Ruim 7 op de 10 Friese koeien krijgt geen schaduw

Elke keer als de zon schijnt weer negatieve framing van de boerenhaters:

Bijna driekwart van de Friese koeien staat in een wei zonder schaduw, blijkt uit een steekproef van Wakker Dier in die provincie. De dieren stonden op zonnige warme dagen onbeschermd in de brandende zon, terwijl beschutting tegen zon en extreem weer bij wet verplicht is.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Quote:
Volgens LTO Noord houden de meeste boeren hun dieren daarom binnen op extreem hete dagen of mogen ze in de nacht of de vroege ochtenduren de wei in. Daarnaast wijst de organisatie erop dat schaduw niet verplicht is als de koeien nog toegang tot de stal hebben en dus zelf kunnen kiezen om terug naar binnen te gaan.
+1
Grasbaal
Hier een realtime plaatje van een koppeltje pinken op Terschelling, ze vinden dit leuker als in de regen hun kostje bij elkaar te scharrelen.

(klik om te vergroten)

Koppeltje pinken op Terschelling
+3
spotmelker
Ach, als je goed gras aanbiedt gaan/werken de koeien onverstoorbaar door.

(klik om te vergroten)

+2
Grasbaal
@spotmelker je melkt bijna meer windmolens als koeien..
+6
Twentsch Land
Koeien zijn niet dom .... gebruiken de windmolen als waaier 😂

@spotmelker
+1
cjw73
@spotmelker het geld waait er binnen van alle kanten.
+4
spotmelker
@cjw73 ik hark van alles bij elkaar

(klik om te vergroten)

5e snede op ruilland.

(klik om te vergroten)

1 dags hooi.
+1
cjw73
@spotmelker klopt toch wel dat het gras bij de buren altijd groener is.
spotmelker
@cjw73 gewoon stom geluk dat hier in juli ruim 60 mm regen viel. Plus nog een keer beregenen.
+1
Twentsch Land
Op foto te zien mooi voer.

@spotmelker
+1
spotmelker
@Twentsch Land dat is het ook. Kost wel wat maar dan heb je ook wat.

(klik om te vergroten)

+1
Erco
Hé dat is mijn stal en zijn mijn koeien op t filmpje 👌🏻 gemaakt door m'n invalb(r)oer. 😊
+1
Koeien boertje
Mooi filmpje
arie.j
In plaats van overdag naar buiten in de nacht naar buiten
Boeren die het al langer doen beweren dat nachts buiten beter bevalt dan overdag .
ted9
@arie.j Klopt helemaal. Koeien worden niet afgeleid door voortrekker geluid en overdag heb je ze mooi voor het grijpen als je ze moet hebben.
achterhoeker2
@arie.j Klopt het gras heeft in de avond de hoogste voedingswaarde, en voor een koe is het met 23 graden zonder wind al te warm.
Deze temperaturen heb je in de achterhoek al gauw zeker icm zünne.
grös
Hier staat de deur altijd open dus kunnen dag en nacht naar binnen/buiten.
Bij de kalveren staan wat wagens met kratten er op dus ze hebben schaduw, maar als ze in de zon gaan liggen is dat eigen keus.
deJong
@grös robot koeien vroeg eruit. Zijn ze vanzelf weer optijd binnen😅 na het melken die groep er ff voor 4 uurtjes uit en vanzelf weer binnen. Scheelt een rondje of 2 door het land
bio boer
In friesland staat altijd wind ben ook hele dag buit geen centje pijn en de kpeien mogen kiezen en hebben gekozen voor buiten als het echt warm is gaan ze wel naar binnen bij mij
koeman
Wat doen jullie met het jongvee? Gisteren telefoon van de nvwa dat ze een melding hadden gekregen van jongvee dat onbeschermd tegen de felle zon buiten liep. Ik heb uitgelegd dat ze de beschikking hebben over een grote 1000 liter waterbak en dat ik ze 2x daags controleer, dat was voldoende voor nu. En de toezegging gedaan dat ik ze verweidt naar een perceel met een bomenrand, maar dat is eigenlijk het perceel waar de koeien al snachts grazen.
Mijn eerste reactie was al, ach, is het weer zover? veel succes met het op stal krijgen van al het jongvee in nederland, en de schapen, en paarden en vleesvee....
Bij de buren kan het jongvee onder de bomen liggen maar die blijven achterin het land lopen, daar is waarschijnlijk meer wind.
deJong
@koeman dan moeten die van ons eerst 20 min op de vrachtwagen willen ze thuis komen😅

Zijn ze nu gek geworden. De pinken liepen er nog vrolijk bij vandaag hoor.
grös
@deJong
Hier paar karren in het land gezet, kunnen ze in de schaduw en doen ze soms ook, maar altijd een paar die gewoon in de zon gaan liggen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , dieren , wei en schaduw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN