De oplossing van het stikstofprobleem volgens hoogleraar Jan Willem Erisman



Quote:
Jan Willem Erisman, hoogleraar milieu en duurzaamheid aan de Universiteit Leiden, is expert op het gebied van stikstof. Hij legt ons meer uit over het stikstofprobleem, de oplossingen die we uit de natuur kunnen halen, wat de boer nodig heeft en vertelt ons een voorbeeld van een goede verandering op Schiermonnikoog.

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Wederom niet interessant bevonden door mijn Collega melkveehouders dit filmpje, ik ben van mening dat wij dit zoveel mogelijk naar voren moeten brengen dat het niet een boeren probleem is maar een keten probleem met een eind consument die er een grote rol in speelt
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Wederom niet interessant bevonden door mijn Collega melkveehouders

jij plaatst dit aan eind van de zaterdagavond, verwacht je dan om zondagochtend 9u een hele rits reakties?
mlkvhoudr
@cs-agrar nou eigenlijk wel ja 🙂😉

Maar tijdstip plaatsen zal inderdaad ook niet mee helpen
+11
Spuit11
@mlkvhoudr Het artikel is niet interessant omdat het stikstofprobleem überhaupt niet bestaat.
Een beetje toegeven of inleven en je bent verloren en ongeloofwaardig.
marcsterreborn
@Spuit11 en jij denkt dat de kop in het zand steken wel helpt?
+1
Spuit11
@marcsterreborn meewerken aan je eigen ondergang en je oren laten hangen naar globalistische prietpraat helpt sowieso niet.
mlkvhoudr
@Spuit11 dus dan ben ik een verrader als ik de stikstof kwestie niet ontken, of hoe moet ik het zien wat u zegt?
Ik zie het niet zo zwart wit dat kan ik gewoon niet zit niet in me, wat is uw oplossing om uit de impasse te komen?
+2
sorry
@mlkvhoudr als al het vee weg is is het nog niet opgelost,het is ook geen probleem het is gewoon de natuur
Spuit11
@mlkvhoudr nee, ik ga jou hier nergens van betichten. Maar als je toch graag een stempel van me wilt, misschien wat goedgelovig?😉
+1
klant
@mlkvhoudr ja hoor met een eindconsument die geen cent meer te makken heeft, kijk alleen maar naar de knaken.
mlkvhoudr
@klant ik ken alleen maar "rijke" consumenten, dus ik kan niet zo goed inschatten welk deel in de klem komt te zitten met al die prijsstijgingen
+1
weurding
@mlkvhoudr probleem is dat met visites en verjaardagen het (nog) niet interessant is om voedsel als onderwerp te hebben... oohh ik heb vandaag een heerlijke entrecote gehad.... bekt niet zo lekker als dat de jacuzzi op 30 graden staat, de vakantie in Verweggistan super was, of dat de kinderen een nieuwe laptop hebben 😆
+2
mlkvhoudr
@weurding ik vraag altijd liever wat aan een ander, zeker bij een groep mannen want meestal vinden mannen zichzelf toch het meest interessant 😀
mlkvhoudr
Tegelijkertijd kwam ik gisteren wederom een bericht tegen dat er in Duitsland een duurzamer project stil gezet was wegens gebrek aan animo van kopers
+2
Twentsch Land
Geld is en blijft baas ..... men vindt van alles prima, mooi en nodig als het bij een ander uit de knip kan, uit eigen knip zijn er andere belangen.

@mlkvhoudr
mlkvhoudr
@Twentsch Land duurzaamheidsketting is gewoon kort, ik denk ook dat dit dus alleen kan werken als er minimum eisen in de winkel zijn dus dat algemene prijsnivo omhoog gaat anders gaat het niet werken
Noorderling
@mlkvhoudr
Alleen hoeveel procent van onze producten komt zo in de winkel als we het afleveren? Overal zit een beetje melk in.
Welk deel is "export"?

