Compoststal

Heeft hier iemand onlangs nog wat van gehoord? We hebben in onze nieuwe schuur een ruimte van 50 bij 12 waar ik dit eventueel toe wil passen. Ze eten dan op de oude plek dus puur voor ligruimte. Ben benieuwd naar de ervaringen in Dorst die in september zijn gaan draaien. Na zo'n winter en nu koude en nat zijn ze wel door de vuurproef heen lijkt me. Ben jij er nog geweest Co?

Deel dit topic

Reacties

brabo
Ik heb begrepen dat de koeien al vrij snel na de opendag naar de ander kant zijn gegaan om daar bij de robots te kunnen. Toen is er het jongvee en de droge koeien opgezet.
anonymous_106
probeer het uit en je weet het
als je het voor weinig kosten in kunt richten dan, waarom niet
denk wel, als ik de verhalen zo lees dat je de dikte dik genoeg moet hebben
maar wie niet waagt, wie niet wint

kalm an klaas
Wimsumar
Beste John: In detweede VEETEELT van februarie staat een bedrijfsreportage van een compoststal in Midwolde (Groningen) met de enige goede ( of de minst slechte) aanpak. Bij deze compoststal wordt de compostlaag constant van onderuit belucht. Dit lijkt mij cruciaal voor welslagen.
Ook in de Nieuwe Oogst bijlage van 20 februari informatie over het 'succes' van de compoststal.

Hier ook nog de links naar de M.S. Prikbord-discussies:

[melkquotum.startpagina.nl]
en
[melkquotum.startpagina.nl]
johnvanhal
Beste Wim,

Deze had ik ook gelezen vandaar dat ik hier over positief gestemd was en op zoek naar meer info. Als het artikel goed leest zie je dat de beluchting zelf (nog) niet in gebruik was en het composteren toch al goed op gang kwam. Mijn idee is om er gewoon plastic onder te leggen en geen duren betonnen vloer met buizensysteem. Weer tipisch nederlands om het zo duur te maken. als je gewoon een simpele schuur van bijv. huisman en Zn zou bouwen dan ben je voor 70 m2 klaar. Dan mag je ook wel meer meters bouwen.
Wimsumar
Beste John: Het lijkt mij toch noodzakelijk een beluchtingssysteem (buizen) aan te leggen, immers het composteringsproces heeft lucht(zuurstof)nodig. De ''bak'' van folie maken gaat niet slagen vanwege de bouwvergunning/mestopslag-milieuvergunning. Bovendien is de kans op beschadiging van folie door kapottrappen door het vee en de mechanische compost-bewerkingen te groot.
In de VEETEELT reportage lees ik overigens dat deze boer wél belucht. Vergis u niet, om het ligbed droog te houden is enorme warmteproduktie door het composteringsproces noodzakelijk!
Beste wim, wij doen het nu al een jaar bij met de droge koeien, composteren zonder beluchting van onder. Bevalt prima, je moet het wel een keer per dag woelen (frezen). Onze compost is gewoon de mest van de melkkoeien (na de seperator). Het weer hiero in de USA is wel iets anders dan in NL, een veel drogere lucht meestal. Onze melkkoeien doen we al twee jaar op dezelfde bedding, buis achter de box en vol met "shit". Het celgetal is niet gestegen (rond de 170) mastitus gevallen zijn duidelijk afgenomen en kosten praat ik maar niet over want het hele systeem betaald zich in een maand of 8. Hier zie je zelfs bedrijven met zandboxen overgaan op de manure-bedding.
anonymous_994
Wat kost zo'n separator? Bij Pon in Groningen passen ze het nu ook toe. Alles wordt omgebouwd tot diepstrooisel.
jan w
Op de landbouwrelatiedagen in Hardenberg stond een bedrijf uit balkbrug en die vroeg 15.000 voor de standaard ( Ijzer ) uitvoering en 17.000 voor een rvs uitvoering. Maar ik zou het niet weten of dat veel of weinig is. Verder komen er ook nog pompen e.d. bij.
Wimsumar
unaaitmesteedsofamerica Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hier zie je zelfs bedrijven met
> zandboxen overgaan op de manure-bedding.

