Illustratie van: John k
237

Voerdoseerwagen

Wat is een goede voerdoseerwagen? Schouten ken ik niet, gaat verticale vijzels mooier?
Hebben nu een voermengwagen maar vinden dat een duur systeem qua aanschaf en diesel.

Deel dit topic

Reacties

Denk verder vooruit. Je gaat toch ook niet terug naar een grupstal en melken met een ketel. Kijk bijvoorbeeld eens naar automatisch voeren.
+1
@Derksen als je jouw denkwijze doortrekt heb je ook altijd de machine met de meest denkbare opties
@Derksen weet het nog niet of dat terug in de tijd is. Hoor steeds vaker dat dat gesmeer slecht is, en hier in de buurt melken ze met blokkenwagen soms nog harder dan met mengert
@Boerma
Denk dat je een blokkenwagen meer in de vingers moet hebben dan een mengwagen, en waarom duur? Onderhoud is behoud, als de bijpassende liters melk er maar zijn
+2
@Derksen Ja super
+1
Zijn voederdoseer wagens goedkoper in aanschaf?
Hebben die geen hoop exstra onderhoud tegen over eenvoudige mengwagen met kleppen ?

Diesel en lichtere trekker win je wat mee
Heb het idee dat mengwagens nog bijna het enige voertechniek die lmb's verkopen al het andere gaat niet veel meer
@bio boer waarom verkopen lmb's voor de rest niks meer?
@jjthefrenchman blokken wagens en doseer wagens zie je niet veel meer allemaal mengwagens
+8
@bio boer dat zal dan bij jullie in de buurt zo zijn, niet overal. Mengwagen is gewoon een hype verder niks. Het gros voert alleen kuilgras en een beetje maïs. Door elkaar is nergens voor nodig. Kost hooguit een bak diesel.
@cjw73 gaat vaak ook nog wel wat meel bij in welke vorm ook
+2
@bio boer weet genoeg die dat niet eens doen. De grotere bedrijven wel, de rest is alleen wat kuil mengen
@cjw73 dan heeft het geen zin nee verdeel zelf de balen gewoon overelkaar heen op de voergang druk het dan voor het hek voer ook nog 2 kg mais meel of andere energie grondstof over de kuil is mij net wat tegek daar wagen voor tekopen heb wel eens overwogen om 1 telenen of het ook nog iets toevoegt dan wat meer grondstof en minder brok voeren tot nu toe nooit van gekomen
@bio boer hoe doe jij dat dan met robot heb jij alle koeien tegelijk in het voerhek het eerste met gemengde rantsoen wat opvalt is de rust in de stal en de vaarsen en verse koeien beter volgevreten
@Klussera ja heb voor elke koe wel vreet plaats als je voert komen ze toch al aan het hek is mooi moment om de boxen na telopen en ophaalkoeien of nieuwmelkte koe door de robot
+3
@cjw73

Wij waren destijds 1 van de eerste met een mengwagen. Ook 1 van de eerste die er weer vanaf stapten.
@cjw73 Ja inderdaad
+2
@bio boer in aanschaf zal t weinig uitmaken. Onderhoud is nihil. Hier na tien jaar n nieuw voerbandje a 350 euro zelf geplaatst dat wel. Heb n schuitemaker maar heb weinig te mengen. Trekker van 65 pk van 1983 kan m gemakkelijk aan. Ik denk dat ik nog geen 70 liter per winter aan diesel kwijt ben. Heb je echt veel te mengen is t misschien n ander verhaal
+1
@Cojack mijn ervaring is anders, onze gloednieuwe schuitemaker moesten met een jaar al nieuwe lagers in de bodemketting spanners en dat dwarsbandje was ook vaak wat mee.
Alleen kuil zal wel goed gaan maar als je er ook apv of pp mee voert zijn het dure dingen in onderhoud
@hoest Hier het zelfde altijd gras tussen losband. Beginnen de rollen voller te worden komt er meer spanning op band en dan liep hij scheef of scheurde hij. Wat een ellende dingen.
@hoest
Misschien kunnen er beter RVS lagers in, wat mij direct opviel toen we van Strautmann naar Schuitemaker gingen er gewoon 20 minder vetnippels op zaten, scheelt wat doorsmeren maar die lagers liggen er zo uit.
@grös Hier vervangen we ze eens in de 5jaar omdat onze ervaring is dat ze het niet langer dan 5jaar volhouden.
@Cojack met andere aantallen dieren is het ook een ander verhaal
@Cojack wat doe je met 70 liter de hele winter?
Ik ben net geswitched van voerdoseerwagen naar mengwagen, en zie van beide voordelen in. Beide systemen hebben goede argumenten, en schiet dus ook niet gelijk een optie af.
Een goede doseerwagen heeft een slijtvaste bodem, het liefst 3 vijzels (horizontaal, verticaal ken ik niet) , goed afgeschermde lagers van de vijzels, erg goede verf/staal onderin/zijkanten van de bak.
Als je nieuw koopt, zal een voerdoseerwagen niet mega veel schelen met een goedkope basis mengwagen (tacoma/kuhn etc).
Schuitemaker, Strautmann en Schouten zijn allemaal goede voerdoseerwagens. Hier al ruim 20 jaar een Strautmann, toen wat steviger in lagering, dikkere aandrijfkettingen en lagerbevestiging.
@spotmelker was wel benieuwd naar ervaringen met die schouten. Beter gemengd zeggen ze zelf
+1
@Boerma de aandrijving van de bodemketting zit bij die Schouten aan de verkeerde kant
@Boerma ik kan me dat eerlijk gezegd niet voorstellen. Die mesjes op de walsen duwen in vrij los voer, dat doet dan vrijwel niks. Verder heb ik de afvoerband vervangen en er toen een genomen met 5 cm hoge meenemers i.p.v. die spaghetti sliertjes. Als er een dikke prop op valt krijgt hij het beter weg.
+2
Quote Reactie van @spotmelker:
Die mesjes op de walsen duwen in vrij los voer, dat doet dan vrijwel niks.

die verticale walsen zullen altijd een betere menging hebben dan horizontale. Als je voerwagen het spul nog snijden moet is er ergens met de oogst wat mis gegaan
@cs-agrar snijden kost vermogen, dat kan het beste met oprapen, hakselen of persen gebeuren. Dan kan vrijwel elke voermachine makkelijk werken en heel blijven.