Landschap en voorwaarden is niet te koppelen aan een kilo melk, suikerbiet, pootaardappel, varken, ei of wat dan ook. Dat is nooit te herleiden.
mlkvhoudr
@Noorderling wat hij in feite zegt is wie rood staat kan niet groen doen en daar ben ik het uiteraard wel mee eens
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Klopt, maar niemand, maar dan ook niemand komt met een plan hoe je in een vrije markt toch meer betaald gaat krijgen voor diensten die alleen indirect aan een verkoopbaar product te koppelen zijn.
Erismannetjes niet, Tjeerdjes niet, Paternotte, Kaag en Staghouwer al helemaal niet.

Waarom gaat men niet bij het GLB de scores voor zilver en goud met bijvoorbeeld 500euro per hectare verhogen?
Kan een burger zoveel geld storten in een pot, waaruit men de toeslagen substantieel kan verhogen zodat boeren ook gaan bewegen. Als die pot leeg blijft, weten we ook direct wat praatjes van burgers waar zijn.

Als er wel geld is, en boeren bewegen niet, moet er blijkbaar nog wat bij om maatschappelijke wensen van de grond te krijgen. Alles is te koop, maar wat is het je waard?
Ik wil ook wel eens wat, krijg het ook niet voor niets.
Jaap40
@Noorderling die beloning komt er niet omdat de overheid door allerlei andere dwangmiddelen en bangmakerij de boer wil dwingen naar bio. Stagdinges hadden ze ook wel minister van bio landbouw kunnen noemen.
Jaap40
@Noorderling en als de consument de pot moet vullen om de boer in beweging te zien te krijgen dan vergeet het maar.
We zitten op een keerpunt.
+1
Noorderling
@Jaap40
Verwacht er ook niks van, maar dan is het een spiegel voor Tjeerdjes dat mensen het blijkbaar toch zo nodig niet willen. Is het hoofdstuk uit en boek dicht.
+3
John Spithoven
@mlkvhoudr google.com/url/…

Lees dit, alleen werkt niet op zondag, daarom hieronder het gehele artikel gekopieerd met wat hulp . Lees hoe de boeren op Schiermonnikoog over Erisman denken.

Is ons stikstofprofessortje al gesignaleerd?’, mompelt een van de aanwezigen die de bezoekers naar het dorp moet brengen. De scepsis druipt ervan af als op een koude winterdag in januari 2015 Jan Willem Erisman bij de haven op Schier van de boot wordt gehaald. Het is de start van een lang en moeizaam traject naar verduurzaming van de melkveehouderij op het eiland.

Erisman is een van de specialisten in Nederland die weet waarover hij praat als het over stikstof gaat. De zeven boeren op Schier, en andere betrokkenen, hebben Erisman uitgenodigd om hen bij te praten over de bedreigde natuur op het eiland. Schiermonnikoog is sinds 1990 een Nationaal Park met een beschermde status.

verduurzamen

Zeven jaar later concludeert Erisman dat de melkveerevolutie op het Waddeneiland is geslaagd. Hij meent dat het als voorbeeld kan dienen voor al die andere boeren die aan het begin staan van hun opdracht hun bedrijf te verduurzamen. Erisman heeft daarom, in samenwerking met landbouwjournalist Koen van Wijk, het moeizame maar uiteindelijk succesvolle proces van de boeren op Schier tot in detail beschreven. Andere boeren hoeven dan niet weer het wiel uit te vinden.

Reden genoeg om naar het eiland af te reizen om er de sfeer te proeven en de meningen te peilen. Dat plan is makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Het komt heel ongelukkig uit’, zegt boer Ludie van der Bijl van melkveehouderij Florida, als ik telefonisch een afspraak wil maken. Te druk in het toeristisch hoogseizoen, is zijn argument voor de weigering om te praten.

Hij verwijst me door naar Irene van Dorp van organisatie Wing, die nauw betrokken is bij de transitie van de melkveeboeren. Ik leg haar uit dat ik het succes van de verduurzaming op Schier graag wil beschrijven. Succes? ‘De boeren zien dat anders’, klinkt het afhoudend aan de lijn. ‘Ze staan achter hun keus, maar zullen zich niet op de borst slaan’, zegt Van Dorp. Niettemin zal ze de boeren nog eens benaderen over mijn verzoek.

