Wageningse hoogleraar: met bietenloof en aminozuren zijn stikstofdoelen haalbaar, zonder krimp van de veestapel

Ook zonder krimp van de veestapel is een drastische verlaging van de stikstofuitstoot mogelijk.

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Als je echt zo'n hekel aan je erf en silo's hebt moet je bietenkoppen gaan inkuilen. Ben blij van die troep af te zijn. En het waterschap denk ik ook.
labella
@spotmelker vers is het wel mooi voer, ik heb het vroeger jarenlang gevoerd. De koeien waren er wild op, toen gingen wij 2 keer in de week naar de polder bietenblad halen.
JappieJo
@labella zat er dan ook nog de bieten kop aan?
labella
@JappieJo Er zat inderdaad ook nog kop aan. De ene keer wel meer als de andere.
Noorderling
@spotmelker
Zou er één akkerbouwer zijn die er aan denkt om het te verkopen?
Het laatste beetje organische stof wat ze op het erf houden, zolang afvoer niet gelijk gesteld sg worden aan aanvoer. Gaat dat hele kringloopdromen er niet zomaar komen. Stro wordt geen vaste mest en bietenloof geen veevoer.

In bio sector is men al zover om zelf "mest" te produceren, zonder dieren.
de hoef
@Noorderling je kunt ze zelf ook zaaien hoor, komt bar veel af , zou enorm goed bij derogatie passen door de hoeveelheid voer die er komt
+1
Noorderling
@de hoef
Bieten is denk ik nog wel wat anders dan het loof.

Wil zelf geen bieten direct voeren, vast prachtig voer maar wil je rendement moet je last oogsten, op lichte klei met 10%tarra en de rest zie ik dat niet zitten met clostridium en andere gekkigheid.
Daar heb ik al wel genoeg over gehoord.

Voorkeur hebben granen, bonen en eventueel mks of ccm nog een keer een optie.
Massa lukt met gras wel.
bio boer
@Noorderling als er voldoende geld tegenover staat zijn er vast wel die het blad ook willen oogsten
Noorderling
@bio boer
In het oldambt misschien bij de eerste die premie rooien.
Maar in november met nog meer kiepers en transportstromen voor minimaal geld door het land heen hoef ik niet eens te vragen. Het werk en risico van stro wil men al niet eens hebben, laat staan bieten.
jan w
@spotmelker
In duitsland worden voor de biocentrales (voederbieten) bieten verbouwd en die worden direct bij het rooien versnipperd en komt het geklepelde bietenblad direct bij de snipper in de opvangbulk.
Dan gemengd inkuilen zou een optie kunnen zijn.
Vorig jaar voldoende gras gewonnen, dat is trouwens dit jaar wel anders. maar van de mais mks gemaakt en een mengkuil gemaakt met gesnipperde voederbieten. is mij zeer goed bevallen.
Dit jaar met suikerbieten proberen in suikerbieten zit meer d.s. en men zegt een nog hogere opbrengst dan voederbieten.
sorry

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veestapel en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!