Kamerleden willen 'bewijs' stoppende veehouders en natuurherstel

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en Pieter Omtzigt willen weten welke garanties er zijn dat de natuur zich herstelt als veehouderijen stoppen. In 26 nieuwe Kamervragen aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) willen ze ook weten hoeveel veehouderijen in Natura 2000-gebieden moeten stoppen om te voldoen aan de door het kabinet gewenste stikstofreductie van 95 procent.

Deel dit topic

Reacties

+11
John Spithoven
Kunt u een overzicht geven dat het causale verband aantoont tussen de in het verleden specifiek opgekochte veehouderijbedrijven en natuurherstel in nabijgelegen natuurgebieden", is een van de vragen van de Kamerleden aan de minister.

Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Goede vraag. Oftewel was er causaal verband tussen het wegnemen van de gemodelleerde stikstofdepositie en de verbetering van de natuurlijke kenmerken in de loop der tijd, of was er geen verbetering waarneembaar bij het verminderen van de gemodelleerde stikstof depositie.

Ben benieuwd hoe ze zich hier uit leuteren....
+5
Jean-PierreK
@John Spithoven , antwoord zal zijn dat ondanks oploop de kdw op veel plaatsen nog steeds overschreden wordt. En dat herstel vele jaren duurt. En de tijd om dat af te wachten hebben we niet. Wel kun je zien dat gebieden die onder kdw zitten beter scoren dan de gebieden die boven de kdw zitten...

Volgende vraag...
+5
rene-de-jong
@Jean-PierreK Klopt helemaal JP en als deze werkwijze van LNV niet doorbroken wordt is het een gebed zonder eind.

De ambtenaren op LNV hebben geen weerwoord omdat ze de minister HUN visie laten voorlezen en daardoor de minister liegt of de halve waarheid verkondigd (is ook liegen).

Zo is zeer recent dus weer eens de norm 0,005 in stand gebleven, zelfs na een degelijke analyse van TNO.
De ambtenaren laten 'de minister' (die op vakantie is) een uitspraak doen en klaar is Trees....

Voor de 'onderhandelaars' bij Remkes; Dit is TABOE (c.q. oorzaak) nr 1 !!
+1
spotmelker
@Jean-PierreK volgende vraag: wat is de oorzaak/het effect van de aanwezigheid van hoge concentraties zware metalen in bodems van natuurgebieden o.a. Veluwe? En hoe hebt u dit onderzocht?
+18
rene-de-jong
Idd John een zeer relevante vraag, de opkoop hobby van SBB kent geen grenzen.

Hier in de buurt bij Oude Willem werden en worden diverse bedrijven opgekocht om vervolgens met de grond te tuinieren (verwaarlozen en niks doen) fors afgraven en klagen dat er niks groeit.

Welke invloed dit had en heeft op bijv. het Dr Fr Wold wordt niet in kaart gebracht, gewoon nog méér opkopen vanwege BEREKENDE schade.

Dat het Drents-Friese Wold & Leggelderveld het uitmuntend DOET & DEED doet blijkbaar niet ter zake;
natura2000.eea.europa.eu/Natura2000/SDF.aspx/…

Nog een relevante vraag zou dus zijn; Hoe doet een bepaald gebied het NU alwaar een opkoop of reductie staat ingepland, kortom MONITORING per gebied zoals de HR voorschrijft.

Het constant WEIGEREN om de HR uit te voeren kan hier (uiteindelijk) volledige leegkoop van het platteland veroorzaken De vorige ambtenaar op LNV kreeg hiervoor als beloning een mooie positie bij SBB.
Chris Kalden was van 2002 tot 2007 secretaris-generaal van het ministerie van LNV. Later werd hij directeur van Staatsbosbeheer...... joh wat mooi.
=================

- Berekende schade
- Virtuele werkelijkheid door berekende schade.
- Géén monitoring PER gebied
- ALLE gebiedsanalyses zijn VIRTUELE rapporten (echt ALLE)
- Quick scan (WSN & PSN) idem
- Weigeren om beschikbare monitoring (SDF) te gebruiken
- Iedere Provincie laat zich op deze wijze door LNV inpakken want......
- ALLE moeilijke vragen aan een willekeurige Provincie gaan via het bureau van LNV !!!

Waanzin ten top veroorzaakt door enkele ambtenaren op LNV & meeheulende 'belangenbehartigers' op het zelfde adres.

Stop deze waanzin
Twentsch Land
Met machtspositie voor zijn toekomst een luizenbaantje geregeld.

@rene-de-jong
+4
Albert Altena
Er is één reden waarom de veehouderij "aangepakt" wordt en dat is dat ze tegen veehouderij zijn.
Natuur wordt daarbij als drogredenen opgevoerd.
stefanus
@Albert Altena Dictator66 is tegen veehouderij, vvd gebruikt het als compensatie voor industrie en wegenbouw, cda als compensatie voor woningbouw en cu die zit erbij en kijkt er naar.
Jean-PierreK
Laagste kdw in Dinkelland is 410 mol. In 2019 kwam daar volgens Aerius 60,8% van de 1.413 mol depositie uit buitenland of overige sectoren. Dat is 859 mol. Er wordt een reductie in het buitenland ingerekend van 38%, blijft nog 530 mol over alleen al uit buitenland. Kortom als alles uit Nederland verwijderd wordt blijft kdw daar nog steeds overschreden.

Mooie vragen allemaal, maar het antwoord van Van der Wal zal hier uiteindelijk zijn dat daarom "slechts" 74% van de hectares onder de kdw hoeft in 2030. En daarna moet verder gekeken worden naar verdere reductie en of beheersmaatregelen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuur , veehouders , kamervragen , den haag , boerburgerbeweging , caroline van der plas en christianne van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!