Illustratie van: BramP

Deze veehouder sluit de kringloop door álle reststromen te recyclen

Kringlooplandbouw: De Friese boer Pieter van der Valk bedacht een verdienmodel voor het verwerken van reststromen. „Zo wil ik best wat minder koeien melken.”

Diep respect heeft melkveehouder Pieter van der Valk niet voor de politiek. „We zitten met een stikstofprobleem en het enige wat er tijdens een debat in de Tweede Kamer gebeurt, is dat politici elkaars stoelpoten afzagen.” Maar met zijn trekker actie voeren en protesteren doet hij ook niet graag. „Als je ergens tegen bent, kun je de vraag verwachten waar je dan voor bent. Ik werk liever aan zo’n antwoord.”

Deel dit topic

Reacties

Herbert
Quote:
én menselijke uitwerpselen.

En de flinke lading medicijn en hormoonresten die je er bij krijgt, gaat dat geen problemen opleveren op langer termijn?
Van-Epscheuten
@Herbert kan iemand dat probleem met medicijnen en hormonen uitleggen? Een melkgevende dieren staan ook bol vd (natuurlijke) hormonen, en krijgen ook wel eens een medicijn. Waar zit dan het grote basale verschil?
+6
kanniewaarzijn
@Van-Epscheuten Als een veestapel net zoveel geneesmiddelen/hormonen zou gebruiken als de gemiddelde mens, zou geen enkele zuivelfabriek de melk nog willen hebben.
Van-Epscheuten
@kanniewaarzijn gaat het dan puur om concentraties? Dan zou verdunning toch mogelijk zijn? Ik vind dergelijke aanvoer van mineralen best interessant, maar het word zo vaak afgedaan als vergif, terwijl ik ook geen riool heb op de boerderij, en ik toch met een gerust hart mn kelder leeg rij.
hans1980
@Van-Epscheuten alleen riool zit bomvol mer zware metalen ec chemicaliën chloor etc dat wil je niet op je land hebben
Van-Epscheuten
@hans1980 waar komen die zware metalen vandaan? Uit de ontlasting?
hans1980
@Van-Epscheuten Je wil niet weten wat gemiddelde burger door toilet spoeld
sorry
Quote Reactie van @Van-Epscheuten:
zware metalen vandaan?

industrie loost ook op riool,regenwater wat van de straat komt etc
Leo,s vriend
@Van-Epscheuten Goede kennis is werkzaam op labo van waterschap, je wil niet weten wat zij meten in rioolwater of effluent. Enorme concentraties, paracetamol, antidepressiva, en chemo, soms duizend keer boven de normen.
Om van drugs maar niet te spreken.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Van-Epscheuten:
met een gerust hart mn kelder leeg rij.

Dat kan je ook met een gerust hart doen, tenzij je je koeien volgestouwd hebt met hormonen. Ik ga ervan uit dat dat niet het geval is. Maar vergelijk dat eens met wat de mensheid aan hormonen binnenkrijgt (anticonceptiepil b.v.) en schildklierhormoon en chemo om maar eens wat te noemen.
+1
Albert Altena
Als een boer afvoer heeft voor zijn verdien model, dan moet er weer "aangevuld" worden.
Voor een enkeling kan dit misschien door "afval" restromen bij een ander weg te halen, maar hier kan nooit een algemeen beleid op gemaakt worden.
Een biologische boer mag ook tientallen procenten gangbare mest aanvoeren, maar dit wordt nooit vermeld in de media.
Kars
@Albert Altena en voer idem.
Van-Epscheuten
@Kars mag een bioboer gangbaar voer aankopen?
Kars
@Van-Epscheuten hier pacht een bioboer gangbaar land van provincie brabant. Dat mag gewoon.
Sjonge wat zijn dat knoeiers kwa grondgebruik. Die halen toch helemaal niks van hun grond.
bio boer
@Kars als je dat omgeschakeld mag je er 20% van voere
Kars
@bio boer op grond waar je elk jaar op in kunt schrijven? Noem je dat omgeschakelde grond?
bio boer
@Kars het kan maar je mag maar 1x in de 5 jaar een zelfde perceel aanmelden bij skal dat is om teverkomen dat je gaat ruilen met akkerbouw als die geluk heeft mag hij volgend jaar weer het is idd niet de bedoeling dat je grond gaat omschakelen voor 1 jaar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken , compost , verdienmodel , kringloop , recycling en agricycling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0