Misschien een kleine opraapwagen als alternatief als die walsen ook kuil kunnen verwerken
Misschien helemaal niet de bedoeling want is wel lomp
+1
@hans-hans leek me ook wel mooi maar zo'n ding kost wel bijna een ton gok ik?
@Boerma tractorfan.nl/picture/1332493/

Die op video was eigenlijk veel te hoog zoiets past misschien maar is nog steeds heel er groot
Voorheen, in n, l had ik een feedo en tankte ik de trekker eens per 3 weken, nu een menger en moet ik elke week tanken. Trekker heb ik meegenomen.
@Vdejong Moest eerst elke 3 weken tanken, nu elke 2 weken.
+2
Ik heb deze week mijn nieuwe Strautmann FVW 16 voerdoseerwagen in gebruik genomen, dus echt ervaring heb ik nog niet. In Nederland had ik een Strautmann Vertimix 1300K mengwagen met welke ik dik tevreden was, maar voor alleen mais, kuilgras en een beetje meel toch wel wat overdreven. Het zelfde ransoen nu de nieuwe wagen, maar veel rust, en weinig brandstof nodig. Je moet wel geduld of geluk hebben voor een nieuwe. In juni een offerte gekregen die me eigenlijk wel aanstond, maar het ketste af op levertijd; 1 jaar!
Leverancier hier, kon verder ook niks anders verzinnen. Toen heb ik contact opgenomen met mijn oude leverancier in Nederland, het eerste antwoord was ook: levertijd is hier net zo lang. Toen vroeg ik of hij misschien een demo of jong-gebruikt op kon scharrelen. Na een week belde hij terug, had een nieuwe gevonden die ergens nog op voorraad stond.
@wotan2 Wat is het prijsverschil van beide systemen?
Mag in PB
@jjthefrenchman de mengwagen toen (2007), had +- het zelfde prijskaartje als de voerdoseerwagen nu. Vluchtig gezien in de prijslijst van de vertegenwoordiger zou de mengwagen 10 mille duurder zijn.
+1
@wotan2 wat voor prijskaartje hangt er aan dan? 19 m3 2 vijzel peecon met 2 losdeuren en vertraagkast 24.500 plus 1000 euro voor een opzetrand om 2 m3 meer te kunnen laden heb ik gegeven vorig jaar, kwam nog transport bij. Doseerwagen niet naar gevraagd, zo'n simpele wagen draait weinig aan, daarom hiervoor gekozen. Maar brandstofverbruik stijgt wel door het mengen
@Frans1 dan ben ik nog 1000 euro duurder uit dan jij. De franse offerte ging al over de 30 mille, en dan moest ik er nog een jaar op wachten.
@wotan2 heb hier een offerte gehad voor strautmann, kostte 11 mille meer, min het transport. Maar verschil was aanzienlijk
@Frans1 je hoeft niet te mengen. Je zou hem ook gewoon als doseerwagen kunnen gebruiken. Je hoeft tenminste niet die bodemketting 3x per jaar bij te spannen en aldoor aan dat afvoerbandje
+3
Heb in het verleden een Schouten doseerwagen gehad. Inmiddels al weer 11 jaar een mengwagen.

Zou niet meer terug willen naar de doseerwagen. Zat best veel slijtage en onderhoud aan de bodemketting.

Het laden komt een stuk nauwkeuriger, lossen duurt langer dan met een mengwagen. Ook nog wel eens een breekbout gesneuveld met een ineens meer belasting door een frot kuilgras bijvoorbeeld.

Het jongvee en droge koeien kunnen met een mengwagen ook makkelijker gericht gevoerd worden vind ik een voordeel.

Als je een doseerwagen overweegt zou ik er eerst eens 2 weken één op proef nemen.
+1
Hier in de buurt zijn er 2 melkveehouders met een Schuitemaker Feedo. Voor de een is dit zijn 3e of 4e Feedo al en de ander is overgestapt van een Amigo naar een Feedo. Als het niks was hadden ze wel een ander merk gekocht.
+1
@Fast Eddy hier ook al net mijn derde feedo ingeruild voor mn vierde. Beste wagens. Onderhoud nihil. Alleen van deze wagen heb ik een keer.het bandje vervangen. En brandstof is nog geen halve liter per dag.
+1
@Erco
waarom ruil je ze dan al in?
Quote Reactie van @Noorderling:
waarom ruil je ze dan al in?

asbak was vol
+2
@Noorderling normaal na een jaar of 8. blijf je onderhoud voor en ze brengen nog best geld op. deze was n jaar of 12 maar dan zie je dan de bodem wel iets dunner wordt, je het bandje na 10 jaar een keer moet vervangen maar zulke dingen krijg je ook met een voermengwagen. iets wat je elke dag gebruikt ruil ik graag op tijd in. ieder zn keus
@Erco ohja en de lagers van de bodemketting na 11 jaar. dat is 2 tientjes en n half uurtje sleutelen
+1
Quote Reactie van @Erco:
iets wat je elke dag gebruikt ruil ik graag op tijd in. ieder zn keus

Iets wat ik elke dag gebruik koop ik altijd 2e of 3e hands.
Scheelt enorm op de nieuwprijs
Ieder zijn keus.
Ik koop (bijna) nooit wat nieuws
@Fendt926Driver Jij hebt ook drie werkplaatsen. en als het dan kapot is sta je nog buiten of in de stal met repareren. Doe mij maar nieuw en dan er netjes op passen zodat het lang mee kan. Jij kiest er voor om in dezelfde periode drie keer een gebruikt te kopen.
@T60401 Ik heb een 8 jaar oude Trioliet zelfladende mengwagen gekocht. In 2012. Draait nog steeds. Keer nieuwe vijzel, nieuwe messen, nieuwe trekhaak en nieuwe bedieningskast op laten zetten. Gekocht voor 7.500. Zo kan het ook met 2e hands.
+1
@pieta Moet je ook een beetje geluk mee hebben. Maar over het algemeen kan ik zeggen alles wat hier van het erf af gaat wens ik de volgende gebruiker veel succes toe. 😂
@T60401 Als je een goede relatie hebt met je lmb verkopen ze je een goede 2e hands en niet de jouwe. 😁
@pieta als ik dat allemaal optel kom ik een mooi eind richting nieuwprijs
@hoest Succes daarmee. Vijzel en messen kosten vlgs mij iets van 6.500. Rest is nogal wat kleiner geld. Maar denk jij dat als ik in 2012 nieuw had gekocht dat dan nu de messen en de vijzel niet versleten waren?
@pieta zeker wel vooral als je er ook nog een plens water bij in doet
+1
@pieta Ik heb een 2x zo dikke vijzel besteld bij mn nieuwe menger, optie was 2000;- ofzo. Benieuwd of ie er ouder van word.
@jjthefrenchman kuip ook 2 keer zo dik?
@Vdejong Nee, maar dat komt omdat ik 6 de zelfde type tweedehands wagens ben gaan bekijken van 10-12 jaar oud. Waarvan de vijzels op waren, en de bak nog gaaf was.
@pieta doe ik het gek als ik zeg dat je voor 10 k materiaal erin hebt? Deze zomer nieuwe computer in opraapwagen gekregen die was ook al bijna 2k😏
Dan komt je wagen exc arbeid op 17500

