Column Jeroen van Maanen - Plannenmakers

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
Grasbaal
Ons land wordt geregeerd door senioren, waar zijn de creatieve jonge denkers en doeners?.
Klussera
@Grasbaal zijn 2 puppies in kabinet jetten en klaver daar ga je de strijd niet mee winnen
+9
labella
@Klussera Dat zijn geen doeners! Die hebben nog nooit gewerkt!
+3
Cowboy3
@labella Denkers hebben we in NL meer dan genoeg, maar de doeners dat worden er in rap tempo minder.
sorry
Quote Reactie van @Klussera:
jetten


jan 10
Quote Reactie van @Grasbaal:
s land wordt geregeerd door senioren, waar zijn de creatieve jonge denkers en doeners?.

Die zijn er best veel,alleen vinden ze het niet belangrijk voor in de krant te staan,want voor je het weet wordt je idee gekaapt.
Noorderling
Quote Reactie van @Grasbaal:
waar zijn de creatieve jonge denkers en doeners?.

Doeners? Tot je 30/40e moet je zoveel mogelijk thuis op het droge trekken.
Rond lopen in den haag kent nu niet het meeste rendement, waarbij je zeker een offer brengt voor je eigen bedrijf.

Financieel is 1 punt, maar ook qua organisatie komt je bedrijf in de overleving modus wil je elke dag op tv, in de krant en wat pappen en nat houden met politici.
Die lui die dat interessant vinden werden vroeger wel boer omdat het gewoonte was, werken inmiddels vaak wel ergens anders.

Bovenstaand lijstje namen maakt op mij ook geen indruk.
Wie heeft wat gepresteerd, Keurentjes zn zoon moest koeien melken zodat frans zn neveninkomsten kon behouden. Datema kan zich ook nog net boer noemen, ASR Veerman neemt ook een afslag die ik niet zou nemen.

Hoe krijgen we praktijk mensen op je juiste plek op het juiste moment?
Betalen we te weinig?
Jezelf afsluiten voor alle haagse bullshit en goed technisch draaien brengt nog steeds het beste resultaat en wellicht ook arbeidsplezier, in plaats van je in een slangenkuil begeven met weinig rendement.
+3
Newholland12
Dit is echte fdf taal
Schoppen tegen anderen ipv constructief werken
+6
Twentsch Land
Meewerken aan een constructie waar het ego belangrijke is dan het doel slaat ook geen spijkers met koppen.

@Newholland12
+1
Melkboer16
@Newholland12 in een ander topic klaag je over het NAJK dat die ook niks bereiken!
Jeroen slaat hier de spijker op de kop in begrijpelijke taal.
Ik heb meer vertrouwen in de jonge boeren als in die krasse knarren die in het verhaal van Jeroen genoemd worden.
Newholland12
@Melkboer16 Grraag een overzicht vam Najk resultaten
+1
Melkboer16
@Newholland12 heb jij ooit er aan bijgedragen dat organisaties wat voor de sector bereikten!
NAJK is de kweekvijver voor hele goeie bestuurders, velen zijn daar ooit begonnen.ooit opgericht door Wien van de Brink.
Dirk Bruins en Nils den Besten hebben daar de kneepjes van het vak geleerd.
De mineralenbalans en daaropvolgend Minas komen uit de koker van het NAJK.
Hadden we die nog maar!
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
De mineralenbalans en daaropvolgend Minas komen uit de koker van het NAJK.Hadden we die nog maar!

