Stoppende boer verhandelt stikstofruimte op vrije markt

Boeren die stikstofruimte over hebben, kunnen die verkopen via online marktplaatsen of bemiddelaars. Sinds 2019 zijn al honderden van deze deals gesloten. Maar is het wel slim om stikstofhandel aan de vrije markt over te laten?

Plannen om een boerderij uit te breiden of een snelweg te verbreden, maar een tekort aan stikstofruimte? Misschien dat er via een tussenpersoon ergens een oplossing gevonden kan worden.

De afgelopen jaren is er een levendige handel ontstaan in stikstofrechten. Via tussenpersonen, vaak agrarisch adviseurs, kunnen partijen met een tekort aan stikstofruimte deze van bijvoorbeeld een stoppende boer overnemen. Kopers betalen voor de stikstofruimte zelf, de ‘stikstofmakelaars’ ontvangen vaak een commissie over de gesloten overeenkomst. Op deze manier zijn, volgens betrokken adviseurs, de afgelopen jaren al zeker honderden deals gesloten.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Mooie reclame voor ammoniakrechten.nl/
HansBa
Groene NH3 verruilen voor giftig NOX en asfalt.
Dit is toch ook extern salderen? Dacht dat dat momenteel niet kon.
Newholland12
Probleem opgelost 👌
+1
Coen
@Newholland12 , extern zal het per-saldo als grijze-N vast meer opbrengen dan bij Min. NenS, alleen jammer dat deze groene-N niet in de eigen sector blijft.
Grasbaal
Johan, een vergunning geeft rechten, daar draait het toch allemaal om?


Twentsch Land
Ware aard en bedoeling komen steeds beter om de hoek kijken.

@Grasbaal

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's handel , boerderij , Agrarisch , ammoniakrechten , stikstofrechten , stikstofruimte , Snelweg en Stikstofkaart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!