ZuivelNL leverde stiekem data door aan CBS en RIVM

Brancheorganisatie ZuivelNL levert sinds 2019 alle bedrijfsgegevens van individuele melkveebedrijven in traceerbare vorm jaarlijks door aan het CBS en daarmee ook aan het RIVM. Dit gebeurt zonder daar de benodigde toestemming voor te vragen of betrokkenen in te lichten. Dit blijkt uit stukken die in handen zijn van Boerenbusiness.

Deel dit topic

Reacties

+5
cs-agrar
Kan iemand wat kopieren en plakken?
+2
familie pelle
@cs-agrar inderdaad. Dit is geen nieuws voor achter een betaalmuur
+2
Boertjen

(klik om te vergroten)

+1
Uils
Mijn advocaat is zojuist op de hoogte gesteld. Van het voorval. Dit pik ik niet .stel klootzakken die het zijn
+7
John Spithoven
Misschien zouden de gedragen partijen van Zuivelnl, LTO/NMV/DDB, hier hun mening over kunnen geven en wat ze hier aan gaan doen. Als bestuur zijn ze verantwoordelijk voor dit handelen wat al even bekend is, maar waar niet in het belang van hun leden gehandeld is.
Dickvanselm
@John Spithoven ik ben van geen door jou genoemde organisaties lid. De enige connectie die ik met ZuivelNL heb wordt mij opgelegd door mijn afnemer. Wie moet ik hier nu ter verantwoording roepen? Standsorganisaties, afnemer of Zuivel NL zelf?
Realisme
@Dickvanselm hier idem. Ik heb niet het gevoel dat zuivelnl de oplossing is want die schuift het af op de aangesloten organisaties die dit besloten hebben. Vervolgens kan je die organisaties verantwoordelijk stellen maar aangezien je geen lid bent(ik zou ook niet meebetalen aan mijn eigen ondergang) verwijzen ze je waarschijnlijk door naar je melkfabriek. In dit geval NZO en daar gaan ze ook allemaal weer naar elkaar zitten wijzen.
Newholland12
@John Spithoven hoelang is jou al bekend dat zuivelnl de gegevens levert aan het CBS?
Newholland12
Dirk, ruim nou je speelgoed eens op!
Het is tijd om de uitgang te pakken
Wil gaf het goede voorbeeld

(klik om te vergroten)

John Spithoven
zuivelnl.org/nieuws/…_

De reactie van Zuivelnl. In de tekst zit een link die verwijst naar de volledige tekst van de overeenkomst gesloten in 2019.

Op basis van de cbs wet werd er tot 2019 een steekproef genomen onder de veehouders over het aanleveren van gras en hooi voorraden.
Na 2019 werd de volledige Bex invoer ruwvoer van alle melkveehouders gedeeld. Drie jaar na de overeenkomst wordt nu duidelijk voor de veehouders wat toen is afgesproken. Veehouders waren tot vandaag niet op de hoogte welke bedrijfsspecifieke data er door Zuivelnl werd gedeeld.

In de overeenkomst valt te lezen dat de bedrijfsspecifieke klw data gebruikt worden door cbs voor sector rapportage, maar ook door RIVM om de emissie rapportage eruit te destilleren en ook de NEMA plaats specifieke emissie modellering.

(klik om te vergroten)

+1
George
Allemaal huichelaars.
+1
Newholland12
@George huidige bestuur

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/…

Hier staat beschreven dat er een steekproef genomen werd voor 2019 van 2500 bedrijven en sinds 2012 konden bedrijven cbs machtigen om de Bex invoer te laten uploaden. Dit om de administratieve lasten te verlichten.

Dan snap ik niet waarom dan alle klw naar het cbs moesten
Wij blijven transparantie nastreven.
mlkvhoudr
@John Spithoven dat voor een steekproef ALLE gegevens er naar tie moeten vind ik danwel weer vrij logisch anders is het geen steekproef van het cbs, zij zullen er random wat uit moeten pikken om het een steekproef te laten zijn, de enige andere manier is bedrijven afschrijven dat ze verplicht zijn die gegevens aan te leveren, ik meen namelijk dathet cbs je kan verrichten daar aan mee te werken

cbs.nl/nl-nl/deelnemers-enquetes/…-
+2
Newholland12
@mlkvhoudr verplichten??
Enveloppe met CBS heeft standaardroute kliko
+1
mlkvhoudr
@Newholland12 voor particulieren is het vrijwillig, ben er voor bedrijven niet van overtuigd, vandaar mijn bijgevoegde link
+5
Twentsch Land
Correct, je bent het verplicht maar als je het niet doet wordt je niet achtervolgt is mijn ervaring.

