Hoe gaat het nu met de compoststal??

Ik ben een paar weken terug weer eens op bezoek geweest bij de compoststal van de Fam. Peeters in Dorst:

http://vimeo.com/10087969

Er was ook interesse van een groep (melk)veehouders uit Engeland voor dit systeem:

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste discussieleden: Dat ziet er teleurstellend uit! Met pinkenzelfs al te nat! Er zal wel een beluchtingssysteem onderin moeten liggen.
brabo
Wim, praktijkproeven geven de beste informatie als ze mislukken, dus van een teleurstelling is geen sprake denk ik. Alleen zullen er wel aanpassingen nodig zijn.
Of dat dit een beluchtingsyteem zal worden daar twijfel ik sterk over. Stel dat het hier onderin zou liggen en je blaast hier en daar een stoot lucht naar boven, dan zal deze lucht altijd de weg van de minste weerstand opzoeken en dus daar naar boven komen waar het het al los en luchtig is. De natte plekken zal door de lucht echt niet opgeschud worden.
Jan S
😀
marco1
Wij bouwen dit jaar ook een compoststal (serre) maar wel met roosters achter het voerhek.Nu stond er in veeteelt een boer die heeft met onderbeluchting en dat gaan we vast en zeker ook toepassen. Verders vind ik dat de zijmuren nog te hoog zijn de wind moet laag over heen gaan.
Bij ons komen er eerst jongvee en droge koeien in. Als ik de compostering goed onder de knie heb dan doe ik er melkvee in. Dan is het2015.
josl
In Amerika zijn deze stallen al langer bekend, alleen is het daar meer een combinatie van compostering en potstal,
De meesten werken met gewoon zaagsel,de pot heeft muren van ongeveer 1.20 hoog en achter het voerhek dichte vloer ( of roosters in NL) Vervolgens wordt er een 40 cm zaagsel in gebracht, wat dagelijks gecultiveert wordt en afhankelijk van weersomstandigheden aangevuld met schoon droog zaagsel (1x per week of 2 weken). Als de pot vol is wordt de mest uitgereden en begint men opnieuw (2x per jaar dit in tegestelling tot peeters , die willen de pot zo weinig mogelijk leegmaken).
En dit zijn dan wel systemen met melkgevende koeien, dat is heel anders dan drachtige vaarzen of droge koeien.
ongeveer 9m2 per koe. En dat halen ze in Dorst bij lange na niet.
Probleem bij amerikaanse syteem is dat voor NL denk ik de zaagselkosten de bottleneck worden, maar afzet van goede mest voor lage prijs kan dit misschien compenseren.
google compost bedding en je vind genoeg info.
Wimsumar
Beste Brabo: Toch zal er een beluchtingsysteem in moeten. Dit zal in compartimenten/secties moeten worden geïnstalleerd vanwege inderdaad het verschil in luchtweerstandtussen droge en natte plekken. Door het beluchten blijft de compostering goed werken, waarbij de vrijkomende warmte het noodzakelijke drogende effect geeft.
Ohh ja: De ventilator draaide immers ook de verkeerde kant op: die blies de waterdampverzadigde lucht weer naar onderen! ( )


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/03/2010 10:52 door Wimsumar.
brabo
beste Wim,
deze compoststal was gemiddeld eigenlijk heel goed, alleen kort achter voerhek te nat en achterin te droog.
Dus moet je op een of ander manier zorgen dat de nattigheid beter wordt verdeeld.
Een kennis van me wil zeer binnenkort ook een grote compoststal gaan bouwen en die bouwt deze zonder voergang. Hij wil het gaan proberen met verrijdbare voerbakken zodat hij deze elke dag op en andere (drogere) plaats wil weg zetten. Op deze manier kan hij de nattigeheid beter verdelen door de gehele ruimte. Mogelijk is dit een goede oplossing.
Wimsumar
Beste Brabo: Wilt u die kennis van u terstond ''een klap tegen de kop geven''? Verrijdbare voerbakken!!!!!!!!!!! Hoe verzint ie het. Hoeveel (stom) werk wil hij hebben?

Het probleem van de natte plekken komt door het stilvallen van het composteringsproces wegens lucht(zuurstof)gebrek en daardoor er niet de warmteproduktie is om de bedding te drogen. Of dit probleem eenvoudig beheersbaar wordt? Ik weet het niet en zou nu ook kiezen toch een put met roostervloer achter het voerhek te maken.
brabo
wim, die kennes van me bouwt in ieder geval zeer goedkoop, zonder voergang, zonder voerhek en zonder mestput.
En over de hoeveelheid stom werk kan ik geen inschatting maken. Hij voert alleen maar balen gras.
Wimsumar
Beste Brabo: Ja, er zit zo wat in. Aanvankelijk schrok ik van het idee.
Ik vraag me nu af of een voerhek langs de buitengevel de natte plek (stal Peeters in Dorst) verplaatst of dat het probleem er mee oplost.
anonymous_537
je kunt ook gesnipperde takkengebruiken ,blijft van zichzelf veel luchtiger
Dit is de juiste luchtstroom - gewoon naar beneden
de meest effectieve manier om de vochtige lucht uit de stal te krijgen
een iets lagere muur aan de buitengevels zal daartoe ook iets bijdragen

Wimsumar Schreef:

> Ohh ja: De ventilator draaide immers ook de
> verkeerde kant op: die blies de
> waterdampverzadigde lucht weer naar onderen! (
> )
brabo
je hebt helemaal gelijk, maar ja hoe leg je dat nu aan Wim uit ?
Wimsumar
Beste Brabo: Ik geloof dat ik nog enig krediet heb. Sprecher woont in Israël en ik betwijfel dat hij op de hoogte is van het Nederlandse (stal)klimaat. duszzzzzzzzz.

[melkquotum.startpagina.nl]
Jan S
😀
paul1
ik ben benieuwd naar het verloop van het celgetal in de toekomst....
anonymous_663
Heb dit toch met enige verbazing tot me genomen. Volgens mij is composteren toch een geheel ander proces. Wordt hier fermenteren bedoeld of vergisten? Krijgen de dieren geen pootproblemen en mogelijk ook longproblemen door constant in deze vochtige en niet volledig omgezette mest rond te moeten lopen?
Mijn pluimvee stond vroeger op een laag stro. Maar dat is niet zo ideaal omdat je na verloop van tijd achterover sloeg van de ammonialucht. Stro kan ook atypische salmonella bevatten.
Ben nu overgegaan op een dikke laag vlasvezel. Dat absorbeert geweldig. geen stank en geen vochtige plekken. Dezelfde laag ligt er nu ruim 2 jaar en de dieren doen het geweldig. Af en toe voer ik naar behoefte een deel af voor bemesting van de (groenten)tuin en vul dat gewoon met nieuwe vlas aan. Ben er zeer tevreden over.
jan w
1 ding snap ik nu eigenlijk niet, ze gaan van het ene uiterste naar het andere uiterste. Waarom geen hard gedeelte achter het voerhek en het liggedeelte als compoststal. Als je naar Isreal kijkt hebben ze eerst ook een verhard of wel een put met roosters of een dichte vloer achter het voerhek. Zelf heb ik het ook bij het jongvee in de potstal. Dit ontlast het liggedeelte ontzettend.
Grasbaal
Reactie van Hans1:

Wij hebben een uitloop voor dikke koeien en vaarzen op boomschors sinds 3mnd en dat gaat erg goed.Ik denk zelf doordat het komt dat er geen dak boven zit en dat ze binnen moeten vreten en drinken,dus geen intensief benutte staplekken.De boomschorslaag is geslonken van een meter naar 30cm en is goed droog.De vorst ,wind en zon zorgen ervoor dat de mest goed opdroogt en zich vermengt.Er is geen cultivator aan te pas gekomen nog.Als dit goed blijft uitpakken willen we dit bij de melkkoeien ook doen dit najaar. groeten Hans van Soest Harmelen.

[www.ophetland.tv]
anonymous_498
En hoe gaat het dan in die stal in groningen, werkt het daar wel beter???
kaas
ik hoor er goede verhalen over je bedoelt het bedrijf in midwolde,maar hij heeft er volgens mij nu ongeveer een 75 koeien in en dan zal het wel goed gaan maar hij zij laatst in de veldpost of melkvee dat er 150 koeien in konden dan moet ik het nog zien hoe het dan gaat ik ben even aan het rekenen geweest en dan heeft elke koe nog 7 a 8 vierkante meter en ik denk dat het dan wel snel vies word maar de toekomst zal het uitwijzen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , compoststal en vrijloopstal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
15