Droogte: verlenging uitrijden mest?

Het is droog. In het oosten en zuid(west)en alweer richting extreem droog. Zie hier de afgelopen week de loonwerker druk met mestrijden en volgende week had hij ook nog klanten. Komende week hittegolf en nog 10/14+? dagen zon en droog. Als de ambtenaren in Den Haag het milieu en de stikstofuitstoot/benutting echt belangrijk vinden geven ze nu uitstel van mestrijden op grasland tot 30 september.

Deel dit topic

Reacties

+3
Noorderling
Door dat uitstel een paar jaar geleden hebben we nu nog geen derogatie. Als je er zeker vanaf wilt moet je nu volle bak bemesten. Beter is opslag realiseren en had je in een groeizaam voorjaar als dit seizoen je mest goed kunnen benutten. Wat wellicht wel eens weer voor komt.
+1
Spantenknooier
@Noorderling verplicht ruimte om 12 maanden mest op te slaan. Met derogatie, als ze wat om de nitraat richtlijnen geven is dit de beste optie.
Twentsch Land
Beter is opslag realiseren en had je in een groeizaam voorjaar als dit seizoen je mest goed kunnen benutten. Wat wellicht wel eens weer voor komt.

Geen optie tenzij je het geen probleem vindt om met voorraden te sjoemelen.

@Noorderling
+2
Noorderling
@Twentsch Land
Nee hoor, gaat je voorraad structureel wat omhoog. Alleen stop je misschien wel op 1augustus al wel met bemesten, en doe je dat vooral in het voorjaar dezelfde hoeveelheid.

Wat nu aangehaald wordt is mestdumpen om 15februari te halen. Mest op, geen derogatie en wel mest op papier op voorraad is ook discutabel.
Twentsch Land
Idd je voorraad gaat omhoog, er komt een moment dat het weggewerkt moet worden door afvoer of schralere bemesting.

@Noorderling
Noorderling
@Twentsch Land evenwichtbemesting wouden we toch? Of alleen in jaren als er bovengemiddeld veel groeit en niet in mindere jaren?
Twentsch Land
Evenwichtbemesting

Ja dat willen we wel maar heb nog geen groen licht gezien, ook nog even met een verrekijker gekeken ... ook geen groen licht te zien.

@Noorderling
Jean-PierreK
@Twentsch Land , @Noorderling , in principe ben ik het helemaal met jullie eens. Echter als ik zie wat de overheid dit jaar gedaan heeft (of vorig jaar nagelaten heeft om te doen). Dan kun je beperkte opslag nu niet de schuld geven.

Als je er al op ingericht bent om maximaal in het voorjaar te bemesten en de putten daarom vorig najaar ook benut hebt. En als je "netjes" naar de overheid geluisterd hebt dan heb je nu waarschijnlijk zo'n 20 m³ /ha meer mest in de put dan gebruikelijk. Immers er zou waarschijnlijk wel derogatie komen maar we moesten rekening ermee houden dat die niet zou komen. Maar spoedig zou duidelijkheid komen...

Wat het riskeren van derogatie betreft, kun je misschien beter de mest op je eigen bedrijf op grasland gebruiken (zeker als je niet in LMM zit) dan dat je de mest naar de buren akkerbouwer afzet.

Mijn idealisme zit momenteel op een dieptepunt. Overigens over mestopslag maak ik me hier zelf niet zo'n zorgen we hebben ons graasseizoen behoorlijk verlengd, iets minder vee en hadden al opslagruimte over.
+1
J asper
@Noorderling Van het najaar kan er nog een hele boel groeien!👍🏻👍🏻
Noorderling
@J asper
Van de nawerking en voorraad als er niet veel gegroeid is. Als het nog weer groen wordt met juiste grassen.
+1
J asper
@Noorderling Zijn nog lang geen kerstdagen en heb zo vermoeden dat het nog wel tot half december gras is.
+1
Thomas2000
Ik denk dat Staghouwer op 1 oktober laat weten of het mocht tot 30 september.
+1
bio boer
Dan wil je wel heel graag van Derogatie af als je nu verdroogt grasland wil bemesten 😅 voer het dan maar af als er geen derogatie komt heb je dat maar gedaan
+2
Koetje33
Hier op het moment iedere keer voor de beregeningshaspel uit proberen te bemesten. Zo verbranding proberen te voorkomen en enigszins een betere benutting
+5
sjuu
Kelder is allang leeg, wat een gezeur elk jaar.
Melkboer16
Dacht gisteren nog, welke …….. zal er nu weer over beginnen?
Ik vraag me werkelijk af waar jullie de mest vandaan halen om nu nog te bemesten en als er weer regen valt dan komt er nog gras genoeg van alle mest die nog in de grond zit.
Bewaar het lekker tot volgend jaar en zit niet bewust je derogatie-collega’s om zeep te helpen
+2
labella
Ideaal weer toch om te bemesten, je hebt nu ook geen last van insporing.
+2
Koeien boertje
@labella ook niet van uitspoelen momenteel
JohnDeere7serie
Hier ongeveer 8 maanden opslag en na de 3de snee was alles leeg voor het land vol was😉 Alleen niet iedereen is even fanatiek en nu mest rijden vind ik ook redelijk kansloos😳 Alleen die boeren doen dat omdat ze met die datum van 31-8 zitten.
Koetje33
@JohnDeere7serie de meeste 3e snede staat te verpieteren op het land😥. En inderdaad omdat 31-8 het al zo weer en ondertussen hebben de koetjes ook alweer aardig hun best gedaan. Daarom toch het bemesten maar weer opgepakt op de weideperselen. In combinatie met beregening hoop ik het uitdrogen van de los gesneden zode te voorkomen. Eind volgende week meeste weilanden maaien en na de hitte van aankomende week hopen op betere vooruitzichten 🤞
BertK
@Koetje33 Hier net zo. Als er 14 daag droog weer voorspeld wordt, wachten we met bemesten ivm slechte benutting. Dit haar werd het dan vanzelf augustus met mest in de kelder.
royale
Quote Reactie van @BertK:
er 14 daag droog weer voorspeld wordt, wachten we met bemesten ivm slechte benutting. Dit haar werd het dan vanzelf augustus met mest in de kelder.

Ik zag zojuist de loonwerker nog rijden met de tank. Vandaag nog kans op een bui wat mooi weer is om uit te rijden. Volgende week 4e snede maaien en de hoge percelen nog een keer licht bemesten.
labella
@royale regen verwachten en ook nog een 4e snede hebben om te maaien. Daar kan ik hier alleen maar van dromen.😅
JappieJo
@labella 4e zit hier alweer 10 dagen in de rol, na de tijd nog 20 mm gehad, dus hier valt het nog mee
+1
JappieJo

(klik om te vergroten)

5e snee met klaver
+1
jan 10
Gewoon door bemesten met veel water lijkt me het beste,en dan maar hopen dat sept groeizaam wordt...
+2
casev2
@jan 10 ook hier laat ik de loonwerker direkt na het bemesten met de baggerspuit komen. Heeft die lage veenpolder hier met al die brede sloten toch nog een voordeel (tov de rest van nederland)
jan 10
Quote Reactie van @casev2:
ook hier laat ik de loonwerker direkt na het bemesten met de baggerspuit komen. Heeft die lage veenpolder hier met al die brede sloten toch nog een voordeel (tov de rest van nederland)

Tis bij jullie ook goed boeren,allemaal goed onderhouden bedrijven met vaak flinke omvang of lekkere kaas makerij erbij:😄
spotmelker
Wat een fantasie allemaal weer 😁 Als je nu nog een beetje mest hebt zitten en er staat nog vitaal gras kun je dat prima aanwenden. Grondtemperatuur zit rond deze tijd aan de max dus snelle opname. Heb je de put nog halfvol dan ben je gewoon te laat.
bio boer
@spotmelker alleen niet idereen heeft nu vitaal gras als het bruin veld is lijkt het mij slechte actie
Hans van Bergen
Ik snap bets dat als je zelf kletsnatte prut hebt en jaloers en simpel bent aangelegd dat je negatief reageert.Echter er zijn ok boeren die de zaken WEL op orde hebben en gekilverd hebben en dus hun land kunnen benutten. Zo k8 je dus tot kerstmis grasmaaien en of beweiden. En dat is nog 4. maanden!! Dus een bemesting in september zou heel welkom zijn net zoals het vroeger ook altijd was. En dat is heel veel verstandiger dan grasland gaan liggen scheuren zodat je tenminste weer korte wortletjes hebt die na 2 cm de voedingstoffen niet meer bij kunnen
+1
royale
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
dat is heel veel verstandiger dan grasland gaan liggen scheure

