MerkMelk-concept geeft 5000 euro hoger saldo

MerkMelk-concept bezorgde melkveehouders 5000 euro hoger saldo in 2009

Uit het Agrifocus-managementprogramma van Agrifirm blijkt dat melkveehouders die deelnemen aan het MerkMelk-concept in 2009 een 5.000 euro hoger saldo behaalden ten opzichte van collega's die daar niet aan deelnemen. Ondanks hogere voerkosten en lagere gehalten in de melk, bleef er € 0,85 per 100 kilo meetmelk extra over, wat een gemiddeld bedrijf een voordeel van 5.000 euro op jaarbasis oplevert.


Deelnemers aan het MerkMelk-concept streven naar een hoger gehalte aan onverzadigde en omega-3 vetzuren in de melk. In vergelijking met de overige bedrijven lag de productie op melkveebedrijven die MerkMelk produceren 0,3 kilogram hoger op 27,3 kilo melk per koe per dag. Het percentage vet en eiwit in de melk lag op MerkMelk-bedrijven echter lager: het vetpercentage bedroeg 4,06% en het eiwitpercentage 3,44%. Door het lagere vetgehalte op de MerkMelk-bedrijven kan er, op basis van het vetquotum, wel aanzienlijk meer melk worden afgeleverd.

Bedrijven die MerkMelk-leveren sturen middels de voeding van de koeien op het gehalte aan onverzadigde en omega-3 vetzuren in de melk. De inzet van speciale voeders brengt hogere voerkosten met zich mee. De voerkosten liggen op een gemiddeld MerkMelk-bedrijf bijna € 1 hoger op € 6,38 per 100 kilo meetmelk. Het saldo kwam voor gangbare bedrijven uit op € 21,53 per 100 kilo meetmelk. Voor MerkMelk-bedrijven lag het gemiddelde saldo, exclusief toeslag, op € 20,71 per 100 kilo. Voor de extra inspanningen en kosten ontvangen de MerkMelk-deelnemers een premie van FrieslandCampina. Voor de bedrijven in het Agrifocus-managementprogramma bedroeg dit in 2009 gemiddeld € 1,67 per 100 kilo meetmelk. Het uiteindelijke saldo kwam daarmee op € 22,38 per 100 kilo en was € 0,85 hoger dan hun collega's..

bron: Agrifirm

Deel dit topic

Reacties

anonymous_1006
Zodra de campina directie dit leest vliegt de vergoeding natuurlijk weer naar
anonymous_196
Nu nog terug zien in de fiscale winst.
Voor mij de enige indicatie dat je kunt zien of je een gezin kunt onderhouden, en kan reserveren voor de toekomst (nieuw geld maken)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , koe , frieslandcampina , campina , agrifirm , melkveehouders en meetmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1