Minister Staghouwer: verplichte keuring zonnepaneelinstallaties veehouderijen, maar geen specifieke norm

Ten eerste de verplichte keuring van elektra- en zonnestroominstallaties. Waarbij grotere veehouderijen iedere 2 jaar een keuring moeten laten uitvoeren en de overige veehouderijen iedere 5 jaar’, aldus Staghouwer.

Deel dit topic

Reacties

producent
Verzekering maatschappijen verplichten al een SCIOS Scope 12 keuring bij zonnepanelen op agrarische daken. En die zijn al behoorlijk streng/ingrijpend.
Herbert
@producent ook op kapschuren etc waar geen vee in staat?
Bekkink
cjw73
@Herbert wel als het hok in de brand verzekering zit.
de jonge
@cjw73 hoe zit dat dan precies want ik las toevallig laatst dat er of andere verzekering als 1 van de eersten nu ook zonnepanelen op staldaken etc ging verzekeren.. ik neem aan dat ze daar de opruimkosten mee bedoelden en die dus nu in de gewone brandverzekering dan blijkbaar niet meegenomen is?
de jonge
@de jonge gaat dus inderdaad om de gevolgschade:„Bij zo'n brand spatten zonnepanelen uit elkaar en verspreiden minuscule glas- en metaaldeeltjes zich in de omtrek. Het opruimen hiervan is complex, tijdrovend en kostbaar,’ zegt Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé. „En tot voor kort had de verzekeringsbranche nog geen antwoord op dit risico."

Risico
Wanneer glas- en metaaldeeltjes als gevolg van een brandend zonnedak soms kilometers verderop neerdalen in wateren, weilanden en woonwijken gevaarlijk voor kinderen, huisdieren, natuurwild en vee. „Zo’n gebied moet daarom grondig worden schoongemaakt. Omdat het vaak om vele hectares en soms bijna onzichtbare deeltjes gaat, is dat een tijdrovende operatie waarvan de kosten in de tonnen kunnen lopen", legt Dokter uit.

Univé komt als een van de eerste verzekeraars met de verzekeringsdekking om ondernemers voor dit scenario zekerheid te kunnen bieden. Leden van de coöperatie met een opruimingskosten- en milieuschadeverzekering zijn hierdoor vanaf september automatisch verzekerd voor gevolgschade door brand aan hun zonnedak.
cjw73
@de jonge net wat in je 2de bericht staat als je een milieu schadeverzekering hebt, wordt de opruim kosten vergoed. Maar als je een kapschuur niet in de brandverzekering hebt kunnen ze je niet verplichtingen tot een scope 12 keuring.
T60401
Quote Reactie van @cjw73:
wel als het hok in de brand verzekering zit.