Afbeelding
In ‘de winkel Van Schier’ worden de eilander kazen verkocht. - beeld Henk Visser

Enkele uren later belt ze terug: ‘Geen van de boeren is bereid met de pers te praten.’ Reden: ze hebben het te druk. Wanneer ik tegensputter, omdat ik niet overtuigd ben van dat argument, en suggereer dat de boerenzwijgzaamheid wellicht te maken heeft met emoties rond het hoogopgelopen stikstofdebat klinkt het afgemeten: ‘Dat zijn uw woorden.’ Het maakt me alleen nieuwsgieriger naar wat er loos is op Schier.

stokoud trekkertje

Met vriend en fotograaf Henk Visser reis ik af naar het eiland. Al op de Veerweg zien we bij kampeerboerderij ‘De Oorsprong’ de Nederlandse driekleur op z’n kop hangen. Even verderop bij de Herdersdam, richting de Kooiweg – waar de boerderijen de Duinhoeve en Florida staan – staat een stokoud trekkertje met oplegger en een omgekeerde vlag.

Wanneer we bij boerderij Florida een foto maken van het logo van de eilander kaas ‘Van Schier’, jaagt de boerin ons van het erf. Ze laat ons weten ‘not amused’ te zijn met onze komst. Van de ‘trots’ van de boeren, waarover wordt gesproken op de website van hun zuivelcoöperatie, is niet veel te merken.

Bij ‘Het Baken’, het gezamenlijk informatiecentrum van de VVV en Natuurmonumenten, verantwoordelijk voor het natuurbeheer op het eiland, is niet direct iets te vinden over de melkveerevolutie. Wanneer ik Marjolein, die achter de balie staat, vraag naar de plannen van de melkveeboeren, zegt ze dat ‘het gevoelig ligt’. Wel weet ze van het voornemen om over een tijdje op het eiland zelf een zuivelboerderij annex kaasfabriek op te zetten (zie kader).

Bij boerderij Springfield, aan de westzijde van het dorp, is de boerenonvrede het meest manifest. Naast de treurige emoji’s op de in plastic verpakte hooibalen, hangt er bij het erf een groot spandoek van boerenorganisatie Agractie: ‘Wie zijn boeren niet waardeert, heeft van de geschiedenis niets geleerd’ en: ‘no farmers, no food’. Het zijn uitingen die vragen oproepen.

De eigenaar van tweedehands boekwinkel Bornrif aan de Reeweg, pal tegenover de zuivelwinkel met kazen ‘Van Schier’, begrijpt niet goed waarom de melkveehouders zo afwerend zijn. Ze halen hun stikstofdoelen en hebben maar liefst 38 procent van hun melkveestapel ingeleverd, in plaats van de 20 procent reductie waar de provincie op aanstuurde.

kwetsbaar duinlandschap

Erisman beschrijft in zijn boek hoe de boeren ervan overtuigd raakten om uiteindelijk de weg in te slaan naar biologische landbouw. Die stap, in samenhang met zelfvoorziening van voer en bemesting, is de ‘volledige oplossing van de stikstofproblematiek’ op Schiermonnikoog. Een stok achter de deur bij de transitie was het voornemen, beter wellicht dreigement, van de provincie Fryslân dat een van de zeven boeren op het eiland zou moeten stoppen om te voldoen aan de eis stikstof voldoende terug te dringen.

Uit cijfers van het RIVM en onderzoek van ecologen werd duidelijk dat de stikstofproblematiek op Schier het grootst is van alle Waddeneilanden. Er moest wat gebeuren. Het kwetsbare duinlandschap, legt Erisman uit, ‘wordt op vrijwel alle plekken overbelast met ammoniak (stikstof) dat verdampt uit de mest in de stallen, bij beweiding en tijdens het bemesten van het land’.

Afbeelding
Ook op Schiermonnikoog protesteren de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. - beeld Henk Visser

Het plan dat hij bedenkt en dat, in samenwerking met de zeven boeren en alle betrokken partijen – van FrieslandCampina, tot de Rabobank, Natuurmonumenten, provincie en gemeente – wordt uitgewerkt, blijkt haalbaar en betaalbaar. De transitie op het eiland is nog lang niet af, maar met een ‘streefbeeld voor 2030’, ziet de toekomst van de boeren, om in harmonie met de natuur te leven en te werken, er weer een stuk zonniger uit.

