Sentiment rond mestvergisting is aan het kantelen: ‘Drie koeien kunnen een heel gezin een jaar lang van gas voorzien’

SINT-OEDENRODE - Door de vrees voor een alles ontwrichtende gascrisis krijgt vergisting van mest steeds meer aandacht. In Sint-Oedenrode draait sinds begin vorig jaar het bedrijf Groenewoud Gas. Uit koeienmest wordt daar groen gas gewonnen, waarmee achthonderd gezinnen het hele jaar door kunnen koken en douchen.

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Dan moet energie wel duurblijven anders kan het niet uit
jg
@bio boer En de subsidie hoog genoeg.
hans1980
@bio boer Ben ook wel benieuwd naar reken model hierachter?
Wanneer breakeven point bereikt met mestvergister?
Jan-T
Op dit moment kan het interessant zijn.
Maar het risico dat het volgend jaar de opbrengst prijzen van gas minder zijn is heel groot???
cornelissen
@Jan-T Kostprijs gas ca 80 eurocent /m2, dus als de markt minder als dit gaat geven moet het wel afgedekt zijn door middel van subsidies. Zal ook wel zo zijn en nu loopt de exploitant natuurlijk even leuk binnen.
Twentsch Land
Straks geen koeien houden voor de melk maar voor het gas.
+1
spotmelker
800 gezinnen koken en douchen, in een onverwarmd huis? 😁
apel
Hoeveel VERSE mest gaat er in de kleinste vergister? Hier in de buurt draait er een. Volgens mij moet je rond de 200 koeien hebben
bio boer
@apel ik dacht minimaal 120 maar moet je wel opstallen anders teweinig mest of minder gas
ntd79
Ik begrijp echt helemaal niks van die energietransitie. Het is allemaal zo afgeknepen. Zonnepanelen halen we nu het maximale uit 3*80. Heb nog ruimte meer als zat, maar dat vissnoer in de grond kan niet meer aan. Zo ook het vergistingsverhaal. Ik wil daar best wel in investeren. Als het echt allemaal vijf voor twaalf is dan had dat toch allemaal allang mogelijk moeten zijn, al kost de staat dat op jaarbasis geld om het lucratief te maken om daarmee de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen en die vervelende heer uit Rusland minder te maken. Maar als je echt wat wilt op dat gebied is het allemaal nog zo beperkt.
+2
pieta
@ntd79 Zonnepanelen zijn de oplossing niet. Op de goede momenten van opwekken moet je eigenlijk bijbetalen om te mogen leveren. Zoveel hebben ze dan. Dan past een windmolen er bij beter.
+1
ntd79
@pieta de panelen schelen me nu wel een hele bak geld, als dat salderen er nog maar even op blijft. Contract liep afgelopen 31 december af. Zit op ongeveer 120000 kWh per jaar, en gas heb ik gelukkig nog tm 2023 vaststaan voor 18,7 cent. Maar ondanks dat zou ik dan nog per 1 juli iets van 4400 per maand gaan betalen incl btw en privé woning ouders. Dan ben ik nu wel heel blij met die panelen.
Tinus
@ntd79 Als je straks subsidie kunt krijgen op een grote accu (formaatje container) dan kun je ook ‘s avonds en ‘s nachts terugleveren met dezelfde aansluiting.
+1
ntd79
@Tinus ik verbaas me erover dat ze daar al niet veel verder in zijn
Jotke
In Esbeek staat er ook een. Worst varkensmest verwerkt en alles wat de levensmiddelen industrie inclusief supermarkten kwijt moeten.

Ding staat er nu 15 jaar denk. Kan 5 of 6 keer het eigen dorp van stroom voorzien.

In 2007 gebouwd door een groep lokale boeren. Binnen no time failliet alsk het goed heb. Toen overgenomen door de plaatselijke varkenshouder en er naast gevestigde mesttransporteur Ad van Dommelen die de bedrijven enkele jaren geleden verkocht aan een concullega. Inmiddels is het bedrijfsterrein inclusief vergister verkocht aan de buurman( plastic receycling). Zodra de vorige eigenaar de vergister terugverdiend heeft verdwijnt deze.

De omgeving zal er blij mee zijn want de lucht was niet om te harden rond die vergister op dagen met een hitte zoals nu.

Die dingen zijn nog niet zo rendabel denk en ook niet geliefd bij gemeentes en omgeving.
+2
ntd79
@Jotke bijvoorbeeld een beetje fatsoenlijke windmolen bij het erf is ook niet geliefd bij gemeente en omwonenden, en als die vergisters uitsluitend op rdm draaien zal de stank ook minder zijn(denk ik, maar heb daar geen ervaring in)Maar als ze wat willen kunnen ze niet blazen en het meel in de mond willen houden. Die molentjes van 15 meter schiet volgens mij ook niet echt op.
Noorderling
@ntd79
Die doen op de juiste plek ook 60.000kwh, over 2/3 van de beschikbare tijd. Lagere belasting voor het net, matcht beter bij je eigen verbruik en wat minder risico denk ik. Gemeentes doen hier niet moeilijk.
ntd79
@Noorderling jij zit daarvoor in een betere streek, zowel qua wind als bestemmingsplan. Ik heb begrepen dat ze hier nu 15 meter ashoogte toestaan. Maar in het deel van de gemeente waar ik zit, zal dat wss nog wel wat moeite kosten. Ik had begrepen dat deze molens in dit gebied dan op zo'n 25 a 30 duizend kWh opbrengst zouden zitten.
Noorderling
@ntd79
Dat doet eaz hier langs de kust ook, ze hebben wel links en rechts wat teveel beloofd.
Windmolens op maat doet minimaal het dubbele, zijn alleen ook bijna een keer zo duur.
ntd79
@Noorderling hebben we het dan over die groene met een houten roer en wieken? Als je hier naar boven gaat, begin je ze vanaf zuidbroek overal tegen te komen
Noorderling
@ntd79 dat is de eaz inderdaad.
Is ontwikkeld in Overschild, is mede door de JOLA wel goed van de grond gekomen.
Ligging is wel erg bepalend voor rendement, ook waar dorpen of veel bomen staan heeft invloed. Echt op de vlakte met zo ver mogelijk van de gebouwen heeft wel flink invloed. Bij 2 molens zie je al dat 1 harder draait dan een ander, dat schijn je op papier in resultaten ook wel terug te zien.
ntd79
@Noorderling ik denk dat het rendement hier gewoon te laag ligt, zoals gezegd, je komt ze hier pas tegen als je de 33 op rijdt. Maar goed, als je destijds de 20k jola kunt pakken, een groenfinanciering en je kunt hem vervolgens nog in de eia drukken, dan kan er ook snel iets.
Noorderling
@ntd79
klopt, en ze zijn vooral veel duurder geworden, misschien wel een keer zo duur als toen ze destijds begonnen.
Betaald is betaald, zeker in een goed jaar. Komt nu dan wel hard naar je toe, had niemand voorzien. Maar dingen afwerken kan ook wat waard zijn.

Of het ideaal is weet ik ook niet, maar zie er meer in dan zonnepanelen met nog meer van hetzelfde, welke totaal niet matcht met eigen verbruik en de net overcapaciteit hier in ieder geval niet kan dragen.
+2
BoerBart
Ik ben er geweest. Deze bevlogen ondernemer heeft het fantastisch voor elkaar. Hij is zeer gedreven en ziet kansen. Ik snap niet waar die tegenwerking vandaan komt.
Bovenstaande prikkers beginnen meteen over subsidie en faillissementen.
Ik vind Frank vooruitstrevend, doorpakkend en progressief. Dit zijn toch de kernwaarden van D33? Waarom blijft die elitaire groene kliek hem dan zo afvallen?
Frank helpt, op een betaalbare wijze, het koeienmestoverschot oplossen. Waarom zeuren wij dan over toegekende subsidies?
Zien we dan niet, dat via de overheidssubsidie zo het mestvraagstuk, gratis voor ons oplost?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BoerBart:
Waarom blijft die elitaire groene kliek hem dan zo afvallen?

Je volgende zin geeft het antwoord al: "Frank helpt het koeienmestoverschot oplossen".
BoerBart
@kanniewaarzijn
Tsja, dit past inderdaad niet in het rampscenario van onze Tjeerd.
Rutte en zijn VVD gaan er prat op, dat ze probleem oplossers-partij zijn. Waarom gaat Rutte dan niet vol voor deze oplossing? Rutte is gehaaid genoeg om hier een draai in te vinden.
En passant kan ie Kaag zo isoleren/kaltmachen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BoerBart:
Waarom gaat Rutte dan niet vol voor deze oplossing? Rutte is gehaaid genoeg om hier een draai in te vinden.

Omdat Rutte zelf ook zo denkt als Kaag. Maar hij is inderdaad gehaaid genoeg om de "schuld" bij anderen neer te leggen, zoals hij altijd doet.
ntd79
@BoerBart ik denk dat je de reacties wat verkeerd opvat. Zo negatief vind ik ze niet. Zelf sta ik er heel positief tegenover. Alleen ik ga geen dikke bedragen investeren om vervolgens op de overheid te moeten vertrouwen om dit rendabel te krijgen. De geschiedenis heeft ons met vergisters in de beginjaren 2000 genoeg geleerd. Maak je nooit afhankelijk van de overheid, zeker niet met bedragen die de toekomst van je bedrijf kunnen ondermijnen.
BoerBart
@ntd79
Overheid is onbetrouwbaar. Even mestvergisten en ipv electriciteit groengas op het net leveren, vraagt om veel startkapitaal en durf. Voor de vergunningaanvraag heb je veel geduld nodig.
Toch denk ik dat het bussiness plan, met het leveren van 3000 kuub gas per dag, wel goed zit.
Jotke
Quote:
@BoerBart koeienmestoverschot

Moet er eerst wel een overschot zijn.😉

Ik geloof er niet in dat er een overschot is zolang iedere melkveehouder die zelf van de overheid af moet voeren vervolgens ook weer aan moet voeren om z'n land te kunnen bemesten.

Het is puur een extra verdienmodel van Den Haag, heel dat zogenaamde mestoverschot! 20 jaar geleden hoorde je daar niemand over terwijl de veestapel dubbel zo groot was toen.

Voor varkensmest zijn het wel handige dingen gezien je dat alsk het goed heb niet zomaar uit mag rijden en dan nog... als de gemiddelde varkenshouder 3 hectare landbouwgrond heeft ist veel denk... gemiddelde melkveehouder kan het gemak op eigen grond kwijt.
BoerBart
@Jotke
De steeds maar dalende gebruiksnormen hebben voor een mestoverschot gezorgd. Verlies van Derogatie zal het overschot ( ook bij koeienboeren) nog groter maken.
Dit uitmergelbeleid verander je niet zomaar. We hebben te lang alle onzin gepikt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , gas , groen , vergisting en mestvergisting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0