Hoeft niet als je er geen Electra in hebt. 😬
cjw73
@T60401 als er wel elektra in zit hoeft het ook niet hoor. Misschien wel verstandig maar dat terzijde.
vaak
@Herbert Ik heb onlangs gelegd. ZLM eist scoop 12 en constructie berekening dak boven de 50 panelen.
Herbert
@vaak heb er 60 op liggen. Verder is het een kale kapschuur met 1 tl en een stopcontact. Wat is daar nou het risico van? Alleen een trekker die er onder staat kan in de brand vliegen, maar daarvan krijg je toch niet het glas van die panelen honderden meters verspreid
Frits1
@producent Leverancier liet dat hier standaard al doen na oplevering. Er waren geen opmerkingen van de keuringsmeneer.
ntd79
@Frits1 hier ook. Lijkt me toch ook dat je dat zelf wilt. Weet je direct zeker dat alles goed is aangelegd. Zat hier gewoon bij de prijs in.
cjw73
@ntd79 hier geen 1 van de aanbieders die het er over gehad heeft. Alleen de verzekering geeft het aan.
ntd79
@cjw73 als ik het fout heb moet iemand het maar zeggen. Maar zoals ik begrepen heb is de scoop 12 keuring als het ware het opleverrapport van de pv installatie. Wordt gekeken of de installatie deugd, en dan deed dat bedrijf ook direct de scoop 10 keuring, dat is die keuring van de gehele elektra van het bedrijf die de verzekering wil hebben. Hoe dat bij andere bedrijven zit weet ik niet, heb het eigenlijk blindelings laten doen door in vrij grote agrarische installateur hier in het oosten. Die ken ik.
cjw73
@ntd79 👍 ben er mee bezig. De scope 10 en 12 worden wel gevraagd door de verzekering , net als de constructie berekening van het dak.
ntd79
@cjw73 na wat vriendelijk aandringen draaide de installatie net de donderdag voor de bouwvak😅had voor elektrisch net vanaf 1 juli een nieuw tarief gekregen waar je ziek van wordt. De verzekering hoefde de constructieberekeningen niet daadwerkelijk te hebben bij mij, maar het moet hier wel op de plank liggen bij eventuele schade.
cjw73
@ntd79 kreeg ook nieuwe tarieven maar elektra valt nog mee, hier hak het gas er fors in. Voorschot werd verdubbeld per september.
ntd79
@cjw73 met melkrobots ga je in gas behoorlijk terug, maar gas heb ik voor 18 cent de kuub tot 31 dec 2023. Elektrisch had ik levertarief ergens rond de 5 cent gemiddeld en ging dan richting de 28 cent, bij ongeveer 125000 kWh hamerde dat er behoorlijk zwaar in. Volgend jaar toch eens kijken om die boerderijboiler te vervangen door iets elektrisch. Sowieso heb ik twee tappunten die van de boerderijboiler komen, daar kunnen ook wel twee 50 liter elektrische boilers hangen. Als iemand die dit leest de tank al elektrisch reinigt dan laat maar eens horen hoe en wat.
cjw73
@ntd79 ik gebruik het gas alleen voor de woning.
ntd79
@cjw73 in bedrijf verwarm je alles elektrisch?
cjw73
@ntd79 ja warm water uit de freeheater en dat wordt voor de tankspoeling elektrisch bij verwarmt , verder niks speciaals.
ntd79
@cjw73 wtw krijgt hem bij mij ook op 55 graden. Maar ik had begrepen dat elektrisch doorverwarmen naar 85 graden nogal wat kost in aanschaf en nog niet zo interessant is. Maar dat valt nog mee, begrijp ik?
Herbert
@ntd79 ik gebruik ook nauwelijks gas meer op stal. Alleen de waakvlam van de boiler en een enkele uitschieter. Wtw nu richting de 65 graden staan. Koelen duurt wel een poos maar scheelt heel wat gas.
cjw73
@ntd79 net wat herbert zegt wtw ook op 65 graden staan en de melkmachine spoel ik er al tientallen jaren zo mee. Warm alleen het tank spoel water bij, want zo komen hier pas in de loop vsn de nacht en dan is het water soms al wat kouder aan het worden. En 85 is nergens voor nodig 70 a 75 is goed zat.
ntd79
@cjw73 dat denk ik ook wel. Alleen heb nieuwe silotank uit 2016, in de tankwacht zit een beveiliging, hij springt op alarm als de eindtemperatuur niet wordt gehaald. En nog erger, als hij twee of drie spoelingen achter elkaar de temperatuur niet heeft gehaald, springt hij op het 'niet meer laden' alarm, die je er zelf niet uit krijgt. Dan mag je verdomd goed lullen bij de melkfabriek. Weet wel zeker dat hij de eindtemperatuur niet haalt bij 70-75 graden.
cjw73
@ntd79 wat is de eind temperatuur dan? Want die staat hier op 40 meende ik
+1
ntd79
@cjw73 ik meen 43 graden
Herbert
@ntd79 grote afstand tussen de tank en de boiler? Dan heb je eerst ook heel wat liters koud water voordat er warm komt
+1
ntd79
@Herbert nee, dat is een meter of vijf. Maar denk dat silotank door zijn hoogte meer warmteverlies heeft dan een platte ovale tank. Heb die 85 graden echt wel nodig om 43 graden eindtemperatuur te halen.
+1
manneke
@cjw73 wij hebben geregeld dat de kosten voor de keuring bij de offerte/ aankoop bij zat en de verkoper de keuring regelt. koste iets van 750 euro
anders zit je met een wat pech tussen 2 vuren
als je die keuring niet hebt is het idd niet verzekerd
-Jan-
@producent Hier worden huizen gebouwd met intergrerende zonnepanelen en verwacht dat het bloedheet daaronder wordt
+6
jan 10
Die man moet zijn eigen is laten keuren,hij krijgt zelfs nog geen derogatie voor elkaar.
-Jan-
Quote Reactie van @jan 10:
hij krijgt zelfs nog geen derogatie voor elkaar.

afgekeurde bakker bakt ze met een korstje,

snap niet waar die man zich druk om maakt,alleen met zaken die er niet toe doen
paul1
Deze landbouwminister is nogal onzichtbaar. Is ook niet echt pro-landbouw heb ik het idee.
Porky
Wat een idioot, moeten ze de burger eens gaan verplichten, heeft die vent ooit wel eens iets gepresteerd dan enkel v oud brood verse stront maken? , laat in godsnaam dit kabinet snel vallen ,wat een gekken zitten daarin zeg ,er zit er niet één in die geschikt is voor de portefeuille waarvoor ze aangesteld zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's verplichte keuring , keuring , solar en staghouwer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0