Rabobank transitiebank

Rabo presenteert zich als de ‘transitiebank’ voor voedsel, klimaat en financiering

In een wereld die worstelt met achtereenvolgende crises begon gisteren in Davos het World Economic Forum (WEF). Rabobank is partner van het WEF en gelooft in de oplossende kracht van het unieke netwerk van wereldleiders. Met een klein team onder leiding van Wiebe Draijer en Berry Marttin wil de bank zich de komende dagen nadrukkelijk presenteren als ‘de transitiebank’ en actief meewerken aan versnelling op de thema’s voedsel, klimaat en financiering.

Voor het eerst in de ruim vijftig jaar dat het World Economic Forum bestaat, is er geen sneeuw in Davos, het Zwitserse bergdorp dat traditioneel het decor is van deze samenkomst van wereldleiders, CEO’s, wetenschappers en journalisten. De coronapandemie zorgde ervoor dat het WEF de afgelopen twee jaar niet de traditionele fysieke bijeenkomst kon organiseren in januari. Maar nu het weer mag en kan, komen de gasten ook in mei massaal hierheen.

Het was voor de meesten wel even wennen want zondag, op de openingsdag van het WEF, regende het af en toe in de straten van Davos, waar de eerste limousines met gasten heen en weer reden van de vele hotels naar het congrescentrum. Daar heette de oprichter en nog steeds voorman van het forum, de nu 84-jarige Klaus Schwab, zijn gasten welkom op ‘de meest urgente bijeenkomst van dit forum sinds de oprichting’. “Het feit dat bijna 2.500 leiders uit de hele wereld persoonlijk hierheen komen, geeft aan hoe groot de behoefte is aan een vertrouwd, informeel en actiegericht mondiaal platform om de grote problemen in een door crisis gedreven wereld aan te pakken”, omschreef Schwab nog eens nut en noodzaak van zijn forum dat door een deel van de buitenwereld elk jaar weer als een elitair platform wordt weggezet.

Turning Point

De agenda in Davos wordt dit jaar gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de vele politieke en economische gevolgen die dit heeft voor de wereld. Het aanvankelijk gekozen, even ambitieus als nietszeggende congresthema ‘Working Together, Restoring Trust’ werd de afgelopen dagen aangescherpt tot iets dat aanzienlijk meer urgentie uitstraalt: ‘History at a Turning Point: Government Policies and Business Strategies.’

Dat de geschiedenis op een kantelpunt is aangekomen, wordt dagelijks in het nieuws bevestigd. Op korte termijn is de uitdaging groot: door de oorlog en de afgesloten markten van Rusland en Oekraïne dreigt een grote voedselcrisis. Op langere termijn is de uitdaging ook helder en moeten zowel voedsel als energie niet alleen duurzaam geproduceerd maar ook betaalbaar zijn. Nu veel landen beseffen weten hoe afhankelijk zij kunnen zijn van een beperkt aantal landen en markten voor hun voedsel en energie zou de oorlog dat proces wel eens kunnen versnellen.

Business as unusual

“De politieke, economische en sociale omstandigheden van onze bijeenkomst zijn absoluut ongekend”, legde Schwab gisteren nog eens uit. Het leidt bij veel bezoekers tot de uitspraak dat het begrip ‘business as usual’ al lang verleden tijd is. In de hele wereld en dus ook in Davos is het dit jaar: ‘business as unusual’.

Dat laatste voelt ook Rabobank, dat in Davos vertegenwoordigd is door Groepsdirectieleden Wiebe Draijer en Berry Marttin. Rabobank wil zich in deze onzekere tijden steeds nadrukkelijker positioneren als de ‘transitiebank’ – een bank die haar klanten helpt in de overgang naar een nieuwe periode waarin de wereld voor grote transities staat: op het vlak van energie en klimaat, op het gebied van voedsel en bij de overgang naar een nog inclusievere samenleving. “Het past bij onze missie ‘Growing a better world together’ dat wij als maatschappelijk georiënteerde bank onze klanten willen helpen op hun pad naar een duurzamere wereld”, licht Wiebe Draijer toe. “Daar kunnen we hier in Davos heel gericht een aantal zaken voor in gang zetten.”

