Rutte wil betere prijzen

Rutte wil betere prijzen voor boeren desnoods afdwingen

18-08-22 16:09Update: 3 uur geleden

2.4K reacties

Het kabinet overweegt dwingende maatregelen als betrokken partijen in de agrarische sector niet voldoende meehelpen om betere prijzen voor de boeren te realiseren. Hoe die er precies uit komen te zien, wil nog niemand kwijt. Vooralsnog zijn ze ook niet nodig, zei premier Mark Rutte donderdag na een gesprek met banken en bedrijven uit de boerensector onder leiding van Johan Remkes.

"Wil je ervoor zorgen dat er ook in de toekomst een sterke boerensector is, dan moet je er ook voor zorgen dat iedereen een bijdrage kan leveren: van Albert Heijn, Jumbo en Lidl tot en met de inkopers en leveranciers van producten aan de agrarische sector", zei Rutte na het gesprek in het provinciehuis van Gelderland in Arnhem.

In de stikstofcrisis komt een aantal dingen bij elkaar. Niet alleen de maatregelen die moeten leiden tot de helft minder stikstofuitstoot in 2030, zodat de natuur op veel plekken niet verder verslechtert. Er wordt ook gekeken naar het verdienmodel van de boer, die in veel gevallen het bedrijf steeds verder moest uitbreiden om rendabel te blijven. Gevolg was meer vee en meer stikstofuitstoot (ammoniak).

Banken en bedrijven moeten daarom in de ogen van het kabinet een steentje bijdragen, maar het is de vraag hoeveel en onder welke voorwaarde. Rutte: "Als het nodig is kun je dat dwingender doen, maar dat was niet de sfeer van vandaag." Daarom blijft het vooralsnog vooral bij "nadenken" van banken en bedrijven in de agrarische sector over hoe boeren "een goede boterham kunnen verdienen".

Minister Sigrid Kaag (Financiën), ook in Arnhem aanwezig namens het kabinet, voorziet bij dwang een ander probleem. "Dat is juridisch heel lastig." Daarom blijft het ook bij haar bij een morele oproep. "De financiële partners hebben een duidelijke rol. Waar je winst hebt geboekt in het verleden, ligt ook de opdracht om partners te helpen naar de toekomst te komen."

Zie ook: Stikstofgesprek Remkes met agro-industrie en banken in teken van afwezigen

Rabo-topman: 'We leveren al substantiële bijdrage'

De belangrijkste financiële partner in de landbouw, de Rabobank, was donderdag ook aanwezig bij het gesprek in Arnhem. "Het systeem is in deze vorm niet meer houdbaar", stelt topman Wiebe Draijer.

Zo'n 85 procent van de boeren heeft een lening bij de Rabobank. Vanuit natuurorganisaties en de politiek is er veel kritiek op de manier waarop de bank betrokken is bij de uitbreiding van veel veehouderijen.

De bank is voornemens om een andere koers te varen en is daar naar eigen zeggen ook al mee begonnen. "We voeren inhoudelijke gesprekken over wat verduurzaming vraagt. We geven korting op leningen voor boeren die willen verduurzamen", zegt Draijer. Met name die rentekorting van 0,2 procent noemt hij "niet-vrijblijvend" en een "substantiële bijdrage" aan een eerlijker verdienmodel in de sector.

Toeval of niet, een ruime meerderheid van de Tweede Kamer gebruikte dezelfde bewoordingen in een debat vlak voor de zomervakantie. Partijen willen dat banken en bedrijven verplicht een "substantieel aandeel" van de stikstofcrisis gaan betalen.

Voor verplichte bijdragen vreest Draijer niet. "Ik heb er vertrouwen in dat, als we duidelijk kunnen maken wat we nu al doen voor de volgende stap, dat ruim binnen de definitie van 'geen-vrijblijvende bijdrage' zal vallen."

Door: Edo van der Goot  Beeld: ANP

2.4K reacties

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email

Lees meer over:

Politiek  Stikstof 

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Druk wezen met betere prijzen voor de boeren ( had al veel eerder gemoeten ) waarom nu ..... is het dan toch dat het te maken heeft met een grote generieke korting zodat straks ondanks de korting niet alle bedrijven gaan omvallen ......naast dat enkele bedrijven op de hot spot van natura 2000 worden uitgekocht/onteigend.
+1
robbies
Aan de leiband van Brussel protectionisme nastreven. Je moet t maar durven.

