Klein Ovink

Goede jongveeopfok

beste prikkers

wat is de beste jongveeopfok
ben de laatste dagen op excursie geweest en verschillende manieren gezien
zelf heb ik er een uitgesproken mening over en denk dat een 100 euro extra in de opfokperiode
veel geld oplevert later in het produktieve leven van het dier
maar hoe gebeurt het op de andere bedrijven van de prikkers

hier : 3 dg biest==7 wk poeder+brok en luzerne==tot 1 jaar 2 kg brok+goed kuilvoer(min.180gr eiwit)==tot afkalven op 2 jaar kuilvoer met hooi

kalm an klaas

Deel dit topic

Reacties

brabo
Volgens mij kun je dan beter als opfokker de vaars alleen maar inclusief kalf verkopen(twv 200 euro). En dus het kalf erbij geven. Dan moet Wim maar zien wat hij ermee doet.
brabo
neurende ??
brabo
Wim dat vermoedde ik al, maar als iedereen zijn eigen streektaal gaat weg pennen, dan is het voor niemand meer te volgen.
brabo
Wim, hier is een vaars gewoon een vaars oftewel een vêrs.
Hooguit heb je hier het verschil tussen een volle en een verse, maar dat zal in friesland ook wel zo zijn
brabo
Je hebt het over 1,6 rietjes per dracht. Zijn dit dan ook 1,6 inseminaties of doe je ook wel eens rietjes splitsen ?
Ook zeg je zonder de bewustgusten. Ik neem aan dat je dieren die bewust gust zijn dat je deze ook niet insemineerd of geinsemineerd hebt want anders zouden deze onbewust gust genoemd moeten worden.
Maar ervan uitgaande dat je 1,6 ins/dracht nodig hebt is natuurlijk best.

In je andere opmerking zei je dat je bij een dracht van 50% alles na 2 inseminaties drachtig zou hebben.In mijn beleving worden er dan van die 2e inseminatie ook maar weer de helft drachtig, dus zit je dan op 75%.
brabo
je zult toch wel eens 2 dieren op de zelfde dag met 1 rietje insemineren.
dat is hier zeer gebruikelijk.
brabo
tom, wel goed opgelet op school ?
bij 50% dracht heb je na 2 inseminaties pas 75% van je veestapel drachtig.
anonymous_8
Volgens mij moet je met mais oppassen vanaf een maand of 8
(kans op vervetting uierweefsel volgens de literatuur)
ejb
Beste Wimsumar als jij dan vervolgens bereid bent om voor vaars die dracht van jersey heeft gehad €150 (ter compesatie van verloren kalf) meer geeft zullen er wel boeren zijn die ze er vervolgens mee insemineren tot die tijd blijft animo hiervoor minimaal
ejb
beste Wimsumar ik zeg het niet vaak maar nu moet jij beter lezen ik schreef een vaars die een jersey dracht heeft gehad en niet drachtige vaars.
ejb
Beste Wimsumar ik zie het zo: het dier is vrij vanonzichtbare baarmoederbeschadigingen en moet dus duurder aangeboden worden om de maatregelen (het kalf met 50% jerseybloed) te compenseren. is de kopende party dit bedrag niet bereid te betalen dan er vooral geen jersey opdoen
ejb
ik vind dit helemaal geen rare gedachte.

ik denk ook dat er in nederland vanaf 2015 veel minder vaarzen vrij komen omdat quotum dan niet meer belemmerend is en oudere koeien weer rustig afgemolken gaan worden zodat ze dan rechtstreeks naar slachterij gaan i.p.v. voor de melkerij verkopen en de hele hype rond gesext sperma is dan over en men gaat weer meer BBL insemineren en dan krijg je voor wat dit betreft een heel ander beeld dan nu het geval is
ejb
beste Wimsumar ik denk dit is omdat gesext sperma nogal duurder is dan normaal sperma je hebt bij gesext sperma nog steeds 10 % kans op stierkalf en de bevruchtingsresultaten zijn slechter en van de beste stieren komt geen gesext sperma wand die kunnen ook zo al het sperma wel kwijt