Carbon Bank

Wiebe Draijer wijst er ter illustratie op dat Rabobank in Davos ruim twee jaar geleden de basis legde voor wat inmiddels een nieuw, snel aan status winnend onderdeel van de bank is: de Carbon Bank. “En Project Acorn is daar een prachtig onderdeel van”, vertelt hij, doelend op het programma om CO2-opslag op grote schaal mogelijk te maken voor kleinere boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Acorn draagt zo echt bij aan nieuwe verdienmodellen voor boeren. Berry Marttin vult aan: “Met Acorn verbinden we twee universele waarden: geld en CO2. We helpen de boer om een deel van zijn grond gezonder te maken door het om te zetten in boslandbouw en vervolgens met nieuwe, op die grond verbouwde planten, zoals cashewnoten of mango’s, heel goed CO2 uit de lucht te halen en op te slaan. En als de koolstofdioxide is opgeslagen, kun je er een bedrag aan verbinden per opgeslagen carbon removal unit. En die waarde is verhandelbaar op de internationale markt. Bijvoorbeeld als vliegtuigmaatschappijen of leasemaatschappijen hun footprint willen compenseren.”

Daar komt nog bij: het verdienmodel van de boer houdt niet op met de verkoop van de carbon credits. Als de bomen eenmaal volgroeid zijn, kunnen ze minder CO2 opslaan, maar produceren ze nog wel vruchten. Die zijn weer door de boer te verhandelen. Zo ontstaat gedurende de complete levensloop van die boom een verdienmodel voor de boer.

Focus op drie thema’s

In Davos, waar vanaf vandaag drie dagen lang tientallen meetings zijn gepland, van vroege werkontbijtafspraken tot after dinner talks, richten Draijer en Marttin zich op de thema’s waar de bank voor staat en een verschil kan maken. Drie thema’s staan, naast de oorlog en alle gevolgen daarvan natuurlijk, komende dagen centraal voor de bank: Soil Health, True Value of Food en Impact Finance. Die onderwerpen passen goed hier, zowel bij de bank als bij dit forum. Het doel is om, net als de laatste keer begin 2020, ook nu weer echt iets concreets in gang te zetten hier. De wereld is door eerst de pandemie en nu de oorlog op vele terreinen in transitie terecht gekomen. En daar kan de transitiebank die Rabo wil zijn nu een goede rol vervullen. Als Draijer en Marttin hier woensdag weer vertrekken, willen ze dus echt wat bereikt hebben.

Deel dit topic

Reacties

+3
paul1
Het WEF is een zeer ondemocratische beweging.
+8
de jonge
En dan na te gaan dat mensen vorig jaar degenen die dit zeiden nog als dom,wappie en complotdenkers durfden neer te zetten....
+2
weurding
Naja, is 84, meeste aardappelen wel op, dat overigens 2500 van die hoge piefen daar heen komen zegt weinig over de urgentie van het verhaal, wel om zo snel mogelijk de zakken te vullen met datzelfde verhaal als dwangmiddel
+1
kanniewaarzijn
@weurding Precies. Geld, geld en nog eens geld; daar draait alles om.
+3
de jonge
@kanniewaarzijn en macht macht macht macht
+1
Cowboy3
@de jonge De Rabo en dat noemt zich coöperatief, wat zit daar (gvd) in de ledenraad of is dat ook het bestuur van D66.
+1
groeier
Quote Reactie van @Cowboy3:
De Rabo en dat noemt zich coöperatief, wat zit daar (gvd) in de ledenraad of is dat ook het bestuur van D66.

Rabo presenteert zich als de ‘transitiebank’ voor voedsel, klimaat en financiering

Ja dat blijkt wel gezien steeds meer duidelijk is, ze exact dezelfde agenda's hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's prachtig , rusland , onderdeel , versnelling , duurzaam , rabobank , uitspraak , financiering , verdienmodel en world economic forum geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0