Mag je demonstreren met een tractor op de A1? ‘Soms zijn burgemeesters wel erg tolerant’

ENSCHEDE - Brandende hooibalen, hopen zand en snelwegblokkades op de A1 en A35. In Almelo eindigde een protest tegen de stikstofregels in vechtpartijen met de politie. Bij protesten in onze regio zochten sommigen de grens op, anderen gingen er overheen. Wat mag wel, wat mag niet en wie bepaalt de grens?

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Soms zijn burgemeesters wel erg tolerant ..... dat moet soms zo lijken als ze zich geen raad weten met een situatie.
flip1150
Wat wel en niet mag is zeer eenvoudig. Zie het burgerlijk wetboek van strafrecht.
wim-same
Met een trekker met beperkte snelheid mag je sowieso niet op een A weg komen.
+1
Jotke
Dat protest in Almelo liep niet uit de hand. Het waren relschoppers die niks met de boeren te maken hadden die daar slaags gingen met de politie.

Het boerenprotest verliep vredig.

Wbt protest met tractoren op de snelweg zijn de regels simpel. Dat mag. Ik ga het niet oproepen wil ik even verduidelijken maar het is wel toegestaan. Mits je natuurlijk niet in je eentje gaat maar het veilig houdt. Zelfs Europese hof heeft zich hierover uitgesproken. Politie en media roepen nog wel eens wat anders en doen gretig hun best geld in de staatskas te pompen wat dezelfde staat afgelopen jaren alsof het aan een boom groeit eruit gegooid heeft maar het is de vraag of die boetes juridisch houdbaar zijn.

Dingen op de snelweg dumpen mag officieel niet.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Jotke:
Dat protest in Almelo liep niet uit de hand. Het waren relschoppers die niks met de boeren te maken hadden die daar slaags gingen met de politie.

Klopt helemaal. Was er van 10 tot 12 uur bij.
En toen wij weg gingen was alles nog vredig.
wim-same
@Jotke O.K. Dat wist ik dus niet dat het in geval van protest wel mag. Dan kunnen alle bekeuringen dus ook vernietigd worden. en mag de Politie deze protesten dan wel tegen houden ?
+1
henri-arissen
@Jotke dan ben ik toch benieuwd in welke wetregel staat dat u de snelweg mag blokkeren ?
ik ben bang dat als u de boete krijg en die aanvecht bij de rechter toch aan het kortste eind trekt.
Jotke
Quote Reactie van @henri-arissen:
@Jotke dan ben ik toch benieuwd in welke wetregel staat dat u de snelweg mag blokkeren ?ik ben bang dat als u de boete krijg en die aanvecht bij de rechter toch aan het kortste eind trekt.

Wordt ergens over blokkeren gesproken dan?
+1
roscho
@Jotke Je stelde een paar dagen geleden ook al dat demonstreren met trekkers op de snelweg is toegestaan, toen vroeg ik je om mij een link te geven waar ik dat op een officiële plek kan lezen. Nu stel ik die vraag opnieuw.

Ik ben zelf ook op zoek gegaan. Naast ettelijke krantenartikelen waarvoor je eerst een abonnement moet afsluiten, liep ik tegen een blog aan van iemand die er wel verstand van lijkt te hebben, maar natuurlijk is een blog ook een interpretatie door een persoon en zegt het verhaal dus eigenlijk niks. Maar toch:
blog.sbo.nl/veiligheid/…
+1
Jotke
@roscho

Quote:
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft meermaals geoordeeld dat demonstraties door wegblokkades (met landbouwtrekkers) in beginsel onder het bereik vallen van artikel 11 van het EVRM (Barraco t. Frankrijk, par. 39; Lucas t. Verenigd Koninkrijk; Kudrevicius e.a. t. Litouwen, par. 97). Dat geldt overigens ook voor demonstraties door hinder van een ander in de rechtmatige uitoefening van zijn beroep of bedrijf, zoals de recente demonstraties bij de verschillende distributiecentra van Jumbo (Steel e.a. t. Verenigd Koninkrijk, par. 92; Drieman e.a. t. Noorwegen).

Demonstraties door wegblokkades (met landbouwtrekkers) en hinder van een ander in de rechtmatige uitoefening van zijn beroep of bedrijf zijn, met andere woorden, demonstraties die in beginsel vreedzaam zijn. Zulke demonstraties kunnen dus alleen worden verboden of aan voorschriften onderhevig zijn, als de inbreuk bij de wet is voorzien en noodzakelijk is in een democratische samenleving om een legitiem doel in het algemeen belang te kunnen bereiken (artikel 11 lid 2 van het EVRM). De inbreuk moet ook proportioneel zijn (The United Macedonian Organisation Ilinden e.a. t. Bulgarije II, par. 40).

De ECLI nummers op Google invullen en je krijgt je links.
+2
Jotke
Quote Reactie van @wim-same:
@Jotke O.K. Dat wist ik dus niet dat het in geval van protest wel mag. Dan kunnen alle bekeuringen dus ook vernietigd worden. en mag de Politie deze protesten dan wel tegen houden ?

Dat het in geval demonstratie mocht wist ik al langer. Heeft Trouw 1 oktober 2019 ook een artikel aan gewijd. Dat het Europese hof zich er over uitgesproken heeft weet ik ook pas sinds kort.( zie quote in mijn reactie aan Roscho.)

Uiteraard zijn er wel voorwaarden zoals dat het veilig moet zijn dus niet met 3 trekkers de snelweg op bijv. maar verboden is het niet.

Of de politie ze tegen mag houden... Das een goede vraag. Waarschijnlijk zal er wel een trucje uit de hoge hoed getoverd worden om het demonstratierecht te omzeilen.

trouw.nl/binnenland/…

Nogmaals, ik roep er niet toe op! Geef alleen aan wat mag en niet mag!

(Dat moet je tegenwoordig erbij zetten om geen gezeik te krijgen).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tractor , zand , protest , politie , a1 , Demonstreren en stikstofregels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!