Dit zijn de allergrootste Brabantse uitstoters van ammoniak en stikstofoxiden

In de discussie over de stikstofmaatregelen wordt vooral naar de boeren gewezen. Zij wijzen op hun beurt weer naar bijvoorbeeld Eindhoven Airport. Terecht? Wat zijn eigenlijk de grootste stikstofuitstoters van onze provincie?

De hele discussie draait om twee stofjes: ammoniak (vooral afkomstig uit mest) en stikstofoxiden (vooral afkomstig uit de industrie en verkeer). Voor de natuur is ammoniak volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de grootste boosdoener.De ammoniak- en stikstofoxidenuitstoot wordt vaak samengevoegd onder de noemer 'stikstof'.In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer. Zeker in de buurt van Natura 2000-gebieden is dat een probleem.De nummer 1 ammoniakuitstoterDe meeste uitstoot van ammoniak komt dan wel van de boeren, maar ze zijn zeker niet de enige die ammoniak uitstoten. Zo is de nummer 1 ammoniakuitstoter in Brabant geen boer, maar Saint Gobain in Etten-Leur, een fabriek waar isolatiemateriaal wordt gemaakt. Ook bij Suiker Unie in Steenbergen gaat meer ammoniak de lucht in dan bij een individuele boer:
Alle boeren samen stoten dan weer aanzienlijk meer ammoniak uit. Zo worden de isolatiefabriek en Suiker Unie op de voet gevolgd door twee boerderijen in de gemeente Someren, een plek die ook nog eens omringd wordt door drie Natura 2000-gebieden. Van de 40 grootste ammoniakuitstoters in Brabant zijn er 37 boer.

Stikstofoxiden
Dan dat andere stofje, stikstofoxiden. Eindhoven Airport, onlangs nog kregen ze te maken met boerenprotest, is verantwoordelijk voor een flinke uitstoot van stikstofoxiden. Maar de luchthaven is niet de grootste Brabantse uitstoter. Shell in Moerdijk voert de lijst aan, gevolgd door de energiecentrales RWE (de Amercentrale) in Geertruidenberg en Attero in Moerdijk. Na glasfabriek Ardagh in Dongen volgt op plek vijf Eindhoven Airport:

Er zullen voor de boeren meerdere redenen zijn om te protesteren bij Eindhoven Airport, maar als het gaat om de uitstoot van stikstof ligt die keuze niet zo voor de hand.Zo stoot Eindhoven Airport geen ammoniak maar stikstofoxiden uit en zijn ze daarin ook niet de grootste uitstoter van Brabant. Bovendien zijn er twee andere Brabantse bedrijven die wel verantwoordelijk zijn voor flink wat ammoniakuitstoot, zelfs meer dan individuele Brabantse boeren: de isolatie- en de suikerfabriek.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , ammoniak , uitstoot , boerderijen , moerdijk , ammoniakuitstoot , volksgezondheid , eindhoven en boerenprotest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0