Hier in 2016 een nieuwe 24m3 2 vijzel wagen gekocht zonder poespas voor 30 k
@hoest Zelflader is gewoon duur in onderhoud ook een nieuwe🙈
+1
@J asper daarom ook geen zelflader en gewoon losdeuren, wat er niet op zit kan ook niet kapot
+1
@hoest Klopt. 99 en draait nog 3 bakken daags👍🏻
@J asper wij hebben nog een wagen uit 2004 staan die heeft ook al mooi wat tonnen voer gezien 😅 wel flink kosten aan gehad voordat de kongskilde kwam, jongvee voer ik met een mengwagen uit 95 2 vrachten daags.
@hoest Scheelt natuurlijk wel dat de dingen waar je mee laadt nooit kapot gaan noch onderhoud nodig hebben. 😁 Ik vind met één trekker werken makkelijk en het geeft een heel mooi strak snijvlak.
@hoest Vijzel en messen waren gemonteerd volgens mij 6.500. Elektrisch bedieningskastje zo weinig dat ik het niet weet. Maar wagen is gekocht in 2012, kastje is na een 5 jaar een keer vervangen (aangereden met de stekker er nog in). Vijzel en messen heb ik in 2018 laten vervangen. Nu zijn we in 2022 en heb ik nog steeds een goede mengvijzel. Had ik in 2012 een nieuwe gekocht had ik denk ik 35.000 uit moeten leggen. Die schrijven jaarlijks tussen de 2 en 3.000 af en dan was ie nu ook 10 jaar oud en messen en mengvijzel helemaal of grotendeels versleten.
@pieta Ja maar er zit toch meer op als alleen dat? Wat denk je van assen, wielnaven, mengpot, vertragingskast. Dat is bij een nieuwe natuurlijk mínder gebruikt dan bij een tweedehandse
+2
@rommert14 Inclusief wat ik er in 10 jaar op heb vernieuwd kostte hij de helft van een nieuwe. Dus ja, hij mag wat slijtage hebben links en rechts. Voor mezelf zeg ik altijd dat ie elk jaar 2.500 aan onderhoud mag kosten. Gaat dat meer worden structureel dan moet je een keer gaan vernieuwen.
+1
@pieta dat valt mij niet tegen dat dat niet duurder is, voor de rest moet iedereen doen wat hem bevalt. Hier draaiden we ook altijd met gebruikt spul maar laatste tien jaar alleen de tank ouder gekocht. De rest of nieuw of heel jong gebruikt. Bevalt veel beter veel minder storingen en onderhoud, met het oude spul was het negen van de tien keer het ene gemaakt dan ging het volgende
+2
@Fendt926Driver jij hebt de tijd voor en er denk de aardigheid in om te sleutelen. Bij mij moet die zooi t gewoon doen 😉
+2
@Erco
Ieder zn keuze, zijn we eigen baas voor. Maar was benieuwd naar de beweegredenen en die zijn nu duidelijk 👍
Weinig onderhoud met snel inruilen kon ik niet matchen.
En om nu 10.000euro bij te leggen om 1000euro onderhoud te besparen rijmt bij mij niet.
Trek dan zelf wel iets open wanneer het past, of onderdelen preventief op voorraad. Maar daar kan de een ook beter over dan de ander.

Rij het dan wel af, en als iets barst red ik de dag zelf wel, en staat vast wel iets te koop in nederland wat hier morgen kan staan. Beetje oorlogskas is dan wel handig, maar komt soms ook tegelijk dat het niet past.
+1
@Noorderling ik betaal liever die 1000 aan inruil omgerekend per.jaar dan 1000 aan onderhoud. Ieder zn keus idd en zeker qls je met sommige machines nog n beetje loonwerk doet. Dan wil je zeker niet teveel pech hebben. Gelukkig doet iedereen het anders. Anders werd het ook maar een saaie boel 😉👌
+1
Quote Reactie van @Erco:
hier ook al net mijn derde feedo ingeruild voor mn vierde. Beste wagens. Onderhoud nihil.

Beetje dubbel verhaal..
Als de kwaliteit goed is draai je 20 jaar met zo n machine
Maar jij bent al aan je vierde.
Dus beetje minder goed dan verwacht.
Waarom zou je ze anders al zo snel weer inruilen.
En logisch dat als je ze elke 5 jaar inruilt dat het onderhoud nihil is
@Fendt926Driver

Zijn er ook genoeg die een trekker met 3000 uur weer inruilen
@newholland6640
Heb op het punt gestaan en was uit pure frustratie.
Dat ter zijde, wat is een feedo qua werking en technisch nu verbetert in de tijd? Afschrijven willen de ook wel. Met alle voermachines is het compleet verslijten het meest rendabel, alleen zat er geen onderhoud aan een feedo.
@newholland6640 zullen in dat geval niet meestal lease trekkers zijn ?
@henri-arissen

Weet ik niet. Financial lease kun je ook gewoon doorrijden na aflopen lease termijn
@Fendt926Driver en je weet niet in hoeveel jaar 😉 ik heb ook wel eens mn hark na een jaar ingeruild, wel meer dan 2500 ha op de teller en 3200 euro toebetalen en een nieuwe leek me n goede deal. denk je dan ook gelijk dat de hark slecht is? 😉
@Erco daarom vraag ik ook opheldering.
Waarom er dan steeds geruild moet wordeb
@Fendt926Driver nou moeten sowieso niet 😉 zie mn andere reactie op de vraag die jij ook stelde
+1
Na een afgeragte ukw5500 zocht ik indertijd ook wat anders. Had niet veel te mengen dus heb een dag of tien een feedo op proef gehad. Wat me vooral tegenstond was het secuur laden en om er mooi recht voor te komen met een volle kuilhapper viel ook tegen. Ook vond ik het een ergernis dat je met klapperen het voer uit de kuilhapper loste, hier had natuurlijk een afschuifbord op gekund. Ik heb heel eerlijk met een week het ding de resterende dagen geparkeerd. Toen heb ik een storti mengton op proef gehad. Zat niks op, gewoon een kale kuip en twee losluiken direct vanuit de kuip. Wat een weelde. Je kunt er rondomheen lossen, je kunt de kuilhapper afstrijken aan de dikke rand van de kuip, en ondanks dat ik wars van mengen was, vond ik het verschil de volgende dag niet te vergelijken. De rust onder de koeien met het voeren. Ik heb 10 jaar met hele grote tevredenheid met dat ding gewerkt waar eigenlijk niks aan kapot kon gaan. Wegens keuzes in de bedrijfsvoering ben ik voor paar jaar geleden overgegaan op een zelfrijder.
@ntd79 Ik vindt de rust in de stal het grootste voordeel!
Storti is toch ook mooi "goedkoop"?
@jjthefrenchman geen idee, heb niet vergeleken. Deze stond er, mocht ik proberen, en beviel me, en heb hem niet meer terug gebracht. Weet wel dat ik die voerdoseerwagentjes in kosten vies vond tegenvallen, vooral als er snijmessen in zaten. Altijd wat, als ze paar jaar oud waren
@ntd79 dat was voor mij ook het argument om een simpele mengkuip te kopen, onderhoud/storingsgevoelig, 1x per dag werk om een constant rantsoen voor het hek te hebben. Gebruikt wel duidelijk meer brandstof met mengen
+1
Hier voeren we al sinds 1993 met een doseer wagen en na volle tevredenheid. Bandje halen we aan het eind van seizoen van spanning af, de bodemketting gieten we olie overheen. Voor we hem weer in gebruik nemen bodemketting even 2 slagen aan draaien en het bandje even opspanning trekken dan is hij weer klaar voor gebruik. Hier geen probleem om de wagen te laden eerst gaat er 1000 kg gras beneden op de bodem getting laden, vervolgens je bijproducten daarop laden en dan afvullen met gras. Op deze manier hebben wij een mooi rantsoen voor het hek liggen. Succes
+1
@2850Johndeere6R
Hier gaat het ook zo, 's zomers voeren we alleen nog vers gras, nu net weer begonnen met maïs bijvoeren.
Huidige wagen heeft 2 walsen, wel ideaal. Hebben hier ook heel wat 2e hands blokkenwagentjes versleten.
+1
@Vdejong nl versus ca

(klik om te vergroten)

Deze hadden we

(klik om te vergroten)

Dit hebben we nu
@Vdejong Mengen die tonnetje
S nog een beetje . In Nederland zie je vooral 1 vijzelmengers met een smallere diameter dan wat ik aan de overkant van de plas altijd zie ook hoger .Volgens mij is kleinere diameter beter mengen en minder brandstof gebruik.
+1
@ted9 ik kan niet oordelen over een mengwagen in nl. Wel vind ik het erg vervelend dat ik dubbel zoveel tijd kwijt ben met voeren met de helft van de koeien die ik in nl had
@Vdejong En waar ligt dat aan?
+2
@jjthefrenchman de dubbel lucht van de trekker aan en afschroeven
@Vdejong
Waarom dat? Sta je zolang te mengen dan?
+2
@mf 6150 nee, eerst bulten los maken en voer los frezen met de shovel. Dan mais malen, daarna koolzaad in de menger met mineralen en palmvet. Bak aan de shovel en menger vullen. Menger start ik pas als alles er in zit.

(klik om te vergroten)

+5
Shuitemaker feedo brede uitvoering met 2 bodemkettings zodat de schotten niet te hoog hoeven. zo kunnen we makelijk laden met een jcb 406 zonder te klapperen we hebben de wagen destijds nieuw gekocht is nu 8 jaar geleden. heb nu 2 x lagers vervangen van de bodem ketting maar hier zit ook geen vetnippel op. voor de rest weinig trammelant mee. staat een ford 4600 voor 1x per maand tanken. en kunnen er 120 koeien in een x mee voeren
Waarom heeft iedereen afkeer/problemen met het afvoerbandje?
Heb op.mn nieuwe mengwagen ook weer een banden besteld.

Ik heb mn oude rolland voerdoseerwagen 11 jaar gehad, en de afvoerband was nog origineel ( terwijl de wagen echt aanzienlijk minder goed was als een Schuitemaker/schouten/strautmann).
+1
@jjthefrenchman Hier ook 10 jaar gedaan met afvoerbandje van Schuitemaker.Alleen de strippen aan zijkant een keer vervangen.
@jjthefrenchman
Ja wou zeggen, de meesten hebben wel een afvoerbandje op de mengwagen.
@Leo,s vriend
Hier ging ie laatste keer kapot om dat zo'n halve maan aan de buitenkant losrammelde en er in sneed..
+1
@jjthefrenchman de vorige mengwagen was exact dezelfde nooit problemen met een bandje gehad daarom 3 jaar geleden weer dezelfde gekocht 😉 #ikhouvaneenvoudig

(klik om te vergroten)

@jjthefrenchman volgens mij gaat het goed als het bandje zijn voer kwijt kan. Als die te laag zit en telkens in het voer zit te drukken draait die wel kapot, hadden wij eerder bij de schuitemaker blokkenwagen
Mengen en lossen kost hier op 120 koeien, winterrantsoen tussen de 4 en 5 liter diesel. Keer een uitschieter naar 6 als er wat groffer spul bij moet, zijn dat nu de kosten dan?
@mf 6150 Dan meng je ook niet
@J asper
Zeerzeker dat dat gemengd is🤫
+2
@mf 6150 Je hebt ja een husselbak ipv mengwagen 😜
@J asper
Zo'n ding met 2 van die staande torentjes is een husselbak, horizontaal met 2 vijzels onderin is verrevan husselen. Het voer wat er smorgens om half 7 nog ligt is exact t zelfde als wat er de vorige morgen om half 7 voor is gekomen
@mf 6150 Willen ze het zo slecht vreten?😜
+1
@J asper
Altijd he😜 genoeg restvoer houden, scheelt stress aan t voerhek
@J asper
Jij bedoeld een keenan, dat js iets totaal anders
@mf 6150 beste menger die er is
@January
Geen ervaring mee, voer lijkt er wel mooi luchtig uit te komen
@January ze draaien wel lekker licht de 1 zweet er bij en ander vind het maar niks
+1
Quote Reactie van @January:
beste menger die er is

