ZuivelNL: verlies derogatie stort melkveebedrijven in rode cijfers

Het verlies van derogatie kan voor melkveebedrijven leiden tot een negatieve marge op de melkprijs, zegt ZuivelNL.

Deel dit topic

Reacties

jg
Bij hoog aandeel vaste kosten wordt het een probleem. Stijgende rente gaat ook niet meewerken. Waarschijnlijk gaat er een andere waardering aan fosfaatrechten , grond, machines etc gehangen worden.
+3
groeier
@jg
Met zijn alle geen gegevens meer aanleveren werkt beste.
de Tank
@jg Logischerwijs wel..dat zegt in de landbouw niet zoveel.
+3
Weidezicht
Alle kwartjes vallen voor de overheid op zn plek.
+1
klant
@Weidezicht zo ist precies de bedoeling
groeier
Quote Reactie van @klant:
zo ist precies de bedoeling

Over de grootste vervuilers, industrie, verkeer, daar hoor je van hen niets over.
Dat deze partijen ook maar is wat stappen zetten, of op zijn minst samen optrekken, kan niet van 1 kant komen. Is stoppen met ja knikken.
Newholland12
Hebben we derogatie gered met fosfaatrechten en nu dit
+1
Twentsch Land
Waarschijnlijk hebben achteraf gezien fosfaatrechten een ander belang gehad .... bank en melkfabriek.

@Newholland12
hans1980
@Twentsch Land zij cristo ook altijd
Twentsch Land
Wie is Newholland 12 ?

En wie is christo ?

En wie is Ronald ?

@hans1980
hans1980
@Twentsch Land denk kloot ook
Twentsch Land
Even aanvullend ... ook natuurlijk wel een rem op verdere groei.
@Twentsch Land
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
ook natuurlijk wel een rem op verdere groei.

Maar de melkveehouders ,die grondgebonden voor hun uitbreiding, onomkeerbare investeringen hadden op de peildatum zijn compleet de armoede ingetrapt. Ik maak er geen geheim van ,dat ik grond heb moeten verkopen voor aankoop van rechten. Alle procedures verloren . En dan te weten ,dat LTO de rechten heeft aangevraagd begin juni 2015.
Kars
@Newholland12 dacht dat we onder fosfaat en stikstofplafonds moesten komen om derogatie te krijgen. We zitten eronder. Krijgen we geen derogatie
January
Dat het er af ging wisten we toch al lang tjonge jonge wat zijn we weer naïef
+1
Jan-T
Dan weet zuivelNL nu wat ze doen moeten, Prijs naar 1.20 per ltr. uitbetalen.
Niet meer aan hun zelf denken maar aan hun leden leveranciers.
Doen ze dat niet dan houd het ook op voor ZuivelNL.
Ze hebben het de laatste 40 jaar zelf verpruts door hun leden geen inflatie correctie op de melkprijs te gunnen.

En we zullen het gaan zien of er genoeg mestplaatsingsruimte is.
De plaatsingsruimte kan wel eens een groter probleem worden dan de kosten.????
de jonge
@Jan-T laat ze maar hetzelfde doen als met de gasprijzen, we zitten op een dikke gasbel en exporteren daarvan ook een mooie grote klok en de prijzen rijzen de pan uit in 2020 30 cent en zag nu al bedragen van boven de 4 euro per kuub voorbijkomen!
+1
bio boer
Voor deze melkprijs moet het lukken bio boeren hebben het altijd gedaan met 45/50 cent met vergelijkbare voerkosten
Zakt die volgendjaar de melkprijs naar 40 cent dan wordt het pittig met de grondprijzen hier
+1
Noorderling
@bio boer
Dit jaar ook maar zonder derogatie gedaan, als ik de eerste kwartalen bekijk en nu het verloop, is er nog nooit zo goed gedraaid. Voersaldo's zijn hoger dan melkinkomsten van jaren geleden.
Zou die relatie er zijn tussen derogatie en geld verdienen?
Blind staren op 80% grasland is in vele opzichten ook een gigantische beperking, zeker als je sommige vestingen ziet met voervoorraden.

Meer gras vernieuwen, heb je met 10ha minder gras, alsnog even hoge opbrengst van betere kwaliteit en daarnaast meer krachtvoer of mais kunnen telen. Als je door voeroverschotten minder aan je land gaat doen kost dat ook kwaliteit, kan extensief boeren ook nog wel een dure aangelegenheid worden.
+1
hans1980
@Noorderling een deel vd boeren geen derogatie zal best willen maar heel Nederland?
achnaton
@hans1980 Klopt. In veenweidegebieden heb je toch al 80% gras.
bio boer
@achnaton veenweide kan weinig anders verbouwen dan gras daar past ook exstensievere bedrijfsvoering zo veelmogelijk gras omzetten in melk met simpel en goedkoop bedrijfsvoering veel weiden eventueel nog wat gebruikmaken van grasdrogerij
Je kan niet overal de bedrijfsvoeringen gelijk trekken zit je in een echt akkerbouw gebied past een intensieve bedrijfsvoering ook better de mest vind gemaklijk zijn weg dichtbij ook kan je gemalijk gebruik maken van de rustgewassen van de akkerbouwer ook heb je hogere opbrengsten per ha niet alleen massa maar ook kwaliteit is ook nodig de grond is ook fors duurder
robbies
@Noorderling dan laat je al jaren geld liggen door geen akkerbouwbedrijf op te richten. Boer-boer mest erop, onder de 15 ha blijven, heb je ook geen dol met GLB en meer mais/akkerbouwgewassen
Noorderling
@robbies
Zit op meer dan 2x die 15ha bouwland en kon die boer-boer norm eigenlijk al niet meer aan voldoen.
15ha en rest onder melkvee past ook niet. Kun je met vogelaar nog wat, maar werd ook erg ingewikkeld. Melkveetak werd eigenlijk te intensief volgens de regeltjes.

Heb het wel een paar jaar zo gedaan, had niet zoveel vertrouwen in staghouwer zn inzet, en blijvend grasland komende jaren gaat mij ook niet lukken en wil daar ook zo ver mogelijk vandaan blijven. Dan de puzzel maar wat makkelijker maken, meer fosfaatruimte en wordt b-b ook al weer een stuk makkelijker.
Ynze Oenema
@Noorderling bijna niemand heeft zulke grond die jij ter beschikking hebt
arie.j
Quote Reactie van @Ynze Oenema:
@Noorderling bijna niemand heeft zulke grond die jij ter beschikking hebt

Alle veengebieden hebben in het westen maar minimaal mais, en dat dan zonder ploegen of spitten.
Meer dan wat frezen kan niet , en bouwland is geen optie
Het wrange is dat daar het grondwater allang op orde is
bio boer
@arie.j daar tegen over staat ook dat de grond stuk goedkooper is wat doet veen grond daar 50k per ha ? akkerbouw grond doet hier 100k en en grasland op zware klei 70 k
Noorderling
@Ynze Oenema
Ken genoeg akkerbouwers op dalgrond, klei op veen, veenachtig zand, hele zware klei van >70% waar je met 200pk en een 4schaar ploeg nog niet vooruit komt.
Sommige plekken kun je nog wel in de grond werken, uien heeft zeker in gebieden waar aardappelen niet wil een flinke opmars gemaakt. Maaigewassen wil bijna overal, zie steeds meer erwten, veldbonen, granen, vroeg bieten rooien kan ook vaak wel.

Dat grond niet bewerkbaar is, ligt vaak aan aandeel calcium. Flevoland is ook delen >50% afslibbaar, daar teelt men ook alles waar het op oudere kalkarme klei rooiwerk een enorm risico is. Zijn drukker met N en P omdat dat gelimiteerd is, maar van veel minder belang dan alles wat onbeperkt te koop is voor.
spotmelker
Quote Reactie van @Noorderling:
. Flevoland is ook delen >50% afslibbaar, daar teelt men ook alles

Dat is wel op zijn retour. Menig veehouder stopt met verhuur voor bollen/aardappels omdat de oogst een te grote aanslag op de structuur geeft. Ook heeft de negatief veranderende waterhuishouding door sterke inklinking grote invloed op intensievere teelten. En in mijn omgeving zie je al steeds meer inundatie door bodemgebonden ziekten/aaltjes door (te) intensieve bouwplannen.
Noorderling
Quote Reactie van @spotmelker:
ructuur geeft. Ook heeft de negatief veranderende waterhuishouding door sterke inklinking grote invloed op intensievere teelten. En in mijn omgeving zie je al steeds meer inundatie door bodemgebonden ziekten/aaltjes door (te) intensieve bouwplannen.

Het ging te mooi, dat klopt denk ik wel. Hoeveel tarwe telen ze daar nog?
Op de zwaardere gronden is dat hier toch wel 1:2 met tussendoor een andere teelt, met pootgoed is rotatie graan ook vaak 1:3 en maximaal 1:4.
Dat is gelukkig nog heel wat anders dan aardappelen, uien, bieten, bollen en aardappelen die ook eigenlijk al weer mogen.
Limootje
Kent de fosfaatregeling niet de bepaling dat deze rechten niet langer nodig zijn wanneer de derogatie stopt. Sowieso waren de fosfaatrechten voor 10 jaar bedoeld en dat komt nu wel erg samen met het einde van de derogatie.
+1
labella
@Limootje fosfaatrechten verdwijnen niet, de overheid vindt die veel te mooi om te sturen! Kan wel zijn dat ze worden omgezet in bijvoorbeeld dierrechten of iets dergelijks.
achnaton
Einddatum is 1 januari 2028, maar of dit tussentijds kan stoppen weet ik niet. Ik kan me voorstellen dat de overheid deze rechten blijft gebruiken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , derogatie , melkveebedrijven , marge en zuivelnl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0