Rabobank: lening voor boer bij kwetsbaar natuurgebied nu 'zeer onwaarschijnlijk'Quote:
Topman Wiebe Draijer zegt in een toelichting op de halfjaarcijfers dat het niet het goede moment is om boeren bij Natura 2000-gebieden te financieren.

Deel dit topic

Reacties

+2
Twentsch Land
Daar begint het gedonder al .... fundament voor waarvermindering bij natuur ingezet.
de Tank
@Twentsch Land Zou jij geld steken in een bedrijf tegen een natuurgebied?
jg
@de Tank Deze bancaire keuze breekt het eensgezinde protest tegen de N - maatregelen.
+1
de Tank
@jg tja, en straks de bank weer de schuld geven dat ze een bedrijf in onzekere situatie gefinancierd hebben.
Noorderling
@de Tank
Overheid probeert schadeloosstelling af te schuiven op sector en periferie. Dat is behoorlijk bluffen denk ik, er zijn alleen nog maar voorstellen gelanceerd, hoe kun je hier als individu op acteren als men alles via gga wil doen waarin je je eigen pad mag kiezen hoe het nu gepresenteerd wordt?

Gewoon rustig door gaan. Doorzetten is altijd nog het meest gunstig uitgepakt. Banken willen nu als vertrekpunt niets meer omdat een paar d66figuren zich het boetekleed aan laten nemen, terwijl een groot deel nergens last van heeft.

Een bank is een geldwinkel, politiek maakt wetten en de rechter toetst wetten. Ieder uit de ene partij denkt ook met een andere pet op te moeten lopen, waarom?
+2
Spuit11
@Noorderling Waarom? Dat is heel makkelijk want jou laatste zin klopt niet. Die pet die jij beschrijft is één en dezelfde en past ze allemaal. Er staat met grote letters D66 op.
weurding
@de Tank hebben ze altijd gedaan hier
Jaap40
@Twentsch Land was het niet zo dat vooral bio bedrijven rondom de natuur gebieden zitten? En anders juist de kringloop/ natyuurinclusieve bedrijven?
+1
Twentsch Land
Nou dat denk ik niet.

@Jaap40
+5
casev2
Zo heeft de groene maffia denhaag niet eens meer nodig. De Rabobank regelt het wel effe voor hun
matt
@casev2 in ruil voor ? Dit zegt die draaier natuurlijk niet zomaar zit meer achter.
+1
Melkveehouder.
@casev2 Je hebt helemaal gelijk. Maar het is zo frusterend te moeten constateren dat de ‘vrienden van weleer’ zich ontpoppen tot de vijand van de toekomst.

Maar wat mijzelf nog het meest frustreert is dat veel van mijn collega’s deze smeerlapperij nog niet (helemaal) door hebben.
+3
de Tank
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Maar wat mijzelf nog het meest frustreert is dat veel van mijn collega’s deze smeerlapperij nog niet (helemaal) door hebben

Wat een verloren energie, waarom maak je je druk over iets waar je geen invloed op hebt?
George
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Maar wat mijzelf nog het meest frustreert is dat veel van mijn collega’s deze smeerlapperij nog niet (helemaal) door hebben.

Nou je kunt het wel door hebben maar wat zou je er aan kunnen doen?
Melkveehouder.
@George Als je weet hoe de geschiedenis in elkaar steekt kun je deze als wijsheid voor de toekomst gebruiken.
George
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Als je weet hoe de geschiedenis in elkaar steekt kun je deze als wijsheid voor de toekomst gebruiken.