Goed berijdbare percelen zijn niet alleen vlakke percelen zonder storende lagen met goede afwatering! Wanneer je 10+% organische stof hebt is in de meeste jaren oktober de laatste maand van land berijden/beweiden of je moet toegeven op de kwaliteit vd zode. Deze grond heeft nu veel minder last van droogte, maar is straks weer eerder onberijdbaar. Ook heeft jong gras langere wortels dan oud gras! Dat kun je op dit moment goed zien! Ik heb hier weer een paar percelen die volgend voorjaar vernieuwd moeten worden. Mest rijden in september mag helaas niet. Misschien kun je nog stikstof kunstmest strooien! Ik bemest nu met name om wat extra fosfaat te geven, want stikstof kan er voldoende vrijkomen in deze grond. Ik hoop echt dat er een manier komt om extra dierlijke mest op het land te brengen ook al gaat het werkingscoefficient stikstof flink omhoog!
Hans van Bergen
@royale Okdus gleikna het zaaien heb je hele lange wortels en daarna worden ze korter. Apart want bij ons isda pezies andersom. En diepere wortels van oudere grasmatten pikken de nutrieenten die dieper zitten nog op terwijl nieuwe grasmatten die moeten laten gaan. En wat berijdbaaris en wat niet is voor ieder perceel anders. Een enkele boer wil365 dagen per jaar vers gras gaan voeren.Moet die ook al in juli stoppen met injecteren?
+1
Koeien boertje
@royale volgend voorjaar vernieuwen?
Als je dat nu al weet zou ik het vt najaar doen.
Ik mis liever een laatste dan een eerste snee
royale
@Koeien boertje hier mislukt regelmatig gras in het najaar. En dan moet je het volgende jaar weer stukken opnieuw inzaaien en dat is best duur. In het voorjaar wanneer het berijdbaar is gaat het hier veel beter. Ook afgelopen april een perceel ingezaaid en dat staat er nu erg mooi bij en is vanaf 2e snede gemaaid. Met fris gras en vrij jong gras kun je een herfstsnede halen van 900 vem of meer met 200 gram ruw eiwit. Dit gras is vaak nog beter voor de koeien dan een wat taaie 2e snede.
Noorderling
@royale
Welke periode zaai je dan?
Hier lukt eind augustus september eigenlijk altijd wel.
Snachts al wat meer dauw, keer een bui en voldoende bodemtemperatuur. Gaat het mooi kort de winter in en kun je het met de eerste snede schoon maaien, bemest het verder niet maar hebt veel minder onkruiddruk dan wanneer je voorjaars zaait, dat is me nog nooit echt meegevallen, of moet het samen met erwten inzaaien. Dat is wel weer een mooie combinatie.
royale
Quote Reactie van @Noorderling:
Snachts al wat meer dauw, keer een bui en voldoende bodemtemperat

het gaat hier bijna altijd om vruchtwisseling, dus na de mais in oktober en dat is te laat. Augustus is inderdaad anders een perfecte maand bij gras na gras! Vorig jaar na de 1e snede een laag perceel doodgespoten, maar door het extreem natte jaar kon pas in september het gras er in. Nu groeit er veel gras doordat er veel capillaire werking is. Onkruiddruk valt hier wel mee, maar je moet snel een dichte zode hebben, dus ik zaai 10 kg extra en wacht met zaaien wanneer het te nat is. Als er onkruiddruk is na zaaien is het vaak perzikkruid en dan breng ik de eerste snede naar de mesthoop.
pieta
Quote Reactie van @royale:
Met fris gras en vrij jong gras kun je een herfstsnede halen van 900 vem of meer met 200 gram ruw eiwit

Daar heb je geen jong gras voor nodig. Dat lukt met oud grasland ook. Of bedoel je qua groeistadium?
Hans van Bergen
Als je 8-12 maanden opslag hebt dan heb je gewoon te weinig koeien Opslag kosste vroeger al 100 euro per kuub
Noorderling
@Hans van Bergen
Nieuw grasland wortelt dieper dan blijvend grasland.
Daarnaast lukt een mestsilo wel voor 30euro, bassins zijn nog goedkoper. Drijfmest is aan nutriënten al ruim 20euro waard, zou er zuinig op zijn.

Vlinderbloemigen leveren in de nazomer en herfst de stikstof wel bij vocht en bodemtemperatuur, is geen mest meer voor nodig.
Hans van Bergen
@Noorderling Eenschepkost 50 euro.Koopdie een.Da zie je dat oud grasland 1meter diepbeworteld en nieuw een paar cm. Vlinderbloemigen groein nu ook niet. Stikstof uitspoeling vind plaats opzandgrond grasland wat continu omgeploegd wordt. Niet op oude klei grasmatten.
Jean-PierreK
@Noorderling , je kunt ook andersom denken; als je dit jaar niet meer bemest ben je die waardevolle nutriënten kwijt. Dan moet je ze afzetten. (Er wel vanuitgaand dat dit najaar wel nog groeizaam weer komt)
+1
HansBa
Het is hier veel te droog om te bemesten/ land te berijden. Berekenen kan ik niet. Weiden nog wel mooi groen maar groei is eruit. Had begin juli de put leeg maar zit al weer mooi wat in. Hoop nog wel te kunnen bemesten eind deze maand voor nog een mooie snede eind september en naweiden tot december.Verlenging met 2 weken zou hier dus wel passen.
Hans van Bergen
Wat je het beste kunt doen ismest opslag bouwen en dan eiwit rijk krachtvoer aan gaan kopen. Dat is tenminste denkwerk
Willem123
GREENPEACE NAAR DE RECHTER zateravond in NIEUWSUUR
Willem123
GREENPEACE NAAR DE RECHTER zateravond in NIEUWSUUR
Melkboer16
Niet meer zeuren collega’s, volgende week de hele week buien
labella
@Melkboer16 eerst zien, dan pas geloven!
labella
@Melkboer16 hier geeft ie nog geen ene droppel.

(klik om te vergroten)

Melkboer16
@labella Weeronline kijken, past mij altijd beter! Hoop doet leven
labella
@Melkboer16 komt ook te laat voor mijn mais vrees ik.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , grasland , milieu , loonwerker , uitrijden , Mestrijden , den haag en richting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
4.075