De HofBar: Het kabinet lijkt nog niet te luisteren, wat is de oplossing?

Is er een oplossing?, video: npostart.nl/de-hofbar/31-08-2022/…

Het was een hete zomer. Niet alleen door de hoge temperaturen, maar vooral door demonstrerende boeren die snelwegen blokkeerden en naar Den Haag trokken. Boos om de stikstofplannen van het kabinet en bang voor hun toekomst. Want: mogen zij na 2030 of 2035 nog wel boeren?

Het kabinet sprak in het coalitieakkoord af dat de uitstoot van stikstof gehalveerd moet zijn in 2030. Maar het CDA, met partijleider Wopke Hoekstra voorop, stelt nu dat 2030 “niet heilig” is. Politiek Den Haag in rep en roer en trammelant in het kabinet. Is er een oplossing in zicht? Zo ja, wanneer komt die?

Niet alleen de boeren, ook verschillende deskundigen trekken het kabinetsbeleid sterk in twijfel. Zo zou het stikstofkaartje dat gepresenteerd werd door stikstofminister Van der Wal (VVD) en landbouwminister Staghouwer (ChristenUnie) veel te simplistisch zijn. Hiervoor bood premier Rutte onlangs zijn excuses aan. Ook stellen sommige deskundigen dat het kabinet de mogelijkheden voor innovaties op het platteland onvoldoende heeft bekeken.

Johan Remkes, enkele jaren geleden nog voorzitter van een commissie die het kabinet adviseerde over het stikstofbeleid, trad deze zomer aan als bemiddelaar, om het gesprek tussen politiek en de boeren vlot te trekken. Vandaag zit Remkes aan tafel met boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force. Of dit gesprek tot een oplossing leidt, is hoogst onzeker.

De dames en heren politici hebben hun mond vol van draagvlak vinden in de samenleving. Het hele stikstofdebat laat zien dat de twee partijen nog steeds lijnrecht tegenover elkaar staan. Of er een oplossing komt, dat zal op korte termijn duidelijk worden. Wie trekt aan het langste eind: de politiek, de natuur of de boeren?

Kijk hier de Hofbar terug!: npostart.nl/de-hofbar/31-08-2022/…





Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Het laatste stukje met Han Lindeboom geeft duidelijk weer wat de overtollige stikstof nu werkelijk doet.
Jannus
@Grasbaal Luister naar vd Tak,hij zit liever naast Rutte nou dan weet ik het al wel,we gaan naar een spijkerharde sanering

npostart.nl/sjaak-van-der-tak-annemarie-van-gaal-e…
Jannus
@Jannus Vlog van Jos die het gevoel krijgt dat we erin geluist worden met een rapport waar wel gehoord is maar niet geluisterd.

+1
sorry
@Grasbaal brandnetels komt van rommel, de rest is bullshitttt
Twentsch Land
Brandnetels kun je wat aan doen en bramenstruiken is top want dat is o.a.dat past bij voedselbos.
@sorry
+1
Greetje
@Grasbaal precies zoals het is, het heeft zonder twijfel invloed op naast de boerderij gelegen begroeiing. Maar al die doemscenario's slaan nergens op. Die tweede boer, zat die niet in de Betuwe, zei het ook mooi: Nederland is vol, we willen wonen, boeren en recreëren. Dat moeten we samen overleggen.
+1
Greetje
Maar Rutger deed het inderdaad heel mooi, ook nog met een humor ook
bio boer
@Greetje je moet er me om kunnen gaan anders lijk het soms ook erg ongemakkelijk maar koos kan het hebben
Twentsch Land
Ik vindt koos werkelijk geweldig, alles met een lach en een traan.

@bio boer
weurding
De hofnar
demelkboer
Altijd een top programma maker die van Castricum
casev2
@demelkboer denk dat jan cees vogelaar en familie daar nog steeds anders over denken...🙈

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's platteland , stikstof , uitstoot , politiek , stikstofbeleid , farmers defence force , stikstofcrisis , staghouwer , stikstofminister , stikstofplannen en stikstofdebat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0