Illustratie van: Thijs-4620

Nederland kwam beloftes aan Brussel over bestrijden mestfraude niet na

Quote:
Dat de toezeggingen niet volledig zijn nagekomen, schrijft het ministerie van Landbouw toe aan coronamaatregelen en aan longcovidklachten bij inspecteurs.

Deel dit topic

Reacties

+4
Twentsch Land
Indien verslag NOS correct is kunnen we niet anders concluderen dat het een bewuste keuze is geweest derogatie te verliezen......per ongeluk kunnen we het zeker niet noemen.
+1
Noorderling
@Twentsch Land
En wie was minister, Schouten..
Deksel zit al weer op de doofpot.
Twentsch Land
Idd ...

Lijkt wel een beetje op een brandweerman die ook pyromaan is 😉

@Noorderling
Willem123
@Twentsch Land Het intekenen van perceelsgrensen, ze hebben altijd wat te zeuren, en dat noemen ze mestfraude en dan met inmense toren hoge boetes, en dan ben je aangemerkt als Fraudeur.
+30
John Spithoven
Misschien wordt het eens tijd dat de met overheid subsidies doorspekte en met donaties en ledengeld volgevreten belangenclubs eens uit hun luie praatstoel komen voordat de boeren ze er uit trappen.

Ik heb al drie maanden een Wob lopen op alle derogatie stukken. Overheid weigert te leveren. Zegt genoeg.
+5
Theo61
@John Spithoven Er word op meerdere fronten vals gespeeld! Zal net gaan als met de appjes van Hugo de Jonge, ze houden ze binnen huis ondanks de rechter en de belastingbetaler betaald de boete.
Twentsch Land
Daar heb je wel een raak punt Theo ...

Als het de overheid past luisteren ze naar de rechter en als het de overheid niet past betalen ze de boete met belasting geld ...... zou niet moeten kunnen.

@Theo61
+2
Twentsch Land
Kan het niet anders John ..

In plaats van er iedere keer achteraan zitten het omdraaien en er op af ?

Bedoel met een team naar Brussel, daar gesprekken zien te krijgen met Europese woordvoerders op landbouw en daar documentatie zien te krijgen en het vervolgens hier in Nederland de overheid het voor de voeten gooien.

@John Spithoven
+1
Todi
@Twentsch Land Annie schrijer moet dit toch ook geweten hebben?
Zwaagdijk
@John Spithoven kan je daar geen rechtszaak over aanspannen?
En tegen de overheid want die hebben verzaakt in hun controlerende taak..?
Stadsboer
@Zwaagdijk of helpt het als meer mensen hetzelfde verzoek indienen? Dan doen wij dat allemaal.
+1
Deutzrijder
@John Spithoven
Respect voor het werk wat je doet.
arie.j
Als het waar is (Nederlandse regering kwam bij herhaling belofte tot bestrijding mestfraude niet na) dan kan de regering ten volle verantwoordelijk en schuldig worden verklaard voor schrappen derogatie.
En de verhalen van: "ze gunnen het ons in Brussel het gewoon niet" waarmee ze naar boeren kwamen, dat is dan het min of meer bewust het verdraaien van de feiten geweest..
Tijd om dat aan de j kaak te stellen in depolitiek.
+7
jan-cees
@arie.j en wie gaat dat doen? LTO die beperkt percentage van de boeren vertegenwoordigt?
Ik zie niemand opstaan om op het stikstofdossier inhoudelijk daadwerkelijk de kar te trekken. SSC doet juridisch het nodige er was afgelopen donderdag weer een zitting in Arnhem over houdbaarheid positieve weigering. Geen sectorpartijen die daat zelfs ook maar naar informeren.
Uitspraak over de emissiearme vloeren heeft juridisch enorme gevolgen voor het hele ammoniakbeleid en alle techno innovaties. Integenstelling tot wat LTO en ook BBB beweren zijn nu alle techno innovaties en alle emissie arme vloeren aangeschoten wild.
Behalve traditionele niet emissiearme vloeren met een NB vergunning die lopen juridisch hierop geen risico