Als je zo graag wil gaan strijden met Brussel, ga dan die idiote N2000-wetgeving betwisten ipv jezelf af te sluiten van de Europese markt
+5
Jannus
@robbies Rutte is de rubberen robbie in Den Haag,kakelt als een kip met een condoom over de kop
+1
Melkmeisje
@Jannus heb je hier misschien een filmpje van? 🤣🤣🤣
+1
Twentsch Land
Nog even wachten....binnenkort draait het in de bioscoop.

@Melkmeisje
Twentsch Land
Robbie ( s ) reageert niet 😉

@Jannus
hans1980
Ik ruik een €1,- per liter melk
Jannus
@hans1980 Gaat lastig worden,is net als met oud ijzer,is het wat waard begint iedereen ermee te slepen
Jaap40
@hans1980 tijdje terug ook al eens geroepen.
Ze zijn de weg aardig aan het kwijtraken....
Frans Z.
Kaag begint al terug te krabbelen over verplicht bijdragen door bedrijven.
matt
@Frans Z. kaag wil het afdoen,met een morele oproep en rutte heft het over nadenken.

Komt dus weinig/of niets van terecht
Theo61
"We voeren inhoudelijke gesprekken over wat verduurzaming vraagt. We geven korting op leningen voor boeren die willen verduurzamen", zegt Draijer. Met name die rentekorting van 0,2 procent noemt hij "niet-vrijblijvend" en een "substantiële bijdrage" aan een eerlijker verdienmodel in de sector..... Korting van hoeveel, particuliere klanten betalen 1% minder als ondernemers.
+2
BertK
@Theo61 2000 euro per miljoen lening per jaar! Daar kan je wat mee om te verduurzamen!
+2
Leo,s vriend
@Theo61 0,2% korting op "duurzame leningen" van boven een miljoen, voor hoeveel is dat weggelegd? Meer dan een miljoen investeren in duurzaamheid, dat is dus eigenlijk alleen voor grote bedrijven, en zo doen ze dus exact wat ze altijd hebben tegengesproken, de schaalvergroting versnellen...............
+1
hypotheekboer
`Rutte wil betere prijzen voor boeren desnoods afdwingen.´
Ik heb maar 1 vraag, hoe dan? Dan nog wat. We zitten hier onder zijn bewind al met de hoogste kostprijs van Europa en hij wil het nog verder verhogen. Laat hem ook even met de economieleraar op die school waar hij lesgeeft praten wat dat voor de exportpositie en zijn handelsbalans en begroting betekent. En wat wil hij nou? Hij heeft 25 miljard klaarstaan en dan wil hij ook nog geld bij de supermarkt/consument weghalen. Ik heb zo´n akelig gevoel dat een deel van die 25 miljard een andere bestemming krijgt en meneer weer spontaan geen actieve herinnering meer heeft.
Vandaag Van der Wal op het 8 uur nieuws horen zeggen dat de boeren er constructief inzitten. Waar is dat mens geweest dan? Boodschap van de sector is dus nog niet duidelijk. Echt ongelofelijk dat volk daar in Den Haag.
+1
Theo61
@hypotheekboer Boeren zitten er constructief in 😬 ze hebben oplossingen aangedragen alleen Den Haag luistert niet.
+6
Melkboer16
Laat me toch nie lachen 😹 0,2% rentekorting als ik duurzamer wordt bij de Rabo. Das 2000€ bij een beetje hypotheek en ze naaien me eerst omdat de melkveehouderij ineens een risico groep is geworden.
Wie die Draaijer en Baarsma nu geen trap onder de reet geeft in het bestuur is geen knip voor de neus waard
bio boer
Noors landbouw beleid ?
Dat is nog niet zo slecht
hypotheekboer
Quote Reactie van @bio boer:
Noors landbouw beleid ?

draait dat ook niet volledig op subsidies? En is dat wel zelfvoorzienend?
Lastig landbouwland qua klimaat, veel knuffelbedrijfjes.
Geen lid van de EU en geen staatsschuld.
Enige overeenkomst is dat beide landen veel gas hebben. Nederland heeft er sinterklaas mee gespeeld en ieder Noors kind is bij geboorte schijnbaar al miljonair.
Totaal andere uitgangspunten dus.
bio boer
@hypotheekboer voor bijna alles quotum verkoop grond moet de prijs van de grond goed gekeurd worden maximaal 60 mk voor veel dingen subsidie idd wel hoge prijzen voor je product goed inkomen met 40 koeien
kearl
@bio boer Noorwegen is geen EU. Die zijn hier heel wat flexibeler mee. Ze hebben minder last van concurrentieregels en verdragen zoals CETA.
kearl
@bio boer Noorwegen is geen EU. Die zijn hier heel wat flexibeler mee. Ze hebben minder last van concurrentieregels en verdragen zoals CETA.
In Nederland is eigenlijk alleen door subsidie wat mogelijk. Dan moet je denken aan een kleine biotoeslag per hectare en een beheersvergoeding zoals bijvoorbeeld bij de bergboeren. Feitelijk wordt de landbouw dan ook landschapsbeheerders, voedselproductie wordt dan een neventak.

Maar dat zal wel niet gebeuren. Ze slaan nu al op de borst met het gewelde bedrag van 25 miljard. Dat bedrag zou dan ongeveer per jaar nodig zijn.
bio boer
@kearl klopt in nl kan het niet alleen al om dat +- 80% van de melk buiten Nederland beland op Europees niveau zou het kunnen elk land heeft weer andere landbouw mogelijk heden daar zijn we juist afgestapt ook de hoge grond prijs maakt hier zo goed als onmogelijk om exstensievere bedrijfsvoering tegaan
familie pelle
@bio boer
Quote:
. klopt in nl kan het niet alleen al om dat +- 80% van de melk buiten Nederland beland

Kun je dit staven met cijfers?
bio boer
@familie pelle nee dat kan ik niet is iets wat ik ooits gelezen had dat we 20% zelf consumeren
kearl
@bio boer We exporteerden 13,2 miljard kg melk en importeerden 7,2 miljard kg melk (2019, bron FAO). Dus netto is het wel een ander verhaal.
familie pelle
@bio boer
Quote:
. nee dat kan ik nie

Waarom dan zulke ongefundeerde uitspraken doen. John spithoven heeft al eens een keer een bijdrage geleverd over de zuivelproductie en consumptie en daaruit bleek het omgekeerde als wat jij hier neerkalkt.
bio boer
@familie pelle bracht het ook al voorzichtig met +- maar als het niet klopt dan mag je dat zeggen
Ik kan ook niet altijd gelijk hebben
+2
Kars
Ceta verdrag is pas net goedgekeurd door de eerste kamer. En rutte praat over betere prijzen. Wat waardeloze leugenaar!
Twentsch Land
Ceta verdrag staat dacht ik los van prijs voor producten in eigen land en supermarkt.

@Kars
BertK
@Twentsch Land Meer product op de markt wordt de prijs doorgaans niet beter van. In theorie kunnen we ook makkelijker meer naar de overkant exporteren.

Slepen over grote afstanden moet je niet willen als het product ook in voldoende mate lokaal geproduceerd wordt. Transport kan beter genoeg kosten.
kearl
@Twentsch Land Waar zal de consument uit kiezen? Nederlandse producten die een stuk duurder zijn, of de buitenlandse?
Twentsch Land
Daar ligt de taak voor de overheid....ze willen een beter verdienmodel voor de boeren regelen, Staghouwer schijnt daar mee bezig te zijn !

Of ik er veel vertrouwen in heb ... nou niet zo heel veel eerlijk gezegd.

@kearl
kearl
@Twentsch Land De enige opening is subsidie, en zelfs daarmee moet je creatief zijn wil je door de eu niet teruggefloten worden. En dat kost een bak geld.
Newholland12
@kearl Rutte onderschat het niveau van de boer
Hij denkt met zijn duurzame praatjes iets te winnen
Wij snappen heel goed dat het onderdeel is van het spelletje: DE DIKKE VETTE WORST.

Uitgelegd: veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven. En we nemen er nog 1🍺🍺

Het Haagse speel Squid Game Farmers Edition begint saai en voorspelbaar te worden.
Twentsch Land
Enige opening van sub

Denk niet dat dat direct aan de orde is .... het is niet voor niets dat het tijdens de stikstof gesprekken ook gaat dat supermarkten meer gaan betalen voor onze producten ( misschien zelfs onder dwang )

@kearl
Noorderling
Quote Reactie van @Twentsch Land:
het is niet voor niets dat het tijdens de stikstof gesprekken ook gaat dat supermarkten meer gaan betalen voor onze producten ( misschien zelfs onder dwang )

En wat tikt een pak melk aan, dagvers is misschien 10% van de nederlandse melkplas?
Melk zit overal in, komt op een brood dan 2cent extra, pak koekjes 1cent, pannekoeken 3cent, kaas 10cent, pizza met kaas 3cent of hoe denkt men dat te gaan realiseren?

Vlees valt dan weer mee. Eieren is ook een onmogelijke opgave, net als aardappelzetmeel en suikerbieten.
Men wil van alles, uit de markt. Maar het is zo divers dat men beter de 9% btw bij de boer kunt laten en wat we kopen terug kunnen vragen.
Twentsch Land
Maar het is zo divers dat men beter de 9% btw bij de boer kunt laten en wat we kopen terug kunnen vragen.