Misschien. Maar ook de meest waardeloze om te laden.
Zonder ruif bovenop kun je bij elke hap gras er een nieuwe breekbout in doen.
En met ruif sta je steeds te wachten met de volgende hap totdat eindelijk de eerste in de kar ligt.
Voor mij nooit een keenan weer
@Fendt926Driver lengte menging is ook slecht met peddelmengers. Ze snijden wel goed. @Deutz10 mais goed verdelen voor en achter de peddelondersteuning en zorgen dat je wagen goed horizontaal staat.
+1
@overstekend wild
Als je moet nadenken waar je het voer erin gooit is het in mijn ogen niet de beste menger? Want stel je gooit voorin 800 kg maïs en achterin 1000, dan heb je voer wat op elkaar lijkt maar alsnog niet over de complete wagen gelijk is. Of heb ik dat mis?
@mf 6150 wat te denken van een keenan met een 3.5m vulopening en een 2.4m brede laadbak aan de shovel.
Dan gaat er van alles dubbel door elkaar.
Dat houdt mij ook tegen om een voerwagen te kopen. Alles in laagjes laden terwijl het meeste voer bij mij maar 1 hap is.
1 grof kuil
1 nattere kuil en
2 mais happen
+2
@Fendt926Driver
Klopt ook dat zou dan een ding zijn, ja inderdaad dat zou voor ons ook niks zijn. Maar ach, ieder z'n systeem. Ik vindt het altijd wel knap als iemand hard kan melken met een blokkenwagen, dan ben je denk ik meer vakman dan met een toverton
@mf 6150 ze moeten wel voldoende voederwaarde krijgen als je alleen ruwvoer voor het hek draait moet er bak met brok in om veel melk tehalen
@bio boer
Bierbostel, perspulp etc etc
@mf 6150 dat laaste ben ik het dan niet helemaal mee eens, als je er selectie/pensverzuring en dus je mismanagement beter in de vingers hebt is een mengwagen gewoon een handige tool. Die qua kosten geen grote verschillen hoeft te geven tov een blokkenwagen
+1
@overstekend wild

Argumenten voor mengwagen zijn er zeker. Maar feit blijft dat 11000 liter melken met een blokkenwagen van meer vakmanschap vereist dan met een mengwagen.
+1
@newholland6640 als je 11k melkt met een blokkenwagen melkt moet 13k met een mengwagen ook makkelijk lukken 😅
@rommert14 geloof ik niks van, en mengen kan ook gevaarlijk zijn , als je per ongelijk wat schimmel of weet ik wat in een menger gooit dan vreten ze dat ook op met alle gevolgen vandien, en 13 k melken moet geen doel op zich zijn gezonde duurzame koeien geven een goed resultaat
@January
Als je er schimmel in gooit zit je zelf meestal niet op te letten, zelf loop ik alles na en ik durf toch wel met zekerheid te zeggen dat het nagenoeg niet gebeurt
+2
@rommert14 weet ik niet, het is ook niet alleen maar de manier van voeren. M’n buurman melkt 12k en heeft de koeien van mei tot november buiten. Gaat wel een bak krachtvoeder door daar.

Zelf hadden we een weelink systeem, werkte niet slecht als je heel mooi gras en mais had maar vorig jaar was het echt een drama. Nu de stal omgebouwd en met een mengwagen verder. Hoop dat de productie de komende jaren wel gaat stijgen.
+1
@Ruben-Wind
Productie moet toch uiteindelijk komen van wat je er in gooit, met tarwe bierbostel etc. word mengen voor mij pas interessant, ik laat alleen 's winters mengen en zomers mooi met de ladewagen een berg gras op het voerpad gooien, nu in het najaar nog wat maïs er over heen strooien. Met een lasagnekuil is het gras al gemengd dus in de blokkenwagen met een laag maïs er overheen en de dubbele walzen zou het er ook redelijk gemengd uit komen, zeker als nog 4x over de voergang heen en weer rij.
Quote Reactie van @grös:
Met een lasagnekuil is het gras al gemengd dus in de blokkenwagen met een laag maïs er overheen en de dubbele walzen zou het er ook redelijk gemengd uit komen, zeker als nog 4x over de voergang heen en weer rij.

Als zon blok voorover valt, voer je dus eerst het bovenste gras en daarna de onderste laag. Dan valt dat gemengd nog weer tegen. Doseerwagen is het nog te evenaren als je een kwartier extra laden voorlief neemt om met halve bakken gelijkmatig te gaan vullen.

Anders doe je toch al gauw concessies, gesneden gras door een mengwagen verwerken blijven ook vaak plukken, waarbij nat gras zeker eenvoudig te selecteren is wat minder smakelijk is, of zich vol vreten in suikerrijk gras.
Gehakseld gras valt wel in 1x uitelkaar zodat de vijzels dat kunnen verwerken. Gehakseld gras in een doseerwagen gaat misschien nog wel beter dan slecht gesneden gras in een mengwagen.
@Noorderling
Klopt, als je met de klep laad dan kunnen de walsen het wel beter verwerken, op de zij kun je daarvoor beter een paar kleine blokken er in gooien, als je vlak voor het snijvlak laad hoeft op zich niet veel meer tijd te kosten.
Ja hier gaat alles met de opraapwagen, snijkwaliteit is dan wel belangrijk, dat gaat hier vrij goed.
Als we laten voeren komt er met een frees voorop, gesneden gras kost dan iets meer tijd als een gehakselt.
@rommert14
Ach het moet ook een keer goed zijn he
@mf 6150 het is maar wat je doel is natuurlijk.
@rommert14
Klopt zeker! Maar ik denk wel dat we verder moeten kijken dan ons eigen doel. Maatschappelijk gezien
@mf 6150 dat is zeker waar, maar voor sommigen doe je het pas goed als je stopt dus hoever moet je daar in meegaan?
@newholland6640 waarom?
@overstekend wild behalve dieselkosten 😉
+1
Ik vind dit wel een leuk forum alleen is het vreselijk on overzichtelijk , lees ook wel eens op een ander forum wat veel overzichtelijk er is beetje jammer
@January via het draadjes systeem kan je het misschien beter volgen?