de enige 2 manieren waarop gesext sperma blijvend word is dat dan ook 50 % van de koeien met b.v. BBL geinsemineerd word of dat een neurende vaars kort bij de €2000 komt anders gaat het financieel een keer breken
ejb
Beste Wimsumar bedankt ik was nog vergeten te reageren op brabo wat het betekende en dat had jij dus al keurig gedaan
ejb
ik had het over de beste stieren en tot 2015 zal het nog wel lopen maar het feit dat de prijs flink dalende is bij een jaar terug zegt ook meer dan genoeg in 1 rietje gesext sperma gaan 3 gewone rietjes en daarom is het bij topstieren veel intressanter om de rietjes ongesext weg te zetten.

Kian is geen topstier meer om o.a. zijn dochtervruchtbaarheid en afkalfgemak veroorzaakt door te smalle kruizen
Paramount is absoluut geen topstier i.v.m. gehalten en uiers (te korte spenen met een te nauwe achterspeenplaatsing met een te strakke ophangband)

topstieren over de afgelopen jaren waren in mijn ogen stieren vooral O Man en in mindere mate Shottle
Wimsumar
Beste Klaas Vogelzang: Hoewel ik geen jongvee heb lijkt het door u gehanteerde voerschema ruim voldoende voor een goede en snelle jongveeopfok misschien groeien ze zo snel genoeg om ze op 1,11 jaar af te laten kalven.
Verder is het van groot belang het jonge dier te ''trainen'' voor het leven als melkkoe d.w.z.als de koeien zomers weiden moet jongvee ook al geleerd hebben wat gras en graseten is. (Ik heb als aankoopvoorwaarde dat een vaars als pink/kalf buiten heeft gelopen). Uiteraard hoort hierbij een adequaat parasietenbestrijdingsschema (wormen e.d.).Ook de jongveehuisvesting tijdens de stalperiode moet bij voorkeur op de melkveehuisvesting lijken voor gemakkelijke gewenning bij overplaatsing.
Het allerbelangrijkste is de keuze van de onvermijdelijke parasiet die een pink een nieuwmelkse vaars maakt: Laat een vaars de eerste keer kalven van een jerseydracht!
Wimsumar
Beste Erik: Als ik zelf jongvee op zou fokken dan zou ik dat inderdaad doen. Zoals ik al schreef, het kalf groeit als parasiet ten koste van de nog in volle groei zijnde pink. Andersgezegd, iedere kilo die het ongeboren kalf groeit moet gecompenseerd worden met een uitstellen van het afkalfmoment om de vaars voldoende te laten ontwikkelen.Bovendien, de eerste keer afkalven kan niet licht genoeg verlopen.
Wimsumar
Beste BeBoer.Wat te doen met Jerseykalveren? Gewoon, weggeven.
Wimsumar
Beste EJB.: Nee, natuurlijk betaal ik geen €150,- compensatie. Als ik een drachtige vaars koop, betaal ik voor ''een drachtige vaars''.
N.B.: De opfokker heeft al voordeel gehad doordat de vaars eerder klaar kan zijn om af te kalven omdat er een veel lichter kalf in groeit met een Jersey-dracht.
Wimsumar
Beste EJB: Sorry, verkeerd begrepen. Maar het was de keusen het eigenbelang van de opfokker te kiezen voor een jersey-drachtigheid om ieder geboorterisico van het kalf te vermijden. Omdat er geen garantie hoeft te worden gegeven op afkalfbeschadigingen (baarmoederontsteking, witvuilen) kan de vaars zelfs goedkoper aangeboden worden!
Wimsumar
Beste Klaas Vogelzang: Dat er zo hier en daar nog geld te besparen/verdienen is door optimalisatie van de jongveeopfok ben ik met u eens. Hoewel ik er zelf debet aan ben het in stand te houden van het marktsegment van ''lage prijs aankoopvaarzen'' is het soms schrikbarend wat er aangeboden wordt (en ook nog niet eens drachtig is van een Jersey......)
Wimsumar
Beste Klaas Vogelzang: Het is denk ik niet aan dovemansoren u te adviseren dat te doen waar u zelf het meeste zin in heeft.
Het zelf opfokken van jongvee of het aankopen van vervangingsvee heeft beide (grote) voor- en nadelen. Ook financieel is er mijn inziens geen overtuigende ''winnaar" waarbij een voordeel van enkele tientjes of zelfs honderden euro's per dier voor hetzii eigen opfok, hetzij aankoop slechts in een schril contrast staat met wat 1 cent opbrengstverschil per kilogram melk voor een bedrijf betekent.
Een aankoopvaars van € 1.000,- heeft na enkele jaren mogelijk nog de restwaarde van (stel) € 500,-. Dit bedrag aangevuld met de opbrengst van een stuk of 3 à 4 door de koe voortgebrachte levende kalfjes maakt het ''systeem''budgetneutraal. De post ''Omzet en aanwas''is bij mij soms negatief, soms positief.
Hoewel ik er welhaast zeker van ben in staat te zijn zelf een betere koe te fokken dan ik nu aankoop zou ik minstens 15 jaar terug in de tijd moeten om te zeggen zelf jongvee op te gaan willen fokken. ( Dit houd in, bouw jongveestal en investering in fokvee).
Wimsumar
Beste Beboer1: Nee, de jongveestalbouwplannen blijven voorlopig diep in de ijskast liggen ( en reken maar dat het dan bij een 'vrijgezellenboere-ijskast ook diep onder het aangevroren ijs vast onder in de ijskast zit maar dat terzijde).
Een scenario, waarbij na ''2015'' aankoopvaarzen fors in prijs stijgen is inderdaad goed denkbaar. In tegenstelling tot wat E.J.B. hierboven aangeeft verwacht ik juist wel massaal gebruik van gesexte sperma waardoor eenvoudigweg het aanbod van (kalf)vaarzen kan stijgen, met prijsdrukkend effect. Hier kan echter ook direct tegenin worden gebracht dat de maximale veebezetting zo veel mogelijk met melkvee wordt benut ( daar moet het mee verdient worden, nietwaar(?)), inhoudende dat (kalf)vaarzen echt duur worden door mogelijk laag aanbod.
Uitgaande van een te zijner tijd 'Belgisch' prijsniveau van (kalf)vaarzen à € 1.700,-en een restwaarde van € 500,- van een oude slachtkoe (zie ook mijn berekening in mijn reactie hierboven) dan is de resterende € 1.200,- ook weer voor een groot deel op te brengen door een viertal verkoopbare kalveren die de afvoerkoe in de loop der jaren voortgebracht heeft.
Bij stijgende vraag naar fokvee/(kalf)vaarzen stijgt de vaarskalf-nuka-prijs mee en bij massaal gebruik van vrouwelijk gesext sperma stijgt de stierkalf-nuka-prijs exponentieel. In vogelvlucht aangegeven verwacht ik te zijner tijd ook zo goed als budgetneutraal vee te kunnen vervangen.
Anders wordt het verhaal als op grote schaal jongveeplaatsen omgezet wordt in melkveeplaatsen, vanwege de maximale mestplaatsingsruimte. Dan kan een systeem met aankoopvervanging wel eens echt heet worden. (maar dan is de ijskast ook snel ontdooit) Kortom
Wimsumar
Beste Brabo: (Streektaal) Neurende vaars/koe = hoogdrachtige vaars/koe.