Voor de stikstofprofessor is het duidelijk. Met de kennis en ervaring van de melkveeboeren op het Waddeneiland kunnen collega’s op de vaste wal hun winst doen. Niet dat het een simpel traject is om te verduurzamen, maar het kan wel. De beslissende voorwaarde voor de transitie is een ander en beter verdienmodel voor de boeren.

Voor zo’n omschakeling ‘is een nieuw businessmodel nodig, wat forse investeringen zal vragen. Voor het realiseren van een eigen zuivellijn gaan de gedachten uit naar een zuivel- of kaashoeve, waar de eilandermelk verwerkt wordt tot een kant- en-klaar verpakt eindproduct.’

Wanneer ik terug ben van het eiland en en nog eens een blik werp op de website van de boeren, valt me ineens op dat het logo van Springfield er niet meer bij staat. Per mail reageren Tessa Brans en Willem Visser op mijn verzoek tot opheldering. ‘Wij zijn geen lid (meer) van de zuivelcoöperatie’, is het antwoord. Misschien is die breuk in het boerenfront wel de hoofdreden dat de melkveerevolutie op Schier zich in stilte voltrekt en de zuivelboeren zo zwijgzaam zijn. Die stilte kan het succes niet het zwijgen opleggen. ◀

kaasfabriek op het eiland

In het voormalige VVV-kantoor aan de Reeweg huist nu ‘de winkel Van Schier’. Daar worden verschillende producten verkocht, waaronder de eilander kazen. Die kazen zijn het resultaat van het nieuwe verdienmodel van de boeren op Schier.

De verkoopster van de zuivelcoöperatie vertelt dat het de bedoeling is dat over twee jaar de melk van de veehouders niet meer naar de vaste wal gaat, maar op Schier zelf wordt verkaasd. Op het erf van boerderij Florida zal, volgens planning, de zuivelfabriek komen te staan. Een investering van enkele miljoenen. De provincie Fryslân liet eind juni weten dat ze daar 1 miljoen euro aan wil bijdragen.

In de winkel legt de verkoopster, die niet met haar naam in de krant wil, uit wat het bijzondere is aan de kazen ‘Van Schier’. ’Ze zijn een beetje ziltig, vanwege de zee-invloed. Doordat de melk niet wordt afgeroomd, zijn de kazen heel romig.’ Alle kazen worden bereid met lokale kruiden en planten, waaronder zeekraal. Ze is niet ontevreden over de aanloop in de winkel. ‘We hebben hier, midden in het dorp, veel voordeel van de toeristen die langskomen.’

De glanzende folders in de winkel vertellen in lyrische woorden over de diverse soorten kaas zoals: ‘de vrije vogels’, wildpluk’ en ‘monnikenwerk’. De kazen worden aangeprezen als het product van de trotse ‘zuivelboeren van Schiermonnikoog’. De folder vermeldt nog alle zeven boeren.

Mede n.a.v. De melkveerevolutie. De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog Jan Willem Erisman en Koen van Wijk. Uitg. Noordboek, Gorredijk 2022. 192 blz. € 22,50
hans1980
@John Spithoven Nou John dat wordt het biologisch helft koeien eruit nieuw verdienmodellen
mlkvhoudr
@John Spithoven dank voor het artikel, het geeft maar weer aan hoe gelaagd de discussie is, en hoe weerbarstig de praktijk is
cs-agrar
@mlkvhoudr zou wel mooi zijn als een mlkvhoudr van schier hier even woord doet
mlkvhoudr
@cs-agrar zeker dat zou heel interessant zijn
mlkvhoudr
mlkvhoudr
mlkvhoudr
+2
rene-de-jong
Quote Reactie van @John Spithoven:
Zeven jaar later concludeert Erisman dat de melkveerevolutie op het Waddeneiland is geslaagd.

Aha Erisman vindt NH3 verhoging een succes........

Hierbij even de ammoniak concentraties IN DE LUCHT gemeten door het RIVM

periode 2015 - 2018 van 6 meetpunten
5,5 5,8 5,3 6,6 Meteo Groenglop
3,3 3,7 3,3 4,6 Kooiduinen
3 3,9 3,1 4,1 Monding Eerste Slenk
1,7 2,2 2 3 Oosterkwelder
1,8 2 1,9 2,7 Om de West
1,4 2,2 2,5 4,8 Paardenwei

En vanaf het begin met daar achter de gemiddelden

5,1 4,7 6,1 5,5 5,8 5,3 6,6 5,585714286
3,6 3,5 4,3 3,3 3,7 3,3 4,6 3,757142857
4,1 3,4 4,1 3 3,9 3,1 4,1 3,671428571
2,4 2,7 2,5 1,7 2,2 2 3 2,357142857
2 1,7 2,3 1,8 2 1,9 2,7 2,057142857
1,8 2,1 2,6 1,4 2,2 2,5 4,8 2,485714286

Dit komt van de site van CLO
clo.nl/indicatoren/nl0461-ammoniak/
Helaas kun je momenteel niet meer de volledige Excel downloaden dus heb ik die uit m'n archief er maar even bij gepakt.

Over de 'gebiedsanalyses' door FRL heb ik inmiddels genoeg geschreven, deze fantasie monitoring ga ik niet herhalen.
De SDF cijfers van N2000 Schiermonnikoog ; natura2000.eea.europa.eu/Natura2000/SDF.aspx/…

De beste oplossing voor de stikstof crisis is om o.a. Erisman te verhuizen naar Rottumerplaat en dan nog 'even' wachten......"Net als Rottumeroog verplaatst Rottumerplaat zich langzaam naar het oosten"
nl.wikipedia.org/wiki/Rottumerplaat/
mlkvhoudr
@rene-de-jong 😀 maar dit zijn toch cijfers van voor dat er minder vee kwam te lopen?

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@rene-de-jong Uit onderzoek van Lantinga/Santing neemt een huidmondje van een plant onder de concentratie van 15 microgram NH3 per M3 geen stikstof op. Een grenswaarde die Erisman in al zijn onderzoeken ook benoemt zonder aan de hoogte een waarde toe te kennen.
marcsterreborn
@mlkvhoudr klopt. Maar dat kan wel. Zie het voorbeeld van kippenvlees. Vlees uit reguliere vleeskuikenhouderij is in Nederlandse supermarkten niet meer te koop. 1 ster Beter Leven is nu de basis. Het gevolg is dat de meeste vleeskuikenhouders inmiddels een switch hebben gemaakt...
mlkvhoudr
@marcsterreborn lijkt mij ook de enigste manier, vraag blijft natuurlijk wel of het hogere segment hogere marges op levert
+3
cs-agrar
@mlkvhoudr als iedereen naar "hoger segment" moet, is het geen hoger segment meer.. tis als lactatie waarde, verkoop na elke mpr je koeien onder lw100, en je laatste overgebleven koe heeft als lw100. Dat kippenvoorbeeld zegt niet zoveel, want houden ze nu ook meer over?
BertK
@cs-agrar Als iedereen naar het hogere segment gaat is er weer overproductie.
Als je ziet hoeveel mensen in paniek raken omdat ze (denken dat ze) de hogere energieprijzen niet kunnen betalen, verwacht ik maar een beperkt aandeel consumenten dat voor het hogere segment kiest. Met lokaal is misschien wat te doen, korte lijnen en beperkte omvang, beperkte overhead?

Omvang van deze markt blijft beperkt, bulk blijft (inclusief Mona toetje).
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @BertK:
is er weer overproductie

denk zomaar dat overproduktie niet meer gebeuren gaat. Niet alleen NL landbouw ligt onder vuur, eigenlijk alle grote landbouwnaties. Vergeet niet, dit onder vuur liggen komt vanuit de welvaartpositie, meestal bereikt door een florerende landbouw..
+5
Noorderling
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Het gevolg is dat de meeste vleeskuikenhouders inmiddels een switch hebben gemaakt...

Zou je dat ook om kunnen keren, alleen die de omschakeling heeft kunnen maken is nog vleeskuikenhouder?
Kaasschaven, daar zou ik mijn handtekening niet onder willen zetten. Als de consument dit wil, allemaal prima, als ik een substantieel hoger inkomen kan halen met bio schakel ik volgende week ook nog om, praktijk is weerbarstiger.

Geld blijft baas, en er wordt van alles bijgehaald om macht te verwerven zonder dat het geld kost.
Welke invulling of resultaat heeft Tjeerdje na 3 jaar roeptoeteren nu al gepresenteerd met zijn veestapelkrimp en beter verdienmodel? 0,0, inhoudsloos geblaat voor de buhne.
Zolang dat praktijk is zoeken we onze eigen weg zoveel mogelijk te verdienen. Iemand moet met een goed verhaal en presenteerbaar resultaat komen, anders houdt het op.
Als Tjeerdjes en Paternotjes wat om zich heen beginnen te slaan en echt domme praat ventileren weet je ook dat er niets zinvols meer gaat komen.
Gaan we terug naar de orde van de dag, optimaal melk maken voor 60cent 🚀
+6
jan-cees
@marcsterreborn maar wie verdient aan de 1 ster? De kuikenhouder of de Dierenbescherming.
AH melk is inmiddels in volume circa 2 x zo groot dan biologisch en daar verdient de boer en kent geen meevretendr NGO’s dat zie ik liever
+1
Mh12
@jan-cees niet helemaal waar jan-cees....
Om aan de hectares te komen hebben heel veel melkveehouders een hoek van sbb of natuurmonumenten...... incl ikzelf, ook al deed weet ik niet beter dan wij dat al doen..... dus minimaal 35 jaar..........
Jaap40
@Mh12 de eis binnen keurmerken om natuurland te pachten is een gevaarlijke. Hiermee maak je boeren monddood
Mh12
@Jaap40 is geen eis
Jaap40
@Mh12 waarom dan toch graag pachten?
Mh12
@Jaap40 omdat het tot nu toe met huidige contract nog wel past........ maar kan weleens laatste termijn zijn, als ik zie wat nieuwe normen gaan worden als contract klaar is....
Ook is het dd laatste jaren vechten tegen de bierkaai........ zij zijn kundig, wij niet......
Alleen is chaos nog nooit zo groot geweest. Toevallig boer gesproken die daar 40 jaar geleden vertrokken is. Die ergerde zich groen en geel aan hoe het nu was. Toen een waar walhalla voor weidevogels, nu niks te bekennen....... maar sbb is kundig, dus die weten hoe het moet.....
+1
jan-cees
@Mh12 waar reageer je nu eigenlijk op en wat is niet waar?
+1
Mh12
@jan-cees foutje van mij jan cees, ik haal tbo en ngo door elkaar.
mlkvhoudr
@jan-cees is dat geen concurrentie gevoelige informatie? Wel mooi dat het een vlucht neemt hoe groot deel van de afzet is het potentieel ofwel waar verwacht je dat het plafond ligt
+1
jan-cees
@mlkvhoudr circa 2 x en biologisch en iedereen kan volume ah vinden in de cijfers van de retail ik zal er vast ergens 50 of 60 miljoen liter naast zitten
achterhoeker2
In de pogingen om de stikstofwet van tafel te krijgen helpt het niet om de gemeten waardes in twijfel te trekken.
Beter is het om de definitie van natuur breder te maken slootkanten , wegbermen, openbaar groen het kan allemaal natuur worden door het in te poten/zaaien als natuur zonder dat er boeren door worden gehinderd.
Want kringloop/biologisch cq regeneratieve landbouw levert te weinig op, dus maak meer natuur en meer boeren die gewoon gangbaar door kunnen gaan met de modernste middelen en machines.
+2
jan-cees
@achterhoeker2 onzin Er zijn geen gemeten waarden door rivm of overheid dat is juist het punt er wordt niet gemeten
achterhoeker2
@jan-cees kijk de politicus in optima forma, maak de mensen in de war ( en dus ontevreden) en je hebt dr weer wat stemmen bij.
Maar oplossingen aandragen ho maar...
+1
jan-cees
@achterhoeker2 Lees het verhaal van het landbouwcollectief november 2019 allemaal oplossingen en lees stappenplan stikstofclaim NewMob 14 dagen geleden .
Dus hou op met je dom en achterlijk geframe.
Wat heb je zelf voor oplossingen? Beetje collegaboeren erbij naaien in gebiedsprocessen en hopen dat jezelf er net even minder beroerd uitkomt?
Lees de stukken eens goed ongelovelijke onbenul

(klik om te vergroten)

