Stikstof als smoesje voor een ander doel , nieuwste column Ronald Plasterk

Door de permanente mediacampagne zou je haast geloven dat er een zeer acuut stikstofprobleem is. Het NOS journaal bracht als groot nieuws een rapport van 2 ecologen dat de normen nog strenger moeten, en zelfs de ANWB deed een duit in het zakje, reden genoeg om de zaak op een rijtje te zetten.

Deel dit topic

Reacties

+3
Bennie Stevelink
@bonsjoer zit achter de betaalmuur. Je moet de complete tekst hierheen kopiëren.
+1
casev2
@Bennie Stevelink Een premium artikelen abbonement op de telegraaf kost een euro per week of zo. Best de moeite waard!
cjw73
@casev2 ja heb ik ook. Zeker de moeite waard.
+14
Jan-T
D66 wil niet dat boeren kans krijgen

Stikstof als smoesje voor een ander doel
author avatar
Door RONALD PLASTERK

Door de permanente mediacampagne zou je haast geloven dat er een zeer acuut stikstofprobleem is. Het NOS Journaal bracht als groot nieuws een rapport van twee ecologen dat de normen nog strenger moeten, en zelfs de ANWB deed een duit in het zakje. Reden genoeg om de zaak op een rijtje te zetten.

Allereerst worden stikstof en CO2 vaak door elkaar gegooid. De opwarming van de aarde speelt op wereldniveau, de effecten van stikstof zijn lokaal. Stikstof en CO2 zijn twee verschillende onderwerpen, en je kunt heel goed vraagtekens zetten bij het stikstofbeleid zonder dat je ’klimaatontkenner’ bent. Er bestaat zelfs een tegenstelling tussen klimaat- en stikstofbeleid. Stikstofdepositie veroorzaakt eutrofiëring, verrijking van schrale bodem, wat leidt tot groei van bomen. Waar dat gebeurt, wordt door Staatsbosbeheer met veel moeite ’afgeplagd’, de bodem wordt verarmd zodat het schrale heidegrond blijft zonder bomen. Maar elders worden door Staatsbosbeheer juist bomen geplant, omdat bomen CO2 vastleggen.

Het willen vasthouden aan de ’oorspronkelijke’ staat van de Nederlandse natuur is eerder hobby dan wetenschap, want ons parkenlandschap is volledig door mensen gecreëerd. De heide op de Veluwe is ontstaan toen er voor de bouw van Amsterdam hout moest worden gekapt. Of iets bos of hei is, is een keuze van de mens geweest.

Bosinventarisatie
Het is niet waar dat de natuur in ons land er zeer beroerd voor staat, dat bleek onlangs weer uit de Zevende Bosinventarisatie die elke vijf jaar plaatsvindt. De enige oorspronkelijke natuur die we hebben, is de Noordzee: die wordt als gevolg van acties van Urgenda-ecologen nu vol gezet met windmolens, maar over de natuurschade daarvan hoor je die ecologen niet.

Vervolgens: de uitstoot van stikstof in ons land is de afgelopen 25 jaar met 70% afgenomen! Er wordt door technische vooruitgang in de landbouw en de industrie drie keer zo weinig stikstof uitgestoten als 25 jaar geleden! Als die uitstoot zo fataal zou zijn voor de natuur, hoe stond het dan met die natuur 25 jaar geleden? Het verhaal dat de natuur achteruit holt klopt evident niet met stikstof als oorzaak, want die uitstoot is spectaculair afgenomen.

Dan zie je dat activisten zich afzetten tegen opvattingen die niemand heeft. Zo verschenen er stukken van ecologen die zeggen dat er wetenschappelijke consensus is dat stikstof invloed heeft op de natuur. Maar dat ontkent niemand! Elke chemische stof heeft invloeden op de natuur: fosfaten, zwavelverbindingen, en ook stikstof.

Afwegen
Het gaat erom hoe erg die gevolgen zijn, in vergelijking met andere problemen in de wereld. Je moet afwegen wat je anders met 25 miljard euro van het stikstofplan zou kunnen doen (dat is 4000 euro per huishouden, met ongeveer 6 miljoen huishoudens in ons land).

Er is bijvoorbeeld veel gesproken over de tapuit, een klein trekvogeltje dat voorkomt in Noord-Afrika en dat bij de vogeltrek Noord-Europa aandoet. De tapuit heeft een voorkeur voor schrale duingebieden en blijft weg bij bossen. Het is internationaal geen met uitsterven bedreigd dier. Het zou inderdaad kunnen dat de tapuit in bepaalde gebieden in Nederland minder vaak voorkomt door bebossing als gevolg van stikstofuitstoot. Dat kun je als vogelliefhebber jammer vinden. Maar je kunt medeburgers niet het recht ontzeggen de lokale teruggang van de tapuit te willen afwegen tegen de kosten. Er is geen sector (onderwijs, cultuur, zorg of verkeer, wonen of veiligheid), waar geen keuzes worden gemaakt die soms door mensen in die sector, inclusief betrokken hoogleraren, betreurd worden. Het is een kwestie van proportionaliteit, en het zijn keuzes die het vakgebied ontstijgen.