Maar sectorpartijen kijken weer uit naar verder overleg.
De actiedruk is van de ketel we deden een plas en alles bleef zoals het was.
We doen geen onderzoek naar hoeveel stikstof zit er nu eigenlijk in die natuurbodems we gaan niet in alle natuurgebieden depositie meten met herkomsttypering we laten mooi alles zoals het is en kunnen nog jaren verder ouwehoeren en boeren afvoeren.
Succes ermee stel het aan de kaak @arie.j want niemand kan dit zien gebeuren 🤷🏼‍♂️🤷🏼‍♂️
+1
richard-de-wolff
@jan-cees zeg maar wat ik moet doen heb niet de kennis die jij hebt maar wil wel vechten voor de toekomst
jan-cees
@richard-de-wolff jezelf melden bij @spithovenof bij trekkergroepen?
richard-de-wolff
@jan-cees bij spithoven heb ik me tijd terug al gemeld ben niet zo'n trekker demonstrant
jan-cees
@richard-de-wolff John is alles behalve trekker demonstrant Stuur mij even pb met je nummer dan probeer ik vandaag even te bellen
+1
dijkstra uit w
@jan-cees Was de mestinjecteur ook niet z'n innovatie. het is wel duidelijk dat die niet altijd even goed werkt om de ammoniak emissie te beperken. Dat is nou juist de grootse bron. Daarom willen ze ook de hoeveelheid mest per ha aanpakken. zeker in de stikstofgevoelige gebieden. Misschien is een vergunning voor bemesten nog niet z'n gek idee van de mob. Dan moeten we in elk geval terug naar de referentie van zn perceel. En laat ne net de bemestingsnorm in de jaren 90 een stuk hoger liggen. Dat bied kansen voor een hoge referentie per ha. En als we daar nu de nieuwe bemestingsnormen op los laten. Dat is er weer heel wat heen en weer te schuiven binnen je bedrijf en de sector, Of zie ik dat nou zo verkeerd.
+1
Noorderling
@dijkstra uit w
Pas legaliseren door verlaging van gebruiksnormen en iedereen is klaar.
Grond is er vaak wel bij gekomen op bedrijven sinds aanwijsdatum. Sie het probleem ook niet, alleen denk dat overheid het niet wil omdat zij nu met die ruimte van verplichtingen in kunnen rekenen.
jan-cees
@dijkstra uit w referentie zal niet in bemesting per ha liggen maar in dieren op je vergunning 1994 of later.
Verder is er wel een emissie reductie bij de diverse bemestingstechnieken dat is ook door Mesdagonderzoek 5 jaar geleden nog eens vastgesteld
dijkstra uit w
@jan-cees maar het aantal dieren per ha in 94 is toch niet meer te achterhalen. hoeveel grond is er wel niet verruild van gebruiker en eigenaar sindsdien. Je mag er van uitgaan dat de bemestingsnormen die er waren toen maximaal benut werden. Een boer die in 1994 niet veel dieren had. maar wel de grond bemeste met aanvoerde mest had toch net zo goed invloed op het gebied dan.
Twentsch Land
Dieren houden en mest aanvoeren is niet het zelfde.

Dier aantallen 90 jaren .... referentie staat wel op voormalige hinderwet of AmvB Daarnaast werden er in sommige gemeentes bij controle ook zeker aantallen geteld en genoteerd.
@dijkstra uit w
+1
dijkstra uit w
@Twentsch Land de mob wil dat bemesten ook in de nb vergunning zit. nou is het zo dat alles wat nog niet in je nb vergunning zat maar er wel was in de referentie periode. bv een mestsilo. dan krijg je die referentie er nu bij. maar ben je na de referentie periode een mest silo gebouw. en heb je nu een nieuwe vergunning nodig. dan moet je die kilo's waarvoor men de silo berekend elders vandaan halen of intern salderen. maar in de hele ammoniak wetgeving wordt wel degelijk de emissie van bemesting van percelen mee genomen. echter is dit nooit op naam gekomen van de des betreffende grondgebruiker of eigenaar. geeft ook weer een boel rompslomp trouwens
Twentsch Land
Oké,

Dit had ik nog niet eerder gehoord/gelezen. Het maakt het geheel idd wel veel omslachtiger en voor velen minder gunstig.