Beste Unaaitmesteedsofamerca: Gelukkig, dat doe menig ''hygiéneduiveltje'' glimlachen.
marco1
Wij gaan ook een compoststal bouwen (serre bovenbouw). Wij willen eerst de droge koeien en jongvee in huisvesten kijken hoe dat gaat. Achter het voerhek hebben wel een rooster met kelder omdat daar het meeste mest valt. Een betonnenvloer is alleen noodzakelijk voor de milieu vergunning. Je zou ook een klinker of folie met een zanddek er overheen kunnen overwegen. Al is dat laatste lastig met uitmesten. Als het goed werkt weet ik wel zeker dat er geen druppel door lekt.Wij hebbendus een betonvloer. Na het lezen van die boer in groningen met onderbeluchting heeft mij toch aan het denken gezet. Mijn stelling is ook "de veebezetting m2 per dier is afhankelijk van het droogte van het ligbed en is afhankelijk van de compostering en klimaat." Welnu, als ik buizen er onderdoor wil leggen, hoeveel en hoe dik?
Ik dacht zelf om ze in de beton te leggen om de meter en na het storten gaten te boren om de 1/2 meter.Wat denken jullie hiervan zou dat voldoende zijn of is het overdone?
anonymous_994
Met alle respect, maar die boer in groningen is echt een avonturier. Volgend jaar heeft ie weer wat anders bij de kop. Ik zou hem niet als een gemiddeld voorbeeld zien.
Vraag me wel eens af overigens waarom geen GFT compost en dat meerdere malen daags met een soort kruising tussen een Zamboni en een automatische mestschuif een laagje afschrapen en een paarcmcompost opbrengen?
Wimsumar
Beste Gerrit v D.: Ik vermoed dat G.F.T.-compoost te fijnkorrelig is (voor Nederlandse omstandigheden) en de bovenlaag snel in een laag smurrie veranderd. Ook de beluchting gaat beter bij groffer materiaal.
Het dagelijks afschrapen en aanvullen lijkt me een hopeloos karwij.
kaas
ja dat is zo maar hij wil er in de toekomst 150 koeien in houden als het dan maar goed gaat ,want dan heeft hij maar 8 vierkante meter ligruimte in de pot volgens mij en dat ie te weinig
anonymous_13
Als je wilt weten welke theorie achter het hele gebeuren zit kijk dan maar eens naar de filmpjes op de site van courage2025
anonymous_498
Beste Marco, ik heb me er ook wel een beetje in verdiept en ook qua bouwkosten maar later boren in de beton zou ik nooit doen. Ik weet dat er in de vleeskuikenhouderij een soort van vloeren zijn met geperforeerde luchtinlaat. Het beluchtingssysteem in de stal in groningen is wat betreft aanleg goedkoop. Een drainbuis kost niet alles, alleen het verdiept in de beton leggen kost wat.

Ik heb wel gehoord dat de compoststal in Dorst NB niet goed schijnt te werken, de stal blijft te nat ondanks 20 m2 per koe. Het lijken me zeker interesante stalconcepten maar je moet wel lef (of veel subsidie) hebben om zoiets aan te durven. Vraag voor mij blijft; hoe droog kun je het ligbed houden en bij hoeveel m2 per koe? Wat gebeurt er met de mestboekhouding, krijg je dit rond? En emissie van ammoniak? Ik hoor graag van iemand de ervaringen hier mee.
christo
Hoe ga je eigenlijk je land goed bemesten als je een compoststal hebt? Ik nog nooit iets gehoord over stikstofverliezen in een compoststal, wel over N productie per koe.
jan w
Op die vraag wordt nog een antwoord gezocht. Er is nog niks bekend over de emissie uit de stal ( mest)
anonymous_372
misschien kun je hier iets mee John;

Nieuws van donderdag 4 maart 2010Kennismaken met Vrijloopstallen?
Is de vrijloopstal daadwerkelijk een goed alternatief voor de ligboxenstal? Wat zijn de ervaringen tot nu toe? U kunt op donderdag 25 maart bij Wiersma in Midwolde (Gr.) en woensdag 31 maart bij Peeters in Dorst (NBr.) kennismaken met vrijloopstallen! De Melkvee Academie organiseert dan i.s.m. Wageningen UR Livestock Research twee Groot Melkveecafé’s. Tijdens deze dag gaat u op bezoek bij deze melkveehouder die een vrijloopstal heeft gebouwd. De melkveehouders zijn nog volop bezig met de optimalisatie van het systeem en u hoort wat hun aanpak en ervaringen zijn tot nu toe. Daarnaast zult u vanuit het onderzoek worden bijgepraat over o.a. de verschillende soorten bodems in deze stallen, de bovenbouw en de economische aspecten. Meer informatie over deze bijeenkomsten of direct aanmelden



31 Maa 2010 - Groot Melkveecafé: Kennismaken met vrijloopstallen - Dorst (N




Melkvee Academie waarin 'boeren leren van boeren'


------------------------------------------------------- -------------------------


No virus found in this incoming message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 8.5.435 / Virus Database: 271.1.1/2721 - Release Date: 03/03/10 19:34:00
johnvanhal
Hoi Ludo, bedankt voor het doorgeven. Ik heb me al opgegeven.

Groeten John
anonymous_498
ben benieuwd of we hier dan een eerlijk verhaal krijgen of dat het allemaal als het je van het gepresenteerd zal worden
Wimsumar
Beste Joske 1980: Beter lezen A.U.B., u kunt het met eigen ogen gaan beoordelen op praktijkbedrijven.
k. wota
Het maandblad "Veehouderij Techniek" besteedt een volledig artikel aan de compoststal in Dorst....

Het blijkt dat de klimaatomstandigheden in het "zonnige zuiden" onvoldoende zijn om de massa blijvend te laten composteren.

Voor mensen die met het "compost-virus" besmet zijn is het artikel echt een aanrader / geneesmiddel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , stal en compoststal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN