Verzuipt zwaargewicht Frans Timmermans in zijn biomassa beleid ?

PREMIUM Het beste van De Telegraaf
’Pellets mogelijk ook op Nederlandse markt’
Beschermd bos als biomassa opgefikt: ’Plundering’ Door EDWIN TIMMER

AMSTERDAM - Beschermde bossen in Oost-Europa verdwijnen als hele boomstammen in houtpelletfabrieken om vervolgens als klimaatneutrale biomassa te worden verkocht en verbrand in de rest van Europa. Dat stelt de Environmental Investigation Agency (EIA) op basis van eigen onderzoek in vier landen.

„Dit is nieuw bewijs dat het Europese beleid om houtverbranding als hernieuwbare energie te subsidiëren, leidt tot verwoesting van onze schaarse ongerepte bossen”, concludeert David Gehl, EIA-manager technologie en traceerbaarheid. De studie vond gedurende zes maanden plaats in Polen, Slovakije, Roemenië en Bulgarije.

Dankzij gps-volgsystemen stelden onderzoekers vast dat vrachtwagens vol met hele boomstammen, gekapt in Natura 2000-gebieden en andere natuurreservaten, hun oogst rechtstreeks afleveren bij fabrikanten van houtpellets in de vier landen. Gehl: „Beschermde bossen worden geplunderd. En het is niet uit te sluiten dat deze houtpellets uiteindelijk ook de Nederlandse markt bereiken.” Ons land is de grootste importeur van biomassa in de EU.

De Amerikaanse studie komt op een cruciaal moment. Dinsdag stemt het Europees Parlement of biomassaverbranding opnieuw het etiket ’hernieuwbaar’ krijgt in een gereviseerde richtlijn. Klimaatcommissaris Timmermans wil veiligstellen dat lidstaten biomassa mogen subsidiëren, ondanks dat wetenschappers waarschuwen dat bomenverbranding voor meer CO2-uitstoot zorgt dan kolen of gas.

lees verder op telegraaf.nl
telegraaf.nl/nieuws/515061812/…

Deel dit topic

Reacties

Albert Altena
Een boom gaat een keer dood.
Dan kun je hem beter als brandstof gebruiken dan laten verrotten.
Want zo spaar je delfstof uit.
Sommigen zeggen dat het verrotten nodig is voor allerlei ander gedierte, maar dan moet je ook bij blikseminslag geen brandweer bellen, om zo teveel ongedierte te voorkomen.
kearl
@Albert Altena Als je het als hout gebruikt hou je de C wel vast.
-Jan-
Quote Reactie van @Albert Altena:
Een boom gaat een keer dood.

Wat denk je dat er verbrand bij al die duizenden ha bosbranden over de hele wereld,Californie,Australie, en ook de Peel
Bekkink
Ik denk dat plopperdeplop nog een keer onder een paddestoel komt
richard-de-wolff
Wie het artikel heeft gelezen heeft gelezen dat hele bossen worden gekapt en pallets van worden gemaakt natura 2000 bossen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's timmermans , energie , telegraaf , europees , biomassa , technologie , Afleveren , bulgarije , Premium en co2-uitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!