We zijn getuige van een opstand van de elite tegen het volk

Door RONALD PLASTERK

Bij revoluties keren de massa’s zich tegen de heersende elite. Maar het kan ook andersom, en daar zijn we nu getuige van: een opstand van de elite tegen het volk. Het is interessant dat dit al in 1995 was voorzien door de Amerikaanse historicus Christopher Lasch in zijn boek The revolt of the elites and the betrayal of democracy : de revolutie van de elites en het verraad van de democratie. Mocht de naam Lasch u bekend voorkomen: hij werd eind jaren zeventig beroemd met The culture of narcissism dat een soort cultboek werd, een dikke paarse pocket die je in je rugzak meenam op vakantie

Lasch is overleden; het werk over de opstand van de elites heeft hij met zijn laatste krachten geschreven in 1995, dus bijna dertig jaar geleden. In het boek signaleert Lasch: ’De elite, die geld en informatie beheerst, die liefdadige instellingen en universiteiten bestuurt, die de culturele producties en het publieke debat in de hand heeft, is zelf het geloof in de westerse beschaving verloren. De elite laat de middenklasse in de steek, verdeelt het land en verraadt de democratie.’

Het zijn grote woorden, maar Lasch verwoordt hoe veel burgers het nu ervaren. Veel mensen zijn dit jaar tijdens de zomervakantie in eigen land gebleven. (Overigens plaatste een prominente GroenLinks-wethouder trots vakantiefoto’s op sociale media van zijn gezinsreis met het vliegtuig naar Amerika. Hij maakte met deze vakantie het door GL bepleite CO2-budget voor honderd huisgezinnen op). Maar wie in eigen land op vakantie was, zag overal omgekeerde vlaggen.

Radicalen
Als je D66 gelooft, vormen de boze boeren een kleine minderheid radicalen, rijke ondernemers met megastallen. Maar in het land van de pannenkoekenhuizen en kinderboerderijen, de kaaswinkeltjes en de dorpspleintjes zie je de omgekeerde vlag bij rijtjeshuizen, en wapperen de rode boerenzakdoeken op e-bikes. Gewone mensen zijn het vertrouwen in de overheid kwijt. De regeringspartijen zijn de helft van hun kiezers kwijt, hebben minder dan een derde van het electoraat over, terwijl de linkse oppositie daar niet van profiteert; logisch, omdat PvdA en GL de regeringsplannen steunen.

Het verlies van vertrouwen in de overheid door ’de gewone mensen’, zoals de PvdA hen vroeger noemde, of ’de mensen in het land’ zoals ze heetten bij de VVD, is een logisch gevolg van het dedain waarmee de gevestigde partijen de bevolking behandelen.

Boerenrapalje
In NRC, spreekbuis van de elite, schreef journalist Hubert Smeets deze week dat het CDA overbodig is geworden, en gaf daarvoor deze reden: ’Het CDA is niet in staat het boerenrapalje op trekkers te isoleren en eigen klassieke polderclubs als de LTO te disciplineren.’

Dit is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste is in deze optiek de taak van politici niet om het volk te vertegenwoordigen, maar om het volk aan banden te leggen. ’Volksvertegenwoordigen’ wordt als populistisch beschouwd, terwijl je toch zou zeggen dat onze democratie erop gebaseerd is. Maar NRC spreekt volksvertegenwoordigers erop aan dat het hun taak is om hun achterban te disciplineren.

Verder is het woordgebruik opvallend. ’Rapalje’ is een archaïsch woord, synoniem met schorriemorrie, janhagel, gepeupel, crapuul, tuig van de richel. Het wordt eigenlijk nooit in ernst gebruikt, hooguit ironisch. In de boeken van Marten Toonder praat Markies de Canteclaer zo, en die zegt er ’parbleu’ bij. Maar NRC gebruikt het om gewone mensen te beschrijven.

De elite is kosmopolitisch, gaat op vliegvakantie naar de Verenigde Staten en vindt tegelijk dat de andere mensen zouden moeten consuminderen, vindt – zoals Timmermans en zijn ambtenaren zeggen, en in de Volkskrant scribent Schimmelpenninck (parbleu) – dat mensen jarenlang te weinig voor hun energie en eten betaald hebben. De elite is voor overdracht van macht naar Brussel, vindt het prima dat er steeds meer mensen naar Nederland verhuizen, maar houdt goed in de gaten dat nieuwkomers niet bij hen in de buurt komen wonen maar bij het schorriemorrie. De elite bezoekt culturele evenementen die gesubsidieerd worden door belasting opgebracht door het janhagel, en kijkt neer op André Rieu omdat hij zonder subsidie muziek maakt waar mensen maandenlang voor sparen, en omdat hij iedere avond 12.000 mensen van klassieke muziek laat genieten.

