Grondwaterstand/Klimaat, laten de waterschappen de waterlopen expres leeglopen?

Waarom houden de waterschappen voor de droogte 't water niet vast d.m.v. de stuwen omhoog zetten. Hoorde laatst een verhaal dat ze dat in opdracht van de overheid met opzet zo regelen om de landbouw de schuld in de schoenen te schuiven v/d zogenaamde droogte.

Deel dit topic

Reacties

+1
ted9
Water moet natuurlijk wel blijven stromen stilstaand water is ook niks.
groeier
Quote Reactie van @ted9:
Water moet natuurlijk wel blijven stromen stilstaand water is ook niks.

Ja maar stuwen en opslagen vullen als de buien in voorjaar nog vallen kan je toch in combinatie met peil verhogen plus wat laten stromen, als de aanvoer stopt zit je daar toch mee. En op tijd voldoende loslaten als ze zware buien voorspellen.
arie.j
Neem aan dat er vaste regels voor zijn.
Of die altijd goed zijn, dat is weer wat anders.
Verder zit in elk waterschap wel een boerenvertegenwoordiger en ook wel iemand met affiniteit voor boeren , die kun je bellen of mailen
Grijp de telefoon als het je niet zint zou ik zeggen.
=
Herziening van beleid n.a.v. nogal eens droogte en de vele hittegolven in binnen en buitenland de laatste jaren zou niet verkeerd zijn.
Een paar extra meren in het oosten voor winteropslag bijvoorbeeld.
groeier
Quote Reactie van @arie.j:
Verder zit in elk waterschap wel een boerenvertegenwoordiger en ook wel iemand met affiniteit voor boeren , die kun je bellen of mailenGrijp de telefoon als het je niet zint zou ik zeggen.

Ja ze roepen zelf ook al jaren water vasthouden vanaf het droge voorjaar, maar ze doen daar maar niets aan??
+5
Leo,s vriend
@groeier Ik weet niet waar jij zit, maar het waterschap hier( R&IJ) doet echt z,n uiterste best om water(als het er al is) vast te houden.Hele voorjaar sloten ramvol, stuwen omhoog en vele boerenstuwtjes geplaatst. Maar hier op het zand is het nu op.
En die roddel? laat je niets wijsmaken door zo een trol.
groeier
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Ik weet niet waar jij zit, maar het waterschap hier( R&IJ) doet echt z,n uiterste best om water(als het er al is) vast te houden.Hele voorjaar sloten ramvol, stuwen omhoog en vele boerenstuwtjes geplaatst. Maar hier op het zand is het nu op.En die roddel? laat je niets wijsmaken door zo een trol.

Ieder gebied is natuurlijk wat anders, zit je in een bestuur? Bedoel meer 't vullen van de grote opslagen in, of bij de natuurgebieden, waar de landbouw geen zeggenschap over heeft, maar wel veel voordeel als de droogte toeslaat.
Leo,s vriend
@groeier nee zit niet in bestuur, ja, opslagen vullen is goed idee, maar dan moet het wel regenen om die opslagen te vullen, en dat is het probleem de laatste jaren, er valt maar net genoeg om de grondwaterstand op peil te houden, en op zandgrond grote opslagbekkens, al dan niet in de natuur vol houden valt niet mee.
Los van het feit dat je enorm grote oppervlakten grond nodig hebt om water op te slaan voor bv de Achterhoek.
groeier
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
maar dan moet het wel regenen om die opslagen te vullen,

De laatste jaren hebben we anders regen in overvloed in 't najaar en anders in de wintermaanden wel.
Leo,s vriend
@groeier Hier in de Achterhoek ook?
in mijn ogen niet. Grondwater was afgelopen voorjaar amper op peil.
cs-agrar
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Hier in de Achterhoek ook?in mijn ogen niet. Grondwater was afgelopen voorjaar amper op peil.

Waar haalt grolsch zn water vandaan?
Leo,s vriend
@cs-agrar Grolsch zit in???
+1
achterhoeker2
@Leo,s vriend Al vind ik wel dat sloten in de zomer te snel en te vaak worden gemaaid.
Verder eens met je reactie.
Leo,s vriend
@achterhoeker2 Ja klopt.
+2
huub
@Leo,s vriend
Quote:
Ik weet niet waar jij zit, maar het waterschap hier( R&IJ) doet echt z,n uiterste best om water(als het er al is) vast te houden.Hele voorjaar sloten ramvol, stuwen omhoog en vele boerenstuwtjes geplaatst

Wij zitten ook in het gebied van WRIJ. Vorig jaar was er meer dan voldoende regen en was er links en rechts al gemor van boeren dat het op de lagere percelen te nat was. Hier in de buurt zijn vorig jaar ook wel maisgewassen mislukt omdat het te nat en daardoor te koud was.

Een waterschap kan het niet snel goed doen.
Leo,s vriend
@huub Klopt, en zeker na 3 droge jaren menen we als boer dat elke grond geschikt is voor akkerbouw.....
Hier in omgeving vorig jaar ook wel wat blijven staan.
Dus idd niet alleen waterschap de schuld geven.
groeier
Quote Reactie van @huub:
Een waterschap kan het niet snel goed doen.

Lokaal is kort op de bal zitten belangrijk, maar de laatste buien vasthouden in Mrt/April/Mei al is belangrijk en soms weer snel even loslaten.
+1
twentsboertje
Water vast houden is het motto van het waterschap . De realiteit is: dat de afgelopen 30 jaar bijna alle stuwen zijn vervangen door vistrappen. Consequentie van deze aanpassing is dat het waterschap zelf geen m3 water meer in het gebied kan vast houden. En maar blijven verkondigen dat het water moet worden vast gehouden!
Melkveehouder.
@twentsboertje Dat klopt inderdaad. Voor de vismigratie moesten van de ecologen overal de stuwer eruit.

Resultaat is dat de vissen in de zomer sterven omdat de beken droogvallen en de boeren in het voorjaar verzuipen vanwege het hierop aangepaste ecologisch onderhoud.
+1
Leo,s vriend
@twentsboertje Ja, dat is domheid eerste klas.Gelukkig is ons waterschap wijzer. Mede te danken aan.... durf het bijna niet te zeggen, een stel bloedfanatieke plaatselijke lto bestuurders.Die zitten boven op elk plannetje dat gepresenteerd wordt.
newholland6640
Hier doet t waterschap anders goed zn best. Geen klagen.
groeier
Quote Reactie van @newholland6640:
Hier doet t waterschap anders goed zn best. Geen klagen.

Geloof dat wel en is net in welk gebied je zit, gebieden waar grondwaterpeil een heel jaar rond hoog is heb je weinig discussie daarover. Daar is teveel water meestal een probleem.
Jan-T
Na de zon komt er vast nog wel regen.
Het gaat zoals het is.
casev2
Hier in de krimpenerwaard doet het waterschap vooralsnog goed zijn best om de polder nat te houden. Het polderpeil staat zo'n 10cm hoger dan 'normaal' denk ik.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , landbouw , schuiven , droogte , waterschappen en overheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!