@mlkvhoudr
kanniewaarzijn
@Twentsch Land Nog niet...
+1
John Spithoven
@mlkvhoudr gaat er om dat de overeenkomst stamt uit 2019 en het pas melden aan de boeren na druk van media. Als ze bedrijfsspecifieke data van ons gebruiken, dan dient in dit geval Zuivelnl, dit vooraf kenbaar te maken .

Dat ze dat niet gedaan hebben, daar hoort op zijn minst een diepe mea culpa bij.
Overigens dat het bestuur van Zuivelnl op 6 juli heeft besloten om tijdelijk te stoppen met data delen is een wassen neus. KLW data wordt jaarlijks eenmalig eind mei lopende jaar naar CBS doorgezet. Dus mei 2023 is de eerst volgende keer.

En als de gedragen organisaties Zuivelnl er voor de boeren zaten, dan hadden ze hun leden gewezen op de mogelijkheden van een rechtsgang ivm mogelijke overtreding AVG wet. In plaats daarvan intimideren ze hun leden, gezien de apps die ik zie. Als dit niet heel snel verandert en er een welgemeend sorry komt, dan is dit een mooi moment om eens een afweging te maken wie er nog wel voor ons zit.
mlkvhoudr
@John Spithoven duidelijk
Newholland12
@John Spithoven dat station is al gepasseerd
puddingbroodje
.
+1
Eddie1
Ik vraag me af waarom ze dit doen? Je moet er vanuit gaan dat de gegevens in goede handen zijn, maar niet dus. Het is tijd om hier iets aan te doen, of hen in elk geval tot verantwoording te roepen.
+3
John Spithoven
Inmiddels zijn er enkele zuivel verwerkers die van het verplicht stellen van het aanleveren van klw data afstappen, zij stoppen met handhaving of doen het gehele instrument in de ban.

Zij snappen dat onder dwang afnemen van data en vervolgens indirect delen met derden zonder Avg regels te respecteren mogelijk strafbaar is. Ook schades die veehouders oplopen door dit handelen zijn dat ook. Anderen snappen dat niet. Ook belangen bestuurders snappen het niet, bagetaliseren het voorval en huilen mee met de wolven mee.

Laten zij als eerste stap van goede wil de in het verleden opgelegde boetes of inhoudingen melkgeld ongedaan maken als blijk van goede wil.
HansBa
@John Spithoven dat lijkt mij een hele goede zaak, wat die klw allemaal wel niet uitspuugd aan uitstoot cijfers is niet normaal en wordt nu dus tegen ons gebruikt. Goed dat er zuivel verwerkers hiermee stoppen. Hoop dat Leerdammer ook zo wijs is.
GJ Bosch
@John Spithoven Jij hebt het over schade. Aan welke schade moet ik dan denken?
+1
John Spithoven
@GJ Bosch mogelijke schade
Enerzijds niet mee werken aan de dwang klw door hem of niet in te vullen of niet digitaal te versturen (maar in pdf)met als gevolg melkgeld inhoudingen

Anderzijds, lees het contract Zuivelnl en CBS. Bekijk het doekgebruik van de data en zie dat het gebruikt wordt om beleid tegen de veehouderij te maken. Daar hebben bedrijven veel schade van . Neem bijv het bewuste reductie kaartje. Koop jij nog een bedrijf waar bijv 58 % reductie doelstelling op ligt?
biggen
@John Spithoven voor de helft van de prijs wel
+6
familie pelle
@GJ Bosch
Quote:
. Jij hebt het over schade. Aan welke schade moet ik dan denken?

Is dit een serieuze vraag? Discussie gemist afgelopen jaren? We betalen als melkveehouders grof geld voor het ontwikkelen van een instrument (klw) leveren gratis gegevens aan, vullen elk jaar onder dwang netjes de klw in,...... om vervolgens keihard om de oren geslagen te worden door de mensen waar wij, blijkt nu, de gegevens aan leveren!!!! T is een grof schandaal en zuivelnl moet zich kapot schamen.
GJ Bosch
@familie pelleMet schade bedoel ik schade die in geld is uit te drukken. Uit jouw reactie blijkt dat jij emotionele schade hebt geleden, maar ik zie geen enkel aanknopingspunt voor financiele schade.