Voor de gek houden
De elite pikt het niet langer naar de pijpen van het electoraat te dansen, en zet alle middelen in om te zeggen: het moet zoals wij bedacht hebben! Als je zegt dat het stikstofbeleid, waar elk huisgezin 4000 euro aan meebetaalt, ondoordacht is, ben je stikstof-ontkenner. Maar je kunt mensen niet allemaal de hele tijd voor de gek houden, en mensen hebben het door. De regering zal waarschijnlijk niet vallen, omdat er na verkiezingen geen meerderheid te behalen is zonder partijen waar het rapalje op stemt. Maar het beste zou zijn als volksvertegenwoordigers weer het volk gaan vertegenwoordigen: de VVD de ondernemers en middenstanders, het CDA de boeren, burgers en buitenlui, de CU de Urkse en Spakenburgse vissers, en de PvdA de arbeiders.

telegraaf.nl/watuzegt/1457373450/…

Deel dit topic

Reacties

+12
Frans Z.
Nou,die hoeft zich voorlopig niet bij zn oude vrinden te vertonen.
+10
Bennie Stevelink
Super column.
+1
Porky
@Bennie Stevelink waarom bakte deze man er niks van toen hij nog in de regering zat? Ik herinner hem als de man die met een hoed op bij de wereld draaid door zat, en daar ook praat verkocht die ook enkel maar linkse praat was, gek dat als ze aan de zijlijn staan "ineens" wel weten wat er moet gebeuren, ik lees zijn columns in de telegraaf altijd, en die zijn zeker goed, maar blijf het raar vinden dat hij nu wel weet hoe het moet.
groeier
Quote Reactie van @Porky:
waarom bakte deze man er niks van toen hij nog in de regering zat? Ik herinner hem als de man die met een hoed op bij de wereld draaid door zat, en daar ook praat verkocht die ook enkel maar linkse praat was, gek dat als ze aan de zijlijn staan "ineens" wel weten wat er moet gebeuren, ik lees zijn columns in de telegraaf altijd, en die zijn zeker goed, maar blijf het raar vinden dat hij nu wel weet hoe het moet.

Luister even vanaf ongeveer midden deze video tot einde, gaat over de Elite. Kwam dit onderwerp bij toeval tegen, is zinvol om de informatie regelmatig terug te luisteren volgens Mevrouw Broekman,

https://www.youtube-nocookie.com/embed/I97vAl6poqk
de Tank
@groeier 'de informatie regelmatig terug te luisteren'

Komt mij bekend voor.
+1
ted9
@Porky Wat denk je waar dat door komt. In Den haag lullen ze mooi mee bang voor hun baantje.
+2
Coen
@ted9 , angst voor hun inkomen en aanzien

+1
kanniewaarzijn
@Coen En dan zeggen ze dat ze bij de VVD geen geschikte mensen hebben voor de functie van MP!
Met ingang van gisteren aanstellen die man.
cornelissen
Hij is voor de wetenschap verloren, terwijl wij er vroeger goed samen met Erisman mee samengewerkt hebben, aldus Jan Rotmans
+3
jordi 1455
Verander het woord elite in oligarchen en je zou haast denken dat het over Oekraïne of Rusland gaat.
Is het niet eigenlijk triest dat de elite die poetin haat omdat poetin ondemocratisch is en Oekraïne onder het mom denazificeren binnenvalt, is dezelfde elite die alle beslissingen voor de burgers willen nemen en landen binnen vallen onder het mom van het verspreiden van democratie.
+10
mlkvhoudr
Top column
+3
richard-de-wolff
+2
Jaap40
@mlkvhoudr dat zeker!
marcsterreborn
@Jaap40 ik weet het niet
marcsterreborn
@Jaap40 ik weet het niet
+1
jan 10
Top column,kunnen cda,ers in hun zak steken
+1
Achso
Volgens minister buitenlandse zaken Duitsland: het interesseert me niet wat mijn kiezers ervan vinden, ik steun Ukraine.
Dat is toch wel een statement..
+2
jordi 1455
In Tsjechië zijn ook opstanden tegen de hoge energieprijzen, maar ook tegen de navo en de EU. Natuurlijk worden de demonstranten door de regering als pro Russisch neergezet, net zoals elk protest tegen het regime als pro-Russisch wordt weggezet, omdat het regime elke vorm van discussie over het gevoerde beleid wilt doodslaan. Als er een koude winter komt kan de situatie wel heel erg grimmig worden in Europa en buiten Europa zie je de situatie ook al grimmiger worden.
telegraaf.nl/nieuws/1910661862/…
Achso
@jordi 1455 tja, de oostenrijkse President heeft gezegd: diegene die een genuanceerde mening heeft over de sancties, is een Russische collaborateur.
Baerbock, die zegt dat de mening van de kiezers haar niets interesseert.
Rutte die alles weglacht.
Deense MP die illegaal een hele bedrijfstak opruimt.
Van Der Leyen die als een verliefde puber alles aan Zelenskiy beloofd.
Orban heeft miljarden aan Rusland betaald, omdat EU niet in Rubles betalen wil. Als hij dat niet gedaan had , had een gedeelte van Oost Europa geen diesel meer.
Tijd voor…
+1
@Achso Ook van der Leyen pleit nu openlijk voor een Great Reset .
+1
de jonge
@Hans is Hobby boer ik mag toch hopen dat het voor iedereen die het nog niet duidelijk was wel duidelijk werd na de uitspraken van von leyen tegen rusland om nog meer olie op het vuur te gooien wat het doel van dit spel is..
+1
groeier
Quote Reactie van @de jonge:
wat het doel van dit spel is..

Ja, alles digitaal, maar is dat nog wel een vrije samenleving te noemen ??
groeier
Quote Reactie van @Hans is Hobby boer:
Ook van der Leyen pleit nu openlijk voor een Great Reset .

Kan jij de Bron even plaatsen?
@groeier Heeft ze gezegd in het Europese parlement in Brussel .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's timmermans , subsidie , vakantie , belasting , megastallen , verkiezingen , stikstofbeleid , verhuizen , vliegtuig en Middenklasse geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
11.246