Tja dat vind ik een beetje vaag gelul , als je een grote hypotheek hebt bij de Rabobank kun je door hebben wat je wilt maar zit je gewoon aan ze vast of je moet terecht kunnen bij een andere bank waar het niet veel anders zal zijn of je moet de prul verkopen en hopen dat er genoeg genoeg overblijft en van ze af bent.
Melkveehouder.
@George is geen slap gelul, je geeft de opties al aan. Maar een ezel stoot zich meestal geen twee keer aan dezelfde steen was de strekking van mijn opmerking.
jg
Extensivering wordt niet gefinancierd door gebrek aan rendement, uitbreiding ook niet .
weurding
En nu? Financiering terugdraaien in natura gebied? Sneu volk, jaren gestimuleerd te groeien en geld binnen schrapen en nu bedanken
Twentsch Land
Geld kun je nog wel lenen voor extensivering ... b.v. Grond aankoop .... maar grond kunnen kopen zonder uitbreiding veestapel is voor de meesten geen haalbare kaart dus per saldo is het voor de meesten een kaars die langzaam gaat opbranden.

@weurding
weurding
@Twentsch Land hoe strakker het pak, des te meer ongemak, blijft gelden
+4
pieta
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Geld kun je nog wel lenen voor extensivering ... b.v. Grond aankoop .... maar grond kunnen kopen zonder uitbreiding veestapel is voor de meesten geen haalbare kaart

Als je toch een renderend bedrijf hebt met bijv een 100 melkkoeien met jongvee waarom zou je dan niet wat grond kunnen kopen zonder uit te breiden in vee? Het zijn niet degene die boer blijven omdat ze grond kopen maar omdat ze grond kunnen kopen. Het zit altijd op rendement.
Twentsch Land
Artikel gelezen ?

Ben wel eens met je maar in artikel wordt anders aangegeven.

@pieta
pieta
@Twentsch Land Dit staat er: Financiering voor extensivering, dus bijvoorbeeld meer land met juist minder koeien, is nog wel mogelijk in die gebieden.

Ze financieren op dit moment geen uitbreiding in stikstofuitstoot in die gebieden. Dat is wat ik er uit begrijp.
weurding
@pieta zo gauw je meer land koopt met gelijkblijvend aantal koeien zakt de veebezetting per ha😉
+3
pieta
@weurding Snap ik, dat staat zelfs nog erger in de quote. Daar staat eigenlijk meer land en minder koeien. Dat is dubbel extensiveren. 😁
+1
robbies
@pieta
Quote:
Het zit altijd op rendement

Niet altijd blijkt. De kleur van het kaartje bepaalt nu wat je kan en mag. Een keer wat hectares bijkopen gaat wel lukken, maar als de opvolger 50 ha moet overnemen, dan wordt de gunfactor van de rest wel heel groot als er niet meer koeien tegenover komen te staan.

Het is gewoon klote dat een kleur van een kaart plots gaat bepalen welke toekomst je hebt en niet je vakmanschap. Dit is de facto een financieringsstop, waarmee in Brabant weer een hoop bedrijven de bietenbrug op gaan omdat ze stallen moeten aanpassen
pieta
Quote Reactie van @robbies:
maar als de opvolger 50 ha moet overnemen, dan wordt de gunfactor van de rest wel heel groot als er niet meer koeien tegenover komen te staan

Dat kan ik niet direct volgen. Kun je dus volgens jou alleen een bedrijf overnemen als je er meer vee gaat houden?

Ik ben het er wel mee eens dat dit soort kaartjes funeste gevolgen kunnen hebben voor je bedrijf.
robbies
@pieta
Quote:
Kun je dus volgens jou alleen een bedrijf overnemen als je er meer vee gaat houden?

Dat is niet wat ik zeg. Ik zeg dat de gunfactor voor de overnemer toeneemt als de omzet niet stijgt tegenover de waardestijging van het onroerend goed.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
nover de waardestijging van het onroerend goed

Op die plaatsen zou het er qua waardestijging wel eens anders uit kunnen zien.
robbies
@pieta
Quote:
Ik ben het er wel mee eens dat dit soort kaartjes funeste gevolgen kunnen hebben voor je bedrijf