@dijkstra uit w
Weidezicht
@dijkstra uit w zo ongeveer heeft schiphol volgens mij ook gerekend. Hebben hun uitstoot uitgerekend a.d.v. de toen geldende geluidsnormen.
JohnDeere7serie
@Weidezicht klopt, dat is dan ook nog niet verder dan een ontwerpbesluit
+3
John Spithoven
Zo'n NOS onderzoek loopt natuurlijk al even .

Duidelijk is nu waarom Staghouwer is gevlucht.
Ook duidelijk is waarom Schouten weer terug keert op het oude nest.

Niet duidelijk is waarom alle belangenclubs het nieuws voor kennisgeving aannemen, voor de bühne en profilering er een artikel aan wagen en over gaan tot de orde van de dag
Of misschien is het mij wel duidelijk. Ik heb eens geturfd welke bestuurders nog een hoofdinkomen uit de primaire veehouderij halen. Dat zijn er niet zo veel, dus die voelen de pijn ook niet en strijden ook niet.
+3
Twentsch Land
Staghouwer is duidelijk gebruikt en voor de trein gegooid, ondanks meningen nogal verschillen heb ik het idee dat Staghouwer zich best wel heeft ingezet voor derogatie, vanaf begin naar zijn eerste gesprek in Brussel heeft hij gezegd dat het een moeilijk verhaal ging worden ..... een deze dagen las ik dat van de wal ook in Brussel was geweest voor behoud derogatie terwijl ze een maand geleden zei dat geen derogatie goed past in het gebeuren omtrent stikstof .....

Wat duidelijk is is dat toen de boeren dag in dag uit druk waren met protesteren .... van de wal, de groot, klaver en nog wel meer van dat caliber druk hun gang naar Brussel hadden ....... een ding is wel zeker, ze waren er niet voor behoud derogatie.

@John Spithoven
+3
John Spithoven
@Twentsch Land Het zal boven water komen ...al moeten we de WOB stukken met 10000 trekkers ophalen.
Todi
@John Spithoven Pas wel op het is een onderzoek/ bericht van de nos.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Twentsch Land:
vanaf begin naar zijn eerste gesprek in Brussel heeft hij gezegd dat het een moeilijk verhaal ging worden

dat had carola ook al meermaals gezegd... dus dat was geen nieuw ding. Vraag me af of ze daar in Brussel ene Staghouwer wel kennen..
+3
kalm
De mest fraude is gigantisch .het bewuste stikstof gat bij varkens boeren is de grootste oorzaak . nu al weer duidelijk te zien massaal mestdump op aardappel land en graan land van meer dan 50 kub per HA .ter weel op grasland niet meer uitgereden mag worden . en daar voor bloeden de melkvee houders einde derogatie
+1
weurding
@kalm je hebt duidelijk niet veel kennis van graan en aardappelen telen, meer dan 50 kuub per ha.....🙈
Akkerbouw zit ook aan 170kg N gebonden
+2
spotmelker
@weurding groenbemesters doen het goed op bonloze mest 😁
weurding
@spotmelker e het jaar erop dan?🙈
spotmelker
@weurding dan wil alles er prima op groeien. De meeste stikstof is dan wel opgebruikt. En in Brabant waar voorheen bijna niks wilde groeien staat nu net zulke goede maïs als in de polders. Dankzij de mest.
pieta
Quote Reactie van @weurding:
je hebt duidelijk niet veel kennis van graan en aardappelen telen, meer dan 50 kuub per ha.

Jij lijkt niet veel kennis te hebben van mestoverschotten. 😁 Varkensboeren hebben grond he.
Vantveen
@pieta Als een varkenshouder zonder grond alle mest bemonsterd en afvoert. Komt ie dan precies uit? Of blijven er een paar kuubs over?
Todi
@Vantveen Dat begint antiek te worden. Dat is al jaaaaaren.
kalm
@Vantveen varkens boeren worden afgerekend op fosfaat stikstof telt niet mee door het stikstof gat
kalm

(klik om te vergroten)

