Overheid erken dat u gedicteerd wordt door de natuur lobby’s en niet door de feiten.

Biodiversiteit en boeren met natuur

Door Jaap Majoor,

Volgens de stikstofplannen van het kabinet worden de meeste boeren gedwongen te stoppen. Een deel mag blijven wanneer zij extensief gaan boeren, samen met de natuur en biodiversiteit.
De woorden biodiversiteit en boeren met natuur zijn hot, maar ondoordachte woorden. Een boer teelt zijn gewas zo goed mogelijk. Of je nu gangbaar of biologisch bent, onkruid is niet gewenst, want het gaat ten koste van de opbrengst. Dus natuur inclusief boeren wat Den Haag wil, betekent geen opbrengst en geen natuur. Mijn vader was een wijze boer en zei altijd: Je kunt geen 2 ruggen uit een varken snijden. De natuurinstanties en de politiek zijn het hier niet mee eens.

Donderdagavond in Nieuwsuur kwamen ook weer de woorden biodiversiteit en boeren incl. natuur naar voren. Daarom probeer ik dat nu te verduidelijken. Stel u heeft een groentetuin of bloementuin. Je doet een bloemenzaadje of groentezaadje in de schone grond en laat hem groeien. U zult zien, dat er dan ook allerlei onkruiden kiemen en vaak nog beter groeien dan het zaadje wat u zelf in de grond gezaaid heeft. Je moet dan de onkruiden eruit trekken, zo niet dan wordt je gezaaide plantje overwoekerd door het onkruid. Als je plantje dan overwoekerd is door onkruid, is het gevolg dat je geen groente of bloemen hebt. De conclusie is, je kunt de natuur niet zijn gang laten gaan, wil je je gewenste groenten of de gewenste planten over houden.

Bij de boeren werkt dit precies hetzelfde. Laten zij de natuur zijn gang gaan, hebben zij ook geen opbrengst. Daarom kan het boeren voor optimale voedselproductie en biodiversiteit plus boeren met natuur niet samen gaan. Het is, of voedsel productie, of natuur. Heeft u geen bloementuin of moestuin, ga eens in gesprek met iemand die dat wel heeft om bovenstaand te begrijpen.

De natuurinstanties en de overheid willen nu een ondoordacht stikstofplan erdoor drukken. Een plan zonder enige landbouwkundige kennis en met een zeer discutabele onderbouwing. Zelfs de stikstofprofessoren van de D66 staan niet achter de plannen van de overheid. Zij moesten zwijgen van hun D66 partij genoot dhr. de Groot. Dit heeft nu tot gevolg, dat boeren lijnrecht tegenover de overheid en natuurinstanties zijn komen te staan. Het is inmiddels veel meer dan een vertrouwens crisis, zoals dhr. Remkes dat nu noemt. Wat CDA nu wil oprekken naar het jaar 2035 helpt niet. De boer wil een duidelijke heldere visie, maar hij mee verder kan. Hij wil een overheid, die verstand van zaken heeft en zich niet laat leiden door de natuur lobby’s. Een enkele boer, die je juist op tv ziet en zegt dat het wel kan, heeft bijna geen, of geen opbrengst.

Deze boer heeft een veel groter landoppervlak nodig dan een boer, die voor optimale productie gaat. De totale voetprint van een boer met optimale productie is veel lager dan een boer die niet optimaal produceert.

Overheid erken dat u gedicteerd wordt door de natuur lobby’s en niet door de feiten.

Jaap Majoor.
Laag Zuthem

Deel dit topic

Reacties

+1
Kars
Klip en klaar. Die bioboeren die mais telen kunnen dat ook alleen op gangbaar land enkele jaren. Heb zo is een perceel enkele jaren bewerkt wat bio was geweest. Een onkruid druk wat ik nog nooit zag. Was net mee de kunstmeststrooier gezaaid zon partij onkruid
Jannus
@Kars kruiden zijn dat

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's biologisch , groenten , biodiversiteit , voedselproductie , overheid , politiek , moestuin , nieuwsuur , de groot en stikstofplannen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!