Overheid en grote partijen kopen stikstofruimte over van stoppende boeren

Er is een levendige handel in stikstofrechten en dat wordt volledig aan de vrije markt overgelaten. Zo kunnen stoppende boeren veel geld vragen voor hun stikstofruimte en wordt het opgekocht door de overheid, projectontwikkelaars en grote industriële partijen.

Online worden duizenden kilo's stikstof aangeboden op sites als ammoniakrechten.nl, die zichzelf 'de marktplaats voor stikstofrechten' noemt. NRC meldt dat aanbieders daar meer dan een half miljoen kilo stikstof in de etalage hebben staan. Deze stikstofruimte werd tot enkele jaren geleden vaak gratis door de overheid toegewezen. Boeren die de grootste vergunningen aanvroegen, zijn nu spekkoper.

De rijksoverheid heeft op deze manier onderhandeld via tussenpersonen en de stikstofruimte van acht boerenbedrijven overgekocht, zodat de verbreding van de A7 bij Amelisweerd door kan gaan. Stoppende boeren en bemiddelende 'adviseurs' krijgen een enorme zak geld in de schoot geworpen, en kleinere boerenbedrijven met uitbreidingsplannen vissen meestal achter het net.

Deel dit topic

Reacties

Newholland12
Veel geld???
Hoeveel??
+1
cornelissen
@Newholland12 Geen idee, vraag aan een boekhouder ,wat ze tegen komen in de boeken. Ik heb van een boekhouder begrepen, dat ze 40-50 euro per kg netto ammoniak tegen komen in boekhoudingen.
Sporadisch veel meer ,maar dan gaat het maar om een paar kg en dan niet naar veehouderijbedrijven..
Jaap40
@cornelissen tot 500 per kg ammoniak, dichtbij natuur
Newholland12
@Jaap40 mooi
Jaap40
Newholland12
@Jaap40 13 x 500 = 6500
170 x44 kg = 7500
14000 per plek
Kopen we een sofa van
+1
Jaap40
@Newholland12 die 500 is een scheintje, stelt nog niks voor, voor de industrie etc
Handel komt net een beetje op gang....
BertK
@Jaap40 natuur heb ik al in de stal 😉
Grasbaal
Johan vind dit ook maar niks, maar wie wil er nu minderen?. Bij elke transactie wordt 30% afgeroomd:

+1
Weidezicht
@Grasbaal de overheid zorgt ervoor dat je grond niets meer wasrd is, johan gaat ervoor zorgen dat je vergunning niets meer waard is.
Fendt816
Eigenlijk is het belangrijk om te weten wat nu echt de prijzen zijn, en wat het nu werkelijk waard is voor de industrie etc. Als de overheid een keer langs komt en je weet niet wat de stikstof nu echt waard is dan is de kans groot dat je het voor te weinig verkoopt. Lijkt me een mooi onderwerp voor een vakblad.
Twentsch Land
Overheid is bezig met Johan samen hoe ze latente ruimte kunnen afpakken ( dan kost het immers niks en kunnen ze er mee doen wat hun past ... dus niets of nauwelijks richting de boer ) en ze kijken hoe ze bestaande vergunningen ook voor niks of anders voor weinig in handen kunnen krijgen.

Teveel prijs moet dan niet boven tafel zijn.

@Fendt816
Jaap40
@Fendt816 een mooie prijs voor de kilo stikstof kan gezien worden als goede oplossing om stikstof impasse te doorbreken. @Twentsch Land
weurding
100 gve, 1300 kg, 30 % afroming, 900 kg, keer 200 euro.... 180000...
Beur je 50 per kg 45000 euro, aangepast
cornelissen
@weurding Ik zou bij de uitkomst er een nul bijdoen
weurding
@cornelissen je hebt gelijk, wordt het wel interessanter
Jaap40
@weurding de prijs van schaarse zaken nemen zomaar een vlucht.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's handel , kopen , stikstof , overheid , stikstofrechten en stikstofruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!