Vantveen
@sorry Dus meer fosfaat in voer/mest en zo 10% mest buiten de boekhouding?
pieta
@Vantveen Jij stelt de verkeerde vrg.
weurding
@pieta dat zal, maar 50kuub op graan hoef je niet te dorsen, dat ligt wel plat, vraag me ook af hoe je verklaren wil dat de P getallen elke 4 jaar stijgen😅 dat ze er maïs op telen oke
+2
pieta
Quote Reactie van @weurding:
maar 50kuub op graan hoef je niet te dorsen, dat ligt wel plat

GRaan gaat er in juli af. Dan is de bemestingsperiode niet ten einde. Je moet ff iets creatiever denken. 😁
hans-hans
@pieta ik dacht zelf 50 kuub met hele lage gehalte kan legaal
(Waterige mest)
Todi
@hans-hans bv zeugenmest.
Kars
@hans-hans gescheiden zeugemest ken er die 400m3 ha reed
Todi
@Kars Is kalm?
hans1980
@Todi nee kalm is aarde is newholland12 is cristo
+1
weurding
@pieta ach zo.. Aardappelen zijn er anders weinig uit voor 1 september 😅
+1
Kars
@weurding op me werk rooiden we voor september al 100ha vroege.
weurding
@Kars het kan wel, maar lang niet zo massaal als granen, zie hier steeds meer de datum verschuiven van de poters, vroeger waren die half september er meest uit, nu wel maand later
Todi
@weurding Komen er later in.
spotmelker
@kalm Ik heb als toenmalig bestuurder (NMV) het aangekaart bij LNV waarop toenmalig DG Hoogeveen antwoordde; we weten het maar kunnen er niets aan doen(!) En waarom niet? Omdat het onbenullenlegioen inclusief veel landbouwmensen blind blijven geloven in allerlei ongevalideerde (WUR, RIVM etc) rekenmodellen waarop nu het hele stikstofdossier vastloopt. En als daar een groep veehouders die op politieke leugengronden bedreigd wordt mis/gebruik van maakt kan ik ze in deze chaos alleen maar groot gelijk geven. Er is maar 1 oplossing; WEG met al die rekenmodellen en NOOIT meer terug!
kanniewaarzijn
@spotmelker Ik refereer nog even aan het verhaal van Henk van der Pol destijds, waar toen (en nu nog) niemand zich iets van aantrok. Eigen schuld, dikke bult dus dat de veehouderij op grond van te weerleggen leugens wordt weggevaagd. Het verhaal van H verklaart meteen waarom men niet al te actief aan het controleren is; dan komt de hele smerige leugenbrij van het ministerie zelf boven water.
Hans van Bergen
@kalm Kijk en daar hebben we weer een trol.
slagakker
@kalm Je hebt er echt geen verstand van. Als je teveel varkensmest brengt op graan wordt het te vet en gaat het graan legeren, daarbij als je brouwgerst/tarwe hebt wordt je eiwit gehalte te hoog gevolg lagere prijs. Bij aardappelen komt de bemesting ook nauw. Dus verkoop geen onzin en verdiep je eerst in de materie. Trouwens op grasland kun je wel dumpen zoals je aangeeft. Als je kuiluitslagen ziet met hoog eiwit kan ik wel raden hoe dat komt.Dus wie zijn schuld het is dat de derogatie zal vervallen laat zich raden
+2
pieta
@slagakker Jij hebt er blijkbaar ook geen verstand van. De N-waarden op derogatiebedrijven en met name op grasland zijn gewoon goed. Problemen zitten elders. Daarnaast weet ik in de praktijk wat er gebeurd. En in de praktijk zijn het niet de koeienboeren die mest over hebben.
+1
weurding
@pieta akkerbouwers ook niet☝️😇
Aarde
@kalm Goed dat jij zegt hoe het er aan toe gaat. Moedig! De landbouwsector heeft weinig zelfreinigend vermogen. Door die grootschalige mestfraude zijn inderdaad melkveehouders de dupe
+3
de jonge
@Aarde en als 1 amsterdammer aan de drugs is zijn ze het allemaal of niet.... als zoiets geroepen word zou diegene ook met bewijzen moeten komen toch...
Hans van Bergen
@Aarde Als er ergens zelfreinigend vermogend ontbreekt is het wel bij jullie communisten. De ene na de andere leugen en zo probeer jij e jouw vriendjes een bevolkings groep die hard werk en jouw te vreten geeft kapot te maken.
Maar voor jouw informatie hoeveel mest iemand uit rijdt is afhankelijk va het verplichte grondmonster. Dus bij laag p gehalte moet er meer bemest worden. Bij lage gehaltes in de mest bv bij iemand die p arm voert moet er nog meer bemest worden. Als die boer dan ook nog mineralen concentraat injecteerd en vloeibare kalk dan rijdt de mestton nog vaker en ga je als snel over het dubbele heen.
Bennie Stevelink
@kalm het “stikstofgat” heeft niet met mestfraude te maken. Het stikstofgat ontstaat door het te laag inschatten van de ammoniakemissie.
+1
kanniewaarzijn
+5
Hans van Bergen
Het tegenovergestelde is waar. In Nederland en met name in Babant jaagt een team van nvwa ers op boeren en loonwerkers. Iedereen met grond en of dieren is in beeld en loopt de kans op gigantische boetes en jarenlange procedures. Er is een hele industrie van advocaten deskundigen die draait op de derogatie. Boeren worden onaangekondigt binnen gevallen en als er ergens een oornummer niet inzit, of een grondonderzoek ontbreekt of en dat maken ze er altijd bij een grens van een kavel anders is dan zij willen dan ga jij voor de bijl. Pacht contracten mestbonnen kunstmest aankopen van jaaaren terug worden door de mangel gehaald. Kuil onderzoeken worden doorgespit. Dierenartsen buren van percelen veevoer voorlichters worden ondervraagd. Onbeschoft dat is de toon.