(klik om te vergroten)

+1
@Grasbaal je oude draadje systeem was makkelijker qua wat bij wie hoorde
Hoe kom ik daar
+1
De laatste jaren is de hype ontstaan dat je alleen maar vlot kan melken met een voedermengwagen. Toch moet ik dat even ontkrachten :
- We rijden nu al een paar jaar met een schouten ,voorheen met een schuitemaker. beiden met horizontale vijzels. De schouten draait alles door wat we erin gooien, ook pakken gras.
- Voor de koeien gaat er hier kuilgras, mais, pulp (of bieten via de voerbak erin) krachtvoer , soms draf in. Aangezien al deze producten gesneden zijn (los van de bieten, maar die snijden we apart) zie ik geen nut in extra snijden.
- De schouten was 2e hands, met weeg installatie , 3500€ . Nieuwe trioliet was 40.000€
- Dagelijks verstoken we 1-2 liter brandstof per wagen . Met een mengwagen reken ik al gauw op 10 liter per wagen met een 125pk 4 cylinder ervoor. 700 l per jaar 3650 l. Scheelt al 3000€ aan branstof. Per jaar. 10 jaar = 30.000€ (aan prijs vandaag nog meer)
- Draaiuren van de trekker. Per wagen draai je een half uur (?) , hier gaat de trekker uit bij het laden. reken maar op minstens 400 draaiuren per jaar. tov een paar tiental uur
- Je melkt er geen gram meer door. Wij hebben es de afvoerband kapot gehad en een lager van de ketting. Toen de band kapot was hebben we een 2 tal weken met een mengwagen gereden. Die productiestijging was er niet.
- Huidige wagens zijn allebei sterk gebouwd, maar ik denk toch dat na 10 jaar nieuwe vijzels nodig zijn; kosten vandaag 8000€ per stuk.

Als ik de som even maak : die schouten van mij kost 3500€ , nieuw koop je die voor 25-30.000
een nieuwe trioliet kost 40.000 .

Nog geen rekening houdend met de kosten voor de draaiuren van de trekker :

Na 10 jaar kost die trioliet 40.000+30.000+16000 = 86000 € ; los van andere kosten
na 10 jaar kost die schouten 30.000+700+ pakweg 2000€ kosten = 32700.

Ik denk niet dat je op 10 jaar tijd 50.000€ meer gaat verdienen , in realiteit zal het verschol hoger zitten.

Nadelen aan die schouten ? Jongvee voeren we hier graszaadhooi , 3-4e snede gras en wat mais . Die mengt hij niet zo netjes. So what.
Nadelen mengwagen : te snel te compact voer. Koeien in een robotstal lopen veel beter als ze gevoerd worden met een doseerwagen. Koeien zijn sneller verzadigd in gemengd voeren en dus iets meer lui. (kan ik bevestigen)
+3
Reken wonder 😂😂😂
@bartdereu
Quote:
, in realiteit zal het verschol hoger zitten.

Net wat je wilt, maar had er voor 9000 twee nieuwe vijzels in inclusief messen en 1magneet.
Gaan nog 10jaar mee en is de wagen na 20jaar afgeschreven.

Als koeien beter lopen is er meer te selecteren.
Koeien moeten juist blijven liggen tijdens het voeren. Niet alles wat je wilt zien is perse positief voor de koe.
+5
@bartdereu als je die dure fendt weg doet en een 2de hands belarus koopt heb je meer dan 100 000 euro bespaart.
@cb6520 Wel een tweedehands belarus van 3500
+2
@bartdereu
Quote:
Ik denk niet dat je op 10 jaar tijd 50.000€ meer gaat verdienen , in realiteit zal het verschol hoger zitten.

€5000/ jaar
Als het je om het jaar een (slimme) koe kost die pensverzuring oud krijgt door selectie aan het hek, kost dat €7000/jaar.
€2000 verlies dus…
Bron : Crv
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
pensverzuring

zijn er zat die dat met mengwagen nog veel sneller voor elkaar krijgen. Mengwagen is geen toverpot, je moet er wel beetje bij nadenken wat je er mee aant doen bent
+3
@cs-agrar wat niet kan is nog nooit gebeurt 😉
+6
@bartdereu ja en ik vind je opsomming bullshit. Dit omdat onze trioliet gebruikt net zo veel kost als een gebruikte feedo. En onze mengwagen heeft geen losband of bodemketting die onderhoud vragen en stuk gaan. Dus kwa onderhoud kost een mengwagen minder als doseerwagen! Daarbij draait onze jxu geen 5 minuten per dag meer als met feedo. Want de feedo kan je in 1 rondje leeg draaien maar dan heb je 100% selectie aan het hoek. Dus moet je 3 a 4 keer de voergang op en neer. Plus onze shovel draait met mengwagen laten behoorlijk minder lang omdat je veel makkelijker kan laden. Dus waar zitten de extra kosten? Plus met zelfde rantsoen door mengwagen ipv doseer wagen komen verse vaarzen eerder en beter aan de melk omdat alle koei t zelfde prakje krijgen
@bartdereu kun je ook zo'n berekening maken van je Fendt 718 profi en een goedkopere trekker, bijv. een NH 7.170 autocommand?
+3
@Deutz10 1vd 2 is bij aanschaf 30k duurder en dat verschil blijft die z’n hele leven houden tov de ander, waarom weet niemand
1 vd 2 is opgebouwd uit plastic zeggen de geleerden
En 1 vd 2 moet elke 7000 uur een nieuwe bak
1 vd 2 heeft en senseo ingebouwd, kan je net een bakkie doen als je van rijrichting wisselt
1vd 2 heeft een boost, en de rijders van het andere merk kunnen daar heel boos om worden
1vd 2 schijnt een bak te hebben waarmee je niet kan ploegen
1vd 2 lekt altjjd, tenzei de olie op is

Nogmeer mensen met goed gemotiveerde meningen over de verschillende merken?🤪🤪
+1
@bartdereu

