Kleine vergister heeft de toekomst

Informatieavond kleine vergister voor agrariërs

Wilt u informatie over de toepassing van de “ kleine vergister” op uw bedrijf? Het gaat over het scheiden van de mest (mestraffinage) en het verlagen van de emissies. Dit systeem levert hoogwaardig biogas (energie) en het kan waardevolle stoffen in de mest zoals stikstof, fosfaat en kali van elkaar scheiden waardoor het uitstekend geschikt is als kunstmestvervanger.





Volgens Eddie ter Braack van Projecten LTO Noord wordt het een aantrekkelijk systeem voor melkveehouders, omdat het streven is om de aanschafkosten rond de vijf jaar terug te laten verdienen zonder de inzet van subsidie.

In Noord-Sleen draait nu nog een proefopstelling, die de mest van vijf koeien kan verwerken. In het voorjaar komt op het melkveebedrijf van Wilco Hilhorst een grotere installatie te staan, die de mest van tweehonderd koeien verwerkt. Eddie ter Braack is hier nauw bij betrokken en gaat u deze avond informeren over de mogelijkheden.

De avond zal worden gehouden op 25 maart in het Dielshûs ’t Bosk 41 te Wommels.
De zaal is open vanaf 19:30, om 20:00 uur zal de avond beginnen.
Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met dhr. S. Boorsma tel. 0519-296673.

Namens de deelnemende gemeentes: Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Bolsward, Nijefurd en Wûnseradiel,

De Projectgroep energie in de landbouw Noardwest Fryslân.


www.wunseradiel.nl/energieindelandbouw

Deel dit topic

Reacties

hookwood
Is een interessant verhaal. Edie ter Braack heeft hier het verhaal laatst ook gedaan. Als het uitkomt zo als ie het vertelt, dan is het mestprobleem opgelost.
anonymous_636
In de toekomst zal er voor de melkveehouderij een bijverdienst zijn door energie te leveren denk ik, zie deze installatie maar ook zonne energie en wind waar mogelijk. zet die energie in de naaste omgeving af en je hebt meteen een goede betrokkenheid van de burgenren een maatschappelijke garantie om door te mogen boeren.
anonymous_537
circa 300000,- euro per stuk
voor een bedrijf 120-140 koeien

deze boer staat deze week met reportage in de "boerderij"

HilhorstNoord-Sleen


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/03/2010 11:12 door Unox.
anonymous_636
als er maar rendement uit komt maakt het niet uit wat het kost, ik weet dat op dit moment dat rendement er niet zal zijn maar als de economie weer goed gaat draaien kun je wachten op hoge energieprijzen , dan wordt zo`n ding als sneller rendabel.
anonymous_106
waar was dat verhaal dan jr

lijkt mij op zich wel een leuk ding
en als je de investering terug kunt verdienen

maar ook om met een paar buren bij elkaar een kleintje opzetten
en samen het risico te dragen

toch moeten we volgens mij op een andere manier met de mest aan de gang dan we nu doen
als ik alleen al kijk naar de hoeveelheid schuim op de mest elk jaar weer
de mest verrot in de put

kalm an klaas
Wimsumar
Beste Klaas Vogelzang: Overmatige schuimvorming kan ook het gevolg zijn van onvoldoende benut voer ofwel teveel navertering(verlies) in de mestput. Te veel bestendig zetmeel in het rantsoen (?)
hookwood
LTO vergadering van onze afdeling.

Wilco Hilhorst staat nu in de Boerderij. Daar hebben ze de proefinstallatie staan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , lto , koeien , energie , lto-noord , stikstof , fosfaat , melkveehouders , biogas , vergister en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1