Voor schade moet er een oorzakelijk verband (condicio sine qua non) zijn tussen het onrechtmatig handelen van zuivelnl en de schade. Ik zie dat niet zo een twee drie.
Newholland12
@GJ BoschSchade is er niet
Er wordt nogal gemakkelijk wat geroepen
Blijft over dat Wunnekink, Bruins, Bleker en Sieta er een bende van maken
Maar dat zijn we wel gewend
+1
familie pelle
@GJ Bosch
Quote:
. condicio sine qua non)

Beetje interessant doen met een slechte imitatie van Thierry baudet?
Misschien moet je je eens verdiepen in de hoeveelheid geld die er door melkveehouders in de klw is gepompt. Misschien moet je je eens verdiepen in de waarde die die data vandaag de dag vertegenwoordigen? En nu blijkt dat er met behulp van de keiharde euro’s van melkveehouders gegevens beschikbaar zijn gesteld op een oneigenlijke manier voor nop.
+1
mlkvhoudr
@familie pelle gert bedoeld dat er een verband moet bestaan tussen hun handelen en jouw schade, mijn kennis van Latijn is ook wat roestig maar het schijnt een gebruikelijke term in het strafrecht te zijn dus kun je de ervaren schade 1 op 1 toeschrijven aan het handelen van zuivelnl en dat gaat niet meevallen waarschijnlijk.
+1
pieta
@mlkvhoudr Het zou mij vooral gaan om het absoluut niet te tolereren gedrag van Zuivelnl.
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. schade 1 op 1 toeschrijven aan het handelen van zuivelnl en dat gaat niet meevallen waarschijnlijk.

Hoe dat juridisch zit boeit me niet. Ik ga er geen zaak van maken. Maar zeg niet dat er alleen maar emotionele schade is.
+2
mlkvhoudr
@familie pelle als ik het goed begrepen heb van john worden de gegevens uit de klw gedeeld met anderen sinds 2019 werd dat ontkent en blijkt dat nou toch zo te zijn. Wij betalen een verplichte heffing aan zuivelnl en die delen onze gegevens zonder daar toestemming voor te hebben van ons, dat deel is mij helder, waarbij dat alles ontkennen wel een patroon is wat ik ook wel bij leerdammer gezien heb rond het borgingsprogramma, daar werd ook alles ontkent en na heel veel gedoe bleek de voorzitter lvlc gelijk te hebben op dat punt. Dus ik denk dat het de boeren niet serieus nemen een vrij structureel probleem is binnen de sector.

De schade is dan de verplichte afdrage en het gratis weggeven van onze gegevens plus mogelijk dat gegevens tegen ons gebruikt worden?
GJ Bosch
@familie pelle
Quote:
Misschien moet je je eens verdiepen in de waarde die die data vandaag de dag vertegenwoordigen?

Ik hoor dat wel vaker, dat onze data zoveel geld waard zijn, maar ik heb geen idee hoeveel. Kun jij een schatting maken van de waarde van onze data?
pieta
@GJ Bosch Ik hoor dat ook vaker. Alleen al de adressen met tenaamstellingen zijn geld waard. Iedereen op internet vist het liefst data van je binnen. Daar kunnen ze op adverteren.
Maar in deze vind ik het belangrijkste dat ze gewoon geen recht hebben om die data te delen. Wat mij betreft ontslag op staande voet en meteen een einde aan deze praktijken.
Daarna maar eens kijken wat we bij die bestuurders kunnen gaan claimen.
Jawis
@pieta elk advocatenkantoor wil erg graag uitzoeken hoeveel de waarde is die we kunnen claimen
jan-cees
@familie pelle er is op een aantal manieren echt schade
KLW introduceren en coötdinatie heeft miljoenen euro gekost bij ZuivelNL en een paar adviseurs hebben miljoenen opgestreken. Dat is boerengeld .
Bij de meeste melkveehouders doet de accountant de KLW invullen . Dat kost per bedrijf tussen de €200 en € 450
Dat zijn ook kosten

Daarnaast zijn de data per bedrijf met locatie en kvk nummer doorgezet naar overheid die ze heeft gebruikt bij het maken van de stikstofreductiekaart.
Afhankelijk van je plek op die kaart is dat weinig of veel schade.
Newholland12
@jan-cees en wat kan ik daar mee?
GJ Bosch
@jan-cees Het heeft pas zin om schade de vorderen als er onrechtmatig is gehandeld door zuivelnl.

Ik vind net als heel veel andere melkveehouders de kringloopwijzer volkomen flauwekul. Maar de introductie van de kringloopwijzer door zuivelnl (en de melkafnemers) is niet onrechtmatig. In een tijd dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het heel goed verdedigbaar dat je de duurzaamheid per bedrijf ook wilt meten. De kosten die door melkveehouders en zuivelnl voor de kringloopwijzer zijn gemaakt kun je dus niet als schade zien.

Over het doorsturen van de data

Stel dat het doorsturen van de gegevens door zuivelnl naar het CBS en RIVM wel onrechtmatig is, dan is het nog maar de vraag of dat tot schade heeft geleid.
Jij zegt dat deze gegevens zijn gebruikt bij het maken van de beruchte stikstofkaart van vd Wal. Maar hoe weet jij dat? Als zuivelnl en RIVM laten zien dat voor de stikstofkaart gebruik is gemaakt van andere informatie, dan heeft het doorsturen van de informatie door zuivelnl niet tot schade geleid.
Bovendien is het ook niet eenvoudig om aan te tonen dat het publiceren van de stikstofkaart onrechtmatig was en dat dat tot schade heeft geleid.

Bezint eer ge begint
Twentsch Land
Is het heel goed verdedigbaar dat je de duurzaamheid per bedrijf ook wilt meten

Kan ik mij wat bij voorstellen in het bedrijfsleven maar niet in een coöperatie.

@GJ Bosch
jan-cees
@GJ Bosch de bijlage bij het contract van cbs en zuivel nl even goed lezen. Daarin staat dat de informatie door het rivm wordt gebruikt om de kaarten te maken en in een brief aan de Tweede Kamer schreef de minister dat het Rivm loctie specifieke info gebruikte alleen ze wist de bron van die info niet
spotmelker
Zolang de afnemers/retailers maar niet weten wat de realiteitswaarde van KLW uitkomsten is want dan weten ze dat we verplicht worden de zogenaamde duurzaamheid te flessen.
Albert Altena
Juridisch zal het misschien niet kloppen.
Maar wat is een evt. nadelig gevolg?
rene-de-jong
melkvee.nl/artikel/…

"De destijds gemaakte afspraken tussen ZuivelNL en CBS en de CBS-wet bepalen dat het CBS de geleverde gegevens na anonimiseren voor geen enkel ander doel mag gebruiken dan voor het berekenen van mestproductie en emissie. Deze niet naar bedrijven te herleiden gegevens verstrekte het CBS tot voor kort aan het RIVM, die deze gegevens vervolgens gebruikte voor het berekenen van de landelijke stikstofconcentratie en -depositie in Nederland. Er is dus absoluut geen sprake van het rechtstreeks uitwisselen van bedrijfsgegevens met het RIVM”, benadrukt Andela."
rene-de-jong
@rene-de-jong Dit is een aparte zin toch

want als het niet naar bedrijven te herleiden is dan kun je er ook niets uit afleiden toch ??
siebes
@rene-de-jong ze anonimiseren de uitkomst.,. Maar koppelen er blijkbaar wel postcode of geografische coördinaten aan
jan-cees
@siebes even de overeenkomst goed lezen. Er wordt niet geanonimiseerd
zuivelnl.org/uploads/images/…
siebes
@jan-cees nee, ik bedoel cbs anonimiseert (tenminste dat zou moeten). Zuivelnl niet. En dat kan en mag niet
familie pelle
@rene-de-jong dit kun je niet meer afdoen als naïviteit maar meer als ontzettend dom.
siebes
@familie pelle dom? Misdadig
John Spithoven
@Newholland12
@John Spithoven hoelang is jou al bekend dat zuivelnl de gegevens levert aan het CBS?

Sinds het kaartje van v d Wal. Net na 10 juni 22. Overigens het laatste bewijsmateriaal, de bewuste overeenkomst is bij mij terecht gekomen vorige week vanuit een bestuurder Zuivelnl. De overeenkomst is ook te vinden in de link Zuivelnl.

zuivelnl.org/nieuws/…

En dan tweede alinea, midden in onder blauwe tekst zit een link.
Newholland12
@John Spithoven dankjewel
Zeer schokkend om de tekst te lezen

zuivelnl.org/uploads/images/…
Jawis
Maar wat mooi is het dat we een belangenbehartiger hebben en die zijn juridisch team hier al op heeft gezet..... we gaan binnenkort leze hoe lto zuivelnl gaat aanpakken.......oooh wacht.......?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cbs , rivm , melkveebedrijven en zuivelnl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!