Dat zeg ik al geruime tijd maar daar hoor je de overheid niet over.

Ze zijn druk om deze verantwoordelijkheid bij anderen neer te leggen ( banken, supermarkten, groothandel, veevoeder bedrijven enz enz ) omdat deze in hun ogen hebben meegeholpen aan de schaalvergroting ..... ik kan me er aan ergeren dat de overheid zichzelf niet noemt in deze want denk toch wel dat hun de allergrootste verdiensten hebben gemaakt en dat al vanaf mansolt zijn tijd. En ondanks de mooie praatjes is nu nog steeds en dit zet zich gewoon nog door dat schaalvergroting nog steeds wordt gezien als de toekomst naast nog wat hobby boertjes.

@Noorderling
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Twentsch Land:
En ondanks de mooie praatjes is nu nog steeds en dit zet zich gewoon nog door dat schaalvergroting nog steeds wordt gezien als de toekomst naast nog wat hobby boertjes.

Dat is het enige wat men in de hand helpt door alle overhead, delen door de massa.
Wie hard gaat, gaat nog harder, en kleinere bedrijven haken om welke reden dan ook af.
Gemiddeld bedrijf zit nu op 9,5ton melk, 10 jaar geleden 7,5, 10 jaar daarvoor op 5ton. Ik denk dat het rond 2030 wel 1,5miljoen zal zijn, of men nu wil of niet.

En meer grond komt er ook niet onder bedrijven, omdat het gat tussen landbouwopbrengend vermogen en daadwerkelijke prijs steeds groter wordt en op dalende rente niet meer gefinancierd kan worden.

Dus men kan van alles roepen, ot & sien wordt het niet, meer grondgebonden al helemaal niet.
Euro regeert.
+1
kearl
@Twentsch Land Je kunt de supermarkten niet dwingen om meer te laten betalen/vragen voor buitenlandse producten, dat gaat tegen alle handelsverdragen in. Stemmen de huidige supermarkten er mee in begin ik morgen nog een supermarkt om in dat gat te springen.
Twentsch Land
Supermarkten ( eventueel dwingen ... woorden van Rutte ) meer laten betalen voor Nederlandse producten en hier minder winst opmaken dan buitenlandse producten .... verkoopprijs dus gelijk.

@kearl
Melkveehouder.
Ik vraag me af of het wel verstandig is dat de overheid zich op dit moment met de prijsvorming gaat bemoeien. De prijs en beschikbaarheid van gas gaat de prijs van het voedsel bepalen. Immers, voor de productie van kunstmest zijn gigantische hoeveelheden gas nodig.

Als Poetin straks de gaskraan nog verder dicht draait zal dat effect gaan hebben op de prijs in die zin dat voedsel duur(der) gaat worden. Laat dat maar in de zak van de boer terecht komen en niet in de zakken van Rutte en Kaag.
de jonge
@Melkveehouder. ze lullen er wat in rond,nederland is 20% afhankelijk van russisch gas en vorig winter is er tot 33 %% gas bespaard, dus hebben ze geen russisch gas gebruikt... we worden genaaid!!Ongeveer 15 procent van het gas dat Nederland op dit moment verbruikt, komt uit Rusland. Dat komt neer op zo'n 6 miljard kubieke meter, schrijven de bewindspersonen. Dat wordt grotendeels vervangen door vloeibaar gas, LNG. En dan hier jetten....Het gasverbruik in Nederland is fors gedaald. In de eerste vijf maanden van dit jaar is 25 tot 33 procent minder gas gebruikt dan in voorgaande jaren. Dat komt onder meer door de zachte winter, maar ook doordat veel Nederlanders energiebesparende maatregelen namen.
+1
achnaton
Ik verwacht weinig van sturen op prijs. We hebben vrij verkeer van goederen en mensen in Europa en een wereldmarkt. Er mag nauwelijks staatssteun worden gegeven. De enige weg is dan uit Europa en de grens dicht. Dat laatste gaat niet gebeuren en hoeft van mij ook niet.
de-vos0
Als ze dit willen afdwingen dan moeten ze het op supermarktniveau doen. Anders halen de supers gewoon goedkopere melk uit het buitenland. Maar dat klinkt simpeler dan het waarschijnlijk daadwerkelijk is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , ammoniak , mark rutte , rabobank , albert heijn , verdienmodel , tweede kamer , gelderland , stikstofcrisis en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
2.936