Richten boeren hun hoop ten onrechte op stikstof-innovaties?



Quote:
Een antwoord op de stikstofcrisis is volgens veel boeren investeren in innovatie. Maar de opbrengsten van veel innovatieve oplossingen vallen in de praktijk tegen.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
De rechter heeft de milieuorganisaties in het gelijk gesteld. Zo zette de rechtbank in Overijssel een streep door 29 vergunningen van boeren. De Raad van State, de hoogste rechter in Nederland, komt dit najaar met een uitspraak over een vergelijkbare zaak in de provincie Utrecht, waarbij acht Utrechtse veehouders hun vergunning kwijtraakten omdat niet overtuigend is aangetoond dat de emissiearme stallen wel écht de uitstoot verminderen.

Als de Raad van State die mening onderschrijft, kan dat flinke gevolgen hebben: zo'n 1 op de 5 Nederlandse melkveehouderijen heeft een emissiearme stalvloer.
bio boer
@Twentsch Land de staat stelt het nog steets verplicht bij nieuwbouw ook al vervang je oude stal voor een nieuwe met zelfde aantal koeien 🤷‍♂️
Twentsch Land
Tja .... dat is best wel raar.

@bio boer
+1
Kars
@bio boer hier in brabant hoefde je bij nieuwe stal geen emmissiearme roosters als je koeien deed beweiden.
Dus bijna alle nieuwe stallen zijn traditioneel uitgevoerd. Nu moeten die boeren met stallen ouder dan 20 jaar emmissiearm worden en de groten stallen niet met veel meer rooster oppervlak.
Het is zo krom alst maar kan.
+3
spotmelker
Ze moeten nergens op hopen maar snappen dat het hele stikstof geneuzel niks gaat brengen en geen beleid accepteren o.b.v. door het onbenullenlegioen bedachte wensmodellen.
Twentsch Land
1 op de 5 boeren een dergelijke stalvloer ( dan zijn er nogal veel ) .... hopelijk keurt RvS het niet af.
+1
BertK
@Twentsch Land en die andere vier mogen dan ook nog een onzinnige vloer leggen?
Twentsch Land
Zou maar zo kunnen, ik weet niet wat ze allemaal gaan bedenken.

@BertK
BertK
@Twentsch Land wel handig als je er toch intern mee kunt salderen. Verplichting voorzien vloer zou moeten vervallen als het geen emissie reduceert.

Als 80% nog zo'n emissie arme vloer met 50% reductie voor 2028 oid moet leggen, wat is het stikstofprobleem dan (als het bestaat zoals ons verteld wordt)?
+1
Twentsch Land
Het is links of rechts !
Of de vloer helpt en je kunt salderen !
Of de vloer helpt niet en dus niet verplichten !

Verplichten zonder resultaat is idioot.

@BertK
+1
labella
@BertK Dat ga ik niet meemaken dat er hier zo'n plofvloer in de stal komt!
+1
ntd79
@labella dat dacht ik ook altijd, totdat ik controle milieuvergunning kreeg😅maar achteraf kon ik met die vloer de stal nog in de mdv drukken en nog salderen. Die is er wel weer uit. Was even bang voor doorlaat mest, maar die is niks minder.
Newholland12
Verschil tussen theorie en praktijk
Nu blijkt uit uitstootcijfers van de Wageningen Universiteit dat moderne emissiearme stallen in de praktijk gemiddeld twee keer zoveel ammoniak uitstoten als op papier wordt geclaimd. De werkelijke uitstoot van deze stalsystemen loopt uiteen van 1,1 keer zoveel ammoniakuitstoot in het minst afwijkende geval tot 3,8 keer zoveel uitstoot in het meest afwijkende geval.
ntd79
@Newholland12 dat zou allemaal goed kunnen, maar als je verplicht wordt om hem erin te leggen, heb je niet veel keus. Ongeacht de werking en of je het er niet mee eens bent.
Jan-T
Als er geen innovaties mogelijk zijn.
Dan zal de agrarische sector verdwijnen uit Nederland.

Dit betekend dat innovaties als oplossing van het stikstof probleem noodzakelijk is.
Opkopen van bedrijven daar is er veel te weinig geld beschikbaar voor gesteld.

En Of de nederlandseregering kiest voor oorlog in de supermarkten.
Twentsch Land
En Of de nederlandseregering kiest voor oorlog in de supermarkten.

Of ze kiezen voor witte bulkmelk die goedkoop wordt geproduceerd in een land met weinig regels ten aanzien van de agrarische sector.

@Jan-T
bio boer
@Jan-T wees eerlijk wie geloofde er nou in dat die vloeren en daken op mest opslag werkten we deden het om het moest het was niet anders

Bij het systeem van lely heb ik nog iets van meschien doet het wat

Net als luchtwasser dan heb je er werkelijk stikstof uit de lucht gefilterd
achnaton
NOS gebruikt het filmpje in meerdere artikelen? prikkebord.nl/topic/293022/
+1
Vario512
Elke keer wanneer er politiek weer iets op de agenda staat, hebben we eerst een week stikstof-propaganda in de media.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's investeren en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0