'Uitkoopregeling boeren is mogelijk ongeoorloofde staatssteun'

Quote:
Een nieuwe uitkoopregeling waarmee het kabinet boeren uit wil kopen om de stikstofcrisis op te lossen, wordt mogelijk niet goedgekeurd door Brussel. De plannen voldoen waarschijnlijk niet aan Europese regelgeving omdat het gaat om 'ongeoorloofde staatssteun'.

Deel dit topic

Reacties

+2
John Spithoven
Komt dat het beroepsverbod eruit is gehaald.

Blijft er nog 1 manier over, onteigening voor stikstof, maar dat raakt geen ruimtelijke ordening doel dus ook niet houdbaar. Dossier raakt muurvast.
Gebiedscommissies kunnen nu ook wel stoppen.
Twentsch Land
Ik heb het idee dat de kans steeds groter wordt dat naast uitkopen ook een forse generieke korting op een of andere manier gaat komen, mede door wat jij en Jan Cees onlangs schreven dat bij omkatten fosfaatrechten naar dierrechten 10 procent zonder schade vergoeding mogelijk is.

Hoe kijk jij hier tegen aan ?

@John Spithoven
+1
John Spithoven
@Twentsch Land op dezelfde manier als JC

NVV arrest biedt de mogelijkheid tot max 10 % generiek korten. Alleen moet er dan wel een nieuw rechten systeem komen. (fosfaatrechten en varkensrechten zijn ooit al gekort)

Daarnaast gaat de nieuwe omgevingswet een stevige bedreiging worden voor niet benutte rechten/vergunning. Iets wat ik al heel lang voor waarschuw. vandaar ook de pas knelgevallen en latente ruimte oplossing.
de jonge
@John Spithoven ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat het mogelijk is dat de staat een fout heeft gemaakt en de sector daarvoor moet bloeden en niet alleen voor de eigen sector maar in feite voor alle bedrijvigheden die plaats vinden ook buiten de landbouw bv wegenbouw woningbouw industrie etc. ik snap niet dat dat mag
Newholland12
@John Spithoven Een simpele oplossing: beroepsverbod er weer in
Het zou toch niet normaal zijn om boeren uit te kopen en ze dan weer op een andere plek te laten beginnen . Op die manier doet iedereen mee aan een opkoopregeling
+1
Noorderling
@Newholland12
Onzin, wat maakt het uit als ik bedrijf b koop en zijn koeien ga melken?
Is de boer of het vee het probleem?

Wat maakt het uit of ik, mijn familie of die boer van bedrijf b de koeien in Verweggistan op zijn naam heeft staan?

Zwitserland mag ik wel beginnen, Noorwegen ook, Zweden, zuid Spanje of Letland weer niet. Slecht verhaal..
Newholland12
@Noorderling verdiep je eerst even😎 in staatssteun
Je snapt er de ballen van
+1
de jonge
@Newholland12 heb je hier wel over nagedacht?? stel ze komen bij jou om je uit te laten kopen en je wilt helemaal niet stoppen, dus je wilt dan liever ergens anders naar toe waar msschien nog wel toekomst voor je is. ben je dan ook nog voor het beroepsverbod?
Newholland12
Newholland12
@Newholland12 en voordat je gaat stuiteren:
Een boer die boer wil blijven laat zich niet uitkopen
Opkoopregeling kan volgens Spithoven niet zonder beroepsverbod
Was dat bij de stoppersregeling in 2017 ook zo?
Ken er genoeg die nog vee hebben
+1
cjw73
@Newholland12 jij hebt makkelijk praten. Als je in een 70% of meer reductie gebied zit en je moet op crossen maar je wil boer blijven heb je een groot probleem.q
jan w
@Newholland12
Hier in de omgeving bij de uitbreiding van het N2000 gebied het Stelkampsveld zijn er ook wel boeren geweest die eieren voor hun geld moesten kiezen, of uitkoop of onteigening.
@Newholland12 Een boer die boer wil blijven laat zich niet uitkopen .
Kijk ik heb mijn bedrijf toendertijd verkocht aan de provincie Friesland , dit vanwege de nieuwe uitbreiding ( EHS ) natuur , waardoor ik voor 85% was ingeklemt en heb elders een nieuw bedrijf weer gekocht . Toen was er al sprake van staatssteun richting It Fryske Gea . Doordat de provincie Friesland het gekocht heeft en mijn landerijen niet in bezit is gekomen van it Fryske Gea is deze regel van staatsteun "omzeilt " .
John Spithoven
@Newholland12 In de eerste tranche opkoopregeling, vrijwillig, zat een beroepsverbod in. Het animo voor deze opkoopregeling was bij benadering 0. De tweede ronde moest "woest aantrekkelijk" worden door het beroepsverbod te ontkrachten. Alleen dan komen de staatsteunregels om de hoek kijken....
Melkveehouder.
@John Spithoven Brussel kijkt inmiddels al verder en vindt dat de uitgekochte boeren nergens binnen de EU opnieuw mogen beginnen omdat er ook bij emigratie ná uitkoop sprake is van staatssteun.
Twentsch Land
Het moet niet gekker worden.

@Melkveehouder.
jan w
@Melkveehouder.
Het staat onder de noemer van dat de nederlandse boeren de boeren in die omgeving dan gingen beconcurreren.
Melkveehouder.
@jan w Dat is correct.
Newholland12
@John Spithoven dan is het niet aantrekkelijk genoeg geweest
sorry
@John Spithoven en die van 2017 van het frp daar zat die toch niet in?
arie.j
Quote Reactie van @Newholland12:
@John Spithoven Een simpele oplossing: beroepsverbod er weer inHet zou toch niet normaal zijn om boeren uit te kopen en ze dan weer op een andere plek te laten beginnen . Op die manier doet iedereen mee aan een opkoopregelin

Dat is tot op heden wel de gebruikelijke en redelijke manier om land en bedrijven voor dorps of stadsuitbreiding te kopen
Doel is immers dat specifieke bedrijf op die plaats te laten stoppen.
En geen verbod op de veehouderij zoals de nertsen
Enige nadeel is prijsopdrijvende werking.
Maar ook een beroepsverbod moet wel heel goed juridisch dicht zitten wil een boer niet elders verder kunnen.
Gewoon je zoon eigenaar maken en daar bedrijfsleider worden of zoiets 😉 Desnoods vrijwilliger😊
Melkveehouder.
@arie.j Daar heb je gelijk in, je krijgt dat juridisch nooit dicht getimmerd.
Newholland12
@Melkveehouder. ik zit er aan te denken l: snel een zoon maken
Over 9 maanden heb je een opvolger
Maak je hem de jongste boer van vernederland
bio boer
@John Spithoven hoe zit het dan met uitkoop stedelijk bouw door provincie of gemeente
Twentsch Land
Dat vroeg ik mij ook al af .... het lijkt onder dezelfde noemer.

@bio boer
cjw73
@bio boer opkoop en uitkoop is niet hetzelfde.
Albert Altena
@bio boer Dat is van alle tijden en zal doorgang moeten vinden.
+2
John Spithoven
@bio boer Onteigening gaat oa in het kader van EVRM art 17 en dient een algemeen belang. Hier zal een ruimtelijk ordeningsproces aan vooraf moeten gaan. (bestemmingsplanwijziging, struktuurvisie, omgevingsvisie enz). Hier zal altijd een volledige schadeloosstelling moeten plaats vinden incl kosten van advies, verhuizing enz. En onteigenen op stikstof, onder het mom van u belast de natuur overmatig met stikstof, terwijl er geen herkomst typering plaats vindt en de berekende depositie tot stand komt met een kreupel model , wordt een onmogelijke opgave bij de onteigeningsrechter.
kloot
@John Spithoven je laat je ontoerekeningsvatbaar verklaren en ze komen er niet aan
Jean-PierreK
Wat een irritant stuk tekst. Zo lijkt het alsof boerderijen opgekocht worden puur om andere boerderijen te legaliseren.

(klik om te vergroten)

ted9
@Jean-PierreK Is met de 8.3 procent korting op fosfaatrechten ook gebeur. Kon ook nog wel eens voor een groep pas melders zijn geweest.
matt
@Jean-PierreK merendeel zal overgeheveld/omgekat worden naar nox
Schrijf dat dan gewoon op,denk je dan.
Weidezicht
@matt kun je daar bij rtl reacties olastsen? Dat dan doen. Vd eal heeft mond vol over bouwen bouwen bouwen.
matt
Een woordvoerder het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt tegen de krant dat de nieuwe regeling nog niet naar de Europese Commissie is verstuurd ter controle.

Daar gaan ze met zijn versnelling 👏
+6
labella
Het is onvoorstelbaar door wat voor een stelletje prutsers ons land bestuurd wordt!
Todi
@labella Tja ieder nadeel heeft zijn voordeel.
+4
jan w
Wat mij verbaasd is, dat er nog steeds geen uitspraak van de EU is over de ongeoorloofde staatssteun de de natuurpartijen hebben ontvangen bij opkoop van landbouwgrond voor de natuur. Veelal zat hier een staatssteun op van 80%. Hopelijk moeten de natuurorganisatie's dat geld ook terug betalen.
Dan is het zooitje helemaal compleet.
Kars
@jan w daar is al een gerechterlijke uitspraak over geweest, die particuliere grondbezitters hebben aangespannen om die reden die jij noemt.
De natuurorganisaties moeten alles terugbetalen van de rechter. De overheid doet net alsof ze van niks weten
Todi
@Kars Weet Caroline of Van Haga enz dit al.
jan w
@Kars
Maar ook van de EU. Het is al wel bekend dat de EU het als ongeoorloofde staatssteun ziet, alleen de sanctie moet volgens mij nog komen.
Todi
@jan w Kans groot bij betalen moeten dat de grond weer terug wordt verkocht aan de boeren?
producent
Er mag anders veel van Brussel.
telegraaf.nl/financieel/191142567/…

Kabinet overweegt miljoenenkorting voor energieslurpers als Tata
Door ALEXANDER BAKKER EN MIKE MULLER 22 aug. 2022 in FINANCIEEL

DEN HAAG - Het kabinet overweegt energieslurpende bedrijven voor honderden miljoenen te compenseren voor de hoge CO2-prijs. Brussel heeft de subsidiesteun van €835 miljoen alvast goedgekeurd. Mogelijk maakt ook Tata Steel, volgens de top 100 uitstoters van de lijsten van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de grootste vervuiler van Nederland, aanspraak op extra belastinggeld.............
jan w
@producent
En hoe zit het met de subsidie aan Schiphol , de 62 miljoen die ze hebben gekregen van de overheid voor juridische steun tegen de stikstofcrisis?
+1
Twentsch Land
Jaar in jaar uit elke dag in die tweede kamer een gezeur over een tientje meer of minder en sinds begin Corona is er geld voor bijna alles .... waar komt al dat geld toch vandaan ...... zijn we altijd voor de gek gehouden .... zo niet dan wacht ons allen nog een enorme dreun.
+1
Jean-PierreK
@Twentsch Land , gisteren was Omtzigt goed bezig hierover tegenover Hermans. Wat stikstof betreft moeten de normen precies gehaald worden in 2030, mag niet afgeweken worden omdat het in het coalitieakkoord staat. In het coalitieakkoord staat ook dat kinderartikelen gehalveerd moet worden, door hoge energie en voedselprijzen is daar geen geld voor...
de Tank
@Jean-PierreK Er wordt zo vaak afgeweken als alle partijen het daar over eens zijn. Overigens gaat 2030 niet gehaald worden in dit tempo.
Albert Altena
@Twentsch Land Staatschuld de laatste jaren met honderden miljarden gegroeid .
Onze regering is net het bestuur van voetbalclub Barcelona.
Ik wil presteren, wie na mij komt moet het maar maar weer zien te rooien.
bio boer
Als ze beroeps verbod blijft vanwege staats steun kunnen ze ook wel wat royaler betalen als iets wil hebben moet je soms de portomone trekken als de staat better betaald als de collega boer zijn er best wel wat stoppers te porren lijkt mij

Ik heb ook wel royaal betaalt voor grond van de buurman huiskavel grond is mij ook meer waard dan veld kavel 🤷‍♂️
bio boer
@bio boer dan je kan aanmelden voor verplaatsen naar bedrijf wort uitgekocht soort ruilverkaveling
BertK
@bio boer jij noemt wel een aantrekkelijke oplossing voor degenen die boer willen blijven: woest aantrekkelijke ruilverkaveling!
mlkvhoudr

jordi 1455
@mlkvhoudr zou vollebroek voor poetin werken?
mlkvhoudr
@jordi 1455 ik had al besteld gelukkig 🙂
+1
cjw73
@mlkvhoudr betreft alleen het nieuwe gedeelte waar ureum geproduceerd wordt. De rest mag gewoon door draaien
Weidezicht
@mlkvhoudr zo, wat kan er dan gebeuren met alle veehouders met een Pas melding....

Maarre een bedrijf met Pas moet stoppen, hoe zit het dan met bedrijven die niets hebben, zoals schiphol enz?
Twentsch Land
Niet de gehele vergunning is vernietigd.

@Weidezicht
mlkvhoudr
@Weidezicht nou dit denk ik
+3
kloot
Een ding werkt en dat is juridisch aanpakken. Zamel geld in voor top advocaten en zet SSC aan de gang
Heel dat geouwehoer van Bart kemp en sjaak van der tak zal jullie aleen maar verder in de problemen brengen. Wat heeft het debat nu opgeleverd juist nul noppis .alleen maar een sterkerebevesteging dat de trein door dendert

Boeren met geldige NB hebben veel meer rechtszekerheid dan diverse. Industrie en Schiphol en Eindhoven. Denk daar maar eens over na
Jan-T
Betekend dit nu dat als er agrariërs zich laten uitkopen.
En het blijk ongeoorloofde staatsteun dan betekend het dat de boer het geld moet terug betalen.

Dat lukt toch niet verkocht is verkocht.
Dan kan dus betekenen dat je kosten hebt gemaakt door bevoordeeld te slopen.
En de bank ook nog een vergoeding vraagt voor het bewaren van wat euro's.
Dan heb je de 1 miljoen euro's niet meer welke je hebt gekregen van de staat.
Waarna je na 3 jaar zuinig zijn op het miljoen er 450.000,- kan terug betalen de rest moet dus weer geleend worden waar geen opbrengsten tegen over staan.

Ik zou niet verkopen aan de staat of de provincies en of gemeente??
+1
Todi
@Jan-T Als ze bij jouw komen schakel dan direct een adviseur in. De kosten van die man zijn voor de koper . Zo niet daar is het gat van de deur.
weurding
@Jan-T als je verkopen wil zijn er toch genoeg andere mogelijkheden? Zitten hier bij n2000, weet wel dat dat niet voor iedereen geldt, maar zie dan zelf wel wat in nieuwe natuur maken, 80% beuren, grond blijft eigendom, 1 keer per jaar maaien en verschralen
George
@weurding Wat heb je dan nog aan die grond? Waarom zou je hem willen houden?
+1
weurding
@George das beter dan terugbetalen als ongeoorloofde staatssteun, en misschien keert het tij nog een keer, en komt het weer in productie😅
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
en misschien keert het tij nog een keer, en komt het weer in productie

En dan ga jij weer beginnen. 😀
Todi
@weurding 80 % waar van?
weurding
@Todi taxatiewaarde
Todi
@weurding ok maar dan ben je gebruiker maar geen eigenaar meer?
+2
weurding
@Todi beide nog, maar je bestemming landbouw vervalt
nieuweoogst.nl/nieuws/2021/….

