‘Je kunt niet verwachten van boeren dat ze meewerken aan hun eigen krimp als er nog niks concreet geregeld is’

Ontevredenheid alom vorige week, na het eerste stikstofgesprek tussen boerenbelangenorganisaties, ministers en bemiddelaar Johan Remkes. Hoe moet d...

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Het gaat uiteindelijk voor veel boeren allemaal om die laatste paar zinnen
+1
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Supermarkten die meer moeten gaan betalen voor producten is natuurlijk onzin. We hebben open grenzen. De enige manier om meer voor producten te vangen is minder produceren. En dan wel wereldwijd.

Waar ik meer benieuwd naar ben is de 'wetenschappelijke' onderbouwing waar Rutte en Van der Wal mee gaan komen. Is waarschijnlijk ook zo weer onderuit te schoffelen.
BertK
@kanniewaarzijn Opbrengsten is weinig aan te doen, ben ik het mee eens. Je kunt meerwaarde proberen te creëren met lokaal product, maar de ervaring leert dat daar beperkte markt voor is.

Aan de kostenkant daarentegen zouden de waterschapslasten naar beneden kunnen wegens buffering regenwater, verdunning van minder schoon water met regenwater wat op onze weilanden valt, etc. Beetje creativiteit en goede wil maakt best wat mogelijk. Andere kosten zoals rente kunnen mogelijk ook beperkt worden door garantstelling overheid bij overname, tijdelijke woning toestaan voor oude boer en boerin (nooit permanent), etc.

Zitten links en rechts wel weer randvoorwaarden aan, maar is makkelijker dan voor hetzelfde product een meerprijs te krijgen tov de collega's uit het buitenland.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BertK:
Beetje creativiteit en goede wil maakt best wat mogelijk

Tja...
+1
Bekkink
@kanniewaarzijn krijg ze dat maar eens aan het verstand, dat de grenzen open zijn. Dure kringlooplandbouw opzetten en goedkoop voedsel komt uit het buitenland, niet te filmen...
Jan-T
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
De enige manier om meer voor producten te vangen is minder produceren. En dan wel wereldwijd.

Met deze manier van communiceren ontvangen we nooit de inflatie correctie per jaar en de prijs verhogingen die nodig zijn om een bedrijf instant te houden en bij de tijd te houden.
Deze jaarlijks prijs verhogingen moet door onze verwerkers worden betaald en door belast naar de kopers van onze producten

Dit is de enigste methode en geen enkel bedrijf in de industrie zal zijn jaarlijks prijs verhoging niet door belasten waarom moet de agrarische sector dan wel voor niks werken.???
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan-T:
waarom moet de agrarische sector dan wel voor niks werken.???

Omdat er teveel geproduceerd wordt. Zijn gewoon de wetten van de markt.
Als er van iets teveel is, betaalt de producent het en als er een tekort is, de consument.
Jaap40
@kanniewaarzijn melkproductie in Nederland gaat echt wel omlaag. De vraag is : wanneer en hoeveel daling....?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jaap40:
in Nederland

Maar het gaat niet alleen om de melkproductie in Nederland, dat is nu net het punt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's remkes geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!