Overijssel legt aan drie veehouders dwangsommen op als ze hun veestapel niet inkrimpenQuote:
Drie Overijsselse veehouders hangt een dwangsom boven het hoofd omdat ze geen geldige natuurvergunning hebben voor de hoeveelheid ammoniak die ze uitstoten. Zij moeten hun veestapel inkrimpen.

Deel dit topic

Reacties

+3
sjoerd de melker
Boeren waren te goeder trouw. Het is de boeren niet aan te rekenen dat er eerst wel een vergunningplicht was, maar er niet gehandhaafd werd en later een meldingstelsel in het leven geroepen werd op basis waarvan er dieren gehouden gingen worden. Zo ongeveer de woorden van mevr Schouten en mevr vd Wal en noem het rijtje maar op.
Mijn gevoel zegt dat de dwangsommen en/of de economische schade van inkrimpen maar door de overheid betaald moet worden.
Sterkte voor die collega's, lijkt mij niet fijn om als proefkonijn onder dat vergrootglas dan die MOB jokers te liggen
overstekend wild
@sjoerd de melker zijn er al collega's bereid om hier met gestrekt been tegen in te gaan
bio boer
Ik dacht dat Overijssel dit wijgerde
+11
jan 10
Dan moet Schiphol ook dicht.
Weidezicht
@jan 10 dan moet er een verzoek tot handhaving ingediend worden?
+6
arie.j
Dan moeten die boeren maar gezamenlijk een paar advocaten inhuren.
De overheid heeft fouten gemaakt, niet die boeren.
En dus hoort bij verplicht inkrimpen doorfouten van de overheid een geldelijk schadeloosheidstelling in de ruimste zin van het woord.
Twentsch Land
Idd zo is het ...... zou de overheid er een probleem mee hebben om een vergoeding te betalen nu er zoveel geld besteed gaat worden voor de stikstof .....

@arie.j
+8
John Spithoven
SSC verzoekt de betrokken bedrijven contact op te nemen met ons. Via de website www.stikstofclaim kunt u een mail sturen.

Daarnaast is vorig jaar deze procedure opgestart

stikstofclaim.nl/updates/…

Dit was het antwoordt van LNV

stikstofclaim.nl/updates/…
+2
slagakker
Misschien allemaal een bedrag storten om de beste advocaten van dit land deze zaak van de 3 boeren te behartigen. Zie het als een proefproces. Want als de overheid wint is de beer pas echt los.
+2
cornelissen
@slagakker Misschien ,dat je wel wat moet doen, maar de MOB zal natuurlijk wel Pas melders hebben uitgezocht, die al gebouwd hebben voor de melding mogelijk was, dus gebouwd en in gebruik genomen voor 2 juli 2015, volgens hun z.g. "valse" pasmelders en dan sta je publicitair minder sterk. Want bouwen zonder de benodigde vergunningen is niet geheel risicoloos.
Zijn het pas melders , die eerst gemeld hebben voor de bouw, dan zou ik er met advocaten vol op gaan. ,maar de mob heeft aangekondigd deze met rust te laten.
bio boer
@cornelissen bouwen mag altijd in gebruik nemen niet hoe weet de mob dat de stal is gebruikt voor de vergunnig rond is in de praktijk zal de meesten ze gewoon gebruiken als de stal gebouwd is weet toevalig van 1 die heeft wel gebouwd voor de milieu vergunning rond was maar pas vee ingedaan toen die er was
bertusvds
Er zijn toch best veel mensen die aan de rood voor rood / ruimte voor ruimte regeling mee doen, wat doen die mensen met hun N.B. vergunning ? de meeste laten die verwateren, er is amper handel in extern salderen. valt daar niet wat mee te schuiven om deze mensen te helpen voordat die ook ongeldig worden verklaart ? ik vind wel dat de overheid de aanbieders van de N.B. vergunningen zouden moeten betalen
HansBa
Ja dat begrijp ik ook niet. In de buurt iemand 2 jaar terug gestopt, meer dan 1000kg NH3 , gebeurt niets mee. Hoeft maar weinig te kosten. Zat te koop in Overijssel. Wanneer kan dat extern salderen eigenlijk weer?
cornelissen
Quote Reactie van @HansBa:
Hoeft maar weinig te kosten.

In Overijsel is volgens mij extern salderen mogelijk. Maar je moet even in de buurt op pad en wat geld meenemen. Kennelijk vertrouwt men de overheid en lto ,die alles wel kosteloos gaan regelen. Zou kunnen,dat dat allemaal wel goed komt.
Maar mijn ervaring met fosfaatrechten is ,dat lto nog onbetrouwbaarder is als de overheid.

Stond overigens een paar weken terug een artikel in de Telegraaf van een Pas geval., met een foto er bij van een grote niet oude ligboxenstal. Volgens mij , het artikel lezende ,had hij helemaal niets op het gebied van natuurbeschermingswet vergunningen. Had volgens het artikel 150000 euro er voor over voor een passende vergunning. Vond het een hele hoop geld ,maar ja , een knappe grote ligboxenstal zonder een nb vergunning is ook niet veel waard
Farma_boerke
@cornelissen is nog niet open, maar komt wel weer. Staten hebben dit besloten, maar daadwerkelijke opening wacht nog
HansBa
@Farma_boerke is het probleem voor deze PAS melders daarmee op te lossen dan als extern salderen weer open gaat?
cornelissen
@HansBa Misschien zelf op pad gaan, zul je wel iets geld moeten meenemen. Was ook een advies van JC. Vogelaar. Oneerlijk, onrechtvaardig ?? Zeker voor degene ,die gebouwd hebben na een melding, die vanaf 1 juli 2015 mogelijk was.
HansBa
@cornelissen en dan? Heb je NH3 rechten en geen vergunning. Er is zat te koop maar dat verloopt allemaal omdat extern salderen niet kan momenteel.
+1
Theo61
@Farma_boerke prikkebord.nl/topic/292755/ Dit is toch ook een vorm van extern salderen ? of zijn ze aan het voorsorteren ??
Farma_boerke
@Theo61 eerdere opkoop kan wel, of nieuwe nu kan weet ik niet, dus mogelijk afhankelijk van tijdstip koop. Ook zijn het verschillende overheden die eigen regels gebruiken (Rijk vs Provincie).
Al met al een zooitje. Er zijn vele stoppers, dus ook stikstof wat op plank ligt ongebruikt.
Rijk is verantwoordelijk voor oplossing PAS melders, maar heeft er geen belang bij, dan kun je beter zelf wat proberen te regelen.
sorry
@Farma_boerke in de link van Theo zijn ze recent
Theo61
@Farma_boerke In Waverveen gaat het hoogst waarschijnlijk om ongebruikte ruimte die verkocht is. er zijn recent 6 robots geplaatst, lijkt me stug dat die er nu voor niks ingezet zijn.
bio boer
@HansBa is ook wat onwenselijk dat al het oude vergunde n weer in gebruik komt moeten we meer reduceren
En er was toch al wat gedoe over exstern salderen van al lagere tijd geleden gestaakte bedrijven dat de rechter dat niet goed vind of zo dan vind er geen reductie plaats maar toename van n
hans-hans
@bio boer in de veehouderij heb je fosfaatrechten pluimvee rechten en varkensrechten dus is er al een beperking van uitbreiding waarom dan moeilijk doen over stikstof ,ik snap het niet
als men minder vee wil ,koop dan fosfaat of dat andere uit de markt
bio boer
@hans-hans met stikstof maakt het ook nog veek uit waar het uitgestoot word zeker als het via airius word berekend na die 25 km draag ik niks meer bij aan het stikstof probleem ook al stoot ik 11.000 kg amoniak totaal uit waar van 9000 van pluumvee is 🤔 😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniak , veehouders , overijssel en veestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!