Dus rendement zegt niet alles
pieta
@robbies Ik ken anders ook best wat brabantse bedrijven die al heel wat stallen op orde hebben. Jongvee is nog aandachtspunt. Heeft wellicht ook wat met behaald rendement te maken.
+1
Noorderling
@pieta
jongvee is toch nog geen stalsysteem goedgekeurd waardoor je nergens aan kunt voldoen?
Meer dan A3.100 is er niet, en dan?
Uiteindelijk rest dan weinig meer dan achterover leunen en wat reserveren. Uiteindelijk blijft het waanzinnig dat het zo gaat en blijkbaar mag gaan.
+1
robbies
@pieta Mooi dat jij er een paar kent, maar ik kijk liever naar de cijfers die Brabant zelf presenteert. 4385 veehouderijbedrijven in Brabant waarvan er 705 (nog) geen aanpassingen hoeven te doen voor 2024. Brabant verwacht 1470 stoppers. Dat betekent dat 2210 bedrijven nog wel een vergunning aan moeten vragen cq stalaanpassingen moeten doen. Met het statement van vandaag formaliseert Rabobank wat in het geruchtencircuit al langer circuleert; ze hebben niet zoveel zin om deze verplichting te financieren. Kun jij het op rendement steken, maar wanneer je direct (stoppers als gevolg van beleid) en indirect (geen financiering verplichte stalaanpassingen) 85% van je sector naar de uitgang dirigeert, is het gewoon een sterfhuisconstructie. Daar kun je geen rendement tegen maken. En vergis je niet: de eerste nieuwe stallen komen met een jaar of 4-5 ook weer aan de beurt.
robbies
@robbies En dat is nog los van de schiet-maar-raak-show die Brabant voor de MOB faciliteert.
pieta
@robbies Het zijn er mede zoveel omdat er voor jongvee geen systeem is dacht ik.
+6
robbies
@pieta dit zijn alle sectoren. Varkens staan ook al als kwetsbaar genoteerd in Utrecht. Kalverhouderij hebben geen systemen anders dan luchtwassers en geiten ook niet. Je wordt gewoon een hoek ingerommeld waar je je eigen verworven rendement mag gaan inzetten om afgeschoten te worden door de MOB. Of je moet biologisch worden en dan mag je blijven bestaan bij Vollenbroek's gratie. De overheid is in staat om 1500 gezinnen te ontwrichten, maar voor t achterhoekse gratenpakhuis Vollenbroek schijten ze 7 kleuren stront
+3
hans1980
@robbies vergis je niet in Brbara barensma zij is lid van D66 heeft veel actiegroepen gediend nu weer CO2 tax ⁶
Rabobank heeft net als NZO ,Tjeerd de Groot en RFC Natuurmonumenten Mollen binnen gelaten
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Je wordt gewoon een hoek ingerommeld waar je je eigen verworven rendement mag gaan inzetten om afgeschoten te worden door de MOB