Je kan door aan bepaalde voorwaarden te voldoen ook nog toeslagen beuren, het moet je passen en is alleen mogelijk als je "ingekleurd" bent, maar dat is half Nederland straks😪
+1
de jonge
@weurding omkatten dus, en dit mag allemaal wel van brussel? hoe meer je je er in verdiept des te triester is het dat de eu is ontstaan...
weurding
@de jonge toch doen er meer aan mee dan je zou verwachten
bio boer
@weurding waarom niet als je 45/50 bent geen opvolger de grond wat verpachten voor 500 euro beetje tbo uithangen toch nog 4% rendament over laaste stukje waarde die je later kunt overdragen aan je kinderen
weurding
@bio boer wie wil 500 euro geven voor grond waar je niks op kan?
bio boer
@weurding pp boeren of alberthein dat betaal je ook aan staatsbos denk ik gewoon kortlopende pacht is 1300 met 350 euro tsr is het nog maar 150 euro voor snede gras
cjw73
@bio boer 500 is wel heel weinig. Dan zet ik er wel piepers in kun je 4 x zoveel krijgen
bio boer
@cjw73 op mijn grond is geen akkerbouwer die dat probeert en kan maar 1x in de 3 of 4 jaar
cjw73
@bio boer 3 jaar. Maar geen probleem onder tussen kan er nog wel wat anders in. Bollen uien graan en mais kortom de keuze is reuze.
+1
weurding
@cjw73 dit ging over land met bestemming natuur verkopen, 80% taxatiewaarde beuren en dan verschralen, kun je de dingen die je nu opnoemt echt niet telen
cjw73
@weurding dat levert volgens mij te weinig op op den duur. En daar is geen weg terug he.
weurding
@cjw73 T is net wat je zelf wil
bio boer
@weurding willen ze ook met veenweide gebieden als optie dan krijg je het water het jaar rond in de grepels staan
+1
hypotheekboer
@Jan-T voor degene die willen stoppen kun je bijna niet anders dan adviseren er een BV bij tussen te zetten en die aan de regeling mee te laten doen. Kan fiscaal aantrekkelijk zijn en mogelijk kun je beroepsverbod omzeilen. Menen ze dan toch nog achter het geld aan te moeten gaan, dan kun je daar nog maatregelen treffen ipv dat ze het bij prive proberen. Niet de eerste keer dat de overheid zich onbetrouwbaar toont.
Jan-T
Quote Reactie van @hypotheekboer:
kun je bijna niet anders dan adviseren er een BV bij tussen te zetten

Kan dat zomaar een BV oprichten in dan in het zelfde fiscale jaar weer verkopen.

Want zit zelf te denken de gronden in een Bv te doen waarna het stichtingsbestuur de certificaten uitdelen aan de erfgenamen van de ouders.
De reden is om de hypotheek niet te ver laten oplopen en klaar zijn om in de toekomst nog financieel te kunnen uitbreiden.
cjw73
@hypotheekboer er is nog wel een mogelijke hoor. Eerst een locatie erbij kopen en dan pas laten opkopen. Want er staar duidelijk in dat wanneer je meer locaties hebben men je niet kan verplichtingen om alles te sluiten,dus je mag elders gewoon door boeren.
Newholland12
Geen uitkoopregeling
Geld is op
Brussel doet moeilijk
Dan wordt de opgave voor de sector heeeel groot
In Maasluis hebben ze vast en zeker al een extra vlag opgehangen 👌👌
Alles via het innovatieve spoor
En daarna gaat de MOB helemaal los
Zonder een zeer forse opkoopregeling, welke aantrekkelijk genoeg is, loopt de hele landbouw tegen meerdere muren aan.
Stikstof
Nitraat
Klimaat
CO2
Allemaal knopjes waar aan gedraaid gaat worden
Met de huidige veestapel betekent dat meerdere keren een generiek kortingspercentage
Rechten kopen en daarna 30 % inleveren zal we niet vaak doorgerekend zijn door kopers van rechten
Twentsch Land
Met de huidige veestapel betekent dat meerdere keren een generiek kortingspercentage

Heb ik je nog niet eerder horen noemen.

@Newholland12
Newholland12
@Twentsch Land Het betreffende artikel staat in de msw
Korting op basis van bovenstaande is mogelijk wanneer er geen andere oplossingen zijn
+1
de jonge
@Newholland12 bijzonder toch he, met de corona kon het allemaal niet op,ooo wat had nederland een spaarpot opgebouwd,nee hoor ,geen probleem alles komt goed.. en nu is er een andere isseu en ineens komt iedereen in de armoede omdat het geld op is?? ammehoela we zijn en worden genaaid,niet meer en niet minder en we laten het zelf gebeuren
jan w
melkvee.nl/artikel/…

KOPTEKST:

Opkoopregelingen: een mooie kans om het roer om te gooien?
+1
groeier
@jan w
google.com/url/…

En dit lijkt meer op de landbouw een mooie worst voorhouden met als doel boeren onmogelijk te maken in de toekomst.
bio boer
@groeier als we op het niveau van jaren 80 terug moeten zal de hele inflatie over die tijd ingehaald moeten worden over de exsport kan dat niet 🤷‍♂️
groeier
Quote Reactie van @bio boer:
als we op het niveau van jaren 80 terug moeten zal de hele inflatie over die tijd ingehaald moeten worden over de exsport kan dat niet

Inflatie is een soort van diefstal.
En dat niet willen betalen is maal twee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , regelgeving , brussel , stikstofcrisis en uitkoopregeling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!