KLik: [www.encyclo.nl]
Wimsumar
Beste Brabo: Jo hawwe gelyk, praet mar Frysk Ehh sorry, u heeft gelijk. Het is een kwestie van geduld dat iedereen Fries L... eehhhh schrijft.
Ik had het woord streektaal al staan maar omdat ''neuren'' in de encyclopedie der Nederlandse taal staat neem ik toch aan dat het algemeen bekend mag zijn maar min of meer per streek gebruikt.
Hoe is de 'streektaalbenaming' voor een hoogdrachtige vaars/koe in het grensgebied van Gelderland en België?
Wimsumar
Beste Brabo: Heftig hoor, datBrabantse volle- en verse ''vêrs'' -
B.T.W., in't fries: Kâlve- en nijmelk-rier. Eigenlijk heel logisch, hè.
Toegift: guste- of vare koe = feare ko.
Erco
laat jij ze kalveren van een jersey wim?
Erco
dat is nog eens een goed onderbouwde reactie! neem eens een voorbeeld aan wim, die geeft altijd een onderbouwde reactie. Ook al ben je het dan nog niet altijd met hem eens.. maar dat terzijde
jan w
Kian is wat dat betreft wel een heel aparte stier. Je moet hem zeer gericht inzetten en zijn vruchtbaarheid is natuurlijk ook wel een groot punt wat aandacht vraagt.
jan w
Als je kalveren een goede kalverbrok geeft dan krijg je een betere pensontwikkeling. In principe kun je kalveren opfokken met alleen krachtvoer
jan w
Ben het helemaal met klaas eens. Met een goede opfok is veel te verdienen. Hoe je het ook wend of keert, een goede opfok brengt altijd zijn geld weer op.
jan w
Volgens mij moet dat toch eens een keer fout gaan met die inteelt
Hieronder een stukje van de site van veecom.

DE INTEELT ALARM BELL

Een jaar of tien geleden ontstonden er veel problemen bij de Nederlandse koeien. Torenhoge producties
en koeien die maar een of twee lijsten mee gingen, Om vervolgens totaal opgebrand te worden afgevoerd.
De oorzaak hiervan bleek de hoge inteeltgraat te zijn van de toenmalige populatie. Met name Bell kwam
veel voor in de toenmalige koeien. Hij gaf extreem melkrijke dieren met weinig inhoud en alle problemen
van dien. Hij werd hierdoor achteraf dan ook door velen verguisd.

De jaren erna moest er fris bloed in de Nederlandse veestapels komen. En was inteelt het
beste argument om met een van de vele computergestuurde paringsprogramma’s van
Nederland te beginnen.

Tien jaar later lijkt de geschiedenis zich te herhalen:

Oman wordt als de oplossing voor alle problemen gezien en met name Oman x Durham wordt als ideaal gezien maar;

v. Oman = (Manfred x Bell Elton) x mv. Durham = (Bell Elton x Chiefmark x Bell)

Met Bell Elton als grootvader aan zowel vaders als moeders zijn dit al inteeltproducten opzich.

Als je kijkt naar de vaderdieren van de gemiddelde populatie op dit moment zie je dat Bell daar nog steeds een grote rol in speelt. Zie voorbeelden:

Olympic : Adisson x Besne Buck *Adisson = Bell Elton x Mountain

Louson : Adisson x Jabot *Adisson = Bell Elton x Mountain *Jabot = Cleitus x Bell

Rafael : Adisson x Cash *Adisson = Bell Elton x Mountain

Lucky Mike : L. Leo x Celsius *L. Leo = Ugela Bell x Elevation*Celsius = Bellman x Bell

Superior : L.Leo x Celsius *L. Leo = Ugela Bell x Elevation*Celsius = Bellman x Bell

Paramount : Jocko x Fatal *Jocko = B. Buck x Southwind = Bell -Fatal = Ugela Bell x Starb.