Proest! Nou troost je...binnenkort krijgen we oude wijn in nieuwe zakken (afrekenbare stoffenbalans, als het ministerie er weer intrapt). Ben benieuwd hoelang het standhoudt.
Newholland12
@Melkboer16 Jeroen wil dat de sector met 1 mond spreekt
Ondertussen trapt hij er een aantal tussen de benen
Rare strategie
Moet nog veel leren denk ik
+2
klant
@Newholland12 op een gegeven moment moet de oude generatie wijken, zie je ook op genoeg boerderijen waar de oude generatie het voor het zeggen wil blijven houden, wordt niks.
+1
de jonge
@Newholland12 neee dat kun je vooral van die anderen niet zeggen he, die hebben zich altijd zo netjes,punctueeel en correct uitgelaten over een fdf, of een lto die zei dat de nmv nog geen gat in de sneeuw pistte....
+1
George
@de jonge Jeroen heeft in zijn hele verhaal gelijk maar is heel erg tegen subsidies. Al dat oud LTO/RFC/Rabo gepeupel en oude ministers kunnen mij ook gestolen worden. Maar ik mis dan wel in zijn verhaal hoe hij dan wel perspectief voor de landbouw ziet.
+1
de jonge
@George laten we eerlijk zijn,er is niet 1 die verteld hoe er nog perspectief in de landbouw is, al helemaal niet vanuit de staat... ik heb nog niet 1 ding voorbij zien komen waarbij ze aangeven welke richting er op moet worden gegaan zodat er nog perspectief is in de landbouw. er word wat gemurmeld en gedraaid en vele woorden worden gesproken(wat vooral het verspillen van speeksel is) maar nergens een concreet iets...
George
Quote Reactie van @de jonge:
laten we eerlijk zijn,er is niet 1 die verteld hoe er nog perspectief in de landbouw is, al helemaal niet vanuit de staat... ik heb nog niet 1 ding voorbij zien komen

Dat klopt 100% . Maar daarom lees ik dat Jeroen tegen subsidies is , maar in een geregisseerde markt waar we als landbouw in opereren kun je gewoon niet zonder denk ik. Zou zelfs een stuk hoger moeten zijn , ze stellen allerlei eisen zonder dat ze ervoor willen betalen. Dan houdt het bij velen een keer op. Dat zie je ook wel aan het animo bij bedrijfsopvolging. Steeds meer en dwazere eisen stellen zonder dat er iets tegenover staat.
+1
Melkboer16
@George gewoon de markt bepaalt de prijs! Zie je nu heel goed bij de gangbare melkprijs.
Jammer voor Jeroen dat hij net naar biologisch is gegaan.
Er is al bijna geen meerwaarde voor biologisch dus ook daar doet de markt z’n werk.
De supermarkten hadden gelijk dat ze niet bij Opa Remkes aan tafel gingen. Meer betalen voor Nederlands product is een tijdelijke oplossing/illusie.
Loop nu ook zelf al 30 jaar mee en al die jaren hetzelfde geleuter over betalen voor natuur etc,!
Heb nog nergens een regeling gezien die de boer wat opleverde.
+10
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
gewoon de markt bepaalt de prijs! Zie je nu heel goed bij de gangbare melkprijs.Jammer voor Jeroen dat hij net naar biologisch is gegaan.

Onzin , je hebt helemaal geen vrije markt in de landbouw , die wordt compleet geregisseerd . We geven braaf voor half mei op in heel de EU door middel van het GLB wat we gaan produceren , hoeveelheid dieren en wat we gaan telen . Ze weten exact wat er komt en alleen weersextremen / natuurrampen of oorlogen kunnen de prijzen wat laten fluctueren . En dat laatste is er momenteel aan de hand. Maar heel het beleid is ingericht op veel , veilig voedsel wat niet veel mag kosten. In ruil daarvoor krijgen we als we braaf aan de eisen voldoen op het eind van het jaar wat geld in de vorm van betalingsrechten . Subsidie noemen sommige dat! Maar schei uit , het is meer een lage verzekeringspremie voor voedselzekerheid!
Maak je geen illusies. Marktwerking in de landbouw is er nauwelijks en wordt compleet geregisseerd en gedicteerd . Je ziet het ook aan dat ze nu braak er plotseling in Frankrijk en Duitsland vanaf willen halen , dit is niet om de boeren te plezieren maar om het aanbod te vergroten zodat de prijzen dalen.
Dat is wat mijn ervaring is na 35 jaar boeren.
+1
de jonge
@George juist, jij hebt hem door, het doel waarvoor iedereen alles door moet geven is iets anders dan velen denken waar het om gaat, zelfs dit word gebruikt om alles te controleren en te sturen... en wij als klootjesvolk geven alles netjes op onder het mom van subsdies. En dus weten ze alles en kunnen daarop gericht handelen en sturen
George
Quote Reactie van @de jonge:
En dus weten ze alles en kunnen daarop gericht handelen en sturen