Kan best een eindje mee komen in je berekening. Behalve dat je nieuw met tweedehands gaat vergelijken.
+1
@bartdereu waar laad je mee, en hoe lang ben je bezig, en kun je op een plek blijven zonder het hele erf onder te klaaien. En heb jij genoeg voerhekruimte? Want bij een drie rij boxen op een voerhek durf ik wel te beweren dat je die 50 in 10 jaar wel terugverdiend. 2 weken is wel wat kort om het effect van een homogeen rantsoen terug te zien.
+9
Rustig blijven jongens. Bart hoeft nou ook weer niet met pek en veren tractorfan af.
Iedereen rekent op z'n eigen manier en het liefste naar zich toe, dat moeten we ondertussen wel weten.
+1
@CaseCS130 sorry meneer🤪
+5
@CaseCS130 deels eens…
heb hier wel vaker getypt, wie z’n nek uitsteekt en overtuigd is dat iets anders vind als wat ‘de meute’ vind, of dingen gewoon compleet anders doet als derest, en daar over verteld…
Die moet dan ook tegen een beetje weerstand/commentaar/tegengas kunnen. Zo niet, lekker met de rest mee lullen 😁
+2
@ronald-deutz-fahr Ik weet niet, ik hou er juist van dat iedereen z'n eigen keuzes maakt en op z'n eigen manier boert. Over die keuzes mag je best vragen hebben en het er niet mee eens zijn, maar als je er meteen met gestrekt been in gaat met z'n allen jaag je iedereen die iets anders doet of denkt direct weg en hou je 1 pot nat over.
+2
@CaseCS130 Ik vind het ook een verschil dat als je veel ruwvoer voertbof veel losse componenten of veel voer aankoopt zoals perspulp. Wij voeren meest mais en kuil en verder wat soja en mineralen. Dat bevalt mij best met onze blokkenwagen. Mooi zelfladend en het voert mooi vlot met weinig brandstof. Onze productie is ook niet top maar dat maakt me niet uit. Gaat erom wat er onder de streep over blijft. En de 1 doet het zus en de andere zo. Gelukkig maar want als we het allemaal hetzelfde deden was het ook saai 😃
@MaartenMandemaker
Of wat dacht je van voldoende of te weinig vreetplaatsen. Succes met een blokkenwagen als je 30 vreetplaatsen tekort hebt
+1
@mf 6150 Wij hebben ook minder vreet plaatsen dan boxen. 3 rij stal. Gaat prima, ze staan niet vaak tegelijk te vreten. Draai 2 wagens mais met kuil en meel ervoor.
+2
@MaartenMandemaker
Hmm oke, naja zoals je zei ieder z'n systeem! Sinds we hier beter zijn gaan mengen hebben we meer rust aan het voerhek en minder problemen, vandaar
@MaartenMandemaker Ja zo denk ik er ook over Maarten. Vandaag nog bij iemand wezen kijken die bewust in een 2e hands voerdoseerwagen had geïnvesteerd om 160 koeien mee te voeren.
Even verderop hier zit iemand die 500 koeien voeren op 2 locaties met 2 blokkenwagen.
Maar de mengwagen maakt ook zeker zijn opgang om ons heen.
+1
@CaseCS130 als je met gestrekt been begint (betere loop door selectie aan het hek , brengt 0 gram melk extra als je mengt) dan kun je ook een flink gestrekt been terug verwachten.
Verder wel mooie discussie. En indd altjjd mooi om te zien hoe anderen dingen heel anders doen. Liefst wel met goede toelichting
@ronald-deutz-fahr
Betere loop door selectie😅 een koe moet vreten drinken of liggen. Niet lopen als er voer komt, bij een goed gemengd rantsoen en bijtijds voeren blijven ze gewoon lekker liggen😜
@mf 6150 dat is hoe ik het las 😅
Eenmalig 2 weken mengen zegt natuurlijk niet zoveel. Was het een knappe frisse wagen of een versleten afdankertje die er toevallig nog stond..
in geval van het 2e kan ik me voorstellen dat het niet bevalt
+1
Wij voeren 3 jaar met de nieuwe type schouten voerdoseerwagen met verticale vijzels, bevalt ons super en zeer laag diesel verbruik en kan wel goed mengen door middel van laagjes te werken in de bak
Sommige boeren voeren met een krabbak...🤣
Graag een berekening hiervan dat het niet uit kan
+4
@Bekkink Vork met een vrijwilliger is een stuk goedkoper
+2
@J asper niet voeren kost nog minder
+3
@zettelmeyer precies ja, asielzoeker worden is nog goedkoper, niks doen alles krijgen
@zettelmeyer krijg je beste voer efficiëntie van, koe blijft eerste dag wel beetje melk geven op 0 voer 😂
+1
@J asper draadje voor de bult langs is nog goedkoper
@cb6520
En om die bult te maken de loonwerker bellen zeker, wat denk je dat dat kost?😜
@mf 6150 je hebt gelijk, dan toch maar jaarrond dag en nacht weiden
@cb6520
Pure graze 😀
Mengen word zwaar overdreven
@January goeie inhoudelijke opmerking...
@rommert14 tja de meeste boeren hebben niks te mengen, ken er genoeg die een bult ruwvoer in de wagen gooien omdat het stoer is om te zeggen dat ze 80% ruwvoer voeren , dan blijft er nog maar een paar kg kv over daar hoef je geen dure menger voor
+1
Quote Reactie van @January:
tja de meeste boeren hebben niks te mengen,

De meeste boeren hebben ook geen trekker nodig.
Alles kon vroeger ook met de hand.
En een fiets is ook genoeg de auto kan ook wel weg.
Man man
Azijn zeiker
@Fendt926Driver nee ik ben realistisch
+2
@January dat ligt hem toch aan je eigen bedrijfsvoering, je kan er alleen kuil en mais ingooien, maar ook het krachtvoer, het is aan je zelf.
@rommert14 gelukkig wel, maar er zijn genoeg boeren die super productie hebben zonder mengen kost ook nog een bult diesel dat mengen
+1
@January ja er zijn altijd bazen boven bazen natuurlijk, maar als niet ieder koe een vreetplek heeft is husselen toch wel een beetje een nadeel, dan is mengen toch een goeie oplossing.
@rommert14 We hadden in nederland 100 melkkoeien en 70 vreetplekken, voerden met een Feedo. Niks geen laagjes vullen; mais onderin daarop wat soja en bovenop kuil. Paar keer voor het voerhek op en neer rijden en klaar. Molken 10.000 kg met 4,5% en 3,6%. TKT 378 dagen. Celgetal rond 100.000
+1
@Vdejong

Zijn er zat die dat met een mengwagen niet halen.
+4
@newholland6640 wat zegt dat dan? Zolang de brokautomaat maar rammelt kan iedereen best melken toch?
@ronald-deutz-fahr we voerden geen brok in de melkstal
@Vdejong grondstoffen dan. Maar als je daar maar genoeg van voert melkt het altijd toch
@ronald-deutz-fahr we voerden niet in de melkstal, wel hadden we krachtvoerboxen in de stal en zoals gezegd, werd er 1 tot 1,5 kg soja in de Feedo gegooid
@January
Hoeveel diesel kost het dan? Popcorn smaakt verder lekker zeker?
@January
Wie voert het daadwerkelijk gemengd aan het voerhek?
@Noorderling 🙋‍♀️ Voer alle krachtvoer aan het voer hek dus moet goed gemengd zijn. In melkstal ofzo ook geen brok
+3
@oanejorrit12 ja net wat je ligt heh😂

Doe mij maar een mengwagen. Ik wil niet zoals mijn kameraad 240 koeien elke dag met de blokkenwagen 7keer alles in laagjes voeren😐 alhoewel hij wel 34/35 liter der onder heeft. Dus het kan allemaal😏 net wat je er voor wilt doen.
@deJong denk ook niet dat een blokkenwagen hier een lange levensduur heeft 😂
@rommert14 waarom niet kan makkelijk ken er wel een paar die super melken met een blokken bak
@January omdat wij elke dag ongeveer 100 ton voer erdoor jagen.
@rommert14 500 mk dus maar heb je dan ook een hoge productie, kun je misschien beter laten voeren
+1
@January ik denk dat wannerr rommert laat voeren hij er een arbeider op zet🤣

