Doorbraak of een list?

Deze week hebben sector partijen voor het eerst gezamenlijk overleg gehad met gespreksleider Remkes over het stikstof dossier. Aan dat gesprek zaten vooraf voorwaarden verbonden. De kdw van tafel was er daar 1 van . Naar nu (achteraf)blijkt is er aan de voorwaarden niet voldaan.
In een gezamenlijk statement valt op te maken dat er toch enige toenadering vanuit het kabinet Rutte lijkt te komen. Maar is dat zo? Ik zal het proberen uit te leggen.

Het kabinet wil kijken naar een andere berekeningswijze van de kritische depositie waarde (KDW) Deze waarde is vastgesteld naar aanleiding van onderzoek op laboratorium niveau bij welke stikstof gift een habitat type nadelige zou kunnen ondervinden. Wederom een sur realistische benadering.
De KDW, een grenswaarde , waarbij een habitat type nadelige gevolgen zou kunnen ondervinden, is voor sommige habitat type zo laag vast gesteld, dat de depositie bijdragen vanuit het buitenland (NOx) al zorgen voor een overschrijding. Doelen van 2030 uit het regeerakkoord zijn daarom ook nooit te halen. En daar is een list voor bedacht. In de technische briefing 16 juni 22 van PBL en RIVM is daarover gesproken. Men heeft het daar over de KDW-T. Wat is het voorstel? Men stelt voor om de KDW, daar waar deze voor een habitat type onder de 1000 mol per ha zit, op te hogen tot 1000 mol, zeg maar 14 kg N per ha. En dat tegen het licht van een achtergrond depositie van 22 kg N per ha en een veehouderij aandeel daarin van rond de 10 kg N per ha. En laat nu net toevallig de kabinet doelstelling 74 % depositie reductie wezen. Of te wel het verschil tussen de achtergrond depositie en de KDW-T.

Dus met een andere berekeningswijze, lees de KDW-T, worden de doelen in 2030 gehaald.
Waarom deze tussen stap? Men verwacht dat de NOx depositie vanuit het buitenland door de NEC richtlijn fors gaat dalen . (verwachting 🤪)

En dan is nog iets opvallends. In een rapportage okt 21 schrijft het RIVM in opdracht van het kabinet dat de vergunning verlening makkelijker kan als de achtergrond depositie onder de KDW zit. Men gaat er vanuit dat er in die situatie geen passende beoordeling (lees Aerius berekening) meer gedaan hoeft te worden.

Dus de list waar sector partijen NIET in moeten trappen, is de zogenaamde toenadering van de heer Rutte met tassen draagster v d Wal.
Want Rutte heeft maar 1 moto!!! Des te meer veehouders er verdwijnen des te eerder gaat de BV Nederland weer draaien.

Overigens zegt Rutte ook steeds tegen sector partijen " Ik kan de KDW niet uit de wet halen, want die heb ik nodig bij de vergunning verlening. Niemand snapt waarom hij dat zegt, tenzij je zijn agenda begrijpt.

Deel dit topic

Reacties

+3
de hoef
Dus voor het land is het beter dat wij stoppen, dan in het toch lochies dat ze ons op offeren
+2
John Spithoven
@de hoef juist, alleen durft niemand deze boodschap te brengen......
+2
de hoef
@John Spithoven daar moet nog even een prijs kaartje aan dan
mlkvhoudr
@John Spithoven natuurlijk wel dat is volslagen logisch dat als je moet kiezen dat je dan een sector met laag rendement voor de trein gooit, dat heb ik ook nooit begrepen aan de ene kant klagen dat er niks verdiend word aan de andere kant zeggen dat de sector persee moet blijven bestaan, het lage rendement argument is wel aan erosie onderhevig op dit moment
+1
de hoef
@mlkvhoudr morgen effe aanmelden voor de regeling
mlkvhoudr
@de hoef even goed de laatste zin lezen😉
de hoef
@mlkvhoudr resultaten moet je niet in 1 jaar bekijken
+3
mlkvhoudr
@de hoef ik zeg niks meer over ons bedrijf, mijn ideeën en ons rendement, ben geslotener geworden de laatste jaren.
Mensen maken te graag iets van niets, of iets anders van iets wat ik helemaal niet gezegd heb, na mij daar over verbaasd te hebben wat er zo interessant is om over ons te lullen heb ik maar gewoon geaccepteerd dat ik dan maar minder open moet zijn als mensen graag roddelen, dus geen info meer hier of irl over de bedrijfsvoering.
Zal heus nog wel eens te open zijn me zelf kennende😉
+3
spotmelker
@mlkvhoudr Zolang ze over je (bedrijfsvoering) lullen ben je er nog. Dus hoe meer gelul des te harder ik groei. 😁
weurding
@mlkvhoudr als je het "anders" doet en dat verteld egaal waar heb ik ook wel de indruk dat men vaak denkt ; da ga nie goed, kom je op terug, gewoon doorgaan☝️👍
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
het lage rendement argument is wel aan erosie onderhevig op dit moment

Als het met de inflatie en de oplopende rente zo doorgaat dan kunnen ze met die 25 miljard de hele landbouwsector opkopen en ze in denhaag opnieuw afhankelijk van import van eten
+1
spotmelker
@Jannus het gas is een mooi voorbeeld voor de burger om te ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn van het buiten of agenebbesland.
+2
jammermaarhelaas
Ik heb me sowieso altijd al afgevraagd waar LTO het perspectief voor ons zag in de destijds aangenomen stikstofwet. Wat we nu zien is niets nieuws, maar slechts een invulling hiervan.
De SGP en het CDA hebben er ook mee ingestemd, later had Roelof Bisschop (SGP) volgens mij wel spijt als haren op zijn hoofd, jammer dat hij dit niet eerder doorzag, want het hij heeft een realistische en nuchtere blik op landbouw.
+1
Jean-PierreK
74 % is het percentage van de stikstofgevoelige hectares die ze onder de KDW willen krijgen. Om dat te bereiken willen ze de emissie met 50 % verlagen. Overigens ook bij de NOx alleen daar gaat dat via klimaatwetgeving.