Wij hadden een goede reden om niet terug te gaan naar Brabant. Maar ik heb verscheidene vrienden met een boerderij in Brabant. Die hoor je er helemaal niet over. Die leggen (bij melkvee hebben ze hem meestal al liggen) gewoon een nadere vloer en door. Tenminste zo lijkt het.
+2
bio boer
@Twentsch Land met meer grond hoef je ook minder voer tekopen 🤷‍♂️ waarom 1/3 van melk geld aan ander geven terweil je ook in eigen bedrijf kunt houden betaal liever aflossing grond dan de voerboer
+1
Twentsch Land
Met meer grond minder voer aankopen .... klopt helemaal maar de vraag is of de bank daar wel geld voor wil verstrekken.
@bio boer
bio boer
@Twentsch Land is hier altijd gelukt anderhalf jaar gelden nog 11 ha en afgelopen winter bij mijn broer nog 10 ha
bio boer
@bio boer vorig jaar ruwvoer vooraad ruimschoots op pijl
Nu zo 80 ton kv van eigen land meschien komt daar nog nog wel gras brok bij heb 2017 120 ton gras brok gemaakt die jaren ook beste financieel beste resultaten
Elvis
@bio boer grasdrogen zal ook wel ff wat duurder zijn als toen
bio boer
@Elvis 33 cent maar de brok en melk is evenredig gestegen dus saldo zal ook nog zelfde zijn ongeveer
+2
Weidezicht
@bio boer totdat je alleen nog grond kan kopen waar allerlei natuureisen opzitten, dus je mag er helemaal geen mest meer op brengen, ook geen ruige mest, je mag er geen onkruid spuiten. En dat is erg lekker als je allemasl schouwpaden, fietspaden e.d eromheen hebt van sbb, die er precies niets asn doen, dus je moet een mondkapje op tegen de stekelpluizen je mag er niet eens een vitamine emmer neerzetten voor je vee, je mag ze er niet ontwormen, dan moet je ze eerst 14 dagen oergens anders weiden. Wat heb je dan nog aan extra grond? Wij pachten 2,5 hectare met dit regiem. Was ooit gewoon bbl land wasr alles mocht, en dat is in handen van sbb gekomen. Eerst niets aan de hand, toen weidevogelland, met al beperkte (alleen ruige) mestgift enz. En toen de weidevogels vertrokken waren door gans, vos en ooievasr, hebben ze, omdat ze dan wer een hazlbasr doel hebben wat ze subsidie oplevert er , op papier, maar kruidenrijk grasland van gemaakt, om weer provinciale subsidie op te strijken. Gelijk NNN status erop. Als ik een hartaanval krijg is het van dat land en de onkruidbende er rondomheen. En zo gaan er de komende jaren vele tien duizenden hectares bij komen. Daar kun je dus geen flikker mee, en als dat rondom je bedrijf de enige grond is om uit te breiden/extensiveren, is dat dus gewoon een doodlopende weg.
+4
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
Wij pachten 2,5 hectare met dit regiem.

Dat moet ook niemand doen!
bio boer
@Weidezicht heb bijna alle grond in eigedom huur nog beetje van buurman en een dijk van waterschap
Natuurgonden zie je bijna nergens hier in de omgeving heb zelf weidevogel pakketen op 25 ha klei op vee
arie.j
Quote Reactie van @Weidezicht:
Wij pachten 2,5 hectare met dit regiem

Dus grond met alleen maar last en geen waarde ga jij pacht voor geven?
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
jij pacht voor geven?

Er schijnt toch nog al vraag te zijn naar dit soort grond, AH lijn , PP melk moet je allemaal kruidenrijk grasland hebben.
weurding
@arie.j hebben wij ook, 0,7 ha, maar je mag hem nog meetellen voor mest en beur nog tsr, nog wel....
+1
weurding
@bio boer voer kopen gaat vaak via l.r. , financieren is wat anders
Twentsch Land
In het artikel .... dicht bij natuurgebied .... maar wat is dichtbij ?
+1
Realisme
@Twentsch Land als je last heb van de muggen🤷🏼‍♂️
Twentsch Land
Stadse muggen ?

@Realisme
Weidezicht
@laatste strijder als alle stemmers op BBB dat ook ff doen, zou mooie stunt zijn.
Spuit11
@Weidezicht BBB stemmers zijn idd wat laat wakker, de rest heeft een aantal jaar geleden al een ander gezocht en de nodige contanten thuis
+1
nescio
@laatste strijder De bank met het grootste strafblad op gebied van fraude wil even moraalridder spelen. Andere industriële bedrijvigheid in de buurt van N2K gebieden worden wel gefinancierd? Met 'grijze' stikstof uitstoot en meest zonder vergunning. Aanklacht van discriminatie is dan op z'n plaats.
bio boer
Had het al gezecht na het nieuws dat groenlinks vind dat de bank ook wel wat financieringen moest kwijtschelden die hadden ook schuld volgens groenlinks

Banken stoppen dan wel met financieren hebben geen zin in dat gedonder en gezeur rabo bank heeft al vaker last van gezeur gehad dat de intensieve veehouderij de schuld is van de bank
Zo veel financiering mogelijkheden hebben we niet in de landbouw
+4
Twentsch Land
Het wordt tijd dat eens in kaart wordt gebracht wat de land en tuinbouw veehouderij de jaren door wel niet heeft opgeleverd voor de overheid .... mede dankzij financieringen van banken.

