Ervaringen met wiedeggen voor gras

Ik ben op zoek naar een goede wiedeg voor gras. Wie kan zijn ervaringen delen?
Mijn eisen zijn dat er een molshopen vlakker op moet, makkelijk en snel instelbare tanden en er moet een opbouw zaaimachine op passen.
Ik heb subsidie aangevraagd voor een treffler maar ik ben uitgeloot en vind ze wat te duur om zelf te betalen.
Op de ath beurs in Biddinghuizen stonden genoeg wiedeggen, wat mij opviel: veel merken met centraal instelbare aggressiviteit zoals treffler maar allemaal knap duur. Fliegl had een mooie staan maar die was bijna 20.000 euro. De zocon greenkeeper vind ik een mooie betaalbare machine, dealer heeft er 1 staan voor minder dan de helft van de fliegl. Maar een bio boer in de buurt heeft 'm ingeruild omdat ie te aggressief was voor klaver.
Of ben ik gek en moet ik gewoon een ouwe wiedeg kopen en de loonwerker met z'n vredo laten doorzaaien?
Ik heb trouwens al een delimbe opbouwzaaimachine staan.

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Heeft zon treffer niet te veel fijne tanden voor in gras?
Denk dat een Evers het mooiste werk maakt, in de fronthef bewerk je onbereden grond en kun je troep ook richting naast de slootwal leggen.
Twentsch Land
Belangrijk is dat de wiedeg goede stelmogelijkheden heeft.

Heb een wiedeg met 8 mm tanden ( voorheen een wiedeg met 5 of 6 mm ) ben enorm tevreden met de 8 mm tanden en de ruime afstelmogelijkheden.
Noknok
Ik heb een joskin wiedeg met vlakleggers en zaadbak . Makkelijk instellen en degelijk bevalt me best .
+1
mlkvhoudr
De zoon greenkeeper werkt prima, wij hebben hem juist wel op het agressiefst staan omdat we daarna gaan doorzaaien op het moment, voor mollen bulten kleinbeetje boven de grond afstellen anders gaat die bulldozeren
+2
Baltus_steyr
Ik gebruik hier een (volgensmij) een einbock wiedegg met zaaibak erop die het zaad op lucht blaast.
Ik heb er een huiskavel 2 keer op zijn grofst gewiedegt, daarna heb ik hem een standje lichter gezet en doorgezaaid met kruidenrijk.
Een bestaande deel rode klaver met gras heb ik ook doorgezaaid in eenkeer en nog weer een tandje lichter.
Het perceel bij huis ben ik nog voor de zekerheid met de cambridgerol overheen geweest.
Bij goed omstandigheden moet wiedeggen en doorzaaien goed lukkken.
Vorig jaar heb ik een ander huiskavel doorgezaaid met de vredo en kruidenrijjk. Hier kwamen de kruiden redelijk mooi op, maar dit seizoen ben ik die kruiden toch wat kwijt geraakt omdat er teveel concerentie was van het gras, dus ik had hem vantevoren even moeten wiedeggen.
frank_mf
Wij hebben een Regent wiedeg met veel maar vrij dunne tanden en zelf een APV MDP 100M1 zaaimachine opgebouwd. Wiedeggen werkt goed maar met langer gras of dood gras/onkruid snel last van opstoppingen. Ik zie meer iets in 3 rijen dikke tanden die een grotere doorlaat hebben waardoor hij het losgekrabde sneller lost.

Het doorzaaien met een kale wiedeg werkt, maar dan moet je wel geduld hebben. Het kan zo een paar snedes duren voor je daadwerkelijk verschil merkt. Moment van zaaien is ook belangrijk. Als je in een te droge periode zaait en er is net genoeg vocht voor het zaad om te kiemen ben je de sjaak. Dan had het beter niet kunnen kiemen en kunnen liggen tot er voldoende water komt en dan gelijk de groei erin houden. Aanrollen kan zeker helpen om uitdroging tegen te gaan.

Een paar jaar terug hebben wij deze machine naar Nederland gehaald en geprobeerd. Werkte een stuk mooier dan een kale wiedeg. De verstelling van de tanden ging wat lastiger. (pen gat aan beide zijden van de elementen). Er is ook een 6-meter machine. Machine was toen goed betaalbaar.
tractorfan.nl/picture/1319529/…
GerbertXL
@frank_mf Ik heb een rabewerk en een lely wiedeg gehad maar beide vind ik een beetje treurig op het gebied van instellen.
Daarom vind in een treffler, of iets wat erop lijkt, zo mooi, agressiviteit instellen terwijl je rijd. Op de treffler kun je ook dikke tanden krijgen speciaal voor gras.
frank_mf
@GerbertXL De wiedeg in de link hierboven is wel vrij eenvoudig met hydrauliesche diepteregeling te maken. Zeker een sleutelaar als jij 😄
TomH
En een Güttler machine dan? Je hebt kans dat er nog geld in het subsidie potje zit bij het waterschap. Mocht je meer info willen hebben stuur anders even een PB.
jan w
@TomH
Als ik het goed heb, heeft de loonwerker hier ook een guttler, Daarvoor hadden ze een grasprofi.
Als je direct na de bewerking kijkt, dan zou het mogelijk zijn dat je de tranen in de ogen schieten, dan denk je van hoe komt dat nog weer goed. Maar ben er zeer tevreden over. Als de weersomstandigheden het toelaten laat ik de percelen allemaal bewerken en zonodig wat gras bij laten zaaien.
TomH
@jan w Dat zou heel goed kunnen bij jullie in de buurt zijn er een aantal verkocht ja. Eerst lijkt het heel ruw, maar gras mag je echt wel heel stevig aan pakken. In mijn beleving is een wiedeg veel te lief voor grasland. Je zult eerst moeten saneren (wieden) voor je opnieuw kunt zaaien. En met de Güttler machines kun je gemakkelijk met snelheden van 12/14 kmh rijden.
valmet 605
Joskin scariflex een idee?
harald vrieling
Guttler
bio boer
Een treffler ken ik als van die hele luxe met tand druk per tand om onkruid de eggen die door akkerbouwers wordt gebruikt zijn niet voor gras land bedoeld
Voor grasland heb je wel 8 mm tanden nodig 6 of 7 mm breken te snel in grasland ik zou dan voor de traditionele wiedegg gaan die van einbock bijvoorbeeld
Twentsch Land
Einbock met 8 mm tanden ... dat gaat mooi.

@bio boer
GerbertXL
@bio boer je kunt ze met dikkere tanden krijgen en fliegl verkoopt ze specifiek voor gras, beetje duur (richting de 20k).

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@GerbertXL heeft dat meer waarde voor gras ? Tand druk individueel instellen zie voor gras niet zo veel meerwaarde is meer nodig bij akkerbouwer tegen onkruid eggen of kosten open te eggen
bio boer
@bio boer deze gebruik in mijn gerst tegen onkruid lijkt mij prima voor in grasland

(klik om te vergroten)

GerbertXL
@bio boer het mooie ervan vind ik het instellen vanuit de cabine, verder lijkt mij het niet zo boeiend nee.
+1
ek
Werken hier al jaren met een HEVA Grass Weeder wiedeg. Kan ook een zaaibak op. Maandag een demo gehad hier in de buurt. Het mooiste effect krijg je door eerst te wiedeggen en dan een paar dagen later gras bij te zaaien met een HEVA Gras Roller, deze druk het weer mooi aan met een cambridgerol. Als je dit in één werkgang doet trek je het oude gras (ruwbeemd) eerst los en rol je het daarna direct weer vast.
Twentsch Land
eversagro.nl/graslandverzorging/eggen/
Evers heeft ook mooi materiaal
2850Johndeere6R
Persoonlijk vind ik die wiedegg van Pöttinger mooi de roterende CFS wiedegg. Wat hij kost geen idee (zal wel duur zijn), heb daar een mooi resultaat mee gezien met een demo.
newholland6640
Einbock is prima qua instel mogelijkheden. Prima ervaring mee. Alleen ik weet niet hoe je dan met je molshopen vlakker uitkomt.
+1
JD 6110
Op het werk gebruiken wij de evers gras Profi. Egg strafheid kun je hand matig instellen . Cambridge rol levert mooi werk.

(klik om te vergroten)

+4
GerbertXL
Uiteindelijk hetzelfde als @bio boer gekocht, zes meter einbock met zaaibak. Ik had liever een 8 meter gehad maar die was wel erg veel duurder.
Tjonger
@GerbertXL hebben hier expres de zes meters gekocht. Meteen een trekhaak erachter gemaakt. Daar hangt de cambridgerol in die meestal zes meter zijn. Zijn we in één werkgang klaar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fliegl , wiedeggen , subsidie , loonwerker , klaver , opbouw , machine , zaaimachine , ervaringen en biddinghuizen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
4.542