Zo werkt het , het is totaal geen vrije markt. Wordt compleet geregisseerd , gedicteerd en gecontroleerd.
En ze zullen er alles aan doen om die prijzen weer omlaag te krijgen.
+2
HansBa
@George loop ook wel 35 jaar mee en het volledig met je eens. Toch heb ik het idee dat we nu wel op een kantelpunt zijn. Aanbod wordt minder door politiek en extreem weer, bevolking groeit etc. En goedkoper ver weg halen wil ook niet meer met de hoge brandstof prijzen. Kijk maar naar verschil in melkprijs NL en Frankrijk. We zullen zien de komende jaren.
+1
George
Quote Reactie van @HansBa:
Toch heb ik het idee dat we nu wel op een kantelpunt zijn.

Ik hoop het zeker , maar ik weet het niet zeker. Ik maak me zorgen dat we over 10 jaar niet meer het gevarieerde en betaalbare voedselaanbod kennen zoals dat nu is. Boeren stoppen massaal ook in omringende landen , we worden overal weg gepest lijkt het wel en ze zijn er ogenschijnlijk niks bezorgt over. Ze zetten overduidelijk in op plantaardig voedsel , kinderen worden op de lagere school al opgenaaid dat vlees eten niet goed is voor het klimaat. En dat plantaardige voedsel zal vaak geteeld worden op de grote akkers in voormalige Oostbloklanden waar nu al veel subsidie naar toe gaat om te investeren in de modernste machines en teelttechnieken. De tijden dat ze daar met Ursus'en en Belarus'en reden is inmiddels al lang voorbij. Hier afbraakbeleid en daar moet het gaan gebeuren. Ondertussen leven we hier straks in steden tussen de asielzoekers van nu.
jvt
@George subsidies moeten enkel naar boeren die bijdragen aan voedselproduktie, want voedsel wordt schaars. Dus niet naar sofa boeren....
+1
weurding
@jvt wat is de definitie van een sofaboer? Vallen die met een grote hond op de bank liggen s avonds daar ook onder?
+1
George
@weurding
Volgens mij zijn degene die grond hebben en daar aardappelen , maïs en gras voor jongvee op telen toch ook echte boeren. Maar JVT ziet dat misschien anders?
+1
weurding
@George het wachten is op de dag dat joost een nieuwe sofa krijgt. .🤭
marcsterreborn
@George ja dat kun je ook heel anders zien....
George
Quote Reactie van @marcsterreborn:
ja dat kun je ook heel anders zien....

Ik geef er niks om hoe een mislukt links Journalistje iets ziet.....
+1
George
Quote Reactie van @Newholland12:
Jeroen wil dat de sector met 1 mond spreekt

Zijn column gaat over plannenmakers die je volgens Jeroen beter geen plannen kunt laten maken. Dat heeft het verleden van diversen eigenlijk ook wel uitgewezen.
+1
Newholland12
@George Zijn column is niets anders dan anderen afbranden
Heb je dat nodig dan ben je zelf erg zwak
+5
George
Quote Reactie van @Newholland12:
Zijn column is niets anders dan anderen afbranden

Dat hebben de genoemde personen eigenlijk ook wel verdiend.
Newholland12
@George misschien wel
Is dat de bedoeling van deze column
Dan is het gelukt
Wat bereikt Nmv er Jeroen?
Misschien wel meer dan de fdf
Newholland12
@Newholland12 deels wel eens met Jeroen

jan w
@Newholland12
Misschie is het iets om zelf eens een colum te gaan schrijven
Hans van Bergen
@Newholland12 Prezies een ander afbranden en zelf niks toevoegen. Maar in dit geval is het andersom. Jeroen heeft met heel veel praten het Landbouw collectief doen komen met een OPLOSSING VOORHET STIKSTOF PROBLEEM. En ipv dat die lui opdat lijstje dat eens zouden omarmen kraken zij de plannen van de boeren af. Immers zij zijn beter zij staan hoger zij zijn al verder met landbouw grond verschraling. En dit lijstje is nog nergens mee gekomen alleen maar met hoe we het Remkes plan snel moeten oppakken.
Newholland12
@Hans van Bergen😂😂😂😂
Plan lc is van goudie oudje Jan Cees Vogelaar
Wanneer dat je voorbeeld is😂😂😂😂
Hans van Bergen
@Newholland12 Jan Cees Vogelaar van het Mesdag fonds van SCC en wat heb je allemaal.En die toppers vant NAJK/LTO hebben ons gebracht aan oplossingen..........................................................
Albert Altena
@Newholland12 Je kunt het ook anders zien.
Je rijdt op een weg die je goed vindt.
Dan zegt er iemand dat je af moet slaan. Er moet dan een goede reden zijn om dat te doen.
Wat Jeroen zegt is dat plannenmakers ongefundeerd je zijwegen in laat rijden.
Newholland12
@Albert Altena ben je verplicht te rijden?
Newholland12
@Newholland12 Jeroen wil oplossing zijn van een gecreëerd probleem
Newholland12
Jeroen doet het goed

destentor.nl/flevoland/…
+1
de jonge
@Newholland12 wel typerend,dat je nu zelf doet waar je jeroen van beschuldigd.. dat zegt ook weer iets...
Newholland12
@de jonge klopt
Ik doe wat hij doet
Bewust
Laten zien waar Jeroen mee bezig is
GJ Bosch
@Newholland12 Alleen is het verschil dat Jeroen van Maanen het onder zijn eigen naam doet en dat jij een boerka over je hoofd hebt getrokken, zodat niemand weet wie jij bent.
Newholland12
@GJ Bosch dat is wel netjes van Jeroen
Todi
@GJ Bosch Hij rijd nh en jongeren hebben het altijd over trekkers en iedereen weet dat je een gereedschaps kist mee moet nemen als je nh rijd en die heeft nh 12 vergeten te gebruiken bij zijn reacties. s
Albert Altena
Prima column!!!
Grasbaal
We hebben mannen/vrouwen nodig van het type Cornelius Lely. Waar kunnen we die nog vinden?.

(klik om te vergroten)

Newholland12
@Grasbaal naast de kerk
+1
Albert Altena
@Grasbaal Ik denk dat in de tegenwoordige tijd Lely misschien wel weggehoond zou worden.
Grasbaal
Heeft de Afsluitdijk uitgevonden op 36 jarige leeftijd: deafsluitdijk.nl/historie/
Jannus
@Grasbaal Die zijn er ook wel maar die hebben een andere visie en dat is alles weer onderwater zetten omdat Lely de
veenweidegebieden droger hield
Todi
Tja We hebben het idioten trio met steun van de eu.
+2
Bennie Stevelink
Jeroen van Maanen zegt in feite dat een perspectief wat bestaat uit marktbescherming en subsidies geen perspectief is. Het laat zien dat wanneer de agrarische sector voldoet aan de eisen van de overheid deze niet meer op eigen kracht kan bestaan.
Ik ben het op dit punt volledig met Jeroen van Maanen eens.

Toch vind ik het een slechte column. De column is namelijk geschreven vanuit de intentie andere bestuurders onderuit te halen. Het punt dat hij aanhaalt is juist, maar hij gebruikt het op een slechte, contraproductieve manier. Hij laat zich weer kennen als een krijgsheer die bezig is te vechten tegen anderen ten behoeve van zijn eigen positie.

Een verstandig, constructief bestuurder zou dit punt goed uitleggen zonder tweespalt in de sector te veroorzaken.
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Hij laat zich weer kennen als een krijgsheer die bezig is te vechten tegen anderen ten behoeve van zijn eigen positie.