Onedin : Cello x Fatal *Cello = Celsius(Bellman x Bell) x Nordkap. Fatal = Ugela Bell

Canvas : Sparta x Celsius * Celsius = Bellman x Bell

Break out : Trinity x Labelle * Labelle = Stan Bell Bos x Bell

Chasse : Novalis x Jabot * Jabot = Cleitus x Bell

Ricky : Major x Fatal * Major =Celsiusx SB.Celsius=Bellman x Bell. Fatal =U.Bell

Dit zijn wat voorbeelden die nog maar twee drie of vier generaties terug gaan en er zijn er nog natuurlijk nog veel meer. Bijv. Jocko = Besne Buck x Southwind dit is een Bell zoon.

Er word beweerd dat met computergestuurde paringsprogramma tot 6 generaties terug inteelt wordt gemeden.
Hierdoor zouden stieren met bovenstaande afstamming nauwelijks kansen moeten krijgen. Toch zie je dat
in allerlei paringsprogramma's deze stieren wel op grote schaal gebruikt worden met als gevolg veel inteelt.
De cirkel is weer rond en de geschiedenis herhaalt zich…
jan w
Las net op de kaart van CRV die bij de post zat, dat kian is zolang de voorraad strekt. Maar de drachtigheidspercentageis bij gesext sperma over het algemeen veels te laag. Bij pinken en vaarzen gaat het nog een beetje, maar gemiddeld haalt het % nog geen 50.
anonymous_106
beste wim

ik begrijp je met de jerseydracht
maar het ligt voor een groot deel aan de voeding en milieu
heb je een vette vaars, vaak problemen met afkalven doordat het geboortekanaal te vol is met vet
heb je een magere vaars, vaak een te groot kalf met slecht opuieren van de kling en schede
laat je een vaars veel lopen kalven ze ook een stuk makkelijker af door minder stijfheid
ook een strohok geeft een versoepeling van afkalven

ook genetisch is erveel te winnen op dat gebied
maar de natuur zelf regeld ook al dat een kalf van een vaars kleiner is

hier het credo: eigen stier erbij en afkalven op 2 jaar en dat gaat in 95 % vanzelf
het meeste probleem heb ik met een vaars die drachtig is van de ki

kalm an klaas
anonymous_106
de kalveren krijgen kalverkorrel start van agrifirm en tot 1jaar omdat ik de maximale groei wil
ze gaan pas met 14 weken op de roosters met natuurlijk ligboxen() anders met je niet aan jongvee beginnen

het mag van mij wat extra kosten omdat ik niet een aantal jaren achter iets aan wil vangen wat niet optimaal kan produceren

ik krijg per jaar wel een stagiare en wat ik dan soms hoor denk ik dat de ned. boer wel wat geld kan verdienen
hoe kijken jullie daar tegen aan

kalm an klaas
anonymous_106
beste wim

vertel mij dan of het uit kan om zelf op te fokken of te kopen
blijven de koeien die jij koopt lang genoeg lopen om die 1000 euro waar te maken en hebben ze dan genoeg produktie
soms slaan hier ook wel de twijfels toe als je dan een dier koopt en die geeft ook goed melk
alleen weet je nog niet of ze het ook lang volhouden

onderzoek van sprayfo en agrifirm verteld dat dieren die snel en veel biest krijgen lang en meer melk geven in de eerste drie lactaties
dus.......

waarom fok je niet zelf op

kalm an klaas
anonymous_106
waarom voer je ze mais

ben er zelf mee gestopt op aanraden van de adviseur en vind dat ze het daadwerklijker beter doen
maar ben altijd nieuwsgierig of het beter kan

kalm an klaas
anonymous_106
moet eigenlijk, volgens de literatuur, vanaf 3 mnd op 18 % eiwit in het rantsoen naar 14% op 24 mnd
door mais te voeren haal je die 18 % niet en dus niet de maximale jeugdgroei
wel een energierijk rantsoen met mais dus de algehele conditite zal voor het oog goed zijn

blijf je ook na het insemineren doorgaan met mais voeren????

kalm an klaas
anonymous_106
wat maakt dat nou uit
niet dat het wat uitmaakt
maar je blijft toch niet staan nadat je van school af bent
het meeste heb ik geleerd in het veld nadat er iets niet goed ging
door schade en schande word men wijzer
en dit is zoals ik het doe en vraag dus aan anderen of zij misschien een andere en betere manier weten
zoals je ziet heb ik er over nagedacht hoe ik het zal doen
de meesten doen het zoals hun vader ook deed
niet dat het verkeerd is maar misschien kan het beter
je bent nooit te oud om te leren
en het niveau van de mas in zwolle ben ik toch allang ontstegen

kalm an klaas
anonymous_106
ben het toch niet met je eens
de meeste boeren die nu een vaars over hebben zijn de nog wel op de markt om te verkopen
in de aanloop naar 2015 zal er nog meer syrix gebruikt worden
want er kan voor deze prijzen nog opgefokt worden dus...............

en de prijs van gesekst sperma is het laatste jaar dalende
sperma van kian en paramount is al vrij verkrijgbaar voor 35 euro

kalm an klaas
anonymous_106
maar brabo

naar de gegevens van crv te oordelen is het drachtigheids% per stier verschillend
daarom zijn er naar mijn weten ook stieren weer uit het syrix gehaald
maar misschien weet iemand anders dat JR misschien ?

kalm an klaas
adrie
Wel gezellie, oud klasgenoten onder mekaar.
anonymous_228
Wij fokken jongvee op om op 2jarige leeftijd van elke stier te kunnen kalven.Ik gebruik bewust geen pinkenstieren omdat je daarmee het probleem 2 jaar opschuift.Een stier als Kian is natuurlijk funest met z'n smalle kruizen.
anonymous_228
Ik let erg op kruisligging en kruisbreedte , wij hebben veel kalvingen per jaar en ik kan er niet altijd bij zijn. Daarom valt kian af ondanks zijn andere kwaliteiten.
anonymous_294
@wimsumar

ben ik niet met je eens...het licht afkalven van de vaars heeft niet vooral te maken met de zwaarte van het kalf maar aan de bouw van hun kruisbekken.
stierenlijsten geven genoeg informatie daaromtrent
en wat ga je doen met een yersyvaarsje als de moeder haar produktieverwachtingen niet inlost
anonymous_294
@wimsumar

jij had de luxe omdat in nederland het qoutum vrij gemakkelijk vol te melken was en het aanbod van vaarzen groter bleef dan de vraag

hier in belgie waar de vraag groter is de laatste jaren omwille van het niet behalen van het landenquotum wordt voor een goede vaars rap 1500-1700€ gegeven.

zou jij in zulke situatie vaarzen aankopen wim want melk verhuren zal toch niet interessant zijn
...en wat na 2015 zouden er dan massaal vaarzen op de markt komen??

wim begin maar je bouwplannen naar boven te halen
anonymous_359
Ik ben het wel met je eens dat kianvaarzen er nog in moeten groeien bij 2 jaar. Je ziet wel eens een kianpink, dat je bij jezelf denkt daar past nooit een kalfje door, bij mij geeft dat bij de eerste keer kalveren ook wel problemen. Te veel dode kalveren bij geboorte.Moet wel bijgezegd worden dat ik een echte wachter ben bij afkalven, ik grijp bij voorkeur niet in. De vaars is voor mij belangrijker dan het kalfje. Bij mijn 2 e kalfs kians (5) alle 5 levend geboren.
Kwa lw kun je met kian alle kanten op, grove schatting is 70 % 100 of hoger 30 % lager dan 100
anonymous_359
hou nou toch op klaas, volgens de literatuur. Je hebt ook maar gewoon de mas in zwolle gedaan hoor
anonymous_359
je bent nog net zo een druktemaker als toen. Maar maakt niet uit hoor. Iedereen leert door. En lager zakken dan het nivo van de mas in zwolle : DA KAN OOK NIE HE.
Ze zeiden toen al: wat is het verschil tussen de maffia en de mas? antwoord : de maffia is een georganiseerde bende.
anonymous_359
ja zeker wel. Tot aan middelbaar kader toe in oenkerk. Mij is daar toen verteld dat als de boer alles goed er een maximale drachtkans is 70 % en dat dat gelijk stond aan 1.3 inseminaties.
Maar als zij het toen niet goed hadden, dan heb ik het fout met permissie.

Maar ik heb nu 1.6 rietjes nodig per drachtige koe (dus zonder de uiteindelijk bewustgusten) wat is dan volgens jou mijn %


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/02/2010 19:02 door tom.
anonymous_359
bericht verwijderd


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/02/2010 19:03 door tom.
anonymous_359
ja maar dan kom je er nooit. en nee de inseminatoren knippen alleen het puntje eraf volgens mij
anonymous_359
nee tot op heden nog nooit, ik zal er eens over nadenken
anonymous_359
en wat vind jij goed dan? 50 % drachtig in 1 keer is toch 100 % in 2 keer. en dan zit je aardig op het landelijke gemiddelde. Dus zou je kunnen uitleggen hoe je dat precies bedoelt?

Ik zit overigens met het zelfde dilemma met fidelity. In mijn ogen een goede stier, maar die vruchtbaarheid baart me zorgen.

Ik heb fidelty en spencer behoorlijk in sap meedraaien. Veel 1 e keus fidelity met 2e keus spencer. Maar als het moederdier of de moedersmoeder goed wil dragen dan gebruik ik hem wel, anders keuze nr 2 bij mij
anonymous_359
mijn reactie staat iets hoger in de discussie (mijn fout) tot 2 keer toe
anonymous_393
KUL!
anonymous_393
Klaas:

7 wkn (poeder)melk is mogelijk wat aan de korte kant; als ze voldoende water&hooi en 1-2 kg kalver brok per dag opnemen kun je ze van de melk afhalen. Sommige kalveren redden dit wat eerder dan andere.
Luzerne is ook een prima alternatief voor de prik.

Tot 1 jaar brok voeren is dan weer wat lang; kan met 9 mnd. wel toe. Gebruik dan wel jongveebrok; melkveebrok is volstrekt ongeschikt voor dit doel. Op de roosters van af 4 mnd.

Afkalf leeftijd onder 24 mnd niet aan beginnen en een jersey stier niet eens aan denken want daarmee verlies je te veel.
Goede kuil moet tot aan de afkalfleeftijd voldoende zijn - denk aan de mineraaltjes en de stengeltjes.

Ik doe er 100 per jaar zo.
anonymous_448
wat is jongveebrok? Ik voer al jaar en dag dezelfde brok van de koeien aan het jongvee en het bevalt me prima. Het is een brokje met ongeveer 17% eiwit, rustig verteerbaar met veel bietenpulp en maismeel. Ik hoop voor je dat de kalveren dat de hokken naast roosters ook ligboxen hebben, want anders mis je veel groei!
anonymous_450
Wij voeren de kalveren die we aanhouden 2 dagen biest en dan 2 x 2,5 a 3 liter kunstmelk van nutrifeed (kalvolac unique)
bevalt goed beter als sprayfo en bij agrifirm ook nog goedkoper.
En natuurlijk hooi mais en lucerne en kalverbrokjes
Dit allemaal tot 3 maand dan op kuilvoer en mais en brokjes
anonymous_450
Dat zei de voerleverancier bij ons ook en dan moesten we lucerne en veel brokjes voeren, hun blij en ik een hoge rekening en ik kon aan de groei van de kalveren niks merken.
Ben toen maar weer terug gegaan op het oude systeem
anonymous_450
Nee tot ongeveer 10 a 12 maanden dan alleen op kuil

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer en jongveeopfok geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
21
TREFWOORDEN