Sommige voorstanders van dit regeringsplan zijn helemaal niet bezorgd over de tapuit. Hun echte doel is het terugdringen van landbouw en veeteelt omdat ze tegen vleesconsumptie zijn. D66-fractieleider Paternotte schrijft: „De tijd van de grote industriële veeteelt is eindig.” Daarom wil D66 niet dat boeren de kans krijgen minder stikstof te gaan uitstoten, en worden technische oplossingen niet toegejuicht: ze willen dat boeren stoppen. Dan is het ook logisch dat het minister Staghouwer niet lukte om boeren perspectief te bieden.

Alleseter
Biologisch is de mens onmiskenbaar een alleseter, maar je kunt volledig respect hebben voor mensen die kiezen voor veganisme. Wat echter niet eerlijk is, is als je stikstof gebruikt als smoesje voor een ander doel. Liberaal is het al helemaal niet om dergelijke persoonlijke keuzes aan mensen op te dringen. En vooral: als het je doel is om vlees te stoppen, is het niet effectief om Nederlandse boerderijen te sluiten, want de winkels laten dan hun vlees uit het buitenland komen. Het overvliegen van Argentijnse steaks veroorzaakt dan net zoveel CO2-uitstoot als de vliegvakanties van GroenLinks-politici.

De nieuwe minister van Landbouw moet het stikstofbeleid van het kabinet fundamenteel ter discussie stellen. De boeren hebben gelijk dat ze niet accepteren dat hun sector gehalveerd wordt, en de coalitiepartners moeten toegeven dat deze paragraaf in het regeerakkoord niet voldoende doordacht was. Stikstof is niet het acute grote probleem dat ervan gemaakt wordt.

telegraaf.nl/watuzegt/2125782408/…
+13
Twentsch Land
Gewoon weer een 10 plus voor Ronald Plasterk.

Eerlijke duidelijke onpartijdige uiteenzetting ... zou morgen op de voorpagina van alle kranten moeten.

@Jan-T
kanniewaarzijn
@Jan-T Dank je voor het plaatsen.
Bennie Stevelink
@Jan-T Dank voor het plaatsen.
+9
hans1980
Donders wat een goed stukđź’Şđź’Ş
+4
Zwaagdijk
Een ieder die klaagt over alle lasten verzwaringen van de supermarkt, gas, elektra. Moet je vragen wat hij of zij gestemd heeft.. en of ze het anders gaan doen.. en anders niet zeiken!
+5
casev2
Zal deze man nog pvda lid zijn? Ik vermoed dat hij niet snel meer gevraagd zal worden door de ex socialisten, die hun ziel aan groenlinks hebben verkwanseld.
+1
Zwaagdijk
@casev2 uit wiens hand men eet. Diens mond hij spreekt.. hij schrijft wel mooie proza, maar het blijft een linkse rakker
+2
GJKlaassen
@casev2 laat hem maar CU lid worden...
+7
kanniewaarzijn
Waarachtig, ze zijn er nog: mensen die logisch na kunnen denken!
+2
George
Zo zie je dat niet alle linkse mensen slecht zijn.
Twentsch Land
Alle ?

Ken er maar 1 en die heet Ronald Plasterk.

@George
+4
George
@Twentsch Land Tien jaar geleden reikte hij de destijds nieuwste Golden Earring CD uit in Paradiso Amsterdam aan de band tijdens de CD presentatie. Met zijn hoedje op feliciteerde hij de band met het nieuwe werk en toen dacht ik al , een PVDAer met in ieder geval een goede kijk op muziek. 😂
Maar nu blijkt dat hij een goede kijk op de wereld heeft van nu.
Albert Altena
Tja. En deze mensen van PvdA worden zelfs nog niet uitgenodigd in de linkse praatprogramma's.
Moet Voetbal Inside hem maar uitnodigen.
Twentsch Land
Dat is beter ... Johan neemt geen blad voor de mond en staat Ronald wel half.

@Albert Altena
richard-de-wolff
@Albert Altena dat was ook mijn gedachte
+4
weurding
Toch het verkeer🙄

(klik om te vergroten)

+1
Gerron
@weurding Staatsbosbeheer werd op 21 juli 1899 opgericht om op woeste gronden bossen te ontwikkelen voor productiedoeleinden (bosbouw) en om zandverstuivingen tegen te gaan.
+1
weurding
@Gerron natuurbeheer snap ik echt niks van, je zou denken in n2000 gebied met kalkmoeras en blauwgraslanden zou je de weides moeten maaien om weinig schade aan richten in een droge periode, hier begint SBB na een kwak water.....

(klik om te vergroten)

Gerron
@weurding Daar zie je na het plaggen niets meer van. 😄
+1
Grasbaal
@weurding stuifzand is natuurlijk ook onmisbaar in onze natuur..
Weidezicht
@Grasbaal als het gaat stuiven, moet er accuut een waterwagen komen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , NOS , stikstofprobleem en nieuws geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
20.653