Ik geloof niet dat hij dat nodig heeft tegen die vergane glorie bestuurders die er niks van gebakken hebben. Hij heeft gewoon gelijk. Maar je geeft Jeroen wat perspectief voor de landbouw gelijk dat dit er niet is met marktbescherming en subsidies. Maar hoe dan wel? Dat ben ik niet zomaar eens , we hebben in de landbouw nu eenmaal geen vrije markt en alles wordt geregisseerd en gedicteerd dan zullen ze ook maar flink subsidie moeten geven aan de boerenstand.
Jannus
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Jeroen van Maanen zegt in feite dat een perspectief wat bestaat uit marktbescherming en subsidies geen perspectief is.

In principe zegt hij iets hetgeen de natuurorganisaties al jaren doen en die nu krampachtig de landbouw de schuld geven over hun wanprestatie naar het nederlandse publiek toe (naar Brussel is het allemaal net andersom) immers zij kunnen helemaal niet bestaan zonder subsidies en donaties war wij nog redelijk afhankelijk zijn van marktfactoren als het om inkomen gaat
+2
weurding
@Bennie Stevelink tja Bennie...
Quote: vanuit de intentie andere bestuurders onderuit te halen.

Zo zijn er ook lieden die steevast mannen als van Maanen onderuithalen als ze eens een keer de gevestigde bestuurders vermanend toespreken / beoordelen
Melkboer16
Wat een geleuter over en weer.
De markt zal onze inkomens blijven bepalen en al die kraampjes en stalletjes langs de weg met streekproducten is leuk voor het toerisme maar het brengt de boer helemaal niks behalve een hoop risico en gezeur aan de kop.
Daar moet ik Jeroen volkomen gelijk in geven en ook in de kritiek op die genoemde personen.
Die horen in het bejaardentehuis samen met Remkes.
En dat die plucheplakker als Keurentjes er weer bij zit, kon m’n ogen bijna niet geloven toen ik het zag.
Die heeft bij RFC zijn zakken gevuld en leden onnodig weggejaagd met zijn volume maatregel waarvan hij zelf al zei dat die nooit gebruikt zou worden.
Toen wist ie allang dat hijzelf zou stoppen met melken. Moet je kijken wat die regeling ons als veehouders gekost heeft.
En dan ook nog die Wunneknik naar voren schuiven als opvolger, tis goed dat ze die met 3 maanden gewipt hebben.
George
@Melkboer16
Laat me niet lachen met de markt die je inkomen bepaald. Dat het nu even goed gaat komt door factoren waar ze geen grip op hebben zoals de oorlog in Oekraïne.
GJ Bosch
Wat Jeroen van Maanen heeft te zeggen over het rapport "Toekomst zoekt boer" is niet zo interessant. Je kunt beter het rapport (14 pagina's) zelf lezen.

Dit is de inleiding:

Waarom deze voorstellen?

Het kabinet staat voor een grote opgave om invulling te geven aan het coalitieakkoord dat
inzet op klimaatdoelen, natuur-, bodem- en waterkwaliteit, een vitaal landelijk gebied en
perspectief voor boeren.

Op al deze terreinen bestaan grote zorgen. We zijn politiek en maatschappelijk in een fase
beland waarbij van alle partijen een constructieve bijdrage mag worden verlangd.
De initiatiefgroep Regie op Ruimte, een groep nauw bij de landbouw betrokken boeren,
bestuurders en deskundigen die door de Transitiecoalitie Voedsel bijeen is gebracht, voelt de
verantwoordelijkheid om op eigen initiatief en onafhankelijk te inspireren bij het kiezen van
nieuwe richtingen. Zij bouwt daarbij voort op het breed onderschreven manifest dat in het
voorjaar van 2021 is uitgebracht. Klik hier om het manifest te lezen.

Deze notitie komt voort uit zorg over de klem waarin de hedendaagse boer zit: enerzijds
staat hij onder druk van toenemende maatschappelijke en politieke wensen en eisen.
Anderzijds is er de bedrijfseconomische en beleidsmatige realiteit die hem tegenhoudt en
ontmoedigt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zeewolde , nmv , jongvee , kalf , najk , jeroen van maanen , plannen en jeugd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0