Loonwerkers en hun medewerkers worden van het bed gelicht en in het bijzijn van hun huilende kinderen in de boevenwagen geflikkert en dagenlang opgesloten. De pers is toevalig smorgens om 6 uur ook al aanwezig. Beslag wordt op alle bezittingen gelegd en overal mee gedreigd. Als na vele jaren er volledige vrijspraak is van, verkeerde code op een aantal van de vele vele duizenden mestbonnen, dan lees je daar niets meer over.

Zou er ergens in Europa, in de wereld in het universum een plek zijn waar men zo onbeschoft met boeren omgaat?? Waar mestwagens gevolgd worden met gps? waar zoveel mest bemonsterd wordt? Waar zoveel zicht is hoeveel P en hoeveel N er per perceel gebracht wordt?? Noem die plek dan maar.

Conclusie dit is wederom een leugen van de NOS. Die geen begin van enige clou hebben waar ze over praten.

Het wordt de hoogste tijd voor een nieuwe politiek.
hans-hans
@Hans van Bergen deze kwam ik op YouTube tegen (want ik ben er op geabonneerd)
+1
duitser
@Hans van Bergen Zou er ergens in Europa, in de wereld in het universum een plek zijn waar men zo onbeschoft met boeren omgaat?? 

Ja hoor.
hans1980
@duitser het lijkt op
-Stalin Rusland
-Zuid-Afrika
hans1980
Dus wanneer fraude is opgelost dan weer derogatie
Todi
@hans1980 Fraude van de politiek of de boeren.
hans1980
@Todi Dan komt hopelijk naar boven met het wob verzoek van de lto euh ik bedoel SSC @spithoven
+2
Hans van Bergen
@Todi Nee natuurlijk niet. Die smerige kabouter van een timmermans heeft derogatie voor NL tegengehouden en Staghouder wilde het sowiezo niet. Heel veel mensen willen geen derogatie in NL. Wat denk je van Wageningen?
+1
Cowboy3
@Hans van Bergen Het verlanglijstje van de overheid is helemaal vervuld.
verwijderd
weurding
@kalm niet bij ons, lijkt me ook niet verstandig hier op prikkebord collega's hiervan te betichten, al zullen er een paar zijn
+1
de jonge
@kalm wat een kwatspraat, als je iets beweerd van deze omvang kom dan ook met bewijzen
+1
hans-hans
+1
hans1980
@de jonge Ronald Beulink
Nu je boer af bent is nu de missie :
"Als we gaan gaan we met z'n allen "
de jonge
@hans1980 dat zal toch niet waar zijn zeker? kan me niet voorstellen dat iemand dat collegas aan zou doen,zonder bewijs, omdat je zelf hebt moeten stoppen terwijl de staat de problemen veroorzaakt heeft, dan richt je toch je energie op de verkeerde groep zou ik zeggen
cornelissen
Quote Reactie van @de jonge:
de staat de problemen veroorzaakt

