Innovaties op de boerderij: hoe goed werken ze?



Quote:
Een antwoord op de stikstofcrisis is volgens veel boeren investeren in innovatie. Maar de opbrengsten van veel innovatieve oplossingen vallen in de praktijk tegen.

Deel dit topic

Reacties

achnaton
Koe toilet. Het zal vast werken. Waar gaat het naar toe? Koe uit de wei in een vaste box. Aan de voorkant een sonde voor voeding en water aansluiten plus een en afzuiging erop voor methaan. Aan de achterzijde twee slangen erop voor gescheiden afvoer van mest en urine. Lopende band er onder voor beweging. Uiteraard moet er ook gemolken worden. Dit vraagt ook om investeringen. Goed, een beetje aangedikt verhaal uiteraard, dat snappen we wel.

Lely geeft zelf aan dat Sphere 70% reductie kan halen bij aanschaf Sphere, collector en aanpassing van de vloer. Volgens mij heb je ook opslag voor dikke mest nodig, maar dat noemen ze niet concreet. Met alleen de Sphere N capture wordt de 70% reductie lang niet gehaald, dus dat vraagt om een beste investering. Vervolgens heb je dikke stront, urine en kunstmest. Normaal rijdt je dierlijke mest uit en ligt er N P en K op het land. Nu zal je drie keer moeten bemesten. Tuurlijk het kan ook een voordeel zijn als je de NPK gift individueel kan geven.
- De dikke stront moet je ergens opvangen. Verder krijg je de dikke stront zonder aanlenging met water niet verwerkt. Daar is weer water voor nodig en regelmatig mixen. Misschien kan het ook door een mestscheider worden gehaald. Ook dan is opslag nodig.
- Urine, zie het als gier. Kan je niet zomaar even uitrijden anders heb je een verschroeide graszode.
- Het product uit de sphere capture is ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat en kan gebruikt worden als stikstof kunstmest.

Technologie kan beperkt helpen daar ben ik het wel mee eens.
achnaton
.
sjoerd de melker
Wat echt helpt maar waarschijnlijk onrealistisch is, is de koe zindelijk maken.
Net als een varken, konijn, hond, kat.
Het zou mooi als met fokkerij beperkt kan worden dat een koe naar een bepaalde plek loopt en daar zijn behoefte doet en dat daar innovatie op los gelaten kan worden.
Maar dit zal wel bij het bouwen van een luchtkasteel blijven ben ik bang
sjoerd de melker
Beperkt = bereikt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's investeren en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0