Kaas maken zonder koeien, Vegetarische Slager-pionier Jaap Korteweg is dichtbij een oplossing

Kaas maken van gras, zonder een koe. Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, denkt dat het kan. Hij investeert in een laboratorium dat het dier overbodig moet maken bij de productie van ‘echte’ kaas en melk.

Deel dit topic

Reacties

Thomas2000
Straks alleen nog kunstmest nodig om kaas te maken.
j h p
Tenenkaas?
Albert Altena
Door industrie vlees maken.
Wat zal nu duurzamer zijn?
Koeien boertje
Als de melkprijs hoog zou zijn kwamen er alternatieven.
Laat nu die soya melk nog procentueel hoger zijn geworden.
Dat zijn wappie markten, wie gezond en betaalbaar wil eten koopt gewone producten
+8
George
Ik leest dit al enkele jaren maar zie niks komen en dat is mooi , weg laten die rommel en gewoon echt voedsel kopen.
cjw73
@George staat ook in het stuk. Hij denkt dat het kan, bewijs is er totaal nog niet.
+6
George
Quote Reactie van @cjw73:
Hij denkt dat het kan, bewijs is er totaal nog niet.

Zal wel ergens subsidiepotjes aan het leegtrekken zijn.
+2
Greetje
@cjw73 het verdienmodel van zulke initiatieven zit em in het vermarkten van een droom, het geeft argeloze burgers een goed gevoel om zulks te steunen via crowdfunding.
weurding
Helaas is al van alle tijden
BertK
Alchemist maakt bijna echte zuivel!
+3
Farma_boerke
Reclae, reclame en reclame. Korteweg will Caseine maken en dat is iets anders dan melk. Melk is vele malen complexer, wordt dus gewoon een aftreksel om duur te verkopen, net als bij de vegetarische slager. Goede hype creeeren, verkopen en weer door
bio boer
Ik dacht dat hij melk zou maken van gras dat lukt niet nu wordt het kaas ?
weurding
@bio boer groene kaas 😉
+1
bio boer
@weurding pesto kaas lust ik wel 😀
RBD49
Dit is een grotere bedreiging:
melkvee100plus.nl/Artikelen/Buitenland/…

Besef dat winstbejag de belangrijkste reden is waarom grote kapitaalkrachtige bedrijven veel geld investeren in de productie van plantaardige eiwitten als vervangers voor dierlijke eiwitten. Na het ‘vlees’ moeten ook de melkproducten er nu aan geloven. ADM, ook bekend als Archer Daniel Midlands, is een van de vier grootste graanhandelsbedrijven ter wereld, Het zet in de VS in op grootschalige productie van melkvrije kaas. Het doet dat samen met New Culture waarin KraftHeinz en DrOetker zwaar geïnvesteerd hebben.
Als zulke partijen bewegen, wordt het oppassen voor de kleine ondernemer. Want hier zit heel veel kapitaal bij elkaar. Het persbericht laat er ook geen onduidelijkheid over bestaan. De eerste stap is productie van mozzarella op basis van fermentatie van plantaardige grondstoffen, zonder dat er een koe aan te pas komt. Die mozzarella is voor de retail en foodindustrie bedoeld, met afzet via de bestaande kanalen van ADM.
Dat is nog maar peanuts. Want de combinatie heeft zijn oog laten vallen op de kaasmarkt. Dat is 30 procent van de totale zuivelmarkt van 70 miljard dollar in de VS. Nu zal niet direct de hele markt over gaan op plantaardige ‘kaas’. Maar als de smaak goed is en de prijs fors lager dan van de dierlijke, dan valt zo maar een kwart van de markt weg. Dan heb je heel veel nieuwe kapitaalkrachtige consumenten nodig in derde landen om dat verlies op te vangen....
+2
bio boer
@RBD49 tegen houden doe je het ook niet

Meschien gaat volgende generatie wel volop soja winterveldbonen verbouwen ipv koeien melken 🤷‍♂️
+1
RBD49
@bio boer
Ik heb het niet over tegenhouden hoor. Ik signaleer wat gaande is. En ADM is kapitaalkrachtig. Maar wat denk je van de grootaandeelhouder van KraftHeinz?

ADM heeft een omzet van 85 miljard $ en een winst van 5 miljard. Voorwaar geen kleintje, een van de vier grootste graanhandelsbedrijven ter wereld (de ABDC’s, je kent ze.).

Dr Oetker doet ‘slechts’ 7,3 miljard euro omzet. Winst is goed, het is een familiebedrijf (opgebroken wegens interne twisten, maar nog steeds ijzersterk)

Als ADM al geen kleintje is, here comes KraftHeinz. De eigenaar daarvan is Berkshire Hathaway. En die is pas echt groot met omzet van $278 miljard en winst van 89 miljard $. CEO en grootaandeelhouder (38% aandelen) is ene Warren Buffet, en die is goed voor een vermogen van 106 miljard $. Hij is de op zes na rijkste man ter wereld (stond wel eens op 2, na zijn maatje William H. Gates). Berkshire Hathaway heeft 20% van American Expres, 6% van Apple, 10 tot 20% van wat grote banken en verzekeraars.. Eh, tsja, dan kun je wel wat.
Zo kocht Buffet/Berkshire een paar maand geleden nog even voor 4 miljard een flink deel van (printerreus/IT bedrijf) HP. Vier jaar geleden waren er sterke geruchten dat Berkshire Hathaway John Deere van de markt wilde halen. Het deed in ieder geval wel, met KraftHeinz, een overnamebod op Unilever van 125 miljard (wat afgeslagen werd)

Anders gezegd: als dit soort partijen zich begint te verroeren, is er wel wat aan de hand.
sorry
@RBD49 gras moet ook gemaaid worden... koe kan dat co2 neutraal
sorry
@RBD49 verders lijkt je verhaaltje veel op die van rypke zylmaker ea..
Melkboer16
@RBD49 in Amerika gooit de grootste fastfoodketen dat vega-vlees uit het assortiment.
Boter proberen ze al 80-100 jaar na te maken en het is nog nooit gelukt.
Die smerige zooi kan na al die jaren nog niet in de schaduw staan van Echte Boter 🧈
Alleen als bakvet is het geschikt
labella
Quote Reactie van @Melkboer16:
Alleen als bakvet is het geschikt

zelfs dat niet.
+1
mlkvhoudr
@RBD49 ze zien kansen niks mis mee meestal koopt zo n groot bedrijf gewoon een start up op omdat grote bedrijven zelf erg slecht zijn in snel schakelen
Ard Eshuis
@bio boer De meeste veldbonen telers zijn dit jaar van een koude kermis thuisgekomen, tenminste wel op zandgrond
Julius
Valt dit ook onder innovatie?
weurding
Laatste alinea...

(klik om te vergroten)

Kars
Een koe is schadelijk volgens jaap. Maar een hoop transport naar fabriek het energie verbruik dat tellen we maar niet.
Fantast ist.
Zebra
@Kars Niet alleen hij , maar ook Nico Koffeman en zijn kliek (PVDD, Wakker Dier etc.). Allemaal 1 pot nat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , koeien , melk , koe , kaas , jaap korteweg en vegetarische slager geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0