Lto heeft verzocht om fosfaatrechten begin juni 2015,gewoon even voor de duidelijkheid
+1
pieta
@cornelissen Fosftrechten zijn voor jou een probleem. Niet voor iedereen. De problemen vn te veel vee in NL komen door gebrek n overheidsbeleid. Ook voor jou is de overheid het probleem. Die hdden grondgebondenheid kunnen opleggen.LTO niet.,
spotmelker
@de jonge die bewijzen had LNV al in 2003. In het rapport 2003/198 van Directie Kennis van LNV waar de N/P-,overschotten/tekorten werden geregistreerd op ( vrijwel) grondloze intensieve veehouderijbedrijven o.b.v. stalbalansen had menig bedrijf tussen 2500 en 5000(!) kg fosfaat over. Dan weet je toch wat er met die mest gebeurt? Bedrijven met dito tekorten (in mindere mate)mochten voor het hekje komen. 20 jaar.... is nog niets door LNV aan gedaan.....
+2
Todi
@spotmelker Antieke stukken op halen. We zitten in 2022 man.
spotmelker
@Todi tja, er is nog niets veranderd en het probleem wordt zo mooi in stand gehouden.
+1
cs-agrar
@spotmelker lang verhaal kort, klopt geen hout van maar ondertussen zijn wij wéér eens de dupe van (r)overheid
de jonge
@spotmelker komt hij aan met onderzoeken van bijna 20!!! jaar terug, komop zeg
spotmelker
@de jonge is het rekenwerk wat jij vroeger op school geleerd hebt nu ook ineens fout? Omdat het meer dan 20 jaar geleden is?
de jonge
@spotmelker ik reageerde op een bewering van kalm die nu verwijderd is, en dat gaat over het heden en niet over 20 jaar terug..
Todi
@kalm Wat voor gewas komt er op.
achnaton
Als bijna geen fraude zou zijn gevonden tijdens controles dan was de eis om meer te controleren ook niet opgenomen. Eigenlijk zijn het de fraudeurs in vooral de varkenshouderij geweest die de derogatie hebben vergokt voor de melkveehouderij. Best zuur.
Willem123
@achnaton HET INTEKENEN VAN perceelsgrensen, dan gaat het ook altijd mis, je bent direkt aan de beurt als FRAUDEUR.
achnaton
@Willem123 Dat valt wel mee als je wat marge aanhoudt. Het steeds weer aanpassen van perceelsgrenzen is inderdaad wel irritant.

