Illustratie van: Wilting NH
11

Is mest een braakliggende goudmijn?

Innovatieve technieken om mest te verwerken en tot waarde te brengen liggen klaar op de plank. Een tweeluik over de mogelijk- en onmogelijkheden van mest. Deze week deel 2: de visie van Niels Kanters van ZLTO.

Deel dit topic

Reacties

+4
Wat is er mis met gewoon dierlijke mest 🤷‍♂️
+4
@bio boer daar verdiend jan en alleman niks aan. En dan praten over duurzaamheid.
+4
Mest is het zwarte goud zonder mest zul je niet oogsten alleen weten velen dit niet(meer)
Braakliggende goudmijn?
Ja, mest is zoals bedoeld, goud voor de grond. Als mest met technische hoogstandjes een goudmijn zou zijn dan stond het grote geld wel in rijen van twee voor de deur om hier mee aan de gang.
Nee, wij boeren mogen/moeten hier ons geld in investeren zodat wij het risico lopen, zodat het grote geld verdient aan de zogenaamde inovaties die netto niets opleveren .
+1
@RSIB niets opleveren of misschien zelfs wel afbreken🤔
Of afvoeren van dierlijke mest een opbrengst in plaats van een kostenpost zal worden hangt van vraag en aanbod af. Als de kunstmestprijzen zo extreem blijven dan zal dierlijke mest interessanter worden voor plantaardige sectoren. Deze bemesten wel anders, nog meer gericht afgestemd op het gewas. Innovatie kan dan helpen om dierlijke mest te bewerken tot producten waarmee gerichter kan worden bemest, bijvoorbeeld scheiding van NPK en snel en langzamer opneembaar. Bewerken vraag ook weer om "dure" energie.

Ook zal het voordeel van de intensiteit van het bedrijf afhangen. Mest afvoeren en dan zelf tekort meststoffen hebben ook heeft weinig zin.

De gasprijzen zullen vast ook wel weer een keer verder dalen (hoop ik) en dan is het weer een ander verhaal.

We gaan het zien!
@achnaton energie is hard gestegen, wen er maar aan, schaars goed, blijft gewoon duur, goudmijn voor overheid
+1
"De belangenbehartiger vervolgt: 'In een traditioneel systeem met drijfmest heb je als melkveehouder 32 kilo ammoniakuitstoot per koe per jaar. Volg je het traject van een monovergister en een stikstofstripper, dan zakt dat naar 13 kilo. Een forse reductie die met vloeraanpassing niet wordt behaald."

RAV code traditioneel A1.100 is 13 Kg N dus ik geloof dat deze meneer even naar de tekentafel moet.
@demelkboer in de stal is het 13. maar hoe groot is de uitstoot bij uitrijden.
ik denk dat ie dat mee rekent. met uit een vergisterter is meer mineraal. en minder ammoniakaal.
@dijkstra uit w Net andersom, gescheiden mest bevat meer ammoniumstikstof en minder organische stikstof. Het werkt sneller.
@Ard Eshuis ik heb het over mest uit een vergister. niet drijfmest wat door een mestscheider is gegaan en dunne en dikke fractie geeft. als je de mest vers in een vergister stopt het proces van ammoniak vorming in de put.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest en zlto geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN