Loonwerker strooit kleigrond van bouwput uit over weiland

Loonwerker Morris van Zanten in Middelie heeft dinsdag een laag klei uitgestrooid over een weiland van melkveehouder Nico Smit in Amsterdam-Noord. De praktijkdemo is uitgevoerd in opdracht van agrarisch collectief Water, Land en Dijken (WLD).

Deel dit topic

Reacties

walker1
Hahaha, mooi titel van het topic, ik dacht eerst dat die loonwerker een milieudelict gepleegd had. Maar het dus een proef. In ieder geval mooi initiatief en het mes snijd aan 2 kanten, iemand is zijn vrijkomende grond kwijt, want klei raak je niet zo makkelijk kwijt tenzij het geschikte dijkenklei is of voor de baksteen industrie. Aan de andere kant wordt bodemdaling tegen gegaan.
JappieJo
@walker1 gooi gewicht op veen en het zakt nog sneller
walker1
@JappieJo Ze zullen die proef toch niet voor niets doen. Weet ook niet of die paar cm klei bovenop blijft liggen of met frezen met de veen vermengt wordt. Kleiig veen is sterker dan mineraal arm veen.
Ted6
Mooie proef, maar 3500 m3 op 5 ha is volgens mijn rekenmachine 7 cm, da's nog best veel.
+1
PieterA
@Ted6 Wij hebben dat maandag nog gedaan met dumpers en een kilverbak.
New Kobelco
Heb ik jaren geleden ook al gezien, gewoon met een tebbe breed strooier, om het vocht wat langer vast te houden was toen de uitleg. 2 boeren uit de streek gebruiken daar onze compost voor en je ziet nu met de droogte waar er compost gebruikt is en welke Percelen niet.
Weidezicht
@New Kobelco want? Die met compost zijn er nu beter aan toe?
New Kobelco
@Weidezicht
Het is zeker niet zwart wit, maar ik ben er daarstraks nog voorbij gereden, en dan was eerste indruk toch dat mais nog niet zo heel slecht stond.
jan w
Op proefboerderij de Marke hebben ze dat ook al jaren gedaan, dit om te zien, en het blijkt te werken om op die manier te kijken op de grond het water beter kan vasthouden.
+3
Henk Heida
Circa 100 jaar terug werd er regelmatig terpgrond naar veengebieden vervoerd en op de grond uitgereden. Het ging maar om minimale hoeveelheden per keer, zo over het land gestrooid. Volgens de overlevering van mijn opa ongeveer 10 ton per hectare. Maar als dat een aantal jaren werd volgehouden kwam er toch een klein laagje klei te liggen. Extra aanvoer mmineralen maar zeker ook een veel betere vochtbinding. Veel boeren in het veenweide gebied in Fryslan, vooral oudere, kennen dit fenomeen. Inwerken lijkt me niet verstandig omdat je dan extra veenerosie krijgt, dus veel verlies aan organisch materiaal. Ook gaat de pH iets omhoog waardoor ook winst wordt gemaakt qua mineralen uitwisseling.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , weiland , melkveehouder , loonwerker en Agrarisch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0