Nederland is koploper in zonne-energie, dat kan ons uit de gascrisis helpen

Het mag een klein wonder heten: Nederland is wereldwijd koploper in zonne-energie. Voor netbeheerders levert het kopzorgen op, maar we plukken er als land ook steeds meer vruchten van. Er is minder gas nodig en met zonnepanelen op het dak is de energierekening een stuk lager. Daarom is de groei nog lang niet voorbij, denkt energie-expert Thijs ten Brinck. "Elk extra paneel spaart 40 kuub gas."

Deel dit topic

Reacties

+2
Kars
Zonnenergie is leuk, maar totaal niet betrouwbaar. Wanneer we volop stroom nodig hebben in de winter hebben we de minste productie.
+1
Jannus
@Kars overproductie omzetten in waterstof, direct en indirect te gebruiken
George
@Jannus
Er komen steeds meer mogelijkheden , opslag in grote accu's zodat het geleidelijker op het net kan worden gebracht , omzetten in waterstof is inderdaad een goede mogelijkheid. Toekomst brengt technieken zodat we grotendeels van de fossiele brandstoffen af komen.
Jannus
@George waterstof heeft 1 nadeel dat het onder hoge druk vloeibaar is verder direct te gebuiken als gasverbranding en ook via een katalysator om te zetten in elektriciteit, ook helium voor kernfusie kan toekomst krijgen
Gerron
Quote Reactie van @Jannus:


@George waterstof heeft 1 nadeel dat het onder hoge druk vloeibaar is verder direct te gebuiken als gasverbranding en ook via een katalysator om te zetten in elektriciteit

Het grootste nadeel van waterstof is de verliezen bij opslag en elke omzetting.
Maar als je echt grotendeels op zonnepanelen en windenergie wil draaien dan moet je daarmee een flinke overproductie hebben om de dalen op te vangen. En de pieken kan je dan gebruiken voor de productie van bijv. kunstmest. Dus iets wat veel energie kost maar wat je lang kan bewaren.
Theo61
@George als ik zie dat ik in januari maar 7 kw per paneel heb kan ik het met 18 panelen niet warm houden. dus per paneel 40 m3 gas besparen is grootpraat.
Grasbaal
@Theo61 je moet het over het hele jaar zien
Gerron
@sorry Je zou bijna denken dat het echte uitspraken van "Ik zit even te denken over hoe je met kernenergie een huis kan verwarmen." Jetten zijn. 😄
Maar ik zie daaronder dus een stukje over minder douchen staan en dat is echt iets dat gepromoot wordt. Als ik kijk naar het gasverbruik in de zomer t.o.v. de winter dan is dat maar een heel klein balkje en daar zit het koken ook nog bij.
+3
labella
@Grasbaal Tuurlijk net als die jager die een haas probeert te schieten. Eerste keer ervoor en de tweede keer erachter, gemiddeld precies raak....😆 Gemiddeld bespaar je dan misschien 40m3 gas maar 's winters als je ze het hardste nodig bent heb je geen fuck aan zonnepanelen!
+2
ntd79
@labella in de winter heb ik ook geen fuck aan grond, groeit niks.....
+1
Newholland12
@ntd79 waarom snap Co Scholten dat niet?
ntd79
@Newholland12 geen idee, maar ik ken de beste man verder ook niet. Maar tuurlijk, november december en januari heb je er niet veel aan, februari oktober wekken ze alweer de helft van mijn verbruik op, maart september draai je alweer quitte. Een jager die een meter voor een haas schiet en vervolgens een meter erachter heeft aan het eind van het liedje niks. Zo lang het salderen er nog op zit is dat heel best voor je nota, als het eraf gaat is het nog gefaseerd. Ik neem aan dat de techniek niet stil zit mbt accu's en wellicht is er in de winter wat te doen met windenergie. Je zult toch ergens moeten beginnen. Fossiel raakt uiteindelijk een keer op.
+1
Gerron
Quote Reactie van @Theo61:


@George als ik zie dat ik in januari maar 7 kw per paneel heb kan ik het met 18 panelen niet warm houden. dus per paneel 40 m3 gas besparen is grootpraat.

Met het aantal zonnepanelen dat ik heb kon ik het afgelopen maanden prima warm houden in mijn huis. 😄
George
@Gerron Ik ook en heb er geen.
Koeien boertje
Een waterstof trekker in de lease voor een dagje, en m'n oude vertrouwde diesel trekker voor het echte werk.😅
Zwaagdijk
Gewoon kern energie. Je hou met de zonnepanelen een grote onbalans op het net. De extra moet opgewekt worden met gas centrales. Als zonnepanelen in brand vliegen is het een grote bende..
+2
ntd79
@Zwaagdijk Als zonnepanelen in brand vliegen is het een grote bende..

Bij een kernreactor ook😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gas , zonnepanelen , dak , zonne-energie en energierekening geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1.462