Illustratie van: Henk 1120

Verdeelmolen bouwlandbemester

Zijn er onder jullie die op de bouwlandbemester eenverdeelmolen met zijuitgangen hebben in combinatie met een voorsnijmolen die gemonteerd is aan de tank? Werkt zoiets bij goed gemixte koemest?

We hebben een verdeelmolen met haaks omgebogen messen die langs de openingen draait, maar dat zijn niet zulke beste als het op snijden aan komt. De voorsnijmolen is wel een goede. Graag hoor ik jullie ervaringen

Deel dit topic

Reacties

anonymous_292
Wie zegt dat ik goed gemixte koemest heb
Ramrod2
Ikke niet! Je koeien wel, hoop ik
Wimsumar
Beste Melkwit: Wat is dan het probleem? Alles wat door de voorsnijmolen gaat is klein genoeg omdoor de verdeelmolen te stromen.
spotmelker
Ik heb een Peecon verdeelmolen met schotelvormige messen die over de onderplaat met onderuitlopen draait. Geen voorsnijkast bij aanzuigen. Met goed gemixte mest geen probleem. Mest uit jongveestal pomp ik eerst over naar de koeien want als ik die rechtstreeks uitrijd blijft een prop gras/stro bovenop de verdeler meedraaien en versnijdt het niet.
boerontour
dat je gras en stro resten kunt snijden is maar tot op zekere hoogte waar, als je de mesen en wat als tegen mes fungeert goed scherp hebt is het wel te doen, maar de praktijk heeft mij geleerd dat dit in de praktijk niet gebeurt en ook moeilijk uitvoerbaar is,goed gemixte mest is niet direct een vereiste om goed te injecteren, want dikke (drijf)mest met een spreidplaat geeft op grasland ook geen gewenst effect, maar het werkt wel beter.
Het heeft meer zin om te zorgen dat gras en stro resten uit elkaar geslagen/getrokkenworden,uit eindelijkmoet het er toch door heen.
Ik vind dat het eigenlijk al begint met goed gesneden of gehakseld gras en stro, daarmee voorkom je een hoop ellende
anonymous_674
Heb ook een Peecon bouwlandbemester.Totaal geen problemen met verstoppingen of wat dan ook. Wel altijd goed gemixte mest,en geen troep in de put zoals nageboortes.
Waarom op je verdeelmolen zij uitgangen?
De meeste hebben toch de uitlopen naar onder? zie het voordeel er niet van....

Mocht je een andere bouwlandbemester zoeken? de mijne komt te koop...
Ramrod2
Deze combinatie kaweco pomptankwagen en peecon vastetand hebben we 2 jaar geleden aangeschaft, en met veel plezier gebruikt met kalvermest. Omdat het dunne deel mest in de put zeer lage gehaltes heeft dienen we een hoge dosering toe. Met deze vastetand met rol erachter geeft dat een net beeld. Per jaar hebben we ook nog ong 80 ton mest van weidekoeien, en daar heeft de verdeler ondanks mixen nog wel eens moeite mee. De proppen worden niet gesneden, maar de buis /slang ingeduwd, waar het ophoopt en gaat verstoppen.
Dit jaar is het de bedoeling om samen te gaan werken met buurman/prikker Klaas, en die heeft dus doorsnee koemest. Nu staan we wat in dubio wat we gaan doen. Probleem is dat er een andere tank voor komt (grotere), en het is nogal wat werk om dat allemaal pas te maken, en als het toch niet werkt, proberen we het anders op te lossen.
Wat heb je te koop Bukebos?
boerontour
er geen echt goede reden om te kiezen voor onder of zij uitgang, heeft te maken met omzeilen van patenten, en je wilt toch wat anders verkopen als de conculega als fabrikant, als ik het mag zeggen het maakt niet uit, mocht er structureel veel rommel in de put zitten is er niks beter als een joskin verdeler want die heeft van die snij schijfjes werkt geweldig, maar die verkoopt ze niet los van een machine.
(dit alles heb ik niet gezegd als mijn opdrachtgevers erachter komen zijn erbij die me lek schieten)
Wimsumar
Beste Boerontour: Afgesproken, U heeft niets gezegd, wij hebben niets gehoord
Ramrod2
Joskin heeft misschien hetzelfde principe als Kaweco/Vogelenzang? Die hebben ook losse schijven, maar hebben bij brede bemesters het nadeel dat de mest teveel kan kiezen voor de minste weerstand, dwz de middelste elementen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/03/2010 21:44 door melkwit.
Albert
De joskin is gewoon los te koop ,ze bouwen ze zelfs in veenhuis uitvoering dwz uitlopen van 60mm.Hebben later een joskinpot op de veenhuis bemester gezet.wat een gemak en veel kunnen verwerken
Joskin heeft een paar jaar de verdeelpotten voor veenhuis gemaakt,veenhuis is ze daarna zelf weer gaan maken,ongeveer hetzelfde systeem maar met een bol deksel.
cs-agrar
Vraag me opeens af, waarom een verdeelmolen? Een ketsplaat voor het onderwerkende werktuig is toch ook genoeg en lijkt mij qua onderhoud en verstopping een veel betere optie. maar ken uw situatie of machine verder niet
anonymous_674
Had ik eerst ook,een zgn breedspreider voor een aangebouwde vastetand culltivator achter de drijfmest tank.

Was knap waardeloos,verstoppen en alles onder de stront.....
Albert
Dit jaar de verdeelpotmet haakse(haaks op de uitstroomopening) messen vervangen door een joskin verdeler met messen die vlak over de uitstroomopeningen draaien. Op de zodebemester werkt een zelfde type verdeelpot prima,Hier heeft ook een pot op gezeten met messen haaks op de opening(Veenhuis),je blijft aan het klooien met die dingen,Je stelt de messen strak af en een paar tank later is het strakke er weer af.
anonymous_674
Heb een 5 meterse peecon bouwland bemester staan,met vergrootte uitlopen en slangen.( 60 ipv 50)
Dit geeft minder verstoppingen,en je kunt meer per hectare kwijt.Ook de verdeelmolen is groter dan standaard.

Het is een xl uitvoering met kongskilde bladveer tanden en een spijlenrol. Deze bemester heeft dus veel doorlaat waardoor 'stropen' van gewasresten etc. voorkomen wordt. Met mijn vorige vaste tand bemester was dat de grootste ergernis.


Machine is van 2008,en heeft ca.100 hectare gedaan...

Bij intresse stuur maar een pb.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bouwlandbemester geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
22
TREFWOORDEN