Gier in waterput belemmert blussen bermbranden bij Ureterp

De brandweer in Friesland is zaterdagmiddag gehinderd bij het blussen van bermbranden bij de N381 bij het Friese Ureterp, doordat er gier in een waterput zat. Politie Fryslân noemt het onacceptabel dat het werk van hulpdiensten op deze manier wordt belemmerd en onderzoekt het incident.

Deel dit topic

Reacties

+3
walker1
Bij diegene die zoiets doet moeten ze meteen zijn huis en alle andere bezittingen aansteken en de brandweer lekker thuis laten. Wat een trieste kansloze actie. Van hulpverleners blijf je af, misschien dat je wat tegen de politie hebt, maar welke idioot gaat de brandweer saboteren?
+1
klant
@walker1 niet alles geloven
de hoef
@walker1 volgestort , man er gaat nog geen emmer in
walker1
@de hoef Dat klopt, gaan misschien 1 of 2 emmers in zo'n put. In het artikel wordt het wel allemaal groot gemaakt, alsof er een volle giertank in geloosd is. Evengoed blijf ik het een schandalige actie vinden, in geval van nood is er geen tijd om eerst rustig stront er uit te scheppen en schoon te maken. Nou is het snel ontdekt, evengoed zit het daar een tijdje en zeker met dit weer is het zo een harde koek geworden en is het nog meer werk als schoon en werkbaar te krijgen. Bovendien is mest vaak zuur en ik weet niet in hoeverre die kranen en koppelingen daar tegen kunnen. Als de hele handel vast geroest zit, kan er ook niet geblust worden. Het is wel zo dat de brandweer die putten regelmatig controleert.
+1
DJ-D
Is het niet gewoon, dat een boer water uit de put zuigt en er wat restjes mest achter zijn gebleven van de vracht mest ervoor.
weurding
@DJ-D uit een brandput? Geloof dat niet, dit is vast opzettelijk gebeurd
DJ-D
Ik weet het ook niet, maar als je wil kun je vast wel water jatten uit een put. @weurding
walker1
@weurding Verhaal is ook niet helemaal duidelijk om wat voor put het gaat, staat wel bij dat er geen mest in het drinkwater is gekomen. Als die put gewoon zoals de meeste brandputten gewoon op de waterleiding zit, dan kan het hooguit zijn dat de put waarin de aansluitingen en de kraan zit volgestort is. Mest in de waterleiding pompen lukt niet zomaar vanwege de druk op de waterleiding. Andere mogelijkheid is dat het om een geboorde put gaat en dus grondwater is. Daar zou van bovenaf mest ingepompt kunnen worden. Maar dat zakt dan ook weer tot grondwaterniveau naar beneden.
Hoe dan ook, het blijft een hele trieste actie, dat het wat langer duurt voordat die bermbrand uit is, is tot daar aan toe, maar evengoed staat daar iemands huis in de fik, heb net op google maps gekeken, staan ook genoeg boerderijen in die straat.
+1
walker1
@DJ-D Een paar restjes mest kan zo'n pomp van de brandweer wel hebben. Ik denk dat die spuitgasten ook wel snel genoeg zien of het restjes zijn, of dat er weet ik hoeveel m3 in zit. Bovendien is het in zo'n dorpje een vrijwillig korps waar vaak ook wel boeren bij zitten, als iemand daar stiekem water uit gepompt had, dan was het waarschijnlijk wel onder de pet gebleven. Hier in de buurt heeft een fruitteler jarenlang beregend vanaf een brandput, de hele vrijwillige brandweer wist het, maar niemand heeft het ooit officieel gemeld, het waterleiding bedrijf moest maar beter opletten, was tenslotte hun water.
DJ-D
@walker1 ik weet het ook allemaal niet. Weet wel je moet een krant nooit geloven en snap dat de brandweer wel klaar is met allerlei brandjes van hooi enzo. Bij ons in de buurt zit geen enkele boer meer bij de brandweer trouwens. Inderdaad tis weer triest en als ik wel gelijk zou hebben zou het jatten zijn, dus ook triest en blijft het imagoschade voor alle boeren.
+1
walker1
@DJ-D Ja is precies wat ik in een ander topic ook al schreef, de sympathie onder de bevolking gaat zo wel afnemen met acties als brandputten saboteren, asbest dumpen, hakenkruisvlaggen. O het allemaal door boeren gedaan is, is maar de vraag, maar doordat de boerenacties steeds harder worden, trekt het ook steeds gekker volk aan wat enkel op sensatie uit is. Net als afgelopen zaterdag in Almelo, zie ik op de beelden ook die nep veteranen lopen in hun legerdump kloffie, die gasten zag je ook bij de corona demonstraties. Ook de Willem Engel was bij dat boerenprotest is Almelo.
+1
Bennie Stevelink
Het vol storten van het water aftappunt met mest staat op de NOS-app, inclusief foto.
Zijn we mooi klaar mee.
+3
walker1
@Bennie Stevelink
Bij deze de link. maakt het allemaal wat duidelijker, is dus aansluiting op de waterleiding, in die put zit een aansluiting waar een opzetstuk op kan waar vervolgens de brandweerslangen aan gekoppeld worden. Met die stang op de foto kan de kraan vervolgens los gedraaid worden. Echt schade zal er niet zijn, echter moet de brandweer wel eerst die put leeg en schoonmaken voordat ze die kunnen gebruiken. Niet fijn als elke seconde telt in levensbedreigende situaties.

nos.nl/artikel/…
+3
cs-agrar
@walker1 vindt het maar raar verhaal, als die foto er bij hoort, is het bijna knap om daar "mest" te krijgen zonder dat je iets aan deksel of dr omheen smeert...
Huppel
@cs-agrar is het geen bladerdrap? Is daar een wat bosrijke omgeving
hans-hans
@Bennie Stevelink misschien kun je het hier delen ?
walker1
Dat de brandweerwagen beschadigd zou zijn is wel onzin, ze hangen daar niet zo een zuigslang net zoals bij een mestput. Ik denk zelfs dat wanneer ze eerst de kraan hadden opgedraaid dat het water en ook meteen het grootste deel van de mest er uit gespoten was en de boel schoon genoeg was geweest om het opzetstuk/standpijp te plaatsen.
brandblusserxl.nl/brandkraan-opzetstuk-na89/…
marcsterreborn
Dat kan geen boer geweest zijn. Zulke dingen doen boeren niet...
+1
de hoef
@marcsterreborn echte boeren hebben vaste mest , toch?
+2
duitser
@marcsterreborn klopt. Mest is duur goedje tegenwoordig. Zo’n waterput zal wel geen mestbon tekenen. Dus die “zwarte “ (emmer) vol mest kon ie overal kwijt
+1
weurding
@marcsterreborn jij kan het weten, als "boer" zijnde

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gier , friesland , politie , brandweer , fryslân , n381 en blussen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
3.250