Die KDW-T doen ze vilgens mij om te voorkomen dat gezegd wordt dat de KDW in die gebieden toch niet gehaald kan worden dus heeft reductie daar toch geen zin meer. Zo blijft ook daar druk om te reduceren.
John Spithoven
@Jean-PierreK Hieronder wordt de KDW-T uitgelegd. Onhaalbare doelen door depositie buitenland ophogen, derde blokje.

debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/…
Jean-PierreK
@John Spithoven , in het derde blokje (van de heer Maas) heb ik het onderwerp niet langs horen komen. Onderstaand een stukje uit de schriftelijke uitleg van het RIVM.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@Jean-PierreK dan het vierde😀
Jean-PierreK
@John Spithoven , daar wordt volgens mij hetzelfde gezegd als wat ik hierboven heb geprobeerd te typen.🤷‍♂️

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@Jean-PierreK ik denk dat we allebei hetzelfde bedoelen.

Pbl en Staf geven allebei aan dat doelen niet gehaald kunnen worden. De natuur(bliksem ontlading) en buitenland zijn daar debet aan.

Remkes herhaalt keer op keer dat de doelen en tijdpad vast staan. 39 ktom emissie reductie en 74 % van de oppervlakte kdw halen
De KDW-T is een tijdelijke maatregel om daar waar de doelen niet gehaald kunnen worden ( lees buitenland en natuur) tijdelijk wel te halen

Dus geen doorbraak maar een list
+1
hans1980
Behoorlijk technische praat
Kan me voorstellen dat gemiddelde burger
het niet meer snapt , gemiddelde boer ook niet
+1
BertK
@hans1980 deel van de tactiek.
bio boer
@hans1980 wat dacht je van de 2e kamer maar moet zeggen dat ik het nog wel kan volgen maar vraag mij af of een kdw-t juridisch wel kan en de t staat voor tijdelijk wat is tijdelijk? Ze gaan er van uit dat buitenlandse emissie minder gaat worden
bio boer
Ook wel intresant is hoe die kaart tot stand is gekomen het doel is 39 ton reductie
Ze hebben bestaande kaart gepakt waar
Eerst gebieden rond de natuur
En overige land bouwgebied hoe veel ruductie dat op leverd alles wat over blijft is voor transitie en veenweide gebied kwam daar het getal 47% uit rollen alleen is dat helemaal niet doel gericht wat heb je er aan als je stikstof reduceerd in gebieden waar geen natuur is 🤷‍♂️
bio boer
@bio boer deze kaart bedoel ik daar is alles overige reductie gedrukt in het veenweide en transitie gebied waar totaal geen onderwouwing is hoe effectief reductie daar is

(klik om te vergroten)

Jean-PierreK
@bio boer , daarover heeft een "iteratief" proces plaatsgevonden. De totale reductie en het percentage hectares dat onder KDW moet komen zijn hierbij als uitgangspunt genomen. Ik weet dat er minstens nog 1 andere berekening op basis van deze kaart op tafel heeft gelegen daarbij zou de taakstelling voor Limburg 4 % lager uitvallen. Maar vermoedelijk zijn er nog meer berekeningen geweest.

Om inzicht hier in te krijgen zijn verschillende WOO verzoeken ingediend bij de overheden.
bio boer
@Jean-PierreK deze bedoel je

(klik om te vergroten)

+1
Jean-PierreK
@bio boer , nee nog een andere volgens mij was daar geen apart kaartje bij. Althans niet wat ik ben tegengekomen.
Farma_boerke
Vergis je niet de KDW-T is gedefinieerd als tussendoel, men kan altijd weer verder om nog scherper te gaan en het einddoel te nemen.
Daar komt bij dat men ook nog steeds aan de KDW's zelf morrelt om ze nog verder omlaag te zetten (zie ook recente rapport).

Wat men even uit het oog verliest is het feit dat de NOx niet echt verlaagd, maar emissie verschuift naar NH3 agv SCR-katalysatoren (adblue geeft ammoniakslip van 3-5 kton/jaar op dit moment).
Men rekent zich rijk door uit te gaan dat NOx in toekomst verder omlaag gaat door de bestaande maatregelen (bv verplicht electrisch) en industrie reductie (nu door hoge energieprijzen komt steeds meer stil te liggen of verschuift indien mogelijk).
John Spithoven
nos.nl/artikel/…

Zie begin deze topic.

Wordt het nu duidelijk?
Jaap40
@John Spithoven wat een propaganda...vreselijk
Farma_boerke
@John Spithoven Gelukkig kunnen we wel zonder voedsel in de EU, net zo als we zonder energie uit Rusland kunnen.
Als het gepeupel het brood niet meer kan betalen: "let them eat cake"
+1
John Spithoven
Nogmaals
De list van Rutte, om zijn eigen gecreëerde crisis weg te poetsen, is:

De veehouderij moet extreem krimpen om onder de KDW te komen en op die manier de vergunningverlening voor de BV Nederland op gang te krijgen.

Boeren zijn een onderdeel van de oplossing!!!! Zegt Rutte

Alleen is er voor de boeren zelf geen ruimte meer

Smeerlapperij!!!!!
Todi

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , stikstof , rivm , veehouders , type , vergunning , nox , Mol , aerius en remkes geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0