Er lopen daar ook 2 keer meer.
@deJong voer nog steeds alles zelf, zal ook nog wel even zo blijven 🙃
@rommert14 zie je vaak zelf een beetje voeren en personeel het melken , ik doe het liever anders om , voeren kan iedereen wel , maar koeien melken en verzorgen daar word het geld verdiend
+2
Quote Reactie van @January:
ik doe het liever anders om , voeren kan iedereen wel , maar koeien melken en verzorgen daar word het geld verdiend

als je goed voert, halveert het werk bij het verzorgen minimaal.
Transitie, klauwproblemen, weerstand: het is allemaal voeding en voeren.
Melken wordt een eitje als je minimaal attentiekoeien hebt en ook nog eens minder risicovol met minder penicilinekoeien. Kip ei.

Zelfde als met maaien, het kan wel geen zak opleveren, grootste winst is dat je alle percelen ziet, wat er op staat en wat er af komt. Voeding idem. Manager spelen en hele dagen rond snuffelen volgens protocol komt er bij 95% ook nooit van, wie dat ooit wel van plan waren in de vrijgekomen tijd te gaan doen.
@deJong was een keer in dk bij een boer met 1200 mk lied alles voeren door een loonwerker, had ie zelf geen werk van en ook niet het onderhoud ed , is super je weet precies wat je kwijt bent per jaar
@January wie was dat?
@rommert14 broeders in het zuiden van dk
@January aha, kan ik mij bijna niet voorstellen dat ie laat voeren door een loonwerker, maar ben er nog nooit geweest
@rommert14 Broeders laat alles doen door de lw die zn buurman is vlgs mij, geloof dat hij zelf niet eens een trekker heeft
@rubencasecs lijkt mij ook het makkelijkst voor hem, hij staat er volgensmij ook alleen voor als eigenaar, hier zijn we met zn vijfen op dit moment
+1
@rommert14 vlgs mij met zn zoon en vrouw
@rubencasecs zoon is ook thuis
@January 1300
@rommert14 1300 mk of dieren
@January melkkoeien
@rommert14 Dat is dan 1 nul te veel. Veel geluk er mee , ik heb 120 meer dan genoeg voor mij
@January
Quote:
ik heb 120 meer dan genoeg voor mij

Mn vader had 100 koeien en 40 hectare. Dat is te weinig voor 3 opvolgers
@rommert14 is dit nou veel beter dan , de economie is vaak niet beter , wel meer werk en veel personeel
+1
@January waar baseer je dat op?
@rommert14 benchmark, en db per liter ligt vaak bij kleinere bedrijven veel hoger
@January db?
@January daekningsbidrag per liter heb je nogal wat aan als je geen hoeveelheden levert maar wel een gezin draaiende moet houden, ook eens naar een Restaurant wilt en misschien zelfs de luxe van een korte vakantie.
@deJong ken er 1 die er 800 voert met een blokkenwagen. Koopt ieder jaar een nieuwe snijder
@Elvis sninders gaan nu eenmaal altijd kapot😂 vooral als je 6 keer meer koeien voert dan de gemiddelde hollander😐
@deJong de smid bied hem aan als jong gebruikt op mp
Dækningsbidrag moet jij toch weten
@January logisch toch?? Jij moet het verdienen met 130 koeien en rommert met +/- 250 (zijn aandeel in het bedrijf). Dus ze make veel meer omzet en als ze het goed doen ook meer winst als jou. Een boer met 50 koeien moet het nog lager hebben om een boterham te verdienen.
@January kun je dat begrip uitleggen?
+2
@ronald-deutz-fahr Dat betekent gewoon saldo per koe
@January jazeker weet ik dat. En al mocht dat lager liggen, dan nog hebben wij het voordeel van de massa.
+1
@rommert14 want massa is kassa😛
+4
@deJong en over aantal jaar loopt die als petertje erbij🤣
+1
@zettelmeyer
Jong vrouwtje die der achteraan huppelt , foxwild
@ronald-deutz-fahr haha mijn jong vrouwtje is met de horizon vertrokken helaas...
+1
@rommert14 vandaar dat het tijd word voor vrouwelijke leeftijdsgenoten uit nl bij jouw in de buurt 😜
@rommert14 Massa helpt, zeker met deze melkprijs, denk dat rommert zn bedrijf dit jaar maar zo een miljoen € winst maakt, maar als je dat met 5 moet delen dan is het weer niet meer dan bij ons
@rubencasecs anders om kan ook heb je ook zo een miljoen verloren , zie je bij varkens boeren ook ene jaar bouwen ze kastelen van huizen en de nieuwe combines zijn niet aan te slepen , 2 jaar later zijn ze failliet, ik gun het niet een hoor , maar heb de afgelopen 25 jaar al veel zien komen maar ook veel zien gaan
@January Het eerste jaar dat we in dk boerden was een slecht jaar en daarna niet echt een heel slecht jaar weer gehad, is ook al weer bijna 7 jaar geleden
Eindeloos deze discussie zie het massa voordeel niet direct uit de cijfers ,ook niet bij edf
@January oh ok, zal wel kloppen: 35 koeien grupstal, Deutz 4006 zonder cabine, kull steken met de hand en oude ford taunus. Gaat prima. Jaren 70 stijl
+1
Quote Reactie van @January:
Eindeloos deze discussie zie het massa voordeel niet direct

Hier net zo.
Het loopt prima met 100 koeien.
Waarom zou je er dan 120 willen wat jij hebt????
+1
@Fendt926Driver

De een heeft koeien voor de heb.
De ander machines.
+2
@newholland6640 klopt. Het leven is te kort om dingen te doen die je niet leuk vindt.
En als ik met mijn koeien mijn hobby kan betalen. Moet ik niet meer koeien hebben anders blijft er geen tijd voor die hobby
@Fendt926Driver
Of je kunt goede mensen goed betalen en ook wat bieden dat je nog meer tijd hebt voor je hobby.
+2
Quote Reactie van @Noorderling:
Of je kunt goede mensen goed betalen en ook wat bieden dat je nog meer tijd hebt voor je hobby

Als je pech hebt overkomt je wat en heb je hele dagen tijd voor hobby s.
Maar daar wordt je ook niet vrolijk van.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voermengwagen , diesel , aanschaf en verticale geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
237
DEELNEMERS
53
WEERGAVES
0