Ik denk trouwens niet dat de perceelsgrenzen de belangrijkste reden is voor fraude bij varkensboeren.
+1
Leo,s vriend
@Willem123 Nonsens, hier ook bijna elk jaar het gezeur met overhangend hout, en dus rvo die de percelen kleiner maakt, elk jaar bezwaar maken, elk jaar winnen,
Eens in de 5 jaar komt NVWA langs, bekijkt samen met mij de percelen, we drinken een kop koffie, geven elkaar een hand, en probleem opgelost. Niks fraudeur of andere onzin.
+1
spotmelker
@achnaton dat de (verplichte) systematiek niet deugt daar kunnen varkenshouders ook niks aan doen.
achnaton
@spotmelker Is ook zo. Geen eigen verantwoordelijkheid. Alles tot het randje, liefst nog een randje erop, zodat er nog meer bij past. Het gaat een keer goed mis. Weg derogatie.
+1
Willem123
@achnaton wat ben je een zeurpiet, elke boer heeft toch meerdere malen controle gehad , er is altijd wel wat te zeuren en dan krijg je klakeloos een boete voor onnnozele dingen. bv U hebt mens en dier in gevaar gebracht of het is zogenaamd een miljeu delikt
achnaton
@Willem123 Kijk naar je zelf.
spotmelker
@achnaton wat zou jij doen met mest als je op je stalbalans 1000 kg fosfaat overhoudt? Voor € 25 afvoeren of ergens uitrijden omdat deze mest volgens LNV .niet bestaat?
+1
Noorderling
@spotmelker
Wie weet is zwarte mest wel 25euro waard.
Vleeskuikens idem, houden ook een ronde mest per jaar over. Maar dat is stapelbaar en makkelijker mee af te werken.
+1
ted9
@spotmelker Tuurlijk zelf gebruiken. Hoe meer mest en hoe intensiever hoe meer mest je over blijft houden. Vleesverhouders komen altijd mest tekort. Regels kloppen gewoon niet. Zelfde als dat de tabel stopt bij meer dan 10600ltr per koe.
achnaton
@spotmelker Ik probeer je te snappen, maar ik denk dat er iets ontbreekt in je voorbeeld.
spotmelker
@achnaton nou vertel wat er mist, dan kan ik het misschien rectificeren/ verduidelijken.
Todi
@spotmelker Onbegonnen werk. s
achnaton
@spotmelker Je berekent met de stabalans 1.000 kg fosfaat. Vervolgens schrijf je dat deze mest niet bestaat volgens RVO. Dat kan ik niet volgen, omdat het een berekening van RVO is.
hans-hans
@achnaton praktijk en theorie lopen uiteen /is niet het zelfde denk ik (ik heb geen varkens) spotmelker gaf ook aan (over )
spotmelker
@achnaton nee, de stalbalans komt op nul uit en dan blijkt dat er nog 1000 kg fosfaat (in mest) voorradig is. LNV/RVO gaat echter uit van de (theoretische) stalbalans en gaat ervan uit dat er geen mest meer in voorraad zit. De praktijk leert dat dat op veel bedrijven wel zo is. En dan is de vraag wat daarmee gebeurt.
+1
Todi
@spotmelker
En hoe heet de mest dan in de omgekeerde vorm. Dus put leeg en voorraad op de stal balans.
+2
spotmelker
@Todi 😄 tja, "voorhethekjesmest"? Je wordt er dan van verdacht mest zonder bon afgevoerd te hebben of zelf teveel verbruikt. Bewijslast ligt bij de boer. Verder is er na de invoering van dat achterlijke Minas nooit meer een officiële excretiemetingproef gedaan en zijn er zelfs Wageningers op deze onzin gepromoveerd (!) Dus die blunder mag er nooit uitkomen maar de boeren mogen intussen wel naar de kloten gaan.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
of zelf teveel verbruikt.

Klopt. Hier jaren geleden eens een (toen nog) AID-er over de vloer gehad, die letterlijk zei: "in zulke gevallen moeten wij opschrijven dat de boer teveel mest op zijn eigen land heeft gereden".
achnaton
@spotmelker Met je uitleg wordt het een stuk duidelijker. Ik dacht al dat je dit bedoelde. Bij stikstof is het een stikstofgat. Bij fosfaat een fosfaatgat? RVO. NVWA weet hiervan. Ze hebben marges voor brijvoer en bezinklagen. Als die correcties niet alles oplossen dan is er inderdaad een probleem. Gelukkig hoef ik dat niet op te lossen, wel beroerd voor de bedrijven die daarmee te maken hebben. Onderzoek kan helpen, dan zal MIN LNV een opdracht en geld aan WUR moeten geven.
spotmelker
Quote Reactie van @achnaton:
dan zal MIN LNV een opdracht en geld aan WUR moeten geven.

Correctie; een meet/weegopdracht! En de uitkomsten naast hun rekenmodellen leggen en dan toegeven dat ze er ruim 25 jaar faliekant naast zaten. Ik zie het niet gebeuren....
demelkboer
Met deze melkprijs kunnen we wel zonder de toeslagrechten. Burgerlijke ongehoorzaamheid?
ted9
@demelkboer Geniet nog maar even van deze prijs. Melkprijs is nog nooit lang hoof geweest.
+2
Spantenknooier
Het is geen cocaïne.
Kunnen allemaal wel met vingertje wijzen maar ieder zou het doen als het op papier klopt.
40 jaar geleden werd er heel de winter mest gereden op de hoogste percelen omdat niemand opslag had

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , brussel en mestfraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!