+4
MaFlodder
@achterhoeker2 Dus jij wil je bedrijf helemaal kats op slot zetten door bermen en slootkanten "natuur" te maken?? Bermen worden nu al amper meer gemaaid. Een grote bende is het en die ellende waait allemaal over op ons land. Dus hoezo geen hinder?!@
achterhoeker2
@MaFlodder Mijn bedoeling was om dan de boeren bij natura 2000 gebieden met rust te laten.
+3
MaFlodder
@achterhoeker2 gaat niet gebeuren. En door nog meer extra "natuur" te maken, worden de problemen alleen maar groter.
+1
jan-cees
@achterhoeker2 jij bent het ultieme bewijs hier voor de stelling dat in de gebiedsprocessen door onkunde van bestuurders meer ellende zal wotden veroorzaakt dan wordt voorkomen
achterhoeker2
@jan-cees Door ex bestuurders bedoel je...
Je snapt het weer niet, als waterschappen, gemeentes enz openbaar groen als natuur gaan beheren (kan de stikstof kaart van tafel of afgezwakt worden.)
Door de weigering om te praten met Remkes hebben andere partijen meer tijd om hun visies er door te drukken.
+1
BertK
@achterhoeker2 Werken aan de oplossing van een probleem dat nauwelijks een probleem is, dan snap je het. Meer dan 25 mld over de balk terwijl oudjes thuis moeten blijven zonder verzorging van thuishulp, verpleeghuizen overlopen van het werk. Geef de overheid vooral de tijd te beseffen dat er andere wel zinnige prioriteiten zijn!

Iedere week zijn er nieuwe vraagtekens bijhet stikstofverhaal, bewijzen van onkunde en jij bent voorstander van opofferen van de landbouw voor waandenkbeelden?

Veranderen ok, praten ok, maar wel op basis van een eerlijk verhaal!
+1
achterhoeker2
@BertK Mee eens, maar 25 miljard is een bult geld, en daar hebben de milieuorganisaties ook wel interesse in.
Die zelfde clubs vertellen Remkes hoe erg het met de natuur gesteld is en dat het allemaal de schuld van de boeren is , en wij kunnen er niks tegen in brengen om dat we niet aan tafel zitten.
cs-agrar
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Je snapt het weer niet, als waterschappen, gemeentes enz openbaar groen als natuur gaan beheren (kan de stikstof kaart van tafel of afgezwakt worden.)

ken je het woord "bufferzone" ?
+1
jan-cees
@achterhoeker2 Tja als je in een droomwereld leeft zou dat de waterschappen en de provincies wat zouden kunnen bepalen.
Toch even wakker worden.
De KDW staat in de wet het gebruik van Aerius staat in de wet.
De kaart van van der Wal was al sinds maart 2021 in de maak in overleg met de provincies.
De provincies hebben dus zelf meegewerkt aan de inkleuring van de reductiekaart.

Denk je nu echt dat de gemeente en de waterschappen de reductieopgaven kunnen verminderen?

In de gebiedsprocessen mag je als deelnemer mee gaan aanwijzen wie het veld mag gaan ruimen. Dat was netjes gezegd. Iets scherper gesteld in de gebiedsprocessen mogen de deelnemers hun collega's aanwijzen die moeten worden opgeofferd om stikstofruimte voor de blijvers te realiseren.

Als je daar als boer aan mee wil doen is je morele kompas redelijk verrot.

Waarom?

Omdat blijkbaar iedereen de eerste stappen blijft overslaan.
De eerste stap is en blijft Ga stikstofdepositie meten in de natuur en typeer dat naar herkomst.
Ga bovenstegrondwater en bodemanalysen nemen van de natuurgronden.

Pas daarna kun je stellen hoeveel en vanuit welke bron die stikstof afkomstig is.
Ga de habitatkaarten en de NDDF data er op na slaan hoe het daadwerkelijk is gesteld met de gewenste natuur en beoordeel eerst of de door de activistische ecologen gewenste natuur daar ooit wel is voorgekomen.

Pas daarna heb je een beetje uitgangspunten voor een gesprek.

Maar onze heldere geest @achterhoeker2 gaat sowieso het gesprek aan.
Typische boerenbestuurder van de oude stempel. Niet voorbereid ter vergadering gaan en met stomme afspraken thuiskomen.

Sorry maar zoveel domheid dan verdien je dat je wordt belazerd door de overheden en Ngo's en ook dat je een keer een boos oud vrouwtje aan de deur krijgt. Je lijkt Derk Boswijk of Thom van Campen wel.
achterhoeker2
@jan-cees Jij blijft maar die repeteerplaat afspelen over niet goed meten en de kdw klopt niet enz allemaal ketelmuziek..
Is allemaal al in de wet vastgelegd (schrijft het licht uit de polder zelf)
En weet je ex bestuurder (en ras opportunist) de volgende keer neem je weer een ander standpunt.
De eerste uitkoopdeals worden dit najaar nog geregeld.
En die grote boomer maar schreeuwen dat er niet gepraat mag worden.
De honden blaffen maar de karavaan trekt verder...
hans1980
@achterhoeker2 bang dat je gelijk krijgt....
De stappen die genomen moeten worden volgens @JanCees worden bewust overgeslagen we zijn al een stap verder en kijken welke knuffelboeren mogen blijven
jan-cees
@achterhoeker2 Dat er op basis van vrijwilligheid bedrijven worden opgekocht dat zal vast gebeuren is ook niks mis mee. Daar zit ook geen knelpunt.
De knelpunten zitten op 2 zaken . Dat is legalisering Pasmelders. Dat gaat met de huidige voorgestelde regelingen niet gebeuren. De rekensom heb ik in ander topic al een keer voorgelegd en daar heeft niemand tot op heden iets aan af kunnen doen.
Het tweede grote knelpunt is de onteigening op basis van de WSN .
De WSN kan geen onteigening afdwingen (zie kamervragen Omtzigt) daar moet nog een wet voor naar de Tweede Kamer in voorjaar 2023.
De komende 5 jaar gaat onteigening dus niet gebeuren sterker nog op basis van stikstof gaat onteigenen helemaal niet gebeuren want je kan de emissie van een bedrijf niet koppelen aan de emissie op een natuurgebied.

Daarnaast ik heb het niet over niet goed meten ik heb het over dat er helemaal geen depositiemetingen zijn van de totale stikstofdepositie en herkomsttypering van die depositie.
Dat kun jij ketelmuziek noemen voor mij is dat een basaal uitgangspunt als je 25 of 40 miljard gaat verdampen dat je dan eerst even kijkt hoe het zit.

Jij zit verlekkerd te kijken naar de miljarden en hoopt dat je daarmee wellicht wat aanpassingen in je bedrijf kan realiseren of iets in die geest.
Maar het gaat niet om jouw belang maar om het belang van de meest veehouders die op een beetje normale manier een boterham willen verdienen zonder al het toekomstloze natuurinclusieve geneuzel waar geen markt voor is en niet voor komt.

Je zegt dat ik een volgende keer weer een ander standpunt inneem?

Vertel waar heb ik dat gedaan?

Ik zeg al sinds 1994 dat de melkveehouderij als grondgebonden sector met 2,5 Gve per ha blijvend grasland en nu 20.000 kg melk per ha milieu vriendelijk en ook redelijk klimaatneutraal kan werken.

Dus waar neem ik een ander standpunt in?
Over ammoniak heb ik de afgelopen 20 jaar niets anders verteld dan tot op heden.

Jij bent blijkbaar graag de regionale bestuurder die met gebrek aan kennis zn collega's onder de bus sodemieterd in de gebiedsprocessen zonder een deugdelijk onderbouwing behalve dat het jouw goed uitkomt.

Dat zegt veel over ke morele kompas oja en dat ook nog enigzins anoniem das levert je ook geen medaille voor grote moed op.
+2
Albert Altena
Maar met alle maatregelen geef je toe aan de bewering dat veehouderij een negatieve invloed heeft op de natuur.
Pas daarvoor op!!!
+4
demelkboer
Zijn die boeren in Schiermonnikoog effe een potje genaaid. Wel inleveren en als puntje bij paaltje komt verdien model naar de kl#te
+1
Jaap40
@demelkboer is dit Schiermonnikoog verhaal een beetje te vergelijken met Timmerfrans missie....?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's milieu , stikstof , natuur , duurzaamheid en schiermonnikoog geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0