En dat gezeur over subsidie moeten we het maar even niet overhebben want er is in heel Ned geen enkele organisatie die met zulk weinig geld per HA het landschap onderhoudt.

@bio boer
+1
jan 10
Rabo laat zich mee slepen net als Cu,VVD,CDA,door het D66 gedachtegoed,ver van de werkelijkheid van dit land,ze zijn dwaas geworden en volledig de weg kwijt.
De slinger gaat zeker een x de andere kant op,we zullen zien wat er dan van de dwazen in dit land overblijft...
hans1980
@jan 10
+1
Albert Altena
Aan de ene kant gaat hiermee de RABO op de stoel van de politiek zitten, wat verwerpelijk is!
Aan de andere kant is de RABO ook een financiële instelling, die gezien de waardevermindering bij natuurgebieden, ook op zijn centjes moet letten.
Zeg het maar:
In ieder geval had de communicatie beter gekund.
bio boer
@Albert Altena wees eerlijk aan wie had jij je geld nu uitgeleend 🤷‍♂️
Albert Altena
@bio boer Ik verander in ieder geval niet van bank, want ze zijn allemaal hetzelfde.
hans1980
@Albert Altena Bij ABN kun je zo intensiveren ver boven 50.000kg/ha hypotheek 2-2,5>euro/kg
Dat kan/kon bij rabo niet
+1
pieta
Quote Reactie van @hans1980:
Bij ABN kun je zo intensiveren ver boven 50.000kg/ha hypotheek 2-2,5>euro/kg

Wanneer stellen ze die bank dan aansprakelijk voor de (zogenaamde) problemen ipv de Rabobank?
+3
bio boer
@pieta ze weten niet dat er hele hoop bij de abn zit ze denken dat alle boeren nog bij de rabo zitten vaak zitten juist de groten bij de abn om daar meer mogelijk is kwa financieren ook langere aflos termijnen op grond wat mij wordt verteld ik moet altijd in 25 jaar aflossen bij de rabo
pieta
@bio boer De Rabobank kun je niet echt aansprakelijk vinden als je weet dat een boer die de financiering bij de Rabo niet krijgt meteen ABN en ING ook gaat proberen. Als die dan ook nee zeiden maar dat is niet altijd de praktijk.
Erco
@hans1980 die 2,50 euro is nog maar n schijntje bij overname dus zal nodig zijn. Ze elfs bij 50.000 kg melk per ha zit je er al op 😉
RSIB
Zeg rabo hoe zit het dan met alle andere bedrijven zoals recreatie deze zitten vaak midden in een n2000 gebied. Dan ook maar geen nieuwe/herfinanciering meer......?
bio boer
@RSIB als de politiek zecht die moeten weg waarscheinlijk het zelfde
Jaap40
@bio boer natuurlijk niet.
hans1980

+1
Twentsch Land
Een hele preek maar wel voor eigen parochie als bd boer(in).

Haar verhaal te hebben aangehoord waarin verwijt wordt gemaakt naar de Rabobank omdat deze geld heeft verstrekt aan bedrijven dicht bij natuur gebieden !!!

Nou feitelijk niet meer dan terecht mits deze bedrijven een gedegen bedrijfsplan hebben !

Zou niet best zijn geweest dat banken eigenhandig waren gaan selecteren op basis van locatie terwijl er geen wetgeving is....... wel door het gedoe van de overheid gaan ze dat nu doen.

@hans1980
+1
Noorderling
@Twentsch Land
Quote:
Nou feitelijk niet meer dan terecht mits deze bedrijven een gedegen bedrijfsplan hebben

En meestal vergunning!
Iedereen die depositie heeft op n2000 is vergunningsplichtig, hebben alle deugers van Rabo dit ook voor hun huis, CV en inkoop stroom?
+1
Coen
@Twentsch Land , ook weer zo'n eentje die zich met haar BD-bedrijf verheven voelt boven de gewone bedrijven, BD is voor slechts een enkeling weggelegd en dan zo'n D66-dedain.
Jan-T
Het mooie is dat de toekomst niet is te voorspellen.
Dus laten we het leuke houden en er vanuit gaan dat het anders gaat dan het kabinet en de rabo wensen???
de Tank
@Jan-T dat sws, en het gaat anders dan de meeste boeren wensen en anders dan natuur en milieuclubs wensen.
hans1980
Boerderijen dicht bij natura2000 gebieden zijn de helft of minder waard na deze uitspraken
weurding
@hans1980 moet ik nu bang worden
hans1980
@weurding nee, wanneer je wilt stoppen is er maar één koper en dat is de roverheid
Kan mij niet voorstellen dat iemand een stal gaat kopen dezelfde prijs gaat betalen
Coen
@hans1980 , probeer via een kavelruil tot zaken te komen met De Overheid, dan krijg je continuïteitskansen en een reële waarde voor je vastgoed.
Noorderling
@Coen
De discussie is wat vandaag de dag nog reëel is.
Ik denk dat dat met visie van Rabo en het kaartje niet meevalt.
Coen
@Noorderling , bij vrije verkoop van je (ecologisch belemmerd) vastgoed ben je overgeleverd aan de markt, bij kavelruil zijn de uitgangspunten nog steeds veel meer gelijkwaardig.
Noorderling
Quote Reactie van @Coen:
je verkoop van je (ecologisch belemmerd) vastgoed ben je overgeleverd aan de markt, bij kavelruil zijn de uitgangspunten nog steeds veel meer gelijkwaardig.

waar kun je heen als je op veen zit en bijna al het zand ook een stempel heeft, en dus belemmering?
Als je voorlopig van sores af wilt zijn, zal je toch naar de klei moeten. Gaat de (semi) overheid die 30-50k per hectare bijlappen? Het verschil in grondprijs was er al, maar nu niet meer te behappen.
robbies
@Noorderling als je zeker weet dat je de laatste bent op je erf kun je nu beter ff bij ASR aankloppen. Geld van maken, elders investeren en dan maar kijken waar het schip strandt
Noorderling
@robbies
risico's van waardedaling zijn voor rekening van ASR, of hoe loopt zoiets?

@coen
In theorie kan het, zijn vast voorbeelden wie het is gelukt.
Denk alleen dat het in de praktijk de kans minimaal is. Al zou het bij een oplossing in de buurt komen, dan moet je op het juiste moment wel knopen doorgehakt worden. Als echte "piekbelaster", wil het woord eigenlijk niet eens gebruiken heb je wellicht nog kans. Aan de randen van de olievlek denk ik dat je in een hele moeilijke spagaat terecht komt. Of je hebt slagkracht over en kunt goedkoop grond verwerven, of je gaat onder aan verhoogd risico door daling onderpand, opslag omhoog, vermogen verdampt en de sprong naar elders is eentje te ver.
weurding
@Noorderling zouden asr en grondbank al veel grond hebben in reductiegebieden ? Dan is het moeilijk uit te leggen dat het veelbelovende rendement tegen gaat vallen 😅
Coen
@Noorderling , ook op niet-ecologisch belemmerde gronden zijn stoppers, met De Overheid in je rechterarm is veel mogelijk.
Jan-T
Quote Reactie van @hans1980:
Boerderijen dicht bij natura2000 gebieden zijn de helft of minder waard na deze uitspraken

Waarom je zelf kwetsbaar maken en vermelden dat je het voor de laagste prijs doet verkopen.
Ik ken geen organisatie die het voor de laagste prijs verkoopt, Dus wij agrariërs verkopen het aan de hoogste aanbieder of we verkopen het niet.
+2
HansBa
@hans1980 dat was al zo sinds het publiceren van het beruchte kaartje.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuurgebied , lening en financieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!