Brabantse CDA-kiezers lopen massaal over naar BBB en Omtzigt

Premier Mark Rutte en zijn coalitie kunnen wel inpakken als het aan de Brabanders ligt. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat de coalitiepartijen worden gehalveerd als er nu verkiezingen zouden worden gehouden voor de Tweede Kamer. Grote winnaar is de BBB van Caroline van de Plas. Die partij wordt 5 keer zo groot.
Onderzoeksbureau Newcom onderzocht of Brabanders nu anders zouden stemmen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Opvallend is dat VVD, CDA en D66 allemaal fors verliezen. Die partijen worden stuk voor stuk gehalveerd. VVD: van 17 naar 9 procent.D66: van 11 naar 6 procent.CDA: van 8 naar 4 procent.ChristenUnie: blijft op 1 procent.Per partij wisselt wel de verklaring van het forse verlies. Brabanders die het CDA de rug toe keren doen dat vooral omdat ze de partij niet meer betrouwbaar en eerlijk vinden. Veel kiezers vinden dat de partij de boeren in de steek heeft gelaten. Ze geven aan dat ze hun heil zoeken bij de BBB van Caroline van der Plas. Die partij heeft volgens hen een beter programma en komt op voor de belangen van de boeren en de gewone man. Voormalige CDA-kiezers hebben ook veel vertrouwen in partijleider Van der Plas. Dat is dan ook meteen te zien in het onderzoek. De BBB schiet omhoog en wordt in Brabant 5 keer zo groot: van 2 naar 10 procent. Ook PVV profiteert een beetje en gaat van 9 naar 10 procent. Beide partijen zouden daarmee de grootste worden.Ook Pieter Omtzigt doet het goed. Vorig jaar was hij nog Kamerlid voor het CDA, nu is hij onafhankelijk Kamerlid. Als hij met een eigen lijst aan de verkiezingen meedoet, krijgt hij van de Brabanders 4 procent van de stemmen. Van voormalige CDA-kiezers, maar ook van mensen die vorige keer op de VVD stemden.
Kiezers die zeggen dat ze niet meer op de VVD stemmen, geven daarvoor een andere verklaring dan de CDA-afhakers. Hier speelt het stikstofbeleid een veel kleinere rol. Bij de VVD haken veel kiezers af:door de 'algehele ellende' in het land, omdat ze Rutte niet meer betrouwbaar vindenen omdat de partij 'oprukt naar links'. Een veelgehoorde klacht: de VVD laat de oren te veel hangen naar coalitiegenoot D66.StikstofbeleidHet kabinet krijgt er flink van langs als het over het stikstofbeleid gaat. Twee derde van de ondervraagden geeft het kabinet een onvoldoende. Bijna de helft van de kiezers is het er niet mee eens dat het kabinet vasthoudt aan 2030 als deadline dat de stikstofuitstoot in Nederland met 50 procent moet zijn verminderd.Het halveren van de veestapel vinden de respondenten ook geen goed idee. Maar liefst de helft van de kiezers ziet dat niet zitten. Dat is opvallend, want vlak voor de verkiezingen in 2021 was dat nog 33 procent. Het verzet tegen de krimp van de veestapel groeit dus.
De stikstofcrisis is voor de voormalig CDA-stemmers en de nieuwe BBB-kiezers van grote invloed op hun stemgedrag. Toch zijn er onderwerpen die kiezers nog meer aan het hart gaan, zoals de koopkrachtcrisis, de wooncrisis en de asielcrisis. Opvallend is dat vooral de VVD-stemmers daar teleurgesteld over zijn. Zo komt de partij in hun ogen onvoldoende op voor mensen met middeninkomens, wordt er te weinig gedaan aan de snel stijgende inflatie en is er veel onvrede over het huidige asielbeleid. De crisis op de woningmarkt draagt bij aan dat gevoel.

Deel dit topic

Reacties

Todi
Zo moet het hele land volgen.
kanniewaarzijn
@Todi Gaat ook gebeuren.
Newholland12
Dit kabinet is fan van komische toestanden
Zie vanaf 2.25 minuten

google.nl/search/…
oliofiat
Niet alleen Brabant
+1
Zwaagdijk
Vvd regeert al jaren. Maar sinds Rita verdonk is de immigratie stroom tot ongekende hoogtes gekomen. Maar de meeste raddraaiers en waar de gevangenis vol mee zitten zijn allochtonen.. je zou denken dan stoppen we daarmee. Maar vvd wil nog veel meer van die mensen..
@Zwaagdijk t,is al te laat Nederland zat 20jaar geleden al vol,maar je wordt voor racist uitgemaakt als je logisch nadenkt
Newholland12
Ga je naar BBB dan kom je in team Duckie
Twentsch Land
Tja overal is wel wat maar een partij die in alles meegaat hoe je het wil bestaat niet en komt er niet.....gelukkig zijn er meerdere partijen .... D’66 of groen links stemmen mag ook.

@Newholland12
Newholland12
@Twentsch Land gelukkig hebben we twintig partijen
+4
de hoef
@Newholland12 en maar 1 is de beste
+1
slagakker
@de hoef Precies BBB.
Albert Peters
@slagakker die is niet de beste hoeft ook niet als zo n partij maar zegt wat je graag hoort is die in jou ogen ook de beste
Jannus
@Albert Peters Een land besturen met een partijenstelsel en regeeraccoorden is heel iets anders dan zingen van liederen die het volk graag hoort
Albert Peters
@Jannus waarom word v d Plas dan de hemel in geprezen hier?
+1
Todi
@Albert Peters Omdat de anderen ons allen Nederlanders de hel in gestuurt worden?
Albert Peters
@Todi het is nogal wat met jou de hel nog wel
Kan beter om je lachen
t zal wel
@Albert Peters ga toch koken......
Jannus
@Albert Peters Omdat ze met haar achtergrond communicatief goed is maar gezien de peilingen komt daar een hoofdstuk bij waar ik vraagtekens zet,daar kan ik je vinden
+2
Porky
@Albert Peters de algemene mening , niet enkel hier, is dat ze geen aardappel in de mond heeft, en de dingen voor de gewone man simpel en begrijpelijk kan vertellen/uitleggen. Ik ken je vak niet , maar als je iets met de sector te maken hebt zou je begrijpen waarom bbb hier punten scoort, zou zeggen kijk even naar de peilingen, al die procenten komen echt niet enkel uit de agrarische sector hoor
+1
Porky
@Albert Peters VVD heeft ook dingen gezegt die de mensen graag hoorden ( heb jij je duizend euro al gehad?) Ik merk wel dat jij GEEN fan bent v BBB, hoeft ook niet ,maar jij komt in mijn ogen wel beetje links over in je praat , mag hoor ,wens die linkse veel geluk bij volgende verkiezingen, die komen eerder dan jij denkt ,ik denk wel dat er weinig gedanst gaat worden op de tafel.
+2
slagakker
@Albert Peters Fout gedacht die zegt zonder poespas waar het op staat. CDA/VVD/D33 denken maar aan 1 ding vooral op de pluche blijven zitten. Ze houden je compleet voor de gek. Ze hebben in al die jaren niks gepresteerd. Toeslagenaffaire,gaswinning,stikstof,energie allemaal zaken waar het ronduit een puinhoop is. BBB heeft nog niet geregeert dus is ook afwachten, maar slechter dan nu kan het echt niet worden.
robotslaper
Stem maar op de PVV de grenzen moeten dicht, hoemeer volk hier komt hoe meer weilanden ze moeten hebben.
de jonge
@robotslaper zou ik eerder bvnl stemmen, die doen tenminste nog hun best voor de boeren op te komen
casev2
Lijkt me toch dat omtzigt beter nog een paar maandjes langer thuis had moeten blijven..... mediacourant.nl/2022/08/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's verkiezingen , mark rutte , inflatie , stikstofbeleid , tweede kamer , veestapel , betrouwbaar , stikstofcrisis